Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Νικηφόρος B’ Φωκάς 912 – 969

Από τους σημαντικότερους αυτοκράτορες του Βυζαντίου, που ανήκε στη Μακεδονική Δυναστεία. Διακρίθηκε, κυρίως, για τις στρατιωτικές και λιγότερο για τις πολιτικές του ικανότητες. Έγινε ο φόβος και ο τρόμος των Αράβων και είναι απορίας άξιον γιατί δεν ονομάσθηκε Αραβοκτόνος, κατά το Βουλγαροκτόνος. Δολοφονήθηκε από τον ανιψιό του Ιωάννη Κουρκούα (γνωστότερο με το παρανόμι Τσιμισκής), που συνωμότησε με τη θεία και ερωμένη του Θεοφανώ.
Γεννήθηκε περί το 912 στην Καππαδοκία και ήταν γόνος της οικογένειας των Φωκάδων, πολλά μέλη της οποίας κατέλαβαν υψηλά αξιώματα στην αυτοκρατορία. Εντάχθηκε από νεαρή ηλικία στο στρατό και το 945 ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Z' ο Πορφυρογέννητος του ανέθεσε τη διοίκηση του Ανατολικού Θέματος, που βρισκόταν υπό την απειλή των Αράβων.

Το ψευδοκράτος αρνήθηκε βοήθεια από την ΚΔ για πυρκαγιά

H Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρθηκε να βοηθήσει για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο κατεχόμενο χωριό Καπούτι της Μόρφου, αλλά υπήρξε αρνητική απάντηση από τουρκοκυπριακής πλευράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, επικοινώνησε συγκεκριμένα ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον εκπρόσωπο του Μουσταφά Ακιντζί Μπαρίς Μπουρτζού, αλλά η απάντηση που δόθηκε από την τουρκοκυπριακής πλευρά ήταν πως «όλα βρίσκονται υπό έλεγχο».

Ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην Κεφαλονιά

ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ - Ο ΔΥΝΑΤΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΔΥΣΧΕΡΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Μεγάλη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες σε δασική έκταση στην Αγία Ειρήνη, Κεφαλονιάς.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το inkefalonia.gr λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Αυτή την στιγμή επιχειρούν 7 οχήματα της πυροσβεστικής με 15 πυροσβέστες, εθελοντές δασοπυροσβέστες της ΕΟΔ Ελειού – Πρόννων, τα δύο Πεντζετέλ που υπάρχουν στο νησί.

Ενοχλημένη η Μέρκελ από την «πολιτική πίεση» που ασκεί η Κίνα στην Ελλάδα - Έμμεση προειδοποίηση από το Βερολίνο

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε προβληματισμένη και ξεκαθάρισε: «Η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί σκληρά, ώστε να προστατεύσει την επιρροή της και, πάνω απ' όλα, πρέπει να μιλάει με την Κίνα με μία φωνή»
Σαφές μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές χώρες -και προς την Ελλάδα- οι οποίες επιδιώκουν διμερή τόνωση των επενδυτικών και εμπορικών δεσμών τους με την Κίνα, έστειλε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να συνομιλεί με το Πεκίνο ως ένα ενιαίο μπλοκ.

Ο γέρος της Ανθρωπότητας

Ο γέρος της Ανθρωπότητας
Του Ν. Λυγερού

Ο γέρος: Γιατί άργησες να με φέρεις εδώ; Δεν έβλεπες τους μικρούς ανθρώπους που υποφέρουν; Και τώρα θέλεις από μένα να τρέξω για να τους σώσω. Γι’ αυτό μου έδωσες από την αρχή όλη τη μνήμη της ανάγκης; Κι αν δεν μείνει τίποτα από το γλυκό της μάνας, σκέφτηκες τι θα κάνω; Σίγουρα βρήκες κάτι άλλο. Κάτι που να μοιράζεται και ταυτόχρονα να πολλαπλασιάζεται. Γι’ αυτό λοιπόν τόση νοημοσύνη, για να αντέξει το δώρο της αγάπης… Κι αν δεν τα καταφέρω με την πρώτη, τουλάχιστον θα μου επιτρέψεις να επανέλθω; Χαμογελάς…

Σχέδιο Ψηφίσματος για την αναγνώριση του Raphaël Lemkin ως Δίκαιο για τους Ρομ

Των Ν. Λυγερού, Β. Πάντζου

Το έργο του Raphaël Lemkin σχετικά με την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει οδηγήσει στη δημιουργία της έννοιας της γενοκτονίας που συνιστά κομμάτι θεμελιακό της Χάρτας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό κατέστη δυνατό, ανάμεσα σε άλλα, από την μελέτη του για την γενοκτονία ως έγκλημα της βαρβαρότητας.
Χάρη σε αυτή την εμπειρογνωμοσύνη, ο Raphaël Lemkin επέτρεψε στον αγώνα των Ρομ να ξεφύγει από τη λήθη που του είχαν επιβάλλει οι κοινωνίες και γι’ αυτό αντιπροσωπεύει έναν Δίκαιο για το λαό μας.

Στη σκοτεινή βιβλιοθήκη

Του Ν. Λυγερού

Στη σκοτεινή βιβλιοθήκη καθίσαμε στο τραπέζι που μας υπέδειξαν πάντα σιωπηλοί. Τα φως δεν ήταν αναμμένο και χρειαζόταν να βρούμε την πρίζα για να ενεργοποιήσουμε τις δύο λάμπες. Περιμέναμε να μας φέρουν τα δύο βιβλία του παρελθόντος δίχως να ξέρουμε βέβαια τι ακριβώς θα βρούμε σε αυτά. Διότι πάντα το φαινόμενο Serendipity μάς ακολουθούσε σε κάθε αποστολή που είχαμε κάνει για να βρούμε έγγραφα του Carathèodory. Έτσι όταν μας έφεραν τα βιβλία πάλι ξαφνιαστήκαμε διότι θεωρούσαμε ότι έπρεπε να ήταν άρθρα αλλά το ένα από τα δύο ήταν ενσωματωμένο στο περιοδικό Osiris.