Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

O ηρωικός θάνατος του Κύπριου αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου


Σαν σήμερα, στις 3 Μαρτίου του 1957, δολοφονήθηκε από τους Άγγλους ο ηρωικός Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου.

Ο Γρηγόρης Πιέρης Αυξεντίου (22 Φεβρουαρίου 1928 – 3 Μαρτίου 1957) ήταν Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59 εναντίον της Αγγλικής κατοχής. Ήταν δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης, και σκοτώθηκε από τους Άγγλους σε μάχη που δόθηκε κοντά στο Μοναστήρι Μαχαιρά. Κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν κυρίως γνωστός με το ψευδώνυμο Ζήδρος, ενώ εκ των υστέρων ονομάστηκε «Σταυραετός του Μαχαιρά».

Ανοιξιάτικες σκέψεις με αφορμή τον Γρηγόρη: Να βιώνουμε καθημερινά το θυσιαστήριο του Μαχαιρά

Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΡΥΔΗ

Η 3η Μαρτίου έκαστου έτους δεν είναι μια τυχαία ημερομηνία. Ούτε μια τυχαία μέρα. Είναι ημέρα σύμβολο και αντίστασης. Είναι η κορυφαία μέρα που εκεί στο θυσιαστήριο του Μαχαιρά πέταξε στην αθανασία και στην αιωνιότητα ο Γρηγόρης Αυξεντίου.

Ο 29χρονος έφεδρος ανθυπολοχαγός από την ηρωοτόκο Λύση, οδηγός ταξί στο επάγγελμα.

Single Point of Failure: Η «Αχίλλειος πτέρνα» στην ασφάλεια - Ο ανθρώπινος παράγοντας και οι δικλείδες ασφαλείας.

Κρίσεις 2023: Ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε σήμερα τη νέα σύνθεση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), μετά τις ετήσεις Τακτικές και Έκτακτες κρίσεις του έτους 2023 των Ανώτατων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού

Δείτε αναλυτικά:

  1. Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ Αρχηγός ΓΕΝ
  2. Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ Αρχηγός Στόλου
  3. Αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας ΠΝ Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ

Νέα «Σούδα» η Μαγνησία για τους Αμερικανούς: Το πρώτο «Air Assault Schooll» εκτός ΗΠΑ για τους US Marines

 Κώστας Σαρικάς

Οι Αμερικανοί εκμεταλλεύτηκαν πλήρως τις εγκαταστάσεις της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Το εξαιρετικό ανάγλυφο της Μαγνησίας που συνδυάζει ορεινό όγκο, θάλασσα, πεδινές εκτάσεις, χώρους απόβασης αλλά και οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων  αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα δέλεαρ για τους Αμερικανούς προκειμένου να στέλνουν επίλεκτες δυνάμεις για να εκπαιδευτούν σε απόλυτα ρεαλιστικές συνθήκες.
Για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα  101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία (Airborne Division/Air Assault) της 1ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας

Χάζεψαν με το ελληνικό υποβρύχιο Πιπίνος οι Τούρκοι σε άσκηση του ΝΑΤΟ – Είδαν από τι γλύτωσαν - Η Τουρκία συμμετέχει εκτός των άλλων δυνάμεων της με το τουρκικό υποβρύχιο TCG PREVEZE και την φρεγάτα TCG Barbaros.

 Διονύσης Αντωνέλλος

Χάζεψαν με το ελληνικό υποβρύχιο Πιπίνος οι Τούρκοι σε άσκηση του ΝΑΤΟ καθώς είδαν από τι γλύτωσαν πριν από μερικά καλοκαίρια όταν οι δύο χώρες είχαν φτάσει λίγο πριν το θερμό επεισόδιο.

Από την Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στην Συμμαχική Άσκηση «DYNAMIC MANTA 2023», που διεξάγεται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σικελίας.

Η συγκεκριμένη διεξάγεται υπό το ΝΑΤΟ με έμφαση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και τον πόλεμο επιφανείας.

Πικρές, τραγικές αλήθειες για τον ελληνικό σιδηρόδρομο: Χωρίς φόβο, πάθος και ιδιοτέλεια

 File Photo: Συρμός τρένου. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Κύριο άρθρο Hellas Journal

Στην Ελλάδα είναι πολύ συνηθισμένο το φαινόμενο να… πέφτουμε από τα σύννεφα, συνήθως με πολύ τραγικές αφορμές.

Ξαφνικά ξυπνάμε όλοι από τη νιρβάνα μας και αρχίζουμε τις διαμαρτυρίες, τις καταγγελίες και τα αναθέματα. Γιατί κάτι που σχεδόν όλοι γνωρίζαμε ή υποπτευόμαστε αλλά απλώς δεν μας αφορούσε με βάση τη λογική «και τι μπορώ να κάνω εγώ».

Αυτή η γενική διαπίστωση δεν εξαιρεί κανέναν μας: Ούτε τους πολιτικούς, ούτε τους συνδικαλιστές, ούτε τους δημοσιογράφους, ούτε καν τους απλούς πολίτες. Προφανώς τον καθένα στον βαθμό που τον αφορά. Και η διαβάθμιση των ευθυνών είναι προφανής.

ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ κάποια σκοτωμένα παιδιά όταν μεσουρανούσε η διακομματική ΣΑΠΙΛΑ στον ΟΣΕ

Μπορούσε το δυστύχημα στα Τέμπη με τις μοιραίες αμαξοστοιχίες να έχει προληφθεί; «Ναι» είναι η αυθόρμητη απάντηση. Διότι οι σοβαρές χώρες μεριμνούν ώστε να προστατευθούν από το ανθρώπινο σφάλμα. Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει ολοένα και περισσότερα εργαλεία για να επιτευχθεί ο στόχος. Ζητείται σοβαρότητα του κρατικού μηχανισμού για να φέρει σε πέρας το έργο… χωρίς να περιμένει συγχαρητήρια.

Κάπου εδώ η υπόθεση θυμίζει τη θεωρία της «αποτροπής» (deterrence) στις διακρατικές σχέσεις και το φαινόμενο του πολέμου. Ξέρεις μόνο πότε κατέρρευσε, πότε απέτυχε η προσπάθεια, διότι έχει ξεσπάσει σύγκρουση. Όταν δεν υπάρχει πόλεμος, μόνο εικασίες μπορείς να κάνεις ότι η πολιτική αποτροπής είναι πετυχημένη, αφού κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Μπορεί όμως ο αντίπαλος απλά να μην είχε κανένα ενδιαφέρον να σου επιτεθεί, ή οι λόγοι που δεν σου επιτίθεται είναι άλλοι και δεν «αποτράπηκε» ως αποτέλεσμα των μέτρων που έλαβες.

Ανακοινώθηκε η τριμελής Ειδική Επιτροπή για τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη - Ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε την εντολή στον Υπουργό Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη

Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοίνωσε τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Η Επιτροπή είναι τριμελής και συμμετέχουν οι:

Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος.

Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος.

Σαν κοράκια…

Άννα Παναγιωταρέα 

ΠΟΙΟΣ είναι ο Βερναρδάκης που καλούσε χτες τους πολίτες να κατέβουν, στις έξι το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος; Δεν είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ; Καλεί τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν επειδή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχασε τον δημόσιο χαρακτήρα της και «τάσσεται αναφανδόν υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των συγκοινωνιών»; Μάλιστα.

Μπορεί να μας πει πού ήταν στις 14 του Σεπτέμβρη 2017, όταν, παρουσία του Τσίπρα, στην Κέρκυρα, έγινε η πώληση και μεταβίβαση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική εταιρία Ferrovie dello Stato Italiane SpA,

Πέταξε τη “μάσκα” του πένθους ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την παράσταση που έστησε ο Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόμενος τους μηχανοδηγούς σε συνεννόηση με τον πρόεδρό τους (που είναι και μέλος εκλεγμένος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος) ο ΣΥΡΙΖΑ πετά τη “μάσκα” του πένθους και επιτίθεται στην κυβέρνηση ανακαλύπτοντας δήθεν προσπάθειες συγκάλυψης, και καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό.

Ταυτόχρονα επιχειρεί να “στήσει” νέες πλατείες αγανακτισμένων καλώντας σε συγκεντρώσεις το απόγευμα της Παρασκευής ανακοινώνοντας επισήμως τη συμπόρευση με μια ΜΚΟ που απευθύνει κάλεσμα μέσω διαδικτύου. Πρόκειται για την ΜΚΟ τα τηλέφωνα της οποίας ήταν στο όνομα της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεανούς Φωτίου και η οποία έκανε τις συνευλίες για τον… άνθρωπο και όχι για την Ουκρανία

Γ. Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας

«Την ώρα της μεγάλης οδύνης και του πόνου, εν μέσω εθνικού πένθους, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ξεκινήσει, επισήμως μάλιστα, την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στην προσπάθεια της κ. Τσαπανίδου να ασκήσει αντιπολίτευση μέσω της τραγωδίας στα Τέμπη.

«Φαρισαϊκά ισχυρίζεται ότι ο μόνος που φέρει ευθύνη για την κατάσταση των ελληνικών σιδηροδρόμων είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και ότι εκείνοι παρέδωσαν έναν σιδηρόδρομο που λειτουργούσαν όλα τέλεια», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ τονίζει ότι «δεν είναι η ώρα της κομματικής αντιπαράθεσης».

Τουρκία: Διπλωματία των σεισμών από την Άγκυρα - Η προσπάθεια να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και τα εμπόδια

 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΨΑΣΚΗΣ

Οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου, πέρα από το εύλογο ενδιαφέρον σχετικά με τη δυνατότητα ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, φαίνεται ότι λειτουργούν ως επιταχυντής πιθανών εξελίξεων και στις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ.

Τα σημάδια από την Τουρκία, που από καιρό είναι σε τροχιά απόπειρας ομαλοποίησης των σχέσεών της με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, είναι ότι ο σεισμός θα αποτελέσει το έναυσμα μιας νέας εποχής στην εξωτερική της πολιτική. Η επίσκεψη του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι τη Δευτέρα στις σεισμόπληκτες περιοχές και οι επαφές του με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποτελούν μια ένδειξη «διπλωματίας των σεισμών», αν και πρέπει να διανυθεί ακόμη αρκετός δρόμος.

Πιθανή μια τέταρτη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Ρουμανία

Ο νόμος για την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας του 2022, νομοσχέδιο στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, καθορίζει τα σχέδια της κυβέρνησης της Ουάσιγκτον για την ανάπτυξη και την ασφάλεια της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.

Το νομοσχέδιο εισήχθη στη Γερουσία των ΗΠΑ το περασμένο καλοκαίρι από γερουσιαστές τόσο των Ρεπουμπλικανικών όσο και των Δημοκρατικών κομμάτων. Εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Ο νόμος για την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας θέτει ένα χρονικό όριο για την ανάπτυξη της στρατηγικής και περιγράφει τις κατευθυντήριες γραμμές και τα διακυβεύματα της προσέγγισης, χωρίς να σημειώνει τις λεπτομέρειες:

Τέλος το ενιαίο μέτωπο αντιπολίτευσης στην Τουρκία - Η Ακσενέρ εγκαταλείπει την συμμαχία

Γιάννης Χαραμίδης

 Η Μεράλ Ακσενέρ, η Πρόεδρος του Καλού κόμματος της Τουρκίας ανακοίνωσε την Παρασκευή (3/3) πως δεν μετέχει πλέον στην «συμμαχία των 6», την ένωση, δηλαδή, των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στο κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η Μεράλ Ακσενέρ ανακοίνωσε πως αποχωρεί άμεσα από το συγκεκριμένο σχήμα, καθώς διαφωνεί με την πρόταση της ομάδας για την υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για την προεδρία.

Φίλης Δεν θυμάμαι να έγιναν ανακοινώσεις επί ημερών μας από τους εργαζόμενους του ΟΣΕ

 
Φίλης Δεν θυμάμαι να έγιναν ανακοινώσεις επί ημερών μας από τους εργαζόμενους του ΟΣΕ

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στον Θέμη Καλλό, SBS Radio Greece Αυστραλίας, 03/03/2023

 
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στον Θέμη Καλλό, SBS Radio Greece Αυστραλίας, 03/03/2023

@SavvasKalenteridis Γι 'αυτό καταστρέφεται η Ελλάδα (2-3-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Γι'αυτό καταστρέφεται η Ελλάδα

Ανακοινώθηκε η επιτροπή που θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας | Μεσημβρινό Δελτίο | 03/03/2023

 


1. Ανακοινώθηκε η επιτροπή που θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας
2. Ευρωπαϊκή επιτροπή: Αρμοδιότητα των εθνικών αρχών η διερεύνηση των συνθηκών
3. Διαλύεται η συμμαχία των έξι στην Τουρκία

Ντοκουμέντα και μαρτυρίες - Ακολουθία λαθών που οδήγησαν στην τραγωδία | Αταίριαστοι | 03/03/2023

 

1. Ι. Μάνδρου: «Ο δικηγόρος του σταθμάρχη με 57 ανθρώπους κομματιασμένους αυτό βρήκε να μας πει;»
2. Ντοκουμέντα και μαρτυρίες - Ακολουθία λαθών που οδήγησαν στην τραγωδία
3. Τρία χρόνια εκπαίδευσης για να γίνεις σταθμάρχης στο Λουξεμβούργο
4. Ντοκουμέντο: Το ένοχο μυστικό της συνομιλίας του σταθμάρχη με τον μηχανοδηγό

Θ. Πλεύρης: Δεν είχαμε καμιά απολύτως βοήθεια από την εταιρεία | Σήμερα | 03/03/2023

 


1. Θ. Πλεύρης: Δεν είχαμε καμιά απολύτως βοήθεια από την εταιρεία
2. Νέα παραγγελία Ισίδωρου Ντογιάκου: Απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους όποιοι και αν είναι
3. Αρ. Πορτοσάλτε: «Κρατάω τη συγγνώμη του Γεραπετρίτη»
4. Εθνική τραγωδία στα Τέμπη: Κριτική από την αντιπολίτευση
5. Κάντο όπως η Ελλάδα: «Παραιτήσου» λέει στον Ερντογάν η τουρκική αντιπολίτευση