Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της Δήλου


Την ένταξη στο πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021 – 2027» της β΄ φάσης των παρεμβάσεων αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της Δήλου, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Απριλίου 1941: O μεγάλος βομβαρδισμός του Πειραιά από τους Γερμανούς


Λίγο πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από την προηγούμενη γερμανική επίθεση στις 6 Απριλίου, λίγο μετά της 21:00 της 7ης Απριλίου, ξεκίνησε σφοδρός βομβαρδισμός και ναρκοθέτηση του λιμένα του Πειραιά από Junkers Ju-88 της II/4.KG (Kampfgeschwader – Μοίρα Βομβαρδισμού). 

«Ισλαμικό κράτος» στα κατεχόμενα: Το σχέδιο της Τουρκίας για εποικισμό και ισλαμοποίηση


του Κώστα Βενιζέλου 

Στη δημιουργία μιας «ισλαμικής περιφέρειας», πλήρως τουρκική, στοχεύει η Άγκυρα στα κατεχόμενα και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ενίσχυση του τουρκικού πληθυσμού, των εποίκων, σε συνδυασμό με την ισλαμοποίηση των κατεχομένων. Αυτή η στρατηγική  μπορεί να επιτευχθεί  «αυτόνομα» από την αποσχιστική οντότητα είτε με προσάρτηση της κατεχόμενης περιοχής στην Τουρκία. 

O Ιμάμογλου είναι σκληρός εθνικιστής


του Κωνσταντίνου Χολέβα

Οι δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου στην Τουρκία ανέδειξαν ως μεγάλο νικητή τον Δήμαρχο Κωνσταντινουπόλεως Εκρέμ Ιμάμογλου και ως μεγάλο ηττημένο τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. 

Μην υποτιμάτε τον Ερντογάν! Μην ωραιοποιείτε τον Ιμάμογλου, τον δήθεν «Κλίντον» της Τουρκίας


Σάββας Ιακωβίδης

Το κόμμα Κιλιτσντάρογλου-Ιμάμογλου πλειοδοτεί εξίσου με τον Ερντογάν στον τουρκικό εθνικισμό και σε απειλές και διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου. 

Ερσίν Τατάρ: «Αρκεί ένα λάθος ώστε η Κύπρος να γίνει Γάζα»

Αδιανόητα προκλητικές δηλώσεις από τον Ερσίν Τατάρ που δείχνει τις προθέσεις της Τουρκίας!

Βαγγέλης Λάσκαρης

Κύπρος: Από προσφυγικό έγινε μεταναστευτικό και πλέον δημογραφική «βόμβα»


Κύπρος Φεβρουάριος 2024 στο κέντρο Κοφίνου 
PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES

Η Κύπρος θα είναι σύντομα η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με μη ευρωπαϊκή πλειοψηφία.

Κώστας Μαυρίδης, Αρθρογράφος
Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)

ΠτΔ-Ούρσουλα: Tρόπους που η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει την ΚΔ στο μεταναστευτικό


Σε εξαιρετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σήμερα, Κυριακή 7 Απριλίου, στην Αθήνα.

Σε γεύμα στην Αθήνα Χριστοδουλίδης – Μητσοτάκης – Φον ντερ Λάιεν(εικόνες)


Μετά την ολοκλήρωση του 15ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρακάθισαν σε γεύμα στην Αθήνα.

Ποιο “Φινλανδικό μοντέλο”…


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Θυμάμαι στο πρώτο Swiss Raid Commando που είχα πάει, αφού χρεωθήκαμε οπλισμό και υλικά, οι Ελβετοί μας πήγαν σε ένα αμφιθέατρο, όπου προβλήθηκε σύντομη ταινιούλα για την βασική εκπαίδευση νεοσυλλέκτου.

Πυραυλάκατοι Super Vita: Tο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους στις προτεραιότητες του εξοπλιστικού σχεδιασμού


*Του Κώστα Σαρικά

Μπορεί για το Ναυτικό Επιτελείο τα δύο «καυτά» προγράμματα που βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων να είναι η αντικατάσταση των γερασμένων φρεγατών S αλλά και εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ, όμως εντός του σχεδιασμού για τα επόμενα χρόνια βρίσκεται και ο εκσυγχρονισμός των Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων Super Vita ή Vosper όπως συνηθίζεται να αναφέρονται.

“ΚΑΦΕΝΕΙΟ” των εξοπλισμών στην “απόρρητη Ελλάδα” με πολιτικούς και δημοσιογράφους…


Τρεις δεκαετίες πλέον στο κουρμπέτι, έχουν δει πολλά τα μάτια μας. Κάποτε, υπήρξαμε πολύ πιο πρόθυμοι καταναλωτές της έννοιας του σεβασμού στο «εθνικό απόρρητο». 

Οι εξελίξεις στους ευρωπαϊκούς πυραύλους με άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον

Αναστάσιος Παπανδρέου

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν υπό ανάπτυξη, από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ένας αριθμός όπλων κάποια από τα οποία θα μας απασχολήσουν εκτενώς στο αμέσως επόμενο ή στο κοντινό μέλλον. Αναφερόμαστε είτε σε νέες εξελιγμένες εκδόσεις υπάρχοντων όπλων είτε σε εντελώς νέα που βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και ανάπτυξης.

Βρήκαν Γάλλιο και Γερμάνιο στην Πελοπόννησο – Έτριβαν τα μάτια τους οι Καναδοί

Tα Γάλλιο και Γερμάνιο είναι περιζήτητες πρώτες ύλες παγκοσμίως και ειδικά στην Ευρώπη, λόγω της εξάρτησης από την Κίνα.

Διονύσης Αντωνέλλος

«Αποστολή» Κυρανάκη στις ΗΠΑ


Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Σκοπός του ταξιδιού είναι οι συναντήσεις με τεχνολογικούς κολοσσούς, πανεπιστήμια αλλά και μέλη του Κογκρέσου, με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να μεταβαίνει κατά σειράν σε Φιλαδέλφεια, Νέα Υόρκη, Βοστώνη και Ουάσιγκτον.

Το διάστημα είναι η νέα «Άγρια Δύση» - Γιατί η ΕΕ θέλει να θεσπίσει κανόνες

Άποψη από το διάστημα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) NASA via AP, File

Ένα ακόμη τομέα, αυτόν του διαστήματος, έχει βάλει στο στόχαστρο η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλοντας να βάλει κανόνες και να δημιουργήσει μια «Ευρωπαϊκή Διαστημική Ετικέτα» όπως γίνεται με τα αυτοκίνητα, τα τυριά και άλλα προϊόντα.

Βουλγαρία: Διαμαρτυρία κατά των μεταναστών – Θέλουν μόνο παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά


Απρίλιος 6, 2024. Ελλάδα.

Σε διαμαρτυρία κατέβηκαν οι πολίτες του Χαρμανλί με αιτήματα για το κέντρο μεταναστών που βρίσκεται στην πόλη.

Έβρος: Συνελήφθησαν 7 διακινητές που προωθούσαν παράτυπους μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας


Συνελήφθησαν χθες σε περιοχές του Έβρου, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας επτά διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, παράτυπους μετανάστες.

Τουρκική πρόκληση: Γκιουλενιστές στην ΕΥΠ και τρολ των κοινωνικών δικτύων


Ενώ η Αθήνα συνεχίζει να ενθαρρύνει την πολιτική του διαλόγου με την Άγκυρα εστιάζοντας στην θετική ατζέντα και την διατήρηση του κλίματος ηρεμίας που έχει επιτευχθεί στο Αιγαίο από τον Φεβρουάριου του 2023 ως σήμερα, στην Τουρκία, μέσα ενημέρωσης δηλητηριάζουν το καλό κλίμα με απίστευτες αναφορές για γκιουλενιστές στους κόλπους της ΕΥΠ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

«Μην σας ξαφνιάσει: Στην άσκηση στην Ελλάδα που ξεκινά αύριο συμμετέχουν Κατάρ και Σαουδική Αραβία», τουρκικό δημοσίευμα


Απρίλιος 7, 2024. Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, η άσκηση ‘Ηνίοχος 2024’ ξεκινά αύριο, 8 Απριλίου. Στην άσκηση, η οποία θα διαρκέσει συνολικά 10 ημέρες, συμμετέχουν επίσης το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Γαλλία, η Αγγλία, οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Κύπρος, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία.

Μπαράζ διεθνών επαφών για τον «σουλτάνο» Ερντογάν

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Μετά τη δεύτερη συνεχόμενη ήττα μέσα σε 5 χρόνια στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Τουρκία, ο Ερντογάν επανέρχεται για άλλη μία φορά στην ατζέντα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Τουρκία: Πώς θα είναι η οικονομία μετά την 1η Απριλίου


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Οι ξένοι οικονομολόγοι δεν αναμένουν καμία αλλαγή στο τρέχον οικονομικό πρόγραμμα

Ανάλυση Stratfor: Ασχημα νέα για τον Ερντογάν


Οι ισχνές επιδόσεις της τουρκικής κυβέρνησης στις δημοτικές εκλογές θα δυσκολέψουν την Αγκυρα στην επιδίωξή της για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, αυξάνοντας την πιθανότητα επιστροφής σε λιγότερο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές μακροπρόθεσμα και στον λαϊκισμό της εξωτερικής πολιτικής.

Μόνον εγώ μπορώ να σώσω τη Λιβύη, λέει ο έκπτωτος διάδοχος πρίγκηπας Mohammed el-Senussi: Και όμως, όλο και περισσότεροι το σκέφτονται… [video]


Ο έκπτωτος πρίγκιπας της Λιβύης Mohammed el-Senussi Πηγή youtube.com/watch?v=S-IfVWED1ug

Ο απόγονος της οικογένειας el-Senussi, που καθαίρεσε ο Καντάφι, και ο οποίος ζει στο Λονδίνο, σε συνέντευξή του στην Le Figaro και στον Arnaud De La Grange δηλώνει έτοιμος να επιστρέψει στην Τρίπολη για να ενώσει τη χώρα του.

Συμπληρώθηκαν έξι μήνες πολέμου στη Γάζα, σήμερα νέος γύρος διαπραγματεύσεων στο Κάιρο


Ο καταστροφικός πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας εισέρχεται στον έβδομο μήνα του σήμερα, ημέρα κατά την οποία συναντώνται ξανά οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Κατάρ, του Ισραήλ και της Χαμάς στο Κάιρο σε μια πολλοστή προσπάθεια να καταλήξουν σε ανακωχή που θα συνδέεται με την απελευθέρωση ομήρων.

«Κάναμε ό,τι έπρεπε»: Γιατί ο ισραηλινός στρατός αποσύρει τα στρατεύματά του από το νότιο τμήμα της Γάζας


Ο ισραηλινός στρατός ξεκαθάρισε ότι μια «σημαντική δύναμη» θα συνεχίσει να επιχειρεί στον παλαιστινιακό θύλακα βάσει των στρατηγικών αναγκών του.

Νετανιάχου: Δεν θα υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα χωρίς την απελευθέρωση ομήρων

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ΑΠΕ ΜΠΕ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα Κυριακή (7/4) ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε μια εκεχειρία έπειτα από έξι μήνες πολέμου εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, εωσότου οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα απελευθερωθούν. «Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την επιστροφή των ομήρων. Αυτό δεν θα συμβεί».

Προειδοποίηση Ιράν: Καμία ισραηλινή πρεσβεία δεν είναι πλέον ασφαλής


Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ τόνισε ότι ο αμυντικός μηχανισμός της χώρας «ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες για απάντηση σε περίπτωση οποιουδήποτε σεναρίου μπορεί να εξελιχθεί σε σχέση με το Ιράν».

Η Γερμανία θέλει να επανακάμψει στον Στρατιωτικό Χάρτη δυναμικά


Από τον Ιανουάριο του 2023 ο Μπόρις Πιστόριους ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας από τα χέρια της άτυχης Κριστίνε Λάμπρεχτ, και σύμφωνα μάλιστα με τις σφυγμομετρήσεις είναι ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης Σολτς. 

Δίκτυο ρώσων πρακτόρων δρούσε επί πολλά χρόνια στο ΝΑΤΟ αποκαλύπτει ο Στόλτενμπεργκ: Έχουν πλέον απομακρυνθεί, λέει… Δεν τους είχαν πάρει είδηση! [βίντεο]


epa11219784 NATO Secretary General Jens Stoltenberg gestures as he answers a journalist’s questions during a press conference presenting his annual report for 2023 at NATO headquarters in Brussels, Belgium, 14 March 2024. EPA/OLIVIER HOSLET

Εβδομήντα πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη σύσταση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να αποτελεί σημείο καμπής «που θα καθορίσει το μέλλον», όπως δήλωσαν πρόσφατα σε κοινό άρθρο τους οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας αλλά και το μέτωπο της Μέσης Ανατολής να βρίσκεται μια ανάσα από την επόμενη μεγάλη ανάφλεξη.

Ζελένσκι: Ζητάει επειγόντως όπλα και εξοπλισμό από την Δύση – «Θα ξεμείνουμε από πυρομαχικά και αντιαεροπορικά συστήματα»


Η Ουκρανία δεν έχει αρκετά πυρομαχικά για μια αντεπίθεση εναντίον της Ρωσίας, όμως έχει αρχίσει να παραλαμβάνει κάποια από εταίρους για να αμυνθεί, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε οβίδες για ενέργειες αντεπίθεσης, όσο για την άμυνα, υπάρχουν μερικές πρωτοβουλίες και παραλαμβάνουμε όπλα».

Λευκορωσία: Το κράτος επιτρέπει στους κρατούμενους να ενταχθούν στον στρατό

Οηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, υπέγραψε νόμο που θα επιτρέπει στους καταδικασμένους εγκληματίες και σε όσους εκτίουν ποινές φυλάκισης να υπηρετήσουν στον στρατό, μετέδωσε το Radio Svaboda.

Προειδοποιήσεις ΗΠΑ: Η Κίνα παρέχει δορυφορικές στρατιωτικές πληροφορίες στη Ρωσία


Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους συμμάχους τους ότι η Κίνα ενισχύει την υποστήριξή της προς τη Ρωσία, παρέχοντας μεταξύ των άλλων και πληροφορίες γεωχωρικού τύπου, που βοηθούν τη Μόσχα στον πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία.

Στη Κίνα ο Λαβρόφ για διήμερη επίσκεψη -Συνομιλίες «εφ’ όλης της ύλης»


Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα τη Δευτέρα και την Τρίτη