Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Εκλογές και αναδιαρθρώσεις των δεικτών έριξαν το Χρηματιστήριο

Της Έφης Γκικοπούλου 
Aπό το capital.gr

Με τις λοιπές μετοχές που συμμετέχουν στο δείκτη MSCI Greece να... ταλαιπωρούνται εκ νέου, και με τις τράπεζες να αντιστέκονται στη διόρθωση χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση. Ο FTSE Large Cap έχασε ενδοσυνεδριακά έως και -3,15% ενώ ο δείκτης τραπεζών απώλεσε μόνο το 0,55% της αξίας του, με την ΕΤΕ να καταγράφει την μεγαλύτερη άνοδο +3,54% και να ακολουθεί η μετοχή της Eurobank (-0,28%), της Τρ. Πειραιώς (-0,60%), της Alpha Bank (-2,15%) με το κλείσιμο να διαμορφώνεται κάτω από την τελευταία ΑΜΚ στα 0,65 ευρώ.
Η αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων ενόψει αλλαγών στον MSCI ήταν εμφανής στην σημερινή συνεδρίαση. Ο οίκος ανακοίνωσε νωρίς το πρωί πως συμπεριέλαβε την μετοχή της Eurobank στον MSCI Global Standard Index και MSCI Large Cap, με την αλλαγή να τίθεται σε ισχύ από την αρχή των συναλλαγών στις 2 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του MSCI Greece, την μεγαλύτερη στάθμιση στο δείκτη μέχρι στιγμής διακατέχει η  Τρ. Πειραιώς (20,82% από 13,22% προ ΑΜΚ), ενώ η Alpha Bank έρχεται τρίτη με 15,31% στάθμιση έναντι 7,12%. Σε αντίθεση ΟΤΕ και ΟΠΑΠ υποχώρησαν στην δεύτερη και τέταρτη θέση αντίστοιχα (ενώ κατείχαν την 1η και 2η θέση) με βαρύτητα 19,16% και 17,02% αντίστοιχα προ ΑΜΚ των τραπεζών.

Δεδομένης της εισαγωγής των νέων μετοχών της Eurobank και επιπλέον λόγω του γεγονότος ότι η Eurobank είναι η πιο ιδιωτικοποιημένη τράπεζα αφού το ποσοστό των ιδωτών ανέρχεται πλέον στο 67%, η βαρύτητα στον δείκτη ίσως να είναι η μεγαλύτερη.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι λοιπές μετοχές να «πληγωθούν» περαιτέρω, πράγμα που διαφανηκε και στη σημερινή συνεδρίαση με τον Τιτάνα να υποχωρεί 4,98%, την ΦΦΓΚΡΠ (-4,01%), τα ΕΛΠΕ (-3,92%), τη ΔΕΗ (-3,76%), τον ΟΠΑΠ (-3,64%), ενώ ο ΟΤΕ κατάφερε να περιορίσει τις ενδοσυνεδριακές απώλειες του -4,72% στα -0,94%.



Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και με την εισαγωγή των νέων μετοχών της ΕΤΕ, στις 20 Μαΐου, καθώς η τράπεζα καθίσταται δεύτερη σε free float, με τους ιδιώτες να κατέχουν πλέον το 43% του μετοχικού κεφαλαίου.

Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασεις ο FTSE ανακοινωσε την αύξηση τησ ΕΤΕ Στο 43%, από 16% προηγουμένως,σε όλους τους δείκτες στους οποίους συμμετέχει ενώ οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της εταιρείας.

Στην αγορά παραγώγων αυξήθηκε ο όγκος συναλλαγών στο συμβόλαιο του 25άρη, λήξης Μαΐου, στα 20.317 συμβόλαια, καθώς την Παρασκευή λήγει η κοντινή σειρά, ενώ η λήξη του Ιουνίου, διεύρυνε το discount έναντι του δείκτη στο -1,15%.

Ο όγκος συναλλαγών στο ΣΜΕ της Eurobank περιορίστηκε στα 20.317 ΣΜΕ έναντι  41.926 συμβολαίων στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με το ΣΜΕ να περνάει σε premium  2% έναντι της υποκείμενης.

Στο  ΣΜΕ της ΕΤΕ το discount διευρύνθηκε περαιτέρω στο 10,65% ενώ πραγματοποίησε 4.330 ΣΜΕ. Το άνοιγμα του discount μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει σε «short» κινήσεις στο ΣΜΕ, στις οποίες προβαίνουν οι επενδυτές ενόψει της εισαγωγής των νέων μετοχών στα 2,20 στις 20 Μαΐου,  ενώ η λιγότερης έντασης «έκπτωση» στην τιμή του συμβολαίου μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι στην ΑΜΚ δεν μετείχαν ιδιώτες επενδυτές.

Το "οut of the money" warrant και της Τρ. Πειραιώς  έκλεισε με πτώση 5,83% αφού η τιμή εξάσκησης στις 2 Ιουλίου είναι στα 1,768 ευρώ, ενώ το ΕΤΕΤΠ (-2,14%) με την τιμή εξάσκησης στις 26 Ιουνίου στα 4,4616 ευρώ.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα  170,20 εκατ. ευρώ, με τράπεζες και ΟΤΕ να έχουν συνδράμει άνω του 70% αυτού ενώ δεν σημειώθηκαν σημαντικές προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Η ορμή της σημερινής πτώσης δείχνει ότι ο δείκτης θα δοκιμάσει και χαμηλότερες στηρίξεις, καθώς το «bias» από εκλογές και αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI και μετέπειτα FTSE και STOXX παραμένει δυνατό.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου