Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

«Χαστούκι» Διεθνούς Ένωσης για γλυπτά του Παρθενώνα στον Τζόνσον: Αγνοεί τις ακριβείς συνθήκες λεηλασίας

Η επιστολή  της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού προκάλεσε την ταχύτατη αντίδραση των ανά των κόσμο Επιτροπών, καθώς και της Διεθνούς Ένωσης των Επιτροπών για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Την άμεση υποστήριξη των Επιτροπών για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα προκάλεσε η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Τζόνσον δήλωσε ότι «αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού – και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – για το θέμα αυτό.

Εμβόλιο AstraZeneca: Ποιες χώρες της ΕΕ έχουν αναστείλει τη χορήγησή του, τι γίνεται με την Ελλάδα

Από το newsbeast 

Από το υπουργείο Υγείας τονίζεται ότι δεν αλλάζει κάτι στο πρόγραμμα εμβολιασμών

Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις με το εμβόλιο της Astrazeneca καθώς η μία μετά την άλλη χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναστέλλουν την χορήγησή του.

Ας δούμε τι συμβαίνει αναλυτικά:

Γερμανία

Η Γερμανία αναστέλλει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, έπειτα από εισήγηση του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ».

Διπλωματική νότα Τουρκίας προς Ελλάδα, Ισραήλ, ΕΕ: Ζητεί να της ζητούν... άδεια για δραστηριότητα στην Ανατ. Μεσόγειο

Διπλωματική νότα επέδωσε η Τουρκία σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, απαιτώντας στην ουσία να της ζητούν άδεια για οποιαδήποτε δραστηριότητα σε εκείνο που η Άγκυρα αντιλαμβάνεται ως υφαλοκρηπίδα της στην περιοχή.

Όπως σημειώνει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Άγκυρα "έστειλε σε Ελλάδα, Ισραήλ, ΕΕ διπλωματική νότα απαιτώντας να ζητούν την άδειά της για δραστηριότητες οι οποίες περιλαμβάνουν την υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο".

Ανατ. Μεσόγειος: Κίνδυνοι για την Ελλάδα και οι προϋποθέσεις συμβιβασμού…

Η κατάσταση στη Ανατολική Μεσόγειο έχει εκτραχυνθεί. Η Τουρκία συνεχίζει στην οδό της πλήρους αποστασιοποίησης από το διεθνές δίκαιο, δηλώνοντας σε κάθε κάθε ευκαιρία ότι για τον τουρκικό λαό το ζήτημα συνιστά “εθνικό θέμα”, από το οποίο δεν έχει περιθώριο να υποχωρήσει. Παράλληλα, επιχειρεί με “ανατολίτικες” μεθόδους να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεων της με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Τις εντυπώσεις καλλιέργησαν επίμονα με δηλώσεις τους Τούρκοι αξιωματούχοι, όπως ο Τσαβούσογλου και ο Ακάρ. Η πραγματικότητα συμπυκνώνεται σε δυο παραμέτρους. Η πρώτη είναι ότι η Τουρκία βρίσκεται μακριά από το να επανενταχθεί ενεργά στη γεωπολιτική εξίσωση της περιοχής. Κι αυτό, επειδή η Άγκυρα δεν αποδέχεται του κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Γράφει ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ Β. ΜΙΧΑΣ
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)
Από το defence-point
 

Η δεύτερη παράμετρος είναι ότι οι σημαντικές χώρες της περιοχής αντιλαμβάνονται ότι οποιαδήποτε

Η τουρκική «Milliyet» φοβάται συμμαχία τεσσάρων χωρών με στόχο την Τουρκία

 Φοβούνται οι Τούρκοι τις συμμαχίες της Ελλάδας και δεν το κρύβουν. Δημοσίευμα της τουρκικής «Milliyet», που αναδημοσιεύει το Βαλκανικό Περισκόπιο, είναι αποκαλυπτικό.

Τα αμερικανικά και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν ταυτόχρονα, γράφει η τουρκική εφημερίδα, ο στόλος με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο προσκάλεσε την Ελλάδα να συμμετάσχει.

Έξι F-15 που ανήκουν στη Σαουδική Αραβία, η οποία στέκεται στο πλευρό της Αθήνας, προσγειώθηκαν στην Κρήτη.

Ο ισραηλινός στρατός, από την άλλη πλευρά, κήρυξε το πολεμικό παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο με σκανδαλώδεις δηλώσεις, γράφει η τουρκική εφημερίδα «Milliyet».

Τουρκία : Νέος κατάπτυστος χάρτης με τη μισή Ελλάδα υπό τουρκική κατοχή

Κατάπτυστο χάρτη με τη μισή Ελλάδα, τα μισά Βαλκάνια και το βόρειο Ιράκ υπό τουρκική κατοχή δημοσίευσε ισλαμιστικό περιοδικό, το οποίο υποστηρίζει φανατικά τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χάρτης-πρόκληση

Η ανάρτηση στο Twitter από το ισλαμιστικό περιοδικό Μισβάκ του νέου τουρκικού χάρτη-πρόκληση έγινε μετά την κυκλοφορία γραμματοσήμου που εξέδωσαν οι ιρακινές κουρδικές αρχές, με αφορμή την επίσκεψη του Πάπα, και δείχνει το κουρδικό κράτος να επεκτείνεται εντός της Τουρκίας.