Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Αδριανούπολη άνοιξε ως τζαμί μετά την αποκατάστασή του

Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Αίνο (Ενέζ), της Αδριανούπολης, μετά την ολοκλήρωση  της αναστήλωσής του από τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων, άνοιξε  μετά από 56 χρόνια ως Τζαμί-ι Σαρίφ , σημειώνει τούρκικο δημοσίευμα.

Ο ιστορικός χριστιανικός ναός, ο οποίος μετατράπηκε σε τζαμί μετά την κατάκτηση της περιοχής Αίνου από τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ και δεν χρησιμοποιούνταν λόγω ρηγμάτων από σεισμούς, αποκαταστάθηκε  και 56 χρόνια μετά δόθηκε για την (μουσουλμανική) προσευχή της Παρασκευής από τον Πρόεδρο των Θρησκευτικών Υποθέσεων, Ερμπάς.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος Ερμπάς δήλωσε ότι ο ισλαμικός πολιτισμός είναι ένας πολιτισμός που έχει επίκεντρο το μουσουλμανικό τέμενος:

LEADERS 20.12.2021 – Καθηγητής Π. Βαλαβάνης – Η ποιότητα του Ελληνικού Πολιτισμού(Βίντεο)

LEADERS 20.12.2021 – Καθηγητής Π. Βαλαβάνης – 
Η ποιότητα του Ελληνικού Πολιτισμού
                                                         Παρουσιάζει ο Ηλίας Παπανικολάου

Πεντάγωνο: Αυτή είναι η νέα Στρατηγική Εθνικής Άμυνας – Ποιοι οι στόχοι της

Με το νέο έτος να πλησιάζει, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εργάζεται ήδη για τη νέα αμυντική του στρατηγική, για την οποία μίλησε αξιωματούχος του Πενταγώνου, προσφέροντας μια πρώτη «εικόνα» για την Στρατηγική Εθνικής Άμυνας που θα «καθοδηγεί» τον αμερικανικό στρατό.

Η πρώτη και κύρια πρόκληση στην οποία θα επικεντρωθεί η νέα Στρατηγική Εθνικής Άμυνας είναι η Κίνα. Ωστόσο, ως παγκόσμια δύναμη, το Πεντάγωνο σχεδιάζει να συνεργαστεί με συμμάχους και εταίρους για να αντιμετωπίσει άλλες προκλήσεις, οι οποίες μπορεί να μετατοπίζονται αλλά δεν εξαφανίζονται, σύμφωνα με την Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, υπεύθυνη για πολιτικές υποθέσεις, Μάρα Κάρλιν.

Στάθης Καλύβας: Μπορούμε να αποκτήσουμε ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο;

Στάθης Ν. Καλύβας*

Τα τελευταία τριάντα χρόνια η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα επεκτάθηκε σημαντικά, όμως η βελτίωση της ποιότητας δεν υπήρξε αντίστοιχη. Παράλληλα, οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις ηττήθηκαν στην πράξη, είτε λόγω δημόσιων αντιδράσεων ή εσωτερικής υπονόμευσης είτε επειδή επικράτησαν οι δυνάμεις της αδράνειας και της ακινησίας.

Ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Ιδρύματος Μποδοσάκη συνεργάστηκα με μια εκλεκτή ομάδα πανεπιστημιακών της Ελλάδας και του εξωτερικού και συντάξαμε ένα σχέδιο δράσης για το ελληνικό πανεπιστήμιο του 2030. Η ομάδα εργασίας κατέληξε σε κείμενο προτάσεων που υποστηρίζει τρεις

Η παραπλανητική εικόνα της «καταρρέουσας» Τουρκίας

Νίκος Μελέτης

Η κρίση της λίρας, η φημολογία για την υγεία του Ταγίπ Ερντογάν, η κάμψη της δημοτικότητας του Τούρκου προέδρου ενόψει και των εκλογών του 2023,η υποχώρηση των δημοκρατικών θεσμών και τα ανοικτά εξωτερικά μέτωπα, τείνουν να δημιουργήσουν μια εικόνα «καταρρέουσας Τουρκίας».

Είναι μία εικόνα σχεδόν πλασματική και πιθανότατα παραπλανητική σε σχέση με την απειλή που συνιστά η Τουρκία για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για τις περιφερειακές ισορροπίες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μετά από σχεδόν 19 χρόνια στην εξουσία και έχοντας καταστεί κυρίαρχος στο

Υπάρχει τρόπος επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία; - Για να αντιμετωπιστεί ο τουρκικός επεκτατισμός, δεν αρκούν οι κυρώσεις και οι καταδίκες

George Christophorou via Reuters
Κώστας Μαυρίδης
Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ 

Η μεγαλύτερη απογοήτευση της χρονιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπήρξε  η αποτυχία επιβολής ουσιαστικών κυρώσεων στην Τουρκία, παρά την επεκτατικότητά της στην Αν. Μεσόγειο,  ιδιαίτερα τις παρανομίες της εναντίον δύο κρατών-μελών (Κύπρου και Ελλάδας), πέραν από την εργαλειοποίηση του Ισλάμ και των μεταναστευτικών ροών, αλλά και την πρωτοφανή  εσωτερική καταπίεση. Κυβερνήσεις κρατών-μελών της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, θέτουν ως προτεραιότητα τα διμερή τους συμφέροντα με την Τουρκία, από το εμπόριο μέχρι την πώληση υψηλής τεχνολογίας στρατιωτικού οπλισμού. 

Το πρόβλημα Γερμανία

(Φωτ.: STR/Sedat Suna)

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

Ήταν αρχές Δεκεμβρίου του 2003. Το κλίμα Χριστουγεννιάτικο αλλά αποφασίσαμε να πάμε, ως αποστολή της ΕΡΤ3, στην Κωνσταντινούπολη. Τον Νοέμβριο μια ομάδα τρομοκρατών είχε επιτεθεί σε μια βρετανική τράπεζα και στο βρετανικό προξενείο της Πόλης με αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Ο Τύπος είχε χαρακτηρίσει, καθ’ υπερβολήν, την επίθεση «Τουρκική 11η Νοέμβρη».

Αναχωρήσαμε με έναν συνάδελφο ο οποίος ανήκει στη μειονότητα. Και το επισημαίνω αυτό διότι φάνηκε πολύ χρήσιμος.

Στην Πόλη, παρά το τρομακτικό γεγονός που συνέβη λίγες μέρες νωρίτερα, δεν βρήκαμε κανέναν.

Η λογοκρισία των Χριστουγέννων

Συντάκτες του Άρδην και της Ρήξης σχολιάζουν την χριστουγεννιάτικη κάρτα του Δήμου Αθηναίων και την αντίστοιχη του Νότη Μηταράκη.

Βασίλης Στοϊλόπουλος: «’Χριστουγεννιάτικη αγορά’ ή ‘Χειμωνιάτικη αγορά’»;

Πολλοί ισχυρίζονται ότι πρόκειται για «ανώδυνες παραχωρήσεις» απέναντι στο μουσουλμανικό στοιχείο που τα τελευταία χρόνια φτάνει μαζικά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

 Έτσι, αυτές τις Άγιες Ημέρες, ο υπερτιμημένος γόνος της «Οικογένειας» μοιράζει διαδικτυακά ευχητήριες κάρτες στον «πληθυσμό» του Δήμου Αθηναίων απευθύνοντας μόνο το πολύ ορθοπολιτικό «Χρόνια Πολλά», για κάποιο απροσδιόριστο όμως λόγο.

Πολωνός αντιπρόεδρος: Η Γερμανία οικοδομεί τέταρτο Ράιχ με βάση την ΕΕ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Πολωνίας και πρόεδρος του κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, κατηγόρησε στο πλαίσιο συνέντευξής του που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή, Παραμονή Χριστουγέννων, τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας πως θέλει να μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο «τέταρτο Ράιχ», σχολιάζοντας το πρόγραμμά της, που προβλέπει ενίσχυση του ομοσπονδιακού χαρακτήρα της.

Και άλλα ηγετικά στελέχη του PiS έχουν χρησιμοποιήσει τελευταία αυτόν τον όρο αναφερόμενα στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης υπό την ηγεσία της κεντροαριστεράς στο Βερολίνο όσον αφορά την Ευρώπη.

Γερμανία: Πολυπολιτισμική αυτοκτονία… ισλαμικός τουρκικός δάκτυλος

«Η δυτική ηγεμονία έχει τελειώσει», δήλωσε πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Διήρκεσε αιώνες, αλλά τελείωσε». Την ίδια ώρα, τα τεμένη στην Κολωνία, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, έχουν λάβει άδεια να μεταδίδουν το κάλεσμα για προσευχή κάθε Παρασκευή μέσα από τα μεγάφωνα των μιναρέδων. «Πολλοί κάτοικοι της Κολωνίας είναι μουσουλμάνοι», είπε η δήμαρχος Henriette Reker, «και κατά τη γνώμη μου είναι ένδειξη σεβασμού να επιτρέπεται το κάλεσμα του μουεζίνη».

Για άλλους, το μουσουλμανικό κάλεσμα για προσευχή αντιπροσωπεύει την ίδια ιαχή κατάκτησης που ακούνε οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής πέντε φορές κάθε μέρα και νύχτα μπροστά από τα σπίτια και τις εκκλησίες τους. Τώρα είναι η σειρά της Γερμανίας.