Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

«Νέο» μουσείο για τη Δήλο, τρία χρόνια μετά


Η εικόνα της Ιερής Λίμνης της Δήλου, πριν από την αποξήρανσή της το 1925, μπροστά από τους μαρμάρινους λέοντες.

Οι αλλαγές που έφερε στην εμπειρία των επισκεπτών η ανακαίνιση κόστους 1,2 εκατ. ευρώ στο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού, που επαναλει­τούργησε την περασμένη Παρασκευή

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ


Οι άντρες δεν προσπαθούν αρκετά. Η Ελένη Αντωνιάδου υποστήριζε για πολλά χρόνια πως εργάζονταν για την ΝΑΣΑ και πως ήταν η δημιουργός της πρώτης τεχνητής τραχείας απο βλαστοκύτταρα που μεταμοσχεύθηκε σε ασθενή. Εκατοντάδες άρθρα γράφτηκαν για αυτήν, φιλοξενήθηκε σε πληθώρα εκπομπών, βραβεύτηκε με πολλά βραβεία, ανάμεσα τους το βραβείο Επιστήμης και Έρευνας το 2016, το βραβείο Everywoman in Technology και το βραβείο NASA – ESA Outstanding Researcher Award το 2012. 

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας – «Σοβαρά λάθη οδήγησαν στην απόπειρα κατά Τραμπ» – ΒΙΝΤΕΟ


Δεκτή έκανε την παραίτηση της επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, Κίμπερλι Τσιτλ, δύο εβδομάδες μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Είχε προηγηθεί η υποβολή παραίτηση της Τσιτλ.

24 Ιουλίου 2024: Πανηγυρίζοντας την παρακμή;


Θυμάσαι που βαλάντωνες εκεί στην εξορία

και διάβαζες και Ρίτσο και αρχαία τραγωδία;

τώρα κοκορεύεσαι απάνω στον εξώστη

και μιλάς στο πόπολο σαν τον ναυαγοσώστη.
.,..

Ο πρώτος προβοκάτορας απ’ όλους στη ζωή μου

είναι η αφεντιά σου που αντιγράφει την φωνή μου

…..

παίρνεις την αλήθεια μου και μου την κάνεις λιώμα

απ’ το πόδι με τραβάς βαθιά μέσα στο χώμα.

Διονύσης Σαββόπουλος, Ο πολιτευτής

του Γιώργου Καραμπελιά

To powergame της Τουρκίας με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου


Η γεωστρατηγική σημασία του καλωδίου και τα μηνύματα της Αγκυρας ότι δεν θα παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις για το έργο των 2 δισ. ευρώ, στο οποίο η ίδια δεν συμμετέχει. Ποιον εξυπηρετεί το σίριαλ.

του Γιώργου Φιντικάκη 

Κυπριακό: Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες ΓΓ ΟΗΕ για επανένωση, λένε διπλωματικές πηγές


Τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και της προσωπικής του απεσταλμένης Μάρια Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ για την επανένωση της Κύπρου στηρίζει η Ελλάδα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές από την Αθήνα.

Η Ελλάδα αναμένει σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού


Σε σχέδιο που αναμένει η Ελλάδα, σε σχέση με το Κυπριακό, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα, Παύλος Μαρινάκης.

«Farnborough International Airshow 2024»: Η Leonardo παρουσίασε την αναβαθμισμένη έκδοση Block.20 του αεροσκάφους M-346


Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «Farnborough International Airshow 2024» η ιταλική Leonardo παρουσίασε την αναβαθμισμένη έκδοση Block.20 του εκπαιδευτικού/ελαφρού μαχητικού αεροσκάφους M-346. 

Anti – drone: Τα μυστικά τεστ του Κένταυρος που έριξαν το σύμπαν – Δεν πετούσε τίποτα – Σαν επιστημονική φαντασία

Το εντυπωσιακό με το Κένταυρος δεν ήταν μόνο η αποτελεσματικότητά του.

Διονύσης Αντωνέλλος

Κεφαλογιάννης - Ένοπλες Δυνάμεις: Σύσταση της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την πρόταση για τη σύσταση της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) παρουσίασε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Εορτασμός της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας: Μήπως να καθιερωθεί μια άλλη ημερομηνία;


Εκδηλώσεις στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, Κυριακή 20 Ιουλίου 2024.
EUROKINISSI
Αυτή η μέρα ανήκει σε μια χρονική περίοδο πένθους και περισυλλογής για τους απανταχού Έλληνες.

Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης, Αρθρογράφος
Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ε. α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μέτσολα για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης: «Σπουδαία χώρα η Ελλάδα και γενέτειρα της δημοκρατίας»

H Ρομπέρτα Μέτσολα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Jean-Francois Badias

Με ένα μήνυμα γραμμένο στα ελληνικά, στην πλατφόρμα Χ, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα θέλησε να τιμήσει την 50η επέτειο από τη μεταπολίτευση στην Ελλάδα. 

Θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα το 2024 - Στις 9 χώρες με τις λιγότερες συστάσεις


Ολοκληρώθηκε σήμερα, Τετάρτη 24 Ιουλίου, για πέμπτη φορά, ο ετήσιος κύκλος για το Κράτος Δικαίου στην Ευρώπη, με τη δημοσίευση της σχετικής Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτύπωση της κατάστασης σε κάθε κράτος-μέλος, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Τι έγινε τελικά με το ιταλικό ερευνητικό Ievoli Relume;

Νίκος Μελέτης

Με την επιστροφή του ιταλικού ερευνητικού πλοίου Ievoli Relume στο λιμάνι του Ηρακλείου, αφού σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ολοκλήρωσε τις εργασίες του, λήγει ο συναγερμός που είχε σημάνει τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή την προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει τετελεσμένα απειλώντας ακόμη και να στρατιωτικοποιήσει την κρίση.

NAVTEX στο Καστελλόριζο: Το ΓΕΕΘΑ στριμώχνει την Τουρκία στο Αιγαίο


Το ΓΕΕΘΑ σφίγγει τον κλοιό γύρω από τα 5 πολεμικά πλοία της Τουρκίας, που συνεχίζουν να βρίσκονται νότια της Κάσου και της Καρπάθου, που έσπευσαν για να εκφοβίσουν το ιταλικό ερευνητικό πλοίο που πραγματοποιεί υποβρύχιες έρευνες για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα «ήρεμα νερά» στα Ελληνοτουρκικά έγιναν «μελτέμια» μετά τις φιέστες της ντροπής στην κατεχόμενη Κύπρο και την ένταση στην Κάσο, που δημιούργησε η κατοχική Τουρκία


Η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς ήταν αυτή που το 2018 είχε γίνει ο “εφιάλτης” του ερευνητικού τουρκικού πλοίου Barbaros. Η ίδια μονάδα και το πλήρωμά της ήταν σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα σε νησί του Αιγαίου και έσπευσε πρώτη νότια της Κάσου. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Το πολεμικό ναυτικό και ο στόλος με τα δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει, καλείται γι’ ακόμη μια φορά να σταθεί με τον τρόπο που γνωρίζουν μόνο τα πληρώματα του στο Αρχιπέλαγος και την Μεσόγειο, την στιγμή που οι γείτονές μας, με τις κινήσεις τους στέλνουν τα δικά τους μηνύματα ότι τα «ήρεμα νερά» εν μέσω θέρους έχουν και πολλά μελτέμια…

Σκηνικό έντασης στο Καρπάθιο Πέλαγος – Από τα «ήρεμα νερά» στον κίνδυνο για ανταριασμένο Αιγαίο


*Του Κώστα Σαρικά 

Όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στη θαλάσσια περιοχή νότια Καρπάθου – Κάσου φαίνεται ότι δικαιώνουν αυτούς που υποστηρίζουν πως πολύ πιο γρήγορα από τις μετεωρολογικές μεταβολές μπορούν τα «ήρεμα νερά» του Αιγαίου να μετατραπούν σε ανταριασμένο Πέλαγος. Με την Τουρκία να έχει το πλεονέκτημα της απόφασης του χρόνου, του τόπου και του τρόπου.

Τραβάει το σχοινί και το τουρκικό ΥΠΕΞ: «Τουρκική η μειονότητα στη Δυτική Θράκη»


Στην γραμμή που χάραξε λίγο νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος

Λίγες ώρες μετά την προκλητική στάση και δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη σκυτάλη παίρνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι αγκαλίτσες δεν είναι αποτροπή


Θα πρέπει κάποιος να είναι… ντιπ ανόητος ή πολιτικάντης του σήμερα για να πιστεύει ότι οι αγκαλίτσες, οι χαρούλες και τα dinners με θέα τον Βόσπορο, παρέα με τον Ερντογάν, θα νουθετήσουν τους Τούρκους για να μας αφήσουν στην ησυχία μας, ή και γιατί όχι, να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι και σύμμαχοί μας!

Τουρκικά ΜΜΕ: Επιρρίπτουν ευθύνες στην Ελλάδα για αύξηση της έντασης στο Αιγαίο


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Με τις δηλώσεις Δένδια - Γεωργιάδη συνδέουν την παρουσία των πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο

Ο “φίλος” Ερντογάν, “τούρκοι” Θράκης, Κύπρος


Με νέες δηλώσεις σχετικά με το Κυπριακό αλλά και τη μουσουλμανική μειονότητα προέβη σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του AKP.

Προκαλεί ο Ερντογάν: Μίλησε για τουρκική μειονότητα στη Δ. Θράκη και για «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Κύπρο το '74


Σε νέο γύρο προκλητικών δηλώσεων προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Το διπλό παιχνίδι Ερντογάν στη Μέση Ανατολή: Συμφωνία με το Ιράκ με στόχο το PKK – Αλλά ο Άσαντ αντιστέκεται στις απαιτήσεις του παρά την πίεση της Ρωσίας


epa11294103 Iraq’s Prime Minister Mohammed Shia al-Sudani (R) and Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan give a joint statement to the media in Baghdad, Iraq, 22 April 2024. EPA, AHMAD AL-RUBAYE POOL

Η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη την επίσημη απαγόρευση μιας κουρδικής αυτονομιστικής ομάδας που έχει εμπλακεί σε μια μακροχρόνια σύγκρουση με την Τουρκία.

Ισραήλ: Απορρίπτει τη συμφωνία Χαμάς – Φατάχ για τη Γάζα, συνεχίζει τους βομβαρδισμούς


Η κυβέρνηση του Ισραήλ απέρριψε χθες Τρίτη τη συμφωνία 14 παλαιστινιακών κινημάτων, συμπεριλαμβανομένων των αντίπαλων για δεκαετίες παρατάξεων Χαμάς και Φάταχ, που προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» στα παλαιστινιακά εδάφη αφού τελειώσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Νετανιάχιου: Απόψε η ομιλία του στο Κογκρέσο - Την Πέμπτη η συνάντηση με Μπάιντεν


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα εκφωνήσει απόψε ομιλία ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, όπου θα προσπαθήσει να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, με φόντο την ένταση στη σχέση των δυο συμμάχων, έπειτα από εννιά μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Γερμανία: Εκτός νόμου το Ισλαμικό Κέντρο του Αμβούργου


Η γερμανική κυβέρνηση απαγορεύει το Ισλαμικό Κέντρο του Αμβούργου, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Λουκέτο στο «Μπλε Τζαμί», έφοδος της αστυνομίας σε 53 σημεία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρουμανία αναζητά θραύσματα από drone ύστερα από πιθανές εκρήξεις


Οι ρουμανικές αρχές ξεκίνησαν σήμερα έρευνες για να εντοπίσουν πιθανά θραύσματα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) σε νοτιοανατολική περιοχή στα σύνορα με την Ουκρανία, ύστερα από νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς με στόχο τη γειτονική χώρα.

Ο αρχηγός ΓΕΣ Γερμανίας βλέπει τεράστια υστέρηση σε σύγκριση με τη Ρωσία


Ιούλιος 24, 2024. Ελλάδα.

Ο αντιστράτηγος Κάρστεν Μπρόιερ, αρχηγός άμυνας της Γερμανίας, βλέπει έναν αυξανόμενο κίνδυνο στη στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας.

Πόλεμος Ουκρανία: Ρωσικά πλήγματα με νεκρούς σε Χάρκοβο και Χερσώνα

Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς που έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας το Χάρκοβο και τη Χερσώνα στην Ουκρανία.

Δημοσκόπηση στην Ουκρανία: Το 55% των Ουκρανών είναι κατά των εδαφικών παραχωρήσεων


Ιούλιος 23, 2024. Ελλάδα.

Το μερίδιο των Ουκρανών που είναι έτοιμοι για εδαφικές παραχωρήσεις, για να επιτύχει την ειρήνη και να διατηρήσει την ανεξαρτησία το συντομότερο δυνατό είναι 32% τον Μάιο του 2024, αλλά η πλειοψηφία των πολιτών δεν συμφωνεί να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία.

Η Ουκρανία δηλώνει ότι είναι ανοικτή σε συνομιλίες με τη Ρωσία εάν η Μόσχα ενεργήσει καλόπιστα


Ο ανώτατος διπλωμάτης της Ουκρανίας δήλωσε στον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι κατά τη διάρκεια συνομιλιών σήμερα στην πόλη Γκουανγκτζόου ότι το Κίεβο είναι ανοικτό σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εάν η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί καλόπιστα, κάτι για το οποίο το Κίεβο δεν βλέπει ενδείξεις αυτή τη στιγμή.

Μ. Ζαχάροβα: Βλέπει "βαθιές διαιρέσεις στην αμερικανική κοινωνία" και "εμφύλια σύγκρουση"


Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πολιτικές αναταράξεις γύρω από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ και της αποχώρησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα, καταδεικνύουν τις διαιρέσεις σε μια αμερικανική κοινωνία που κινδυνεύει να "πέσει σε ανεξέλεγκτο κατήφορο".

Η Ευρώπη φοβάται τον Ντόναλντ Τραμπ - Θα αποσυρθούν οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ;


Η Ευρώπη ανησυχεί για το ενδεχόμενο επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο – το ίδιο και το ΝΑΤΟ. Ποια είναι τα σχέδια του Αμερικανού πολιτικού; Και πώς προετοιμάζεται η Ευρώπη;

Απόπειρα κατά Τραμπ: Νέο σοκαριστικό βίντεο από την επίθεση- Σκληρές εικόνες


ΗΠΑ: Το βίντεο, από κάμερα σώματος αστυνομικού, δόθηκε στη δημοσιότητα από τον γερουσιαστή της Αϊόβα, Τσακ Γκράσλεϊ και δείχνει το άψυχο σώμα του Κρουκς σε μια λίμνη από ίχνη αίματος κατά μήκος της οροφής από την οποία τραυμάτισε τον Τραμπ και σκότωσε έναν ήρωα πυροσβέστη κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσυλβάνια

Μπαλόνια γεμάτα σκουπίδια από τη Βόρεια Κορέα αυτή τη φορά έφτασαν μέχρι το προεδρικό μέγαρο της Σεούλ


Τα σκουπίδια  εντοπίστηκαν στην περιοχή γύρω από το κυβερνητικό συγκρότημα στην περιοχή Γιονγκσάν