Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Παπαφλέσσας: Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Γράφει η Σοφία Τ.
Από το olympia
 
(ηρωικός θάνατός του σαν σήμερα 20/05/1825) Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
«Θα πολεμήσω τον Ιμπραήμ και θα πεθάνω ή θα νικήσω…» Ο Γρηγόριος Δικαίος ή Παπαφλέσσας(το κανονικό του όνομα ήταν Γεώργιος Δικαίος, το Φλέσσας είναι παρωνύμιο, όμως Δικαίοι και Φλεσσαίοι είναι η ίδια οικογένεια)(1788-1825) ή Παπαφλέσσας ή Γρηγόριος Δικαίος ή Διαολόπαπαςήταν κληρικός, πολιτικός και αγωνιστής, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ Γεννήθηκε στην Πολιανή Μεσσηνίας, φοίτησε στη Σχολή Δημητσάνας και μόνασε στο μοναστήρι της Παναγιάς της Βελανιδιάς, στην Καλαμάτα, όπου πήρε το όνομα Γρηγόριος(παπάς Φλέσσας). Ήταν το 28ο παιδί(!) του Δημητρίου Φλέσσα και της Κωνσταντίνας Ανδροναίου, 2ης συζύγου του Δημητρίου. Εξαιτίας του επαναστατικού χαρακτήρα του εγκατέλειψε την Πελοπόννησο,

Κρήτη:ένα νεκροταφείο για τις επίλεκτες δυνάμεις του Χίτλερ-ένα νησί που δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι

20 ΜΑΙΟΥ 1941.Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ

Γράφει ο Βενιζέλος Λεβεντογιάννης

Από το onalert

 
Ο Κωστής Μανουσιδάκης χάιδεψε το παλιό του όπλο. Τον “Γκρά”. Περίμενε χωμένος μέσα σε θάμνους όλο το βράδυ μαζί με άλλους κρητικούς. Σε λίγο θα ξημέρωνε και τίποτε δεν είχε φανεί ακόμη στον κρητικό ουρανό που εκείνη τη στιγμή, έπαιρνε ένα υπέροχο σκούρο γαλάζιο χρώμα. Ήθελε να σηκωθεί να ξεμουδιάσει και να τινάξει από το μαύρο πουκάμισο του και τη καφετιά κρητική βράκα του τα αγκάθια. Δεν το έκανε. Ίσιωσε στο κεφάλι,το μαντήλι του και κούνησε λίγο τα στιβάνια του, τις μαύρες δερμάτινες μπότες του. Έστριψε ένα τσιγάρο με επιδεξιότητα και το άναψε. Από το βάθος του ουρανού πέρα από τη θάλασσα, ακούστηκε ένας υπόκωφος βόμβος που συνεχώς γινόταν εντονότερος. Εκατοντάδες αεροπλάνα πλησίαζαν...

Χάρρυ Κλυνν 1940 – 2018

Χάρρυ Κλυνν ήταν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Βασίλη Τριανταφυλλίδη,ενός προικισμένου σατιρικού καλλιτέχνη, που αποκλήθηκε «Αριστοφάνης του καιρού μας».Πρωτοπόρος του stand-up comedy στην Ελλάδα διακρίθηκε για την οξεία σάτιρά του,που ανέδειξε και διακωμώδησε τις αντιφάσεις της μεταπολιτευτικής ελληνικής κοινωνίας. Εκτός από την υποκριτική, διακόνησε την ζωγραφική, την ποίηση,την πολιτική και τον αθλητισμό.
Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1940 στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης από οικογένεια Ποντίων προσφύγων. Ξεκίνησε τυχαία την καριέρα του στον χώρο του θεάματος σε ηλικία 18 ετών, μετά τη συμμετοχή του σε βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη, όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο και μια πρόταση για κάθοδο στην Αθήνα και σπουδές στη δραματική σχολή του Πέλου Kατσέλη.

Ενδιαφέρον της ΤΟΤΑL για το τεμάχιο 8

Αίτηση για συμμετοχή στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, η άδεια γεωτρήσεων του οποίου ανήκει στην ιταλική ΕΝΙ, υπέβαλε στην κυπριακή κυβέρνηση η  γαλλική ΤΟΤΑL.
Το χρονοδιάγραμμα για την επιβεβαιωτική γεώτρηση στον στόχο Καλυψώ, αλλά και ευρύτερα τα επόμενα βήματα της TOTAL στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση του Προέδρους της Δημοκρατίας με τον Περιφερειακό Διευθυντή του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού TOTAL, Στεφάν Μισιέλ.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε νωρίτερα ο Υπουργός Ενέργειας, ο ενεργειακός κολοσσός της TOTAL επέδειξε ενδιαφέρον για το τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σκοπιανό: Επιμένει ο Ζάεφ για την «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Εμμένει στην πρόταση «Μακεδονία του Ίλιντεν» ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ

Ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, δήλωσε ότι η ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» δεν επηρεάζει την ταυτότητα των Σκοπιανών, αλλά αντιθέτως την ενισχύει.

«Η πρόταση αυτή δεν επηρεάζει την ταυτότητά μας. Aντίθετα, την ενισχύει», δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Νέα καθυστέρηση του Υπουργείου Πολιτισμού στα έργα της Αμφίπολης

Σφοδρά πυρά του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα,  που χαρακτήρισε απαράδεκτη τη δεύτερη κωλυσιεργία
Aπό καθυστέρηση σε καθυστέρηση το πηγαίνει η κυβέρνηση στο θέμα της υλοποίησης των έργων στην Αμφίπολη.  Στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας μάλιστα, ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ήταν εξαιρετικά δηκτικός προς το υπουργείο Πολιτισμού:

Γεωστρατηγική Γενοκτονίας - 1948-2018: 70 χρόνια Χάρτας Ηνωμένων Εθνών

Γεωστρατηγική Γενοκτονίας
Του Ν. Λυγερού

Η γεωστρατηγική γενοκτονίας της Τουρκίας που άρχισε από το 1896 έως το 1923 δεν ήταν βασισμένη μόνο και μόνο σε φυλετικές διακρίσεις. Ένιωθε ότι κινδύνευε στην αρχή για διαμελισμό, στη συνέχεια λόγω έλλειψης συνοχής και τελικά αποφάσισε να πράξει συστηματικά την καταστροφική της δράση. Ενίσχυσε την προσπάθειά της μέσω του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου για να αφανίσει περισσότερο πληθυσμό με προσχήματα για να μην υποστεί άμεσο κόστος. Τεμάχισε τις περιοχές ανάλογα με τη θέση τους πάνω στον χάρτη. Άφησε την Ανατολική Αρμενία που ήταν κοντά στον Καύκασο, διότι ήταν πολύ μακριά από τη ζώνη επαφής μεταξύ Τουρκίας και Ασίας.

Ο Ελληνισμός ως ανθρωπιά της Ανθρωπότητας - Μετεωρίτικες Σκέψεις

Ο Ελληνισμός ως ανθρωπιά της Ανθρωπότητας
Του Ν. Λυγερού

Για την Ανθρωπότητα, ο Ελληνισμός λόγω της εξωστρέφειάς του στον τομέα των γνώσεων και των επιστημών, είναι μια θετική έννοια από την εποχή της Αρχαιότητας και μπορούμε μάλιστα να δηλώσουμε ότι ο φιλελληνισμός γεννήθηκε λόγω του συμβολισμού της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Με αυτήν την έννοια που δίνει σημασία στον λαό μέσω του δήμου, έχουμε το αρχικό στάδιο της συνειδητοποίησης ότι έχουμε ένα κομμάτι Ανθρωπότητας.

Κινήσεις και Πράξεις - Από τη Γενοκτονία στα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας

Κινήσεις και Πράξεις
Του Ν. Λυγερού

Η έλλειψη δεδομένων σε στρατηγικό επίπεδο, προκαλεί προβλήματα ερμηνείας για τις συμπεριφορές σε πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Έτσι είναι καλύτερο να μελετούμε νοητικά σχήματα που εφοδιάζουν κινήσεις που γίνονται πράξεις. Αλλιώς η αλλαγή φάσης που δημιουργούν μερικά δεδομένα δεν γίνονται κατανοητά. Το υπόβαθρο μιας απόφασης του Προέδρου της Αμερικής μπορεί να είναι μια ψηφοφορία σε επίπεδο Γερουσίας. Αυτό σημαίνει ότι κάτι που ερμηνεύεται ως μια ατομική και παράλογη απόφαση όταν δεν αναλύουμε το παρελθόν, μετατρέπεται σε υλοποίηση συλλογικής μνήμης.