Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Η σπηλιά της Αθήνας που ονομάζεται φυλακή του Σωκράτη - Η ιστορία της Αθήνας στις λεπτομέρειες...

Υπάρχουν πολλά μέρη στην Αθήνα και γενικά στην Αττική που πιθανόν δεν γνωρίζεις ότι υπάρχουν ή απλώς τα έχεις ακούσει αλλά δεν τα έχεις επισκεφθεί και δεν τα έχεις δει ποτέ από κοντά. Ένα από αυτά πιθανόν είναι η σπηλιά της Αθήνας την οποία συνηθίζουν να αποκαλούν και φυλακή του Σωκράτη. Ακόμη και αν έχει αμφισβητηθεί και από πολλούς αποκλειστεί ότι αυτή η σπηλιά ήταν η πραγματική φυλακή που βρέθηκε ο Σωκράτης, παρ’ όλα αυτά έχει επικρατήσει αυτό το όνομα. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα αρχαίο κτήριο το οποίο βρίσκεται στον Λόφο Φιλοπάππου στην Αθήνα και έχει τη δική του ενδιαφέρουσα ιστορία. Και είναι ωραίο να εξερευνούμε τα ιδιαίτερα και άγνωστα μέρη της Αττικής.

Ελληνική εθνική ασφάλεια, απολογισμός και προκλήσεις

ΘΑΝΟΣ Π. ΝΤΟΚΟΣ*
Από το kathimerini

Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την ελληνική εθνική ασφάλεια και τη χώρα γενικότερα, τόσο λόγω των τουρκικών ενεργειών, όσο και λόγω του πανδημίας COVID-19, μιας πρωτόγνωρης κρίσης που επηρέασε βαθιά το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Η διαχείριση της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής αποτέλεσε –και συνεχίζει να αποτελεί– την κεντρική ενασχόληση του ελληνικού μηχανισμού εθνικής ασφάλειας. Η Ελλάδα επικέντρωσε τις προσπάθειές

Επίσημη πρόταση της Γαλλίας για τις Belharra - "Μάχη" του Παρισιού για τις φρεγάτες του ΠΝ

Ραγδαίες εξελίξεις

Aπό το Παρίσι έχει προαναγγελθεί ατύπως ότι η κυρία Παρλί θα παρουσιάσει επίσημα νέα, ανταγωνιστική πρόταση για την αγορά τεσσάρων φρεγατών τύπου Belharra. 

Όπως σας αναφέρουμε εδώ και ημέρες, η κ. Παρλί, δεν ήρθε στην Αθήνα μόνο για τις υπογραφές των Rafale. Επίσημα λοιπόν κατέθεσε την πρόθεση της Γαλλίας για νέα προσφορά για τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών Belharra πολλαπλών ρόλων. Την επιθυμία αυτή του Παρισιού, εξέφρασε επισήμως η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί σε κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο. 

Μάας και Μπορέλ έλεγαν στους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ πόσο καλή είναι η Τουρκία – Η Ελλάδα είπε: «Δίκαιο της Θάλασσας»

Μάας και Μπορέλ οι καλύτεροι φίλοι της Τουρκίας. Την παρουσίασαν σχεδόν εξημερωμένη στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών. Η Ελλάδα από την πλευρά της κατέστησε σαφές σε όλους ότι, η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS – United Nations Convention on the Law of the Sea). Αυτό θεωρεί η ελληνική πλευρά απτό βήμα ουσιαστικής προόδου.

Η συζήτηση για την Τουρκία στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξήχθη, όπως πληροφορούμαστε, κάτω από το θέμα των «Τρέχουσων Εξελίξεων».

Κατά της συζήτησης, ο Τζοσέπ Μπορέλ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας

Κυρ. Μητσοτάκης για διερευνητικές: Συζητάμε με Τουρκία μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες

Την πάγια ελληνική θέση ότι αντικείμενο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας επανέλαβε ο έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, με αφορμή τη συμφωνία απόκτησης από την Ελλάδα των 18 Rafale. Η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι βασικές προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που είναι και το αντικείμενο αυτών των διερευνητικών, προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας ταυτόχρονα ειδική μνεία στο αμυντικό δόγμα της χώρας. 

Η αγορά των Rafale αντανακλά το δόγμα της εθνικής μας στρατηγικής σύμφωνα με το οποίο η άμυνά