Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Εκκλησία της Κύπρου: Το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 και γιατί καταργήθηκε η επέτειος

Της Δέσποινας Σωτηρίου

Ηταν 15 Ιανουαρίου του 1950, όταν η Εκκλησία στην Κύπρο διεξήγαγε δημοψήφισμα για την ένωση με την Ελλάδα. 

Το δημοψήφισμα, βάσει του οποίου οι Έλληνες της Κύπρου εκλήθησαν να τοποθετηθούν ως προς την επιθυμία τους ή μη για Ένωση με την Ελλάδα αποτέλεσε γεγονός – σταθμό στη σύγχρονη ιστορία της Μεγαλονήσου. Στην πραγματικότητα αποτέλεσε την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια της Λευκωσίας για διεθνοποίηση του αιτήματος της Ένωσης.

Συμμετείχε το 95,7% των Ελληνοκυπρίων

Έκθεση στο Βερολίνο: «Τελειότητα και μαζικότητα – Ο κόσμος των ελληνικών πήλινων ειδωλίων»

Η ειδική έκθεση «Τελειότητα και μαζικότητα-Ο κόσμος των ελληνικών πήλινων ειδωλίων» στο διεθνούς φήμης «Παλαιό Μουσείο» (Altes Museum) του Bερολίνου.

Επί αιώνες κατασκευάζονταν ειδώλια από ψημένο πηλό στην αρχαία Ελλάδα, διότι ήταν ένα από τα πιο εύπλαστα και φθηνά υλικά. Για μεγάλο διάστημα θεωρήθηκαν όμως άνευ σημασίας μαζικά προϊόντα. Η ειδική έκθεση «Τελειότητα και μαζικότητα-Ο κόσμος των ελληνικών πήλινων ειδωλίων» στο διεθνούς φήμης «Παλαιό Μουσείο» (Altes Museum) του Bερολίνου, θέτει στο επίκεντρο της προσοχής τον συχνά υποτιμημένο πηλό και ένα είδος τέχνης που είχε επίσης υποτιμηθεί. Εστιάζει στον πλούτο της απεικόνισης των μορφών με τα έντονα χρώματα και στην παραγωγή, χρήση και πρόσληψη των αρχαίων πήλινων ειδωλίων. Τα επανεντάσσει στο ιστορικό πλαίσιο χρήσης τους και ανοίγει έτσι κατά τους οργανωτές μια νέα προοπτική στην επιστημονική έρευνα.

Η πρώτη διπλωματική αναγνώριση της Ελλάδας από την Αϊτή – Σαν σήμερα το 1822

Σαν σήμερα, στις 15 ιανουαρίου 1822, η Αϊτή αναγνωρίζει πρώτη στον κόσμο την Επαναστατική Κυβέρνηση της Ελλάδας.

Η Αϊτή -το Χαΐτιον, σύμφωνα με τα ελληνικά της εποχής- ήταν η πρώτη κρατική οντότητα που αναγνώρισε την Επανάσταση του ’21 και το δικαίωμα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση, με την επιστολή του προέδρου της Ιωάννου Βόγιερ (Jean Pierre Boyer) προς τον Αδαμάντιο Κοραή, η οποία φέρει ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 1822.

Είχε προηγηθεί επιστολή του Κοραή και άλλων επιφανών Ελλήνων των Παρισίων προς τον Βόγιερ, με την οποία του ζητούσαν βοήθεια για την Επανάσταση, κατόπιν συστάσεων του περίφημου Γάλλου στρατηγού Λαφαγιέτ και του Επισκόπου Βλαισών Γρηγορίου, που είχε επισκεφθεί την περιοχή.

Γιατί η γερμανική μεσολάβηση είναι μια πολύ κακή ιδέα: Οι σχέσεις στοργής του Κάιζερ με την Τουρκία και το Ισλάμ

 FILE PHOTO: Η παρουσία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των υπουργείων, Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη στον Έβρο είναι συνεχής. Πηγή ΥΕΘΑ 

Μέρος Πρώτο – Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ, Αθήνα

Οταν έγινε γνωστό πώς γίνονται μυστικές διαβουλεύσεις των κυβερνήσεων Αθήνας-Αγκυρας  με «γερμανική μεσολάβηση» δεν σας κρύβω ότι θορυβήθηκα.

Ας αφήσουμε τον Μητσοτάκη κατά μέρος που μπορεί να νομίζει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι κάτι σαν τα γλυπτά του Παρθενώνα και να θεωρεί την γερμανική διαιτησία «ευλογία».  Δεν βρίσκεται κάποιος δίπλα του να του επισημάνει  ότι πρόκειται για μία «εξ΄ορισμού» πολύ κακή ιδέα; Ο Δένδιας δεν  έχει άποψη;

Αγγλοτουρκικό τόξο με στρατιωτική συνεργασία: Η στρατηγική συμμαχία στην περιοχή βγάζει, εκ των πραγμάτων, από το ντουλάπι και το θέμα των Βάσεων

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Τουρκία βρίσκει «διέξοδο» στη Βρετανία και οι δύο χώρες στήνουν μια στρατηγική συνεργασία ελέγχου της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτή την εξίσωση βασικοί παράμετροι είναι η αμυντική συνεργασία, κοινές δράσεις/ασκήσεις, η ανάπτυξη σχέσεων στο πεδίο της στρατιωτικής βιομηχανίας ενώ είναι προφανές πως στην εξίσωση μπαίνουν εκ των πραγμάτων και οι βρετανικές βάσεις. Αυτό το τελευταίο αναμένεται -φυσιολογικά- ότι θα αποτελέσει την απάντηση της Λευκωσίας σε αυτή τη στρατηγική συμμαχία, την οποία παρακολουθεί και όπως συναφώς πληροφορούμαστε εκφράζεται ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί, καθώς εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τα συμφέροντα της Λευκωσίας. Εμπειρογνώμονες με τους οποίους επικοινωνήσαμε ανέφεραν

F-16 στην Τουρκία: Θα ασκήσει βέτο ο Μενέντεζ – Ποια είναι τα βήματα για να επικυρωθεί η πώληση

Την άμεση αντίδραση κορυφαίων Αμερικανών νομοθετών προκάλεσε η γνωστοποίηση ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, με τους συμπροέδρους της ομάδας στο Κογκρέσο για τα ελληνικά θέματα, βουλευτές Γκας Μπιλιράκη και Κρις Πάπας, αλλά και τη βουλευτή Νικόλ Μαλλιωτάκη, να εκφράζουν έντονα την αντίθεση τους.

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ διαμήνυσε για ακόμα μια φορά ότι σκοπεύει να ασκήσει βέτο, καθώς είναι ένα δικαίωμα που διαθέτει ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ελληνοτουρκικά: Πώς η Τουρκία θέλει να πάρει F-35 για να αντιμετωπίσει την Ελλάδα - Το τουρκικό πρόγραμμα που ανοίγει την πόρτα στην Τουρκία για τα F-35;

Ελληνοτουρκικά: Πώς η Τουρκία θέλει να πάρει F-35 για να αντιμετωπίσει την Ελλάδα και η ευκαιρία που ψάχνει η Άγκυρα.

Το τουρκικό Siper SAM είναι «μια ευκαιρία για την Άγκυρα να προσκληθεί ξανά στο πρόγραμμα F-35», γράφει το έγκυρο βουλγαρικό αμυντικό bulgarianmilitary.com.

«Χωρίς την ανάγκη για τα ρωσικά S-400, το ​​Siper μπορεί να εγγυηθεί την προστασία σημείων και περιοχών κρίσιμης υποδομής, που ήθελε εξαρχής η Άγκυρα», σημειώνεται.

Η THALES έχει αναπτύξει ένα σύστημα ανίχνευσης υποβρυχίων που μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε πλοίο!

Ένα σύστημα σόναρ που εγκαθίσταται σε νέες φρεγάτες κλάσης Constellation του Ναυτικού των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να προστατεύσει τα εμπορικά πλοία κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης και να τους δώσει τη δυνατότητα αναζήτησης υποβρυχίων, σύμφωνα με την εταιρεία που κατασκευάζει την τεχνολογία.

Το σύστημα ρυμουλκούμενου αισθητήρα χρησιμοποιείται ήδη από τους συμμάχους των ΗΠΑ και θα μπορούσε να εγκατασταθεί γρήγορα σε μη στρατιωτικά πλοία.

«Είναι ένα αρθρωτό σύστημα που μπορεί να τοποθετηθεί σε σκάφη ευκαιρίας», δήλωσε ο Mark Bock, αντιπρόεδρος στρατηγικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης στο Advanced Acoustic Concepts της Thales.

Η FAZ κατά του Der Spiegel για την Μπάιντα και την “νεκρή Μαρία”

Η εκτενής ανταπόκριση του Ferry Batzoglou από την Αθήνα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται αρχικά στη δραστηριότητα της Baidaa Al Saleh ως influencer στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τη σχέση της με τον Σύριο Iyad Aldarwish με τον οποίο ζει στη γερμανική πόλη Bischheim.

ΠΗΓΗ HELLAS JOURNAL

Στη συνέχεια κάνει λόγο για το 4.541 λέξεων δημοσίευμα του SPIEGEL με τίτλο «Η υπόθεση Μαρία – Η επεξεργασία» ως προς την έρευνα του περιοδικού για το θέμα, σε συνέχεια του σχετικού άρθρου της 10ης Αυγούστου 2022 και των δηλώσεων που ακολούθησαν εκ μέρους του Έλληνα Υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, σχολιάζοντας εν συνεχεία, μεταξύ άλλων:

Ελληνοτουρκικά: Τα μηνύματα Μητσοτάκη και η επιχείρηση συμψηφισμού των Αμερικανών

Αλεξία Τασούλη 

 Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο Διπλωματικό Διαβατήριο του Newsbomb.gr για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, λίγες ώρες μετά τη δυναμική απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα και τα όσα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σχετικά με το ζήτημα της απόκτησης F-16 Viper από τους Τούρκους. 

Ήταν η πιο σκληρή δήλωση που έστειλε ο πρωθυπουργός στον Ταγίπ Ερντογάν από την αρχή της κυβερνητικής του θητείας. Και επέλεξε να δώσει την απάντηση στις διαρκείς πολεμικές απειλές του Τούρκoυ προέδρου, από τη Θράκη, από την Κομοτηνή.

Διπλωματικό άνοιγμα Δένδια στην Αφρική

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ιδιαίτερα σημαντικό και με ευρύτερες προεκτάσεις ήταν το νέο ταξίδι του υπ. Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην αφρικανική ήπειρο την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ο υπ. Εξωτερικών είναι ο… αρχιτέκτονας των αναβαθμισμένων σε όλα τα επίπεδα σχέσεων της χώρας μας με την Αφρική (και όχι μόνο) και την προώθηση πολυδιάστατων επαφών σε πολιτικό, διπλωματικό, επενδυτικό, εκπαιδευτικό αλλά και στρατιωτικό πλαίσιο. Από τη συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη επί δεκαετίες (εξαιρώ κάπως το Μαγκρέμπ) η παρουσία μας ήταν από ανύπαρκτη

Τα F-35 στην Ελλάδα και το… φιλί της ζωής στην Τουρκία με τα F-16

 Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μπει στην τροχιά απόκτησης των F-35 στον στόλο της. Κατά πόσο, όμως, είναι πιθανό η Τουρκία να πάρει F-16 Viper και κιτ αναβάθμισης;

Του Χρήστου Μαζανίτη

Με το θέμα των F-35 στην Ελλάδα έχουμε ασχοληθεί εκτενώς στο enikos.gr, ενώ στον υπογράφοντα είχε παραχωρήσει για τη Realnews αποκλειστική συνέντευξη ο Jonathan Hoyle, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ευρώπης της Lockheed Martin -κατασκευάστριας εταιρείας των F-35.

Ν. Δένδιας: Η εδαφική ακεραιότητα των κρατών, το Διεθνές Δίκαιο είναι άσπρο - μαύρο και δεν μπορούμε να συνυπογράψουμε τη σχετικοποίηση των αρχών αυτών

«Διαμορφώσαμε μία πολυπαραγοντική εθνική στρατηγική και διαμορφώσαμε μια δυνατότητα διπλωματικής, οικονομικής, στρατιωτικής ισχυροποίησης της πατρίδας μας, για να αποτρέψουμε προκαταβολικά οποιαδήποτε σκέψη εφαρμογής του αναθεωρητικού προτύπου, το οποίο φύεται στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου και το οποίο εκπέμπεται εναντίον μας σχεδόν σε καθημερινή βάση, σαν οξεία απειλή».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας σήμερα το μεσημέρι σε εκδήλωση που οργάνωσε στην Πάτρα, η διοικούσα επιτροπή εκλογικής περιφέρειας Αχαΐας της ΝΔ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Πώς η Αλεξανδρούπολη αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας και στην ενεργειακή διπλωματία

Ως μία ιδιαίτερα σημαντική επένδυση που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας, στην τοπική και την εθνική ανάπτυξη, με δυνατότητες ενεργειακής τροφοδοσίας των γειτονικών χωρών περιέγραψαν τη νέα Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Ζαμπούκης και οι εκπρόσωποι των τριών ενεργειακών ομίλων που συμπράττουν στη μονάδα (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Όμιλος Κοπελούζου) στη εκδήλωση έναρξης υλοποίησης της επένδυσης.

Tουρκία: Υπαινιγμός Ερντογάν για εκλογές στις 14 Μαΐου - Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία οδεύει σε πρόωρες προεδρικές εκλογές, πριν από τον Ιούνιο

Σε πρόωρες κάλπες την 14η Μαΐου φαίνεται πως προσανατολίζεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπαινίχθηκε για ακόμη μια φορά ότι οι εκλογές του 2023 θα μετακινηθούν νωρίτερα από τον Ιούνιο.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο πρόεδρος της Τουρκίας υπονόησε σε ομιλία του ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν στις 14 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το 2023 θα πετύχουμε τον δρόμο που άνοιξε ο Μεντερές στις 14 Μαΐου 1950, λέγοντας “φτάνει, ο κόσμος έχει το λόγο”». Σημειώνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ανετράπη σε στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960, αποτελεί τακτικά «έμπνευση» για τον Ερντογάν.

F-35 για Ελλάδα, F-16 για Τουρκία Οι αλλαγές συσχετισμών στο Αιγαίο και οι αδιέξοδοι τουρκικοί εκβιασμοί

 Νίκος Μελέτης

Την επισημοποίηση της εγκατάλειψης της πάγιας πολιτικής ισορροπιών σε ό,τι αφορά τους αμερικανικούς εξοπλισμούς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σηματοδοτεί η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να φέρει στο Κογκρέσο προς έγκριση, με διαφορά λίγων ημερών, την πώληση των υπερσύγχρονων 5ης γενιάς μαχητικών F-35 για την Ελλάδα και την προβληματική -λόγω των αντιδράσεων μελών του Κογκρέσου αλλά και της επιβολής συγκεκριμένων όρων- πώληση και αναβάθμιση F-16 στην Τουρκία.

Είναι προφανές ότι ακόμη κι αν εγκριθεί η πώληση και αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία, η Ελλάδα

Ιράκ: Ο πρωθυπουργός στηρίζει την επ' αόριστον παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ αλ-Σουντανί υπερασπίστηκε την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα του και δεν έθεσε χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή τους, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Αναφερόμενος στις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που εκπαιδεύουν και βοηθούν ιρακινές μονάδες στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά σε μεγάλο βαθμό μένουν εκτός μάχης, ο Σουντανί τόνισε ότι οι ξένες δυνάμεις εξακολουθούν να είναι αναγκαίες. "Η εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους χρειάζεται περισσότερο χρόνο", δήλωσε.

Τουρκία: Ο Μητσοτάκης μας λέει ότι "ξαφνικά μια νύχτα θα δούμε την πικρή αλήθεια"

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, γράφουν τα τούρκικα ΜΜΕ, υποστήριξε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε «φρενίτιδα προκλήσεων» και είπε: «Όσοι φωνάζουν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ μπορεί να ξυπνήσουν μια νύχτα και να πέσουν στην πικρή πραγματικότητα».

Μηνύματα στην Τουρκία έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην εκδήλωση του κόμματός του στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Τουρκία ενεργεί σε «προκλητικό παροξυσμό» και είπε, «Ωστόσο, όσο η Άγκυρα υψώνει τη φωνή της, τόσο περισσότερο θα βυθίζεται στη διεθνή απομόνωση. Κανείς, κανείς δεν μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία ή να ξανασχεδιάσει τη γεωγραφία».

Ε. Σαρηγιαννίδη: Η κουλτούρα woke και ποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα νέο λαό στον Δ. κόσμο

 

Φιλοξενούμενη στο newshub.gr η Ευγενία Σαρηγιαννίδη, Ψυχολόγος και Συντονίστρια του Δικτύου «psy-counsellors», η οποία παραθέτει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεντευξη.

ΜΕ ΠΛΗΣΙΑΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

 

Φιλοξενούμενος στο ΒΕΡΓΙΝΑ ΤV από τον κύριο Α. Κοκορίκο.

Πώς τα «γεράκια» του στρατού προστατεύουν την Αττική

 

Η κάμερα του Zougla.gr και ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαζάνης επισκέπτονται την 180 Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων HAWK στο Καπανδρίτι και τις πυροβολαρχίες. Kάμερα: Γιώργος Δαγαλάκης. Παραγωγή: Zougla.gr 2022.

ΚΑΦΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛ��ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ Ε/Τ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 
Οι πανελίστες της εκπομπής Νίκος Κανέλλος, π. Πρέσβης, Σάββας Καλεντερίδης, Συνταγματάρχης ε.α., Σάκης Μουμτζής, Αρθρογράφος-Αναλυτής και Δημήτρης Αγάδης, Δημοσιογράφος θα κάνουν τα σχόλιά τους στα θέματα της επικαιρότητας και στη συνέχεια θα θέσουν ερωτήσεις στον προσκεκλημένο τους.

Σάββας Καλεντερίδης: Θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει η Ελλάδα ή όχι; | ZOOM (14-1-2023)

 
Σάββας Καλεντερίδης: Θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει η Ελλάδα ή όχι;

Μητσοτάκης: Η υιοθέτηση της ιστορίας για τη νεκρή Μαρία, αγγίζει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας

 

Μητσοτάκης: Η υιοθέτηση της ιστορίας για τη νεκρή Μαρία, αγγίζει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας

Έρχεται στην Αθήνα 20 Φεβρουαρίου ο Μπλίνκεν | Τώρα μαζί | 15/01/2023 | OPEN TV

 


1. Έρχεται στην Αθήνα 20 Φεβρουαρίου ο Μπλίνκεν
2. Χατζηβασιλείου και Τζούμης για τα ελληνοτουρκικά

ΗΠΑ: Αντιδράσεις στο Κογκρέσο για την πιθανότητα πώλησης F-16 στην Τουρκία – Βέτο θα ασκήσει ο Μενέντεζ

 

Οι αντιδράσεις στο Κογκρέσο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία συνεχίζονται.