Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Το τσουνάμι που εξαφάνισε την αρχαία Ελίκη και η oργή του Ποσειδώνα

Ένα από τα γοητευτικότερα μυστήρια της ελληνικής αρχαιολογίας είναι οι πόλεις που καλύφθηκαν από μετασεισμικά τσουνάμι: η Ελίκη στην Πελοπόννησο και η Ατλαντίδα, που εξαφανίστηκαν ολοσχερώς ― η Ποτίδαια, επίσης, που έτσι γλύτωσε από τους Πέρσες. Οι έρευνες συνεχίζονται ως σήμερα.

ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ πριν από σχεδόν 2.500 χρόνια, οι κάτοικοι της Ελίκης, μιας πόλης στη βόρεια Πελοπόννησο, είχαν μαζευτεί στα σπίτια τους. Ίσως να ξεκουράζονταν με ένα ποτήρι αραιωμένου κρασιού στο χέρι ή να κοιμόντουσαν ήδη, έχοντας περάσει τη μέρα τους για δουλειές στην πολυσύχναστη πόλη. Κάποιοι θα είπαν πάει σίγουρα στην αγορά, να πουλήσουν ή να αγοράσουν προϊόντα από τους κοντινούς αγρούς ή να διαλέξουν αγαθά μεταφερμένα εδώ από αγορές ξένες. Κάποιοι μπορεί να επισκέφθηκαν τον περίφημο ναό του Ποσειδώνα, ή να είχαν προπονηθεί στο γυμναστήριο. Άλλοι ίσως ασχολήθηκαν με τις καθημερινές υποθέσεις της πόλης, τα αστικά και πολιτικά ζητήματα της Ελίκης. Αυτή η νύχτα, όμως, θα ήταν η τελευταία τους.

Τούς «παραδώσαμε» τό ὄνομα Μακεδονία καί αὐτοί ὑπογράφουν συμφωνίες μέ τούς Τούρκους

Πενταετές μνημόνιο στρατιωτικῆς συνεργασίας μέ τήν Ἄγκυρα ὑπέγραψαν οἱ Σκοπιανοί Μῦθος ὅτι διά τοῦ ἐθνικοῦ συμβιβασμοῦ ἀνακόπτεται ἡ ἐπιρροή τῆς γείτονος στά βόρεια σύνορά μας

ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ὅτι ἦταν ἐπωφελής ἡ συμφωνία τῶν Πρεσπῶν. Μᾶς ἔλεγαν ὅτι δέν ἀπεμπολοῦμε τίποτε, ὅτι ὁ γεωγραφικός προσδιορισμός θά μᾶς ἔλυνε τά προβλήματα μέ τούς Σκοπιανούς. Τό σημαντικώτερο, μᾶς ἔλεγαν, ἦταν πώς ἀνακόπτεται ἡ διείσδυσις τῆς Τουρκίας στά Σκόπια. Πώς δέν ἔχουμε λόγους νά ἀνησυχοῦμε πλέον γιά τά βόρεια σύνορά μας. Αὐτά μᾶς ἔλεγαν ὁ κ. Τσίπρας καί ὁ κ. Κοτζιᾶς, οἱ ὁποῖοι φόρεσαν τά καλά τους καί τά καλύτερα χαμόγελά τους καί ἔσπευσαν στό χωριό Ψαράδες, νά ἐναγκαλισθοῦν τόν Ζόραν Ζάεφ καί νά τοῦ παραδώσουν τό ὄνομα τῆς Μακεδονίας, τόν πολιτισμό μας, τήν ἱστορία μας, τήν τιμή τῆς πατρίδος.

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν έχει κρυφή ατζέντα στην Κύπρο

Η Τουρκία δεν έχει κρυφή ατζέντα στην Κύπρο δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, επικρίνοντας και πάλι τους Ε/κ ότι δεν θέλουν να μοιραστούν την διοίκηση και τον πλούτο με τους Τ/κ και γι’ αυτό δεν έχει βρεθεί λύση εδώ κι χρόνια στο Κυπριακό.

Σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei Asia και στην ερώτηση ‘σε περίπτωση που αποτύχουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις υπάρχει ρίσκο η Τουρκία να προσαρτήσει τελεσίδικα την τδβκ – όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος – στα δικά της εδάφη;’ ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε ότι «η Τουρκία δεν έχει κρυφή ατζέντα σε σχέση με την Κύπρο. Όπως και στο παρελθόν, θα είμαστε πάντα στο πλευρό του τουρκοκυπριακού λαού και της τδβκ στον δίκαιο σκοπό τους».

Τι έδειξε το σοκ του Αφγανιστάν – «Νάνος» η ΕΕ, σε βαθιά κρίση το ΝΑΤΟ

Παρά τις ελπίδες που είχαν ποντάρει οι Ευρωπαίοι στον Τζο Μπάιντεν και τις διακηρύξεις του τελευταίου, αποδεικνύεται ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει συνέχεια, με αποτέλεσμα η ΕΕ να μένει πάλι στον… άσο.

«Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ ήλπιζαν ότι η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία θα ενίσχυε τη συνοχή και τον ρόλο του ΝΑΤΟ, μετά την οδυνηρή θητεία του Ντόναλντ Τραμπ. Η χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν οδηγεί αναγκαστικά σε μία αναθεώρηση», σημείωνε ανάλυση που δημοσιεύτηκε στους Financial Times την περασμένη Τετάρτη.

Νέα εξέλιξη: ''Με το ζόρι'' στα Μετέωρα η προσφυγοπούλα-μαριονέτα

Οι ινστρούκτορες της προγραμματισμένης “παρέλασης” δεν λογαριάζουν κανέναν!

Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνει το ζήτημα του περάσματος της προσφυγοπούλας-μαριονέτας Αμάλ από τα Μετέωρα και την Καλαμπάκα!

Όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έγραψε χθες είναι ανάστατη και η τοπική κοινωνία και η Μητρόπολη, ενώ ο Δήμος δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση για την έλευση της Αμάλ στην Καλαμπάκα και στον Δήμο Μετεώρων.

Νέα εξέλιξη είχαμε σήμερα στο θέμα της έλευσης της «Αμάλ» στην περιοχή μετά και από τον σάλο που έχει δημιουργθεί και τις αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί.