Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Βουλευτές σε Σαμαρά: «Κάνε το όπως οι Κύπριοι»

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης από το real.gr

Ούτε… τροπολογία δεν περνά πλέον από το κοινοβούλιο έπειτα από το ηχηρό «όχι» της Κύπρου στην τρόικα. Τα νέα δεδομένα για Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη από τη «ζαριά» ρίσκου του Αναστασιάδη.

«Εάν αυτή η ζαριά βγει στον Αναστασιάδη τότε τίποτα δεν θα μείνει ίδιο και για την Ελλάδα» με τη φράση αυτή περιέγραφε στο Real.gr έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ τις χθεσινές δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, το ηχηρό «όχι» στις αποφάσεις του Eurogroup και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η απόφαση για τη διαχείριση που κάνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την τρόικα.

ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΛΥΣΗ ΠΑΚΕΤΟ; Και πάλι στην Αθήνα ο Αλεξέι Μίλερ της Gazprom για διάσωση Κύπρου και ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ

Οι Ρώσοι φαίνεται πώς αποφάσισαν να οδηγήσουν τις εξελίξεις όσον αφορά στο οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου μετά το ηχηρό «ΟΧΙ της Βουλής στη δήμευση των καταθέσεων που πρότεινε το Eurogroup καθ’ υπόδειξη του Βερολίνου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom και στενός συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Μίλερ επανέρχεται στην Ελλάδα σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες. Και η επίσκεψη του έχει να κάνει με τις εξελίξεις στην αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, αλλά και με το ρωσικό σχέδιο διάσωσης της Κύπρου.  

ΑΝ ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ... Στην Μόσχα ο Ν.Αναστασιάδης για "να δώσουν χέρια" με Β.Πούτιν - Τα λάθη του Κρεμλίνου

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προσκάλεσε τον πρόεδρο της Κύπρου Ν.Αναστασιάδη να επισκεφθεί την Μόσχα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού κράτους Δημήτρη Πεσκώφ μετά το τηλεφώνημά τους.
Το τηλεφώνημα Αναστασιάδη-Πούτιν παρέμενε σε εκκρεμότητα επί μέρες, καθώς στο αίτημα του προέδρου της Κύπρου το Κρεμλίνο δεν είχε ανταποκριθεί άμεσα αφού ο Ρώσος πρόεδρος θεωρούσε ότι μέχρι να απορριφθεί από το κυπριακό κοινοβούλιο η πρόταση κατάσχεσης μέρους των τραπεζικών καταθέσεων, δεν μπορούσε να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση.

Οι Τούρκοι βγάζουν ωκεανογραφικό

Την ώρα που η κυπριακή κρίση κορυφώνεται, η Τουρκία βγάζει ωκεανογραφικό σκάφος το οποίο σύμφωνα με NAVTEX που έχει εκδώσει θα πραγματοποιήσει έρευνες μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου-Καρπάθου, όπως αναφέρει το onalert.gr.

Πηγές του Υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή στην οποία θα κινηθεί το τουρκικό σκάφος δεν περιλαμβάνει χωρικά ύδατα αλλά μόνο διεθνή.

«Από τη Ρωσία με αγάπη» – Έτοιμοι να προχωρήσουν σε συμφωνία δανειοδότησης της Κύπρου

-Προωθούν το πακέτο λύσης του Γιώργου Λιλλήκα για ένεση ρευστότητας του Κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου
-Δάνειο μέχρι και 10 δις
- Τι αναφέρει επιστολή του ο Πρώτος Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Ρωσικής Δούμας

Δυναμική στο διαπραγματευτικό προφίλ της Κυπριακής Δημοκρατίας για την συνομολόγηση πακέτου διάσωσης ενδεχωμένος να δώσει η θετική ανταπόκριση της Ρωσίας για καταβολή δανείου μέχρι και 10 δις ευρώ.

Παπαδόπουλος: Δεν αποκλείεται η έξοδος από το ευρώ

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλαος Παπαδόπουλος, στο Real fm, στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα ο κ.Παπαδόπουλος δήλωσε:

“ Η Κύπρος έχει πέσει θύμα στυγνού εκβιασμού. Με τον τρόπο που μας συμπεριφέρονται δεν αποκλείεται και η αποχώρηση από το ευρώ... Έχει πληγεί η αξιοπιστία της χώρας.

Το μήνυμα εστάλη στις 8 Μαρτίου Ποιοι ειδοποιήθηκαν με e-mail να μεταφέρουν καταθέσεις από την Κύπρο στη Μάλτα

Ενα e- mail με το οποίο εταιρεία νομικής και φοροτεχνικής κάλυψης πρότεινε σε συγκεκριμένες εταιρείες να μεταφέρουν καταθέσεις σε τράπεζες της Μάλτας.

Το μήνυμα που αποκαλύπτει σήμερα η Ελευθεροτυπία, εστάλη στις 8 Μαρτίου με τον τίτλο «Άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών κυπριακών εταιρειών (και φυσικών προσώπων) σε μαλτέζικες τράπεζες .

Με το e-mail, που είναι γραμμένο σε αγγλικά και ελληνικά, «συστήνεται ανεπιφύλακτα η πρακτική αυτή», δηλαδή το άνοιγμα λογαριασμών στην Μάλτα, «αν μη τι άλλο για να επιτύχουμε μεγαλύτερη διασπορά κινδύνου, ενισχύοντας παράλληλα εκ των πραγμάτων πρακτικά και την εμπιστευτικότητα ως προς το πού βρίσκονται τα χρηματικά διαθέσιμα μιας εταιρείας, καθώς μοιράζονται σε διαφορετικά μέρη».

Τέσσερα σενάρια για την Κύπρο «βλέπουν» οι «FT»

Λονδίνο: Την ώρα που συνεχίζεται το θρίλερ στην Λευκωσία, μετά το «όχι» της Βουλής στο σχέδιο διάσωσης που αποφάσισε την Περασμένη Παρασκευή το Eurogroup, οι «Financial Times» προχωρούν εξέταση των τεσσάρων πιθανών σεναρίων που ενδέχεται να διαμορφώνονται για την Κύπρο. Καθώς τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα σε Λευκωσία και Μόσχα, με την κυβέρνηση Αναστασιάδη να προσπαθεί να καταρτίσει ένα εναλλακτικό σχέδιο, η βρετανική οικονομική αναλύει τις εξελίξεις που μπορεί το κάθε ένα από αυτά τα σενάρια να φέρει.

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος :Όλη η εκκλησιαστική περιουσία στη διάθεση της κυβέρνησης- Ποια τα επόμενα βήματα

Στη διάθεση του τόπου για διάσωση της κυπριακής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος προτίθεται να θέσει ολόκληρη την «τεραστίων διαστάσεων», όπως τη χαρακτήρισε, περιουσία της Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό, επανέλαβε την εισήγηση του για έκδοση εθνικού ομολόγου.
Σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το Προεδρικό, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε έκδοση ομολόγου, τονίζοντας ότι ο ίδιος είπε ξεκάθαρα προς τον Πρόεδρο ότι η Εκκλησία θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

New York Times: Αποκαλύπτει το σχέδιο της Gazprom

Η εφημερίδα New York Times, σε σημερινή ανταπόκρισή της από την Μόσχα, δημοσιεύει ότι ιδιωτικό σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας προσέφερε ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom.
Υπό τον τίτλο «Προστατεύοντας τους δικούς τους, οι Ρώσοι εισηγούνται εναλλακτική λύση στον τραπεζικό φόρο», η εφημερίδα αναφέρει ότι αντί της φορολόγησης των καταθέσεων, η Κύπρος θα μπορούσε να εισπράξει χρήματα για να διορθώσει την οικονομία της, πουλώντας στην Gazprom δικαιώματα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η ανταπόκριση χαρακτηρίζει αβέβαιη την τύχη της πρότασης, υπογραμμίζοντας ότι η ρωσική εταιρεία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ακόμα και πως υπέβαλε την πρόταση.

Δάνειο από τη Ρωσία ύψους 5 δισ. ευρώ ζητά η Κύπρος

Δάνειο από τη Ρωσία ύψους 5 δισ. ευρώ ζητά η Κύπρος
Σύμφωνα με το Reuters η Λευκωσία έχει ζητήσει και την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που έλαβε από τη Μόσχα το 2011
Την ώρα που στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου ο Νίκος Αναστασιάδη διαπραγματεύεται με την τρόικα για τους όρους διάσωσης που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι, οι πληροφορίες από τη Ρωσία είναι συνεχείς.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, η Κύπρος έχει ζητήσει από τη Ρωσία νέο δάνειο ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα, η Λευκωσία έχει ζητήσει την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου 2,5 δισ. ευρώ που έλαβε από τη Μόσχα το 2011, αλλά και τη μείωση του επιτοκίου που επί του παρόντος ανέρχεται στο 4,5%.

Απόφαση Μέρκελ: «Τσακίστε την Κύπρο»

Απόφαση Μέρκελ: «Τσακίστε την Κύπρο»
Του Κώστα Χαρδαβέλλα από το newsbomb

Ώρες αγωνίας ακόμα και για την ύπαρξή της ζει η Κύπρος από χθες το βράδυ, μετά το μεγαλειώδες όχι της στην εγκληματική συμμορία Γερμανών-Φινλανδών, που περνάνε πια ό,τι θέλουν κι όποτε θέλουν στο EurogroupΑργά χθες τη νύχτα, σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr από το Βερολίνο, τελείωσε μία πεντάωρη σύσκεψη της ομάδας των ειδικών επιχειρήσεων για την Ευρώπη που έχει συστήσει η Μέρκελ, η οποία τη συμβουλεύει για τους ειδικούς χειρισμούς που πρέπει να κάνει σε κάθε μεγάλο πρόβλημα κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου.

Στάση αναμονής στο Χ.Α. με φόντο τις εξελίξεις στην Κύπρο

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Ήπια είναι μέχρι στιγμής η κίνηση στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, με τον Γενικό Δείκτη -που χθες σημείωσε νέο χαμηλό κλείσιμο έτους- να εναλλάσσει πρόσημο σε στενό εύρος διακύμανσης, εκατέρωθεν των 920 μονάδων.

Μετά τις χθεσινές σοβαρές απώλειες, ο τραπεζικός δείκτης αντιδρά ανοδικά (σε ποσοστό έως και 4,54% νωρίτερα), με την Εurobank να ενισχύεται 6,01%, την Τρ. Πειραιώς να διαπραγματεύεται ενισχυμένη 5,08% και τις Alpha Bank και ΕΤΕ να καταγράφουν κέρδη 3,97% και 5,22% αντίστοιχα.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821



ΑΠΟ THΝ ΣΕΛΙΔΑ  Είμαι ένας από τους 10.964.020 Ελληνες ΤΟY FACEBOOK

Αγωγοί και Ενέργεια:Ρωγμή στο Ρωσικό Παράδοξο ή ... άλλο ένα «Ρωσοδυτικό Παιγνίδι» στον Ελληνικό Αχυρώνα;


Του Γιώργου Ανεστόπουλου

Στο προηγούμενο κείμενο «Ελλάδα – Ρωσία» και περί....«Ρωσικού Παραδόξου» περιγράφηκε το γιατί εντέλει το διαχρονικό ρωσικό ενδιαφέρον περί Ελλάδας ήταν «υποτονικό και υποκριτικό» και όχι «έντονο» όπως οι περισσότεροι νομίζουν. Ένα από τα «λεκτικά σχήματα» που χρησιμοποιήθηκαν (μεταξύ πολλών άλλων) για να στηρίξουν τον παραπάνω ισχυρισμό ήταν :


«...Θα μπορούσε (η Ρωσία) να ιδρύσει (στην Ελλάδα) μια πανίσχυρη εταιρεία παραγωγής και διανομής ενέργειας στη χώρα και με επιθετική πολιτική τιμών να εγκλωβίσει την πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο ενεργειακό της άρμα. Θα μπορούσε να στήσει εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και να έχει το δικαίωμα να φέρνει το δικό της αέριο παραγωγής ενέργειας. Δηλαδή, θα μπορούσε να πάρει αυτά που ήθελε (σημ. “ως προς το Φυσικό Αέριο”και την ενεργειακή/γεωστρατηγική της εδραίωση στην περιοχή) «από την πίσω πόρτα». Γιατί δεν το έκανε; Γιατί δεν το κάνει;...»

Μικτή εικόνα στη Wall Street, διατηρείται η αβεβαιότητα για την Κύπρο

 Dow14.455,823,76 0,03%  



  Nasdaq3.229,10-8,49 -0,26%  

Η Wall Street χθες
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street με φόντο τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Κύπρο και ενώ οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει των αυριανών αποφάσεων νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές παρακολουθούν με αυξανόμενη ανησυχία τις εξελίξεις στην Κύπρο μετά την απόρριψη από την κυπριακή Βουλή του νομοσχεδίου για την έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις σήμερα το βράδυ.

Τις ανησυχίες ωστόσο έσπευσε να αμβλύνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση για την παροχή ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα ανάλογα με τις ανάγκες των τραπεζών και με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς του Ευρωσυστήματος.

Είχε προηγηθεί χθες το βράδυ η απόφαση του Eurogroup να δοθεί στην Κύπρο μεγαλύτερη ευελιξία στο μέτρο της έκτακτης εισφοράς στις καταθέσεις. Η πρωτοφανής πρόταση για την επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι ανάλογες δράσεις θα μπορούσαν να δρομολογηθούν και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης με απρόβλεπτες συνέπειες για τα τραπεζικά τους συστήματα.

Την ίδια στιγμή οι επενδυτές αποφάσισαν να υιοθετήσουν στάση αναμονής καθώς ξεκινά σήμερα η διήμερη συνάντηση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Ταρακούνησε όλο τον κόσμο η απόρριψη από τη Βουλή του νομοσχεδίου για κούρεμα

Κατά πλειοψηφία η Βουλή πέταξε στον κάλαθο την πρόταση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες δίνoντας μαθήματα ιστορίας. Στο άκουσμα της απόφασης, όλος ο διεθνής τύπος έβγαλε έκτακτες ειδήσεις

Με έκτακτες ειδήσεις τους, αμέσως μετά την απόρριψη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για επιβολή τέλους αλληλεγγύης στις καταθέσεις, αναφέρονται τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία στις εξελίξεις στην Κύπρο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη με Πούτιν, Παπούλια και Σαμαρά

Τον απόλυτο σεβασμό του στην απόφαση της Κυπριακής Βουλής εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε και τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν και της Ελλάδας Κάρολο Παπούλια, καθώς και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει «τον απόλυτο σεβασμό του στη σημερινή απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων», αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη συγκαλέσει για αύριο το πρωί σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο για την από κοινού συζήτηση και μελέτη της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.