Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Μηχανή του χρόνου:Γοργώ, η πανέξυπνη γυναίκα του Λεωνίδα που έμεινε πιστή, παρά τη συμβουλή του

Ποια ήταν η κόρη του Κλεομένη, βασιλιά της Σπάρτης, που μεγάλωσε και έγινε μία δυναμική γυναίκα με ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή.
H Γοργώ ήταν η κόρη του Κλεομένη Α', βασιλιά της Σπάρτης και σύζυγος του μεγάλου ήρωα των Θερμοπυλών Λεωνίδα. Ήταν 8-9 χρονών όταν απέδειξε για πρώτη φορά την ευφυΐα της. Το μικρό κοριτσάκι του βασιλιά Κλεομένη ήταν παρούσα σε πολλές κρίσιμες πολιτικές συζητήσεις του πατέρα της.
Έτσι παρακολούθησε την διαπραγμάτευση με τον Αρισταγόρα από τη Μίλητο, με στόχο την επίτευξη μιας κρίσιμη συμμαχίας. Ο Αρισταγόρας είχε ένα χάρτη για να παρουσιάσει καλύτερα τα γεωστρατηγικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Ιωνικές πόλεις. Λέγεται πως είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση χρήσης γεωγραφικού χάρτη στο χώρο του Αιγαίου. Πρότεινε στον Κλεομένη να προελάσουν οι στρατιώτες του μέχρι την περσική πρωτεύουσα. Ο Κλεομένης ζήτησε μια προθεσμία να το σκεφτεί. Τρεις μέρες μετά ζήτησε να μάθει την απόσταση από τις ακτές της Ιωνίας μέχρι τα Σούσα.

Προεκλογικός χαμός με τον κατώτατο μισθό μετά τη "βόμβα" Σταθάκη - ΣΥΡΙΖΑ σε Ν.Δ.: "Άντε γεια"

- Γ. Σταθάκης: Δεν υποσχόμαστε επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση, διότι αυτό είναι αδύνατο"
- Για την επαναφορά του κατώτατου μισθού δήλωσε πως θα αφορά όσους προσελήφθησαν τα τελευταία 4 χρόνια
- Ο κ. Σταθάκης "άδειασε" και τον Μ. Γλέζο για τις δηλώσεις του στο NewsIt περί εσωτερικού δανεισμού
- Η Νέα Δημοκρατία καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να αποφασίσει ποιό τελικά ισχύει για τον κατώτατο
Νέο γύρο αντιπαραθέσεων αναμένεται να προκαλέσουν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Σταθάκη ο οποίος μιλώντας στο Bήμα FM φαίνεται πως διαφοροποιείται τουλάχιστον από τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα και μιλά για επαναφορά του κατώτατου μισθού, αλλά με αστερίσκους.

«Λίστα» με νέες απαιτήσεις ετοιμάζει η Τρόικα

«Λίστα» με νέες απαιτήσεις ετοιμάζει η Τρόικα
Τα «δώρα» μετά τις εκλογές – Νέα αναθεώρηση του αναθεωρημένου μνημονίου έρχεται το φθινόπωρο

«Αθόρυβη» είναι η τρόικα εδώ και δυόμιση μήνες, ενώ κανείς δεν μιλά για την επόμενη επίσκεψή της στην Αθήνα. Ο λόγος είναι οι επερχόμενες εκλογές και η συμφωνία να μην βρίσκονται στην Ελλάδα κάμποσο καιρό πριν τις κάλπες προκειμένου να μην διαταραχθεί η πολιτική ομαλότητα.
Από τη στιγμή που ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η τρόικα δεν ανησυχεί για τις όποιες νέες απαιτήσεις της έναντι της Ελλάδας. Κυβέρνηση και δανειστές γνωρίζουν επίσης ότι θα υπάρξει και νέα αναθεώρηση... του αναθεωρημένου Μεσοπρόθεσμου το φθινόπωρο, όταν θα έχει αποφασιστεί το θέμα του χρέους, αλλά θα έχουν γίνει και τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τότε θα γνωρίζουμε αν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον χρήματα λόγω, κυρίως, των κόκκινων δανείων.

«Νεκρά θάλασσα» στη Λαμπεντούζα

Σε «υγρό τάφο» μετατρέπεται η Μεσόγειος - Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως στο σκάφος επέβαιναν εκατοντάδες άτομα και πως έχουν ανασυρθεί δεκάδες πτώματα.

- Περίπου 200 άτομα έχουν διασωθεί, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Νέο ναυάγιο με μετανάστες στα ανοικτά της Σικελίας σημειώθηκε τη Δευτέρα.

Ανδραβίδα: Χιλιάδες πολίτες είπαν το «τελευταίο αντίο» στον Βασίλη Μαρτζάκλη

Συγκλονισμένη όλη η Ελλάδα από την τραγωδία με θύμα τον αδικοχαμένο αρχιφύλακα.
Αθάνατος», «ήρωας» και ένα παρατεταμένο χειροκρότημα. Αυτή ήταν η αντίδραση 2000 και πλέον πολιτών, την ώρα που η σωρός του 35χρονου Βασίλη Μαρτζάκλη έφτανε στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης  στην Ανδραβίδα για την εξόδιο ακολουθία, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο αδικοχαμένος αστυνομικός του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, έχασε τη ζωή του όταν δέχθηκε δύο μαχαιριές από 30χρονο ΡΟΜΑ σε συμπλοκή, εκτός υπηρεσίας, σε μικρή απόσταση από το σπίτι του στην Ανδραβίδα. Η τραγωδία που συγκλονίζει το πανελλήνιο, συνέβη το βράδυ της περασμένης Κυριακής λίγο μετά τις έντεκα.

Το κτίριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Louise Weiss έγινε με σκοπό να μοιάζει στον Πύργο της Βαβέλ"

Πάνω απεικονίζεται στα αριστερά  είναι μια αφίσα που είχε εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της κατασκευής του «κτηρίου Louise Weiss" που βρίσκεται στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Στρασβούργο στη Γαλλία είναι η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (το άμεσα εκλεγμένο κοινοβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και το κτίριο Louise Weiss είναι το κύριο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 
Η αφίσα βασίζεται  στον πίνακα του Pieter Brueghel του πρεσβυτέρου με τίτλο "O Πύργος της Βαβέλ" το 1563.
Συκρινετε την αφίσα,τον πινακα του Pieter Brughel και το τελικό κτίριο Louise Weiss . 

ΕΔΑΔ: Ποινή €90 εκατ. στην Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο


Στρασβούργο: Αποζημίωση - ρεκόρ ύψους 90 εκατ. ευρώ επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εναντίον της Τουρκίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελέσθηκαν στην Κύπρο κατά και μετά την τουρκική εισβολή (υπόθεση Κύπρος κατά Τουρκίας). Τα 30 απ` αυτά τα εκατομμύρια αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και τα 60 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι της Καρπασίας.

Σε "αχαρτογράφητες" περιοχές Dow Jones και S&P 500

Dow16.694,95111,61 0,67%  



  Nasdaq4.071,8720,37 0,50%  

Η Wall Street σήμερα,
(Το τελευταίο επίπεδο κλεισίματος του Nasdaq)
Ένα δυναμικό ξεκίνημα στην εβδομάδα ωθεί τον Dow Jones σε νέα επίπεδο-ρεκόρ αλλά και τον S&P 500 πάνω από το ιστορικό υψηλό του κλείσιμο, με την αγορά να βρίσκει στήριξη στην αυξημένη δραστηριότητα στον κλάδο εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 98,51 μονάδες (0,59%) και βρίσκεται στις 16.681,85 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 58,92 μονάδων (1,45%) φτάνοντας τις 4.130,78 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 14,49 μονάδων (0,77%) και βρίσκεται στις 1.892,97 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 20 κινούνται με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Nike καθώς διαπραγματεύεται στα 74,41 δολάρια με άνοδο 0,96 δολαρίων ή σε ποσοστό 1,31%. Ακολουθούν η Goldman Sachs με κέρδη 1,31% στα 159,26 και η Boeing στα 132,8201 δολάρια με άνοδο 1,31%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Procter and Gamble (-0,68%), η Verizon Communications Inc (-0,56%) και η Wal-Mart Stores (-0,45%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Χωρίς να υπάρχουν σημαντικοί καταλύτες για την αμερικανική αγορά, οι επενδυτές έστρεψαν το βλέμμα στα ανατολικά σε αναζήτηση κατεύθυνσης. Οι κινεζικές μετοχές επιδόθηκαν σε ράλι στην Ασία, με θετικό πρωταγωνιστή τις τράπεζες, με την άνοδο να συνιστά εν μέρει αντίδραση στο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αγοράς κεφαλαίων. 

Ανοδικά κινήθηκε το ΧΑΚ

Λευκωσία: Άνοδο της τάξης του 1,32% σημείωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ, κλείνοντας στις 106,28 μονάδες, ενώ ανοδικά έκλεισε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, στις 54,29 μονάδες, αυξημένος κατά 1,29%.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 108.743,88 ευρώ.

Από τους επιμέρους δείκτες, ανοδικά κινήθηκε η Κύρια Αγορά κατά 1,37%, κλείνοντας στις 91,55 μονάδες, η Παράλληλη Αγορά ενισχύθηκε κατά 0,98% και έκλεισε στις 756,75 μονάδες και η Εναλλακτική Αγορά έκλεισε με κέρδη 1,46% στις 870,79 μονάδες.

Εκλογές και αναδιαρθρώσεις των δεικτών έριξαν το Χρηματιστήριο

Της Έφης Γκικοπούλου 
Aπό το capital.gr

Με τις λοιπές μετοχές που συμμετέχουν στο δείκτη MSCI Greece να... ταλαιπωρούνται εκ νέου, και με τις τράπεζες να αντιστέκονται στη διόρθωση χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση. Ο FTSE Large Cap έχασε ενδοσυνεδριακά έως και -3,15% ενώ ο δείκτης τραπεζών απώλεσε μόνο το 0,55% της αξίας του, με την ΕΤΕ να καταγράφει την μεγαλύτερη άνοδο +3,54% και να ακολουθεί η μετοχή της Eurobank (-0,28%), της Τρ. Πειραιώς (-0,60%), της Alpha Bank (-2,15%) με το κλείσιμο να διαμορφώνεται κάτω από την τελευταία ΑΜΚ στα 0,65 ευρώ.