Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Η καταστροφή των ηρωικών Ψαρών από τους Οθωμανούς(Βίντεο)

Κατά το τέταρτο έτος της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ο σουλτάνος Μαχμούτ βρισκόταν σε αδυναμία να καταστείλει την Επανάσταση και ζήτησε τη βοήθεια του υποτελούς του Μεχμέτ Αλή Πασά της Αιγύπτου. Το Μάρτιο του 1824 συνήφθη μεταξύ των δύο ανδρών συμφωνία, με την οποία ο Μεχμέτ Αλή δεχόταν να συμπράξει, υπό τον όρο να του παραχωρηθεί η Κρήτη, η Κύπρος και να διορισθεί ο θετός γιος του, Ιμπραήμ, διοικητής της Πελοποννήσου. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές δυνάμεις, ευρισκόμενες στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου, είχαν φθαρεί και αποσυντονισθεί.

Οι Τουρκοαιγύπτιοι έδιδαν πρωταρχική σημασία στις κατά θάλασσα επιχειρήσεις, γιατί αν δεν καταστρεφόταν ο ελληνικός στόλος και δεν εξουδετερώνονταν οι ναυτικές βάσεις των Ελλήνων,

Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Γιώργος Καραμπελιάς,
Αρθρογράφος

Η θέση της Ελλάδας ενισχύθηκε γιατί, αν θέλει η Ευρώπη να οικοδομήσει κοινή άμυνα, η Ελλάδα τής είναι απαραίτητη.

Είναι πανθομολογούμενο ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις στηρίζονται σε ένα γάμο συμφέροντος. Η Ρωσία, μέσα από τη σχέση με την Τουρκία, επιχειρεί να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ –έχουν κοινές παρεμβάσεις στη Συρία και τη Λιβύη, αν και υποτίθεται ότι είναι αντίπαλοι, η Ρωσία έχει προμηθεύσει την Τουρκία με S-400, η Ρωσία κατασκευάζει δύο πυρηνικά εργοστάσια στην Τουρκία και, ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις, η Τουρκία μακροπρόθεσμα θέλει να αποκτήσει και πυρηνικά όπλα.

Τουρκική «απαγόρευση» ελληνικής άσκησης στην Τήλο! Τελικά ο «χαλβάς από στραγάλι» δεν βοήθησε

Η Τουρκία «απαγορεύει» στην Ελλάδα να κάνει ασκήσεις στην Τήλο! Με αντί-navtex η Τουρκία υποστηρίζει ότι η «Επισκοπή» όπως την αναφέρει βάζοντας το Τήλος σε παρένθεση, υπάγεται στο καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου!

Από την περασμένη Κυριακή το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ κάνει λόγο για αλλαγή κλίματος στα ελληνοτουρκικά από την πλευρά της Τουρκίας… Αυτή την εβδομάδα είχαμε μαζικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ακόμη και μετά από τη δύση του ηλίου, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο. Τίποτα ,μα τίποτα απολύτως δεν στήριξε την άποψη που λέει ότι «κάτι άλλαξε» προς το καλύτερο στα ελληνοτουρκικά. Φαίνεται ότι ο «χαλβάς από στραγάλι» που έφαγαν Μητσοτάκης-Ερντογάν δεν βοήθησαν… 

Η αλλαγή τακτικής στην προέλαση φέρνει κέρδη στη Ρωσία, αλλά η Ουκρανία αντιστέκεται – Ποιες οι απώλειες των αντιμαχόμενων;

Η Ουκρανική αεροπορία έχει χάσει σχεδόν το 50% των δυνάμεων της - Οι ρωσικές δυνάμεις αλλάζουν στρατηγική και εστιάζουν στους μεγάλους βομβαρδισμούς

Η αλλαγή τακτικής στην στρατηγική προέλασης των ρωσικών δυνάμεων αρχίζει να αποδίδει επί ουκρανικού εδάφους αν και ακόμη υπάρχουν μεγάλες πόλεις που αντέχουν και συνεχίζουν να αντιστέκονται επιφέροντας απώλειες στην ανώτερη στρατιωτικά Ρωσία.
Οι ρωσικές δυνάμεις που έως τώρα έχουν χάσει 4 στρατηγούς αρχικά στηρίχθηκαν σε μια κλασσική στρατιωτική συνταγή όπου κομβόι τεθωρακισμένων συνοδευόμενα από πυροβολικά συγκεντρώνονταν έξω από μεγάλες πόλεις και επιχειρούσαν εισβολή.

Εάν ο Πούτιν δεν ακούσει ούτε τη συμβουλή του Σι Τζινπίνγκ θα οδηγήσει τη Ρωσία στην απόλυτη οικονομική καταστροφή: Ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Η διαδικτυακή συνάντηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών με τον κομμουνιστή ηγέτη της Κίνας, ήταν αναγκαία και μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής που θα οδηγούσε ταυτόχρονα στην επικράτηση της ειρήνης.

Αυτά θα συμβούν εφόσον βέβαια ο πρόεδρος της Ρωσίας ακούσει τη δυνατή φωνή της διεθνούς κοινότητας. Δυστυχώς με τα σημερινά δεδομένα δεν το βλέπουμε, εκτός εάν το Πεκίνο αποφασίσει να τοποθετηθεί αποφασιστικά εναντίον της εισβολής και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει και οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Αλλά ο Ρώσος πρόεδρος

Συνεκμετάλλευση: Πρόωρη συζήτηση, εύλογη καχυποψία, ΤΩΡΑ η Ελλάδα θα μετρήσει φίλους… και συμμάχους

Η αναφορά του πρωθυπουργού στην προοπτική αξιοποίησης ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Με την ενεργειακή κρίση να έχει ξεκινήσει πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, φαίνεται πως η Ελλάδα ανακαλύπτει, έστω με κάμποσα χρόνια καθυστέρηση, την κοινή λογική. Ταυτόχρονα, όμως, ξεκίνησε εκτεταμένη συζήτηση για τη «συνεκμετάλλευση-συνδιαχείριση» με την Τουρκία.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Το θέμα είναι γνωστό στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αποτελεί μάλιστα και μια από τις

Η Φούσκα στις Τιμές των Σπάνιων Γαιών και η Ξεφτισμένη Πράσινη Συμφωνία

 Του Δρ. Σωτήρη Καμενόπουλου*

Η υφήλιος βρίσκεται εν μέσω δραματικών γεωπολιτικών εξελίξεων. Ταυτόχρονα, το 2022 θα πραγματοποιηθούν αρκετές εθνικές και τοπικές εκλογές σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες: Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και στην Αυστρία, κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία, στη Σλοβενία, στη Λιθουανία, στη Σουηδία και στην Τσεχία, εκλογές σε 4 τοπικά κρατίδια της Γερμανίας. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ (Νοέμβριος 2022), και το 20ο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (2ο εξάμηνο 2022). Το παρόν κείμενο θα επικεντρωθεί στο συνέδριο του ΚΚΚ

Συνεκμετάλλευσις στό Αἰγαῖο βάσει ἑλληνικοῦ σχεδίου!

Ὁ Τοῦρκος ὑπουργός Ἀμύνης Ἀκάρ ἀνεκοίνωσε ὅτι ἡ χώρα του θά ὑλοποιήσει τό ὅραμα πού διετύπωσε ὁ Σύμβουλος Ἐθνικῆς Ἀσφαλείας Θᾶνος Ντόκος τόν Νοέμβριο τοῦ 2019

ΣΥΝΗΝΤΗΘΗΣΑΝ στίς Βρυξέλλες οἱ ὑπουργοί Ἀμύνης Ἑλλάδος καί Τουρκίας Νῖκος Παναγιωτόπουλος καί Χουλουσί Ἀκάρ. Ὅπου ἀπό ὅ,τι φαίνεται ἐτέθη τό σχέδιο τῆς συνεκμεταλλεύσεως τοῦ ὑποθαλάσσιου πλούτου τοῦ Αἰγαίου καί τῆς ἀνατολικῆς Μεσογείου, κάτι γιά τό ὁποῖο ἀπό τό 2019 εἶχε μιλήσει καί ὁ Σύμβουλος Ἐθνικῆς Ἀσφαλείας Θᾶνος Ντόκος. Ἡ «Ἑστία» ἔχει ἤδη προαναγγείλει ὅτι κατά τήν συζήτηση Μητσοτάκη – Ἐρντογάν στήν Κωνσταντινούπολη ἄνοιξε μιά «Κερκόπορτα» γιά τήν

Πλάμεν Τόντσεφ: Ο στόχος της Κίνας να γίνει ηγέτιδα δύναμη ως το 2050 - Γιατί χρειάζεται τη Ρωσία

Συνέντευξη: Πλάμεν Τόντσεφ

Το Πέκινο θα συνεχίσει να βοηθάει τη Μόσχα, έστω και διακριτικά. Η Ρωσία, του είναι απαραίτητη με τους φυσικούς της πόρους και το οπλοστάσιό της, στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα. Στα σχέδια μάλιστα της κινεζικής ηγεσίας να καταστήσει τη χώρα παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη ως το 2050, ταιριάζει απόλυτα μια αποδυναμωμενη Ρωσία, εξαρτημένη σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό από την Κίνα, σημειώνει στο Liberal o επικεφαλής στο τμήμα ασιατικών σπουδών του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Πλαμεν Τόντσεφ στον απόηχο της συνάντησης Μπαίντεν- Σι Τζιπινγκ.

Κουβεντιάζοντας τις εξελίξεις στον Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο με Κλαούζεβιτς και Σουν Τζου

Του Γιώργου Χατζηθεοφάνους*

Η ανάλυση ενός πολέμου ξεκινά από τον προσδιορισμό του πολιτικού σκοπού του πολέμου με την επίτευξη του οποίου σταματούν οι πολεμικές επιχειρήσεις. Κι ο πολιτικός σκοπός του πολέμου, όταν δεν δηλώνεται ξεκάθαρα,  βρίσκεται στις δημόσιες αναφορές-παρεμβάσεις των πολιτικών ηγετών των αντιμαχόμενων πλευρών. Για τον Πούτιν φαίνεται πως ο πολιτικός σκοπός του πολέμου ήταν η αντικατάσταση της φιλοδυτικής Κυβέρνησης της Ουκρανίας με φιλορωσική και η δημιουργία μιας νέας Ουκρανίας κατά το πρότυπο της Λευκορωσίας ήτοι απόλυτα ελεγχόμενη από τη Ρωσία.

     Το ουσιώδες στοιχείο σε έναν πόλεμο συνίσταται στο να γνωρίζει κανείς και να λαμβάνει υπόψη του τις συνθήκες που επικρατούν και στα δύο στρατόπεδα. Ξεκινώντας από αυτές θα σχηματιστεί αυτόματα κάποιο κέντρο βάρους, ένα κέντρο

Ξεμπλοκάρει με εντολή του πρωθυπουργού η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Ελένη Γαβριήλ 

Νομοθετική ρύθμιση εντός 15θημέρου, ώστε να ξεπεραστούν τυπικά εμπόδια και να κατατεθεί στο δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης από την ONEX. Νέα δεδομένα για την αμυντική βιομηχανία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή στους συναρμόδιους υπουργούς να ξεμπλοκάρουν άμεσα την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης που προτείνει ONEX και να προωθηθεί το συντομότερο δυνατόν στο δικαστήριο.

Ενισχύεται ο ρόλος του Τμ. Μετεωρολογίας στην Αν. Μεσόγειο - Μνημόνιο με Ελλάδα και Ισραήλ

 Άγγελος Νικολάου   

Φωτογραφία: Οι επικεφαλείς των Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, Ταξίαρχος Νικόλαος Βογιατζή (ΕΜΥ), δρ. Κλεάνθης Νικολαΐδης (Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου),  Nir Stav (Ισραηλινή Μετεωρολογική Υπηρεσία ΙΜS).

Ενισχύεται η Κύπρος και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Μετεωρολογίας του νησιού στον τομέα των προγνώσεων καιρού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με το Μνημόνιο Συναντίληψης που θα υπογράψει άμεσα με τα αντίστοιχα Τμήματα της Ελλάδας και του Ισραήλ, δηλαδή την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και την Ισραηλινή Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η Τουρκία διεκδικεί ρόλο στην ευρωπαϊκή άμυνα

Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την ουκρανική κρίση επιδιώκει να αποκομίσει οφέλη σε πολλά διαφορετικά επίπεδα μεταξύ των οποίων και ο χώρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σύσταση της PESCO (Permanent Structured Cooperation ή Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία) το 2017 θεωρήθηκε από την Τουρκία ως μια εύκολη υπόθεση, μιας και οι προσβάσεις της στο ΝΑΤΟ θα της άνοιγαν και σ’ αυτή την περίπτωση τις πόρτες. Ωστόσο, τα κριτήρια που μπήκαν για να μπορεί κάποιο μη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενταχθεί είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν την παραβίαση. 

Yeni Şafak: «Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη αναστάτωσε τις ΗΠΑ: υπόσχεση στήριξης κατά της Τουρκίας»

Άγκυρα.

Η συνάντηση του Προέδρου Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη την περασμένη Κυριακή έλαβε ευρεία κάλυψη στον παγκόσμιο Τύπο. 

Η σύνοδος κορυφής, όπου σημειώθηκαν θετικές εξελίξεις, αναστάτωσε τις ΗΠΑ. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, υποσχέθηκε να στηρίξει την Ελλάδα.

Ο Πάιατ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της «επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας». 

Αέριο: Ολοκληρώνεται την άνοιξη ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας

Κώστας Δεληγιάννης

Το «ειδικό βάρος» που έχει ο διασυνδετήριος αγωγός αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής σηματοδοτεί η συνάντηση των κυβερνητικών ηγεσιών των δύο χωρών, στο ανώτερο μάλιστα επίπεδο, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου, στο εργοτάξιο της κατασκευάστριας εταιρείας (AVAX) στην Κομοτηνή.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνάντηση θα παραβρεθεί από την πλευρά της Βουλγαρίας ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ και ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ. Από τη χώρα μας ήταν προγραμματισμένο να δώσει το «παρών» ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος ωστόσο καθώς διαγνώστηκε θετικός στον Covid-19, θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία - Όλες οι εξελίξεις από τη 24η μέρα ρωσικής εισβολής

Οι οδομαχίες στη Μαριούπολη εμποδίζουν τους διασώστες από το να προσεγγίσουν τους επιζώντες που έχουν παγιδευτεί κάτω από το βομβαρδισμένο θέατρο, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. 

Στρατόπεδο καταστράφηκε ολοσχερώς από ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Μικολάιβ της νότιας Ουκρανίας, δημιουργώντας φόβους για βαρύ απολογισμό νεκρών.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

Αναβαθμίζονται οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα

 

Ενισχύει περαιτέρω την ενεργειακή της ασφάλεια η ΕλλάδαINTIME
Ενισχύει περαιτέρω την ενεργειακή της ασφάλεια η Ελλάδα αναβαθμίζοντας τη μοναδική αποθηκευτική εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που διαθέτει, και συγκεκριμένα τον Τερματικό Σταθμό του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στο νησάκι της Ρεβυθούσας.

Το πρόβλημα με τον ελληνικό δημόσιο διάλογο

 

υπό Δρος Μάρκου Τρούλη,

Το πρόβλημα με τον δημόσιο διάλογο, όπως διεξάγεται τόσο εν Ελλάδι όσο και σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, είναι η ευκολία, ο «ωχαδερφισμός» της «μιας κουβέντας παραπάνω». Και τι έγινε να προσβάλλουμε συνειδήσεις, ανθρώπους με πλούσια βιογραφικά, με περγαμηνές για των απόκτηση των οποίων έχουν κάνει χιλιάδες θυσίες. Και τι έγινε να εκστομίσουμε μια αρλούμπα, αφού μ’ αυτές γελάμε με τους φίλους μας στην καφετέρια. Προφανώς ο Διονύσης Σαββόπουλος από το ένα αφτί τα έλεγε και από το άλλο έβγαιναν πριν περίπου 6 χρόνια:

Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μας! Όχι στον εκβαρβαρισμό | ΖΟΟΜ (18-3-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μας! Όχι στον εκβαρβαρισμό. Αυτή η πολιτική στρέφεται κατά του ελληνικού έθνους. Τη γραμμή που ακολουθεί το κανάλι μας, η οποία είναι καθαρά υπέρ της υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή ΖΟΟΜ. Απευθύνω έκκληση! Σκεφτείτε πόσο μεγάλη αξία για την Ελλάδα είναι ο Ελληνισμός του Εξωτερικού. Όσο περνάει το χέρι του καθενός από εμάς να συμβάλλουμε, ούτως ώστε αυτό το κοίτασμα χρυσού που είναι διασκορπισμένο στον πλανήτη να το ενώσουμε, για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Να μας βρούνε απέναντί τους αυτοί που έχουν άλλα σχέδια που δεν εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η προβολή του Ουκρανικού σε Αιγαίο και Κύπρο. Στο Sigma Κύπρου.

 



Στέφανος Καραβίδας : Η προβολή του Ουκρανικού σε Αιγαίο και Κύπρο. 

Στο Sigma Κύπρου.

Κώστας Γρίβας, Πως μπορεί να επωφεληθεί η Ελλάδα από το Γερμανικό εξοπλιστικό πρόγραμμα;

 

Πως μπορεί να επωφεληθεί η Ελλάδα από το Γερμανικό εξοπλιστικό πρόγραμμα; Ο καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων Κώστας Γρίβας μιλάει στον Ανδρέα Μαζαράκη για την απόφασή της Γερμανίας να προχωρήσει σε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ Ο καθηγητής τονίζει ότι η κίνηση αυτή της Γερμανίας δημιουργεί αυτονόητα προβληματισμό σε όλη την Ευρώπη. Προβληματισμό που μπορεί να καμφθεί μόνο αν η Γερμανία προχωρήσει στον επανεξοπλισμό της μέσω συνεργασιών με τις λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες.