Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Τα κάλαντα, το ελληνικό έθιμο που διατηρείται από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα

Τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, Νικηφόρος Λύτρας (1872)

Τα κάλαντα είναι ελληνικό έθιμο που διατηρείται αμείωτο ακόμα και σήμερα με τα παιδιά να γυρνούν από σπίτι σε σπίτι 2 μαζί ή και περισσότερα και να τραγουδούν τα κάλαντα συνοδεύοντας το τραγούδι τους με το τρίγωνο ή ακόμα και κιθάρες, ακορντεόν, λύρες, ή φυσαρμόνικες.

Τα παιδιά γυρνούν από σπίτι σε σπίτι, χτυπούν την πόρτα και ρωτούν: «Να τα πούμε;». Αν η απάντηση από τον νοικοκύρη ή την νοικοκυρά είναι θετική, τότε τραγουδούν τα κάλαντα για μερικά λεπτά τελειώνοντας με την ευχή «Και του Χρόνου. Χρόνια Πολλά». Ο νοικοκύρης τα ανταμείβει με κάποιο χρηματικό ποσό, ενώ παλιότερα τους πρόσφερε μελομακάρονα ή κουραμπιέδες.

Μια αρχαία συνταγή για τον λόξυγκα

Ο λόξυγκας ( ή λόξιγκας ) είναι ανακλαστική κίνηση που προκαλείται από ανεξέλεγκτες συσπάσεις του διαφράγματος, με μικρές εισπνοές αέρα και έχει ως αποτέλεσμα χαρακτηριστικό ήχο.
Η διάρκεια του λόξυγκα είναι από 5 - 15 λεπτά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκεί πολύ περισσότερο και είναι ενοχλητικός. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο λόξυγκας δεν προκαλεί προβλήματα. Σε λίγες περιπτώσεις ο λόξυγκας αποτελεί αντίδραση σε ασθένειες. Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την ετυμολογία της λέξης. Μία από αυτές υποστηρίζει πως προέρχεται από: λώξυγγας <κλώξυγγας< κλῶξος (< κλώζω=κρώζω, κακαρίζω) + λύγξ [γενική: λυγγός< λύζω (=ἔχω λόξυγγα)]
Μία άλλη εκδοχή μας λέει πως προέρχεται από: λόξυγγας <λύξυγγας < λύγξυγγας (< λύγξ που είναι ο λυγμός (μάταια σύσπαση προς εμετό-που λέει και ο Ιπποκράτης) + λάρυγγας).

Κίνηση-ματ Σίσι: Αγοράζει Ρωσικά μαχητικά & ζητάει επίσημη στήριξη Χαφτάρ από Πούτιν- Ανησυχία στην Άγκυρα

Τείχος” βρίσκει η Τουρκία μπροστά της, στην προσπάθεια της να ελέγξει την Λιβύη και αυτό πλέον “τρομάζει” τους “λογικούς“ Τούρκους,  που βλέπουν να έρχονται τα χειρότερα από την δύση, όπως ακριβώς και πριν 100 χρόνια κατά την διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας από την Αντάντ (1919).

ΗΠΑ, ΕΕ, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος αντιτίθενται στα τουρκικά σχέδια στην Λιβύη ενώ στηρίζουν την οργάνωση FETÖ”, γράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος Χακί Οτσάλ, στην εφημερίδα Σαμπάχ, προμηνύοντας άσχημες εξελίξεις για την Τουρκία.

Απίστευτες δηλώσεις Τραμπ: Οι πιλότοι μας είναι καλύτεροι ακόμα και απο τον… Τομ Κρουζ(Βίντεο)

Την ώρα που το Κονγκρέσο ψήφιζε για την καθαίρεση του, ο πρόεδρος Τραμπ βρήκε την ευκαιρία να «τιμήσει» το στράτευμα λέγοντας πως οι Αμερικανοί πιλότοι των F-35 είναι «πιο όμορφοι και γυμνασμένοι ακόμα και από τον Τομ Κρουζ»!
Σε ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος, σε μία προσπάθεια να εξηγήσει τις τρομερές δυνατότητες του stealth μαχητικού F-35, παρομοίασε του αμερικανούς πιλότους με τον Τομ Κρούζ, λέγοντας μάλιστα πως τους «ρώτησα γιατί είναι εκεί και όχι στο Χόλιγουντ».

Nέες προκλήσεις Τούρκων γεωργών στη Δένεια

Νέο προκλητικό επεισόδιο σημειώθηκε στην περιοχή της Δένειας. 

Τούρκοι γεωργοί, μετέβησαν το μεσημέρι σε περιοχή η οποία καλλιεργείται από Ελληνοκύπριους γεωργούς, με τρακτέρ και άρχισαν να καλλιεργούν.

Άμεσα, όταν έγιναν αντιληπτοί από τους Ε/κ γεωργούς, οι οποίοι κινήθηκαν προς το μέρος τους ζητώντας το λόγο των ενεργειών τους για να λάβουν απάντηση ότι πληρώνουν στην ψευδοκυβέρνηση χρήματα για τα χωράφια και τους

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Νέα δεδομένα – Τι αλλάζει με τους δικαιούχους

Κοινωνικό μέρισμα: Θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο οι δικαιούχοι του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος για το 2019. Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο Yπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας στην αρχή της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα υπερβούν τις 300.000, ενώ θα διατεθεί ποσό ύψους 215 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 40 εκατ. ευρώ από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Έχουν εγκριθεί ήδη 255.674 αιτήσεις

Λευκωσία: Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη με τον βασιλιά της Ιορδανίας - Ο Αμπντάλα Β' επανέλαβε την πλήρη στήριξή του στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε τη Δευτέρα μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β', κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις, το μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης καθώς και για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι καθημερινές προκλήσεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β' ανέφερε στον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και