Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αποτυχία φέρνει αλλαγή στόχων για τον Πούτιν

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Ρωσία, για αυτό και συνεχώς αλλάζει τους αντικειμενικούς στόχους της αποτυχημένης εισβολής στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο δήλωσε χθες ότι δεν επιδιώκει αλλαγή κυβέρνησης στην Ουκρανία(!). Oταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν ένας από τους στόχους της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» ήταν η αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε: Oχι [δεν είναι], ο πρόεδρος έχει ήδη μιλήσει για αυτό(!). Το Κρεμλίνο έχει μετατοπίσει τους δεδηλωμένους στόχους του στην Ουκρανία καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Oταν ο Πούτιν ανακοίνωσε την «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» τον περασμένο Φεβρουάριο, είπε σε μια ομιλία του ότι στόχος της χώρας του ήταν να «αποστρατιωτικοποιήσει και να αποναζιστικοποιήσει την Ουκρανία», υποδεικνύοντας τους μαξιμαλιστικούς του στόχους σε αυτόν τον πόλεμο, δηλαδή την ανατροπή της κυβέρνησης του εκλεγμένου προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ωστόσο, καθώς η εισβολή της Ρωσίας παραπαίει, ο Πούτιν περιόρισε δραματικά τις φιλοδοξίες του, δηλώνοντας ότι στόχος του στην Ουκρανία είναι η «απελευθέρωση του Ντονμπάς»(!). Τις τελευταίες εβδομάδες, το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι στόχοι του στην Ουκρανία θα μπορούσαν επίσης να επιτευχθούν μέσω διαπραγματεύσεων. Aλλοι ανώτατοι Ρώσοι αξιωματούχοι, ωστόσο, συνεχίζουν να πιέζουν για αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι η Μόσχα θα πρέπει να «διαλύσει πλήρως» το πολιτικό καθεστώς της Ουκρανίας.

Ενας Ουκρανός αξιωματούχος παραδέχθηκε χθες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν στρατιωτική επιχείρηση στο Kinburn Spit, μια τοποθεσία που θα επέτρεπε στις ουκρανικές δυνάμεις σταδιακά να διεξάγουν καλύτερα τις επικείμενες επιχειρήσεις στην αριστερή (ανατολική) όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιφέρεια Χερσώνας. Η εκπρόσωπος των ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων στα νότια Natalia Humenyuk δήλωσε αργά χθες ότι οι δυνάμεις του Κιέβου διεξάγουν στρατιωτική επιχείρηση στο Kinburn Spit και ζήτησε να τηρηθεί η επιχειρησιακή σιωπή. Η Humenyuk τόνισε ότι το Kinburn Spit είναι το τελευταίο κομμάτι εδάφους που κατέχουν οι ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια Mικολάεφ. Το Kinburn Spit απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από το στενό Ochakiv και επιτρέπει τον έλεγχο της εισόδου στους ποταμούς Dnipro και Southern Bug, καθώς και στα λιμάνια της πόλης Mικολάεφ και Χερσώνας.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τις θέσεις τους στο Kinburn Spit για να πραγματοποιήσουν τακτικές επιθέσεις με πυραύλους και πυροβολικό σε ουκρανικές θέσεις στο Ochakiv, στη νότια περιφέρεια Mικολάεφ και σε άλλες περιοχές κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας που ελέγχεται από την Ουκρανία. Το Kinburn Spit βρίσκεται επίσης εκτός της εμβέλειας των 25 χιλιομέτρων του πυροβολικού των 152 χιλιοστών που έχουν συσσωρεύσει οι ρωσικές δυνάμεις στην αριστερή (ανατολική) όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιφέρεια Χερσώνας. Ο έλεγχος του Kinburn Spit θα επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να αποκρούσουν τις τυχόν ρωσικές επιθέσεις στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία ακτή της Μαύρης Θάλασσας, να αυξήσουν τη ναυτική δραστηριότητα στην περιοχή και να διεξάγουν πιθανές επιχειρήσεις για να περάσουν προσεχώς στην αριστερή (ανατολική) όχθη στην περιφέρεια Χερσώνας.

ΠΗΓΗ eleftherostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου