Ιούλιος 23, 2024. Ελλάδα.
Το μερίδιο των Ουκρανών που είναι έτοιμοι για εδαφικές παραχωρήσεις, για να επιτύχει την ειρήνη και να διατηρήσει την ανεξαρτησία το συντομότερο δυνατό είναι 32% τον Μάιο του 2024, αλλά η πλειοψηφία των πολιτών δεν συμφωνεί να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία.
Η Έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου (КМІС), η οποία διεξήχθη στις 16-22 Μαΐου και στις 20-25 Ιουνίου 2024, έδειξε ότι παρατηρείται σταδιακή αύξηση του ποσοστού όσων είναι έτοιμοι για εδαφικές παραχωρήσεις.
Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 2023, η επιθυμία για παραχωρήσεις βρισκόταν στο 19%, τον Φεβρουάριο του 2024 – στο 26%, και ήδη τον Μάιο του 2024 – στο 32%.
Ταυτόχρονα, από τον Μάιο του 2024, η πλειονότητα των Ουκρανών, ή το 55%, είναι ενάντια σε οποιεσδήποτε εδαφικές παραχωρήσεις.
Ζητούν να κλείσουν τα σύνορα με τη Ρωσία
Την ίδια στιγμή, μεταξύ εκείνων που είναι γενικά έτοιμοι για παραχωρήσεις, το 73% θέλει να απομονωθεί από τη Ρωσία – να κλείσουν τα σύνορα, οι θεωρήσεις και τα τελωνεία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας (παρόμοιο είναι μεταξύ αυτών που είναι ενάντια σε τυχόν παραχωρήσεις, 79%).
Την ίδια στιγμή, μόνο το ίδιο 5% συμμερίζεται πραγματικά το φιλορωσικό αφήγημα ότι η Ρωσία «επιδιώκει να πραγματοποιήσει αποναζιστικοποίηση και αποστρατικοποίηση χωρίς να παραβιάσει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Αντόν Γκρουσέτσκι , εκτελεστικός διευθυντής του КМІС, σημείωσε ότι τον Μάιο, όταν οι κοινωνιολόγοι ρώτησαν την ετοιμότητα για εδαφικές παραχωρήσεις, η ευρεία εισβολή συνεχιζόταν για περισσότερα από δύο χρόνια, οι Ρώσοι είχαν ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στην περιοχή του Χάρκοβο και σημειώθηκαν καθυστερήσεις στην παράδοση του απαραίτητου οπλισμού.
Επιπλέον, προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία με το ζήτημα της νομιμότητας του προέδρου, καθώς τέθηκε σε ισχύ ο Νόμος για την Επιστράτευση κ.λπ.
«Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι παρά την πολυπλοκότητα της σύγχρονης πραγματικότητας, η πλειοψηφία των Ουκρανών συνεχίζει να απορρίπτει εδαφικές παραχωρήσεις, λέει ότι το ποτήρι είναι «μισογεμάτο». Βεβαίως υπάρχουν ανησυχητικές τάσεις και είναι απαραίτητο να ανταποκριθούμε σε αυτές με ισορροπημένο και εποικοδομητικό τρόπο, αλλά η κατάσταση δεν πρέπει να δραματοποιείται υπερβολικά, σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι επίσης σημαντικό ότι στο πλαίσιο πιθανών «παραχωρήσεων» οι Ουκρανοί είναι κατά της «ειρήνης υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».
«Αν και υπάρχει αμφιθυμία στις απόψεις των Ουκρανών (και αυτή είναι μια απολύτως φυσιολογική κατάσταση για τις δημοκρατικές κοινωνίες), δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο προσπαθούν να το απεικονίσουν και τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν την ευελιξία των Ουκρανών στο πλαίσιο ένας πιθανού διαλόγου», σχολίασε ο Γκρουσέτσκι.
Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση του Οι δημοσκοπήσεις του КМІС διενεργήθηκαν στις 16-22 Μαΐου 2024 και στις 20-25 Ιουνίου 2024. Σε 1.067 ερωτηθέντες σε όλες τις περιοχές που ελέγχονται από την Ουκρανία.
Τυπικά, υπό κανονικές συνθήκες, το στατιστικό σφάλμα ενός τέτοιου δείγματος (με πιθανότητα 0,95 και λαμβάνοντας υπόψη το σχεδιαστικό αποτέλεσμα 1,3) δεν υπερβαίνει το 4,1% για τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο.
Στην έρευνα του Ιουνίου, διεξήχθη ένα πείραμα και 2.008 ερωτηθέντες χωρίστηκαν τυχαία σε τρία ισοδύναμα υποδείγματα (644 – 694 ερωτηθέντες το καθένα). Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν για κάθε δείγμα χωριστά και για κάθε υπόδειγμα το σφάλμα είναι περίπου 5%.
Ουκρανική Αλήθεια- Українська pravda
—
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου