Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

«Λίστα» με νέες απαιτήσεις ετοιμάζει η Τρόικα

«Λίστα» με νέες απαιτήσεις ετοιμάζει η Τρόικα
Τα «δώρα» μετά τις εκλογές – Νέα αναθεώρηση του αναθεωρημένου μνημονίου έρχεται το φθινόπωρο

«Αθόρυβη» είναι η τρόικα εδώ και δυόμιση μήνες, ενώ κανείς δεν μιλά για την επόμενη επίσκεψή της στην Αθήνα. Ο λόγος είναι οι επερχόμενες εκλογές και η συμφωνία να μην βρίσκονται στην Ελλάδα κάμποσο καιρό πριν τις κάλπες προκειμένου να μην διαταραχθεί η πολιτική ομαλότητα.
Από τη στιγμή που ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η τρόικα δεν ανησυχεί για τις όποιες νέες απαιτήσεις της έναντι της Ελλάδας. Κυβέρνηση και δανειστές γνωρίζουν επίσης ότι θα υπάρξει και νέα αναθεώρηση... του αναθεωρημένου Μεσοπρόθεσμου το φθινόπωρο, όταν θα έχει αποφασιστεί το θέμα του χρέους, αλλά θα έχουν γίνει και τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τότε θα γνωρίζουμε αν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον χρήματα λόγω, κυρίως, των κόκκινων δανείων.

Η τρόικα πάντως, βάζει στο τεφτέρι της, μακριά από την Ελλάδα, τις νέες της απαιτήσεις, αφού σε αυτό το Μεσοπρόθεσμο δεν κοστολογείται τίποτα. Τα έχουν αφήσει επίτηδες «ανοιχτά» με ορίζοντα τις ..προβλέψεις των επόμενων ετών. Τι εννοούμε; Τα χρήματα που είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα για την επόμενη - τουλάχιστον – διετία, θα βρεθούν, όπως λέει το Υπουργείο Οικονομικών, από την καλύτερη επίδοση της οικονομίας τους επόμενους μήνες.
Η «λίστα» λοιπόν, ετοιμάζεται και θα μας έρθει μετά τις εκλογές και ίσως στα… μπάνια του λαού. Μην ξεχνάτε ότι σε λίγες εβδομάδες και μετά τις κάλπες, λήγει η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις και έρχεται ο νέος φόρος στα ακίνητα. Μόνο από αυτούς τους δυο φόρους το δημόσιο έχει υπολογίσει να λάβει 15,5 δις ευρώ. 12,9 δις από τις φορολογικές δηλώσεις (φυσικών και νομικών προσώπων, όπως και των ειδικών κατηγοριών) και εισπράξεις 2,65 δις από τον ΕΝΦΙΑ.
Μην ξεχνάτε επίσης, ότι μαζί με τα νέα «δώρα» που θα μας φέρει η τρόικα, θα επανεξεταστούν μια σειρά από θέματα, τα οποία είχαν πάρει... αναβολή για τις αρχές του φθινοπώρου:
Μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, λίστα ΟΟΣΑ που δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως, αλλαγές σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία με το ερωτηματικό αν θα έρθουν και νέες μειώσεις στις συντάξεις, θα φέρουν νέο μισθολόγιο στο δημόσιο που θα συνδέεται με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και αρκετά ακόμα θέματα με τη μορφή «μεταρρυθμίσεων».
Το κυρίαρχο θέμα στη λίστα της τρόικα είναι τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών. Όπως γράψαμε και πιο πάνω, το ζήτημα θα ανοίξει όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποιήσει τα νέα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών το φθινόπωρο.
Κυβέρνηση και τρόικα γνωρίζουν καλά ότι το ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας είναι μια «βόμβα» στα θεμέλια της οικονομίας, η οποία έχει προκληθεί από την παρατεταμένη λιτότητα και την ύφεση. Με κόκκινα δάνεια πάνω από 70 δις και τράπεζες που κάλυψαν τις τελευταίες (για αυτό το διάστημα) τρύπες τους, τι μπορεί να περιμένει κανείς; 

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου