Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Ήπιες παρεμβάσεις στο Κάστρο της Πάργας ενέκρινε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας


Τη μελέτη για ήπιες παρεμβάσεις-ευπρεπισμού αποκατάστασης λιθόστρωτου για την ασφαλή περιήγηση στο Κάστρο της Πάργας ενέκρινε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Ανθή Αγγέλη.

Πρόκειται για εργασίες που θα αναβαθμίσουν την περιπατητική διαδρομή του Κάστρου της Πάργα το οποίο μαζί με άλλα οθωμανικά μνημεία της Ηπείρου έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα “Δίκτυο Κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία” που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με προυπολογισμό 500.000 ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η απελευθέρωση της Ξάνθης από τους Βούλγαρους – Σαν σήμερα το 1919


Γράφει ο Κωνσταντίνος Βλάχος, Αντιστράτηγος ε.α.

Το πρωί της 4ης Οκτωβρίου 1919, στις δέκα και μισή, ελληνικά στρατεύματα υπό τη διαταγή του Υποστράτηγου της ΙΧ Μεραρχίας Γεώργιου Λεοναρδόπουλου, μπήκαν στην πόλη της Ξάνθης.

Σελίδα από τις καταπιέσεις των Βουλγάρων στους Μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης το 1913-1919


*Η αίθουσα συνεδριάσεων της Σοβράνιε (από το site LostBulgaria)

*Η αποκάλυψη μιας συνεδρίασης

της Βουλγαρικής Βουλής, που έγινε

«κεκλεισμένων των θυρών»

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης 

Με άρθρο στη σελίδα αυτή, στις 27 Αυγούστου, αναφερθήκαμε με λεπτομέρειες στις επιστολές των Μουσουλμάνων βουλευτών της Βουλγαρικής Βουλής Σοβράνιε,  οι οποίοι ζητούσαν από το Συνέδριο Ειρήνης των Παρισίων το 1919 να απαλλάξει τους ομοδόξους τους, από την τυραννία των Βουλγάρων.

Το διαχρονικό σχέδιο του αλβανικού κράτους για την εξάλειψή του ελληνισμού της Β. Ηπείρου


Θα ξεκινήσω με μία δήλωση του Αλέξανδρου Καραπάνου*: «Επιτύμβιος πλαξ δεν θα τεθή εφόσον ο λαός της Ηπείρου θελήσει να διεκδικήση αυτός την ελευθερίαν του. Και εφόσον θα έχη την πίστιν, θα έχη και την δύναμιν».

Του Βαγγέλη Ντούλε **

Είναι γνωστό το τι συνέβη στη Χειμάρρα στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Είναι περιττό να αναφερθώ λεπτομερώς στα γεγονότα. Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε ορισμένα ερωτήματα γιατί συνέβη αυτό στη Χιμάρα και γιατί συνέβη αυτό στον Φρέντη Μπελέρη. 

«Μοιρασιά» των κοιτασμάτων της Κύπρου χωρίς λύση στο Κυπριακό θέλει η Τουρκία


«Η αναμονή για μια τελική λύση στο νησί (σ.σ. Κύπρος) που θα ανοίγει τον δρόμο προκειμένου να επωφεληθεί κανείς από τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι καλή κατάσταση για την περιοχή και τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, μετά από συνάντησή του με τον αποκαλούμενο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους.

Ο Φιντάν πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία για τα κυπριακά κοιτάσματα, χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hurriyet.

Τουρκικά ΜΜΕ: «Προκλητική κίνηση από Ελλάδα! Θα αυξηθεί η ένταση στο Αιγαίο»


 Μαρία Ζαχαράκη

Τα τουρκικά ΜΜΕ σήμερα επικεντρώνονται σε μία κίνηση από την Ελλάδα, η οποία -κατά την εκτίμησή τους- θα αυξήσει την ένταση στο Αιγαίο. Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Ισραήλ για τους αντιαρματικούς πυραύλους Spike, οι οποίοι θα αναπτυχθούν στα τουρκικά σύνορα.

Παρμενίων-23: Με σενάριο «προσβολής νήσου από εχθρικές δυνάμεις» η τελική φάση της άσκησης [vid, pics]


Η τελική φάση της εθνικής διακλαδικής άσκησης μεγάλης κλίμακας «Παρμενίων-23» ολοκληρώθηκε, χθες, Τρίτη 3 Οκτωβρίου στη Χίο.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα 4/10/2023 από το ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της «Παρμενίων-23» διεξήχθη τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων «Υποδοχής Ενισχύσεων» υπό τη διεύθυνση της ΑΣΔΕΝ, με τη συμμετοχή μονάδων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, μονάδων της 96 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής, ιπτάμενων μέσων του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας και πλοίων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Εξετάζουμε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα για την επαύξηση της ηλεκτρονικής προστασίας των αρμάτων μάχης από UAV

Ευθύμιος Λάζος

Απαντώντας σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου (δείτε ΕΔΩ) με θέμα «Ηλεκτρονική προστασία αρμάτων μάχης κατά drones», το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, καθώς και των Γενικών Επιτελείων (ΓΕ), κατόπιν εισηγήσεων και προτάσεων της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας, εξετάζουν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα για την επαύξηση της ηλεκτρονικής προστασίας των αρμάτων μάχης από drones, με χρήση υφιστάμενων και ανάπτυξη νέων μέσων».

IAI's ACDC Concept Ads Self Protection, Special Operations Capabilities to Naval Vesels


Η IAI εισάγει το δομοστοιχειωτό All Capabilities Defense Container (ACDC) στο DSEI 2023, συσκευάζοντας ένα σύστημα αμυντικών και επιθετικών συστημάτων που χρησιμοποιούν ένα σύστημα εμπορευματοκιβωτίων ISO, επιτρέποντας σε κάθε σκάφος εξοπλισμένο να μεταφέρει εμπορικά εμπορευματοκιβώτια ναυτιλίας για να χρησιμοποιεί προηγμένες δυνατότητες αυτοπροστασίας .

Πλήρως επιχειρησιακά τα Rafale και η “μιάμιση” Μοίρα της 114 Πτέρυγας Μάχης


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΑ, μεταξύ 11-15 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Τακτικής Αξιολόγησης της 114 Πτέρυγας Μάχης, πραγματοποιήθηκε από Ομάδα Αξιολόγησης του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, η Τελική Επιχειρησιακή Αξιολόγηση (Final Operational Capability – FOC) της 332 Μοίρας.

Ανοίγει το ισοζύγιο με την Τουρκία με νέα όπλα για τα F-16, τους πυραύλους και τα 36 αναβαθμισμένα μαχητικά


Ο πύραυλος Rampage του Ισραήλ, των 150+ χλμ εμβέλειας θεωρείται και το anti-S-400 όπλο που μπορεί να βάλει εναντίον του ρωσικού αντιαεροπορικού εκτός της εμβέλειάς του. Πηγή εικόνας: www.iai.co.il/p/rampage

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL

Αμέσως μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο ΚΥΣΕΑ, όλα ήταν έτοιμα και σύμφωνα με τον Ισραηλινό Τύπο η προμήθεια που είχε λάβει κι αυτή μορφή «θρίλερ», έλαβε τέλος με τις υπογραφές ανάμεσα στην Ελληνική και την Ισραηλινή πλευρά.

Τούρκοι: Η απάντηση του Ελληνικού Στρατού στο UAV-230 ήταν το ισραηλινό Rampage των 300 χλμ εμβέλειας


«Φέρεται να έχει εμβέλεια 300 χιλιομέτρων», λένε.

Διονύσης Αντωνέλλος

Κυριάκος Μητσοτάκης για φρεγάτα «Κίμων» - Ημέρα χαράς και υπερηφάνειας


Χρήστος Μυτιλινιός

Ως ημέρα χαρά και υπερηφάνειας χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στα Social Media για την καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων» στη Λοριάν της Γαλλίας, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια.

Μήνυμα Δένδια πάνω από την φρεγάτα Belharra για τα νησιά του Αιγαίου


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έστειλε σαφές μήνυμα πάνω από την νέα φρεγατα FDI Belharra ΚΙΜΩΝ απαντώντας στα τουρκικά δημοσιεύματα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Αποστολή στη Λοριαν της Γαλλίας: Χρήστος Μαζανίτης

Επειδή δεν ηννόει ουδέν των λεγομένων…

Άννα Παναγιωταρέα

Aξιόπιστη πηγή μάς έλεγε ότι οι περί τον Κασσελάκη -λιγότεροι οι νεοπροεδρικοί και περισσότεροι οι παλαιοπροεδρικοί- έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα: Οι μεν του συνιστούν να μένει ως Βούδας απαθής, γιατί αν αρχίσει με διαγραφές, οι οπαδοί, αντί να ασχολούνται μαζί του –ήτοι να χαζεύουν το σορτσάκι στις αριστοκρατικές Σπέτσες, γαλότσες και φτυάρι στον λασπωμένο Βόλο-, θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε εσωστρέφεια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην τελική ευθεία το μετρό της Θεσσαλονίκης


Στην τελική ευθεία μπαίνει το μετρό της Θεσσαλονίκης και γίνεται το βήμα που χρειάζεται για να λειτουργήσει μέσα στο 2024 επισήμανε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία που εκφώνησε στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης «λειτουργία – συντήρηση του δικτύου του Μετρό Θεσσαλονίκης» με την κοινοπραξία THEMA Α.Ε. 

Μαρινάκης: Είναι αδιανόητο να διακινούνται fake news για εθνικά θέματα την ημέρα που καθελκύεται η πρώτη φρεγάτα Belharra


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τα δημοσιεύματα εκ Τουρκίας που κάνουν λόγο για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, και έκανε λόγο για διακίνηση.

Είναι η Σουηδία «προάγγελος» αρνητικών καταστάσεων για την Ελλάδα;


Αλέξανδρος Ιτιμούδης

Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση της Σουηδίας ενημέρωσε την κοινή γνώμη πως προτίθεται να αξιοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις, προκειμένου να καταστείλει τις εγκληματικές ομάδες που έχουν συσταθεί ανά την επικράτεια της και που αποτελούνται κυρίως από αλλοδαπούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς εν γένει.

Αριστεριστής, antifa, οπαδός του Black lives matter, σφάζεται από Μαύρο (vid.)


Η New York Post δημοσιοποίησε πλάνα από βίντεο που εικονίζει τον ριζοσπάστη αριστερό ακτιβιστή της Νέας Υόρκης Ράιαν Κάρσον να έρχεται αντιμέτωπος με έναν μαύρο άνδρα που τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου σε έναν δρόμο του Μπρούκλιν στις 2 Οκτωβρίου.

Ο πανικός για τους κοριούς στη Γαλλία εξελίσσεται σε… ψύχωση – Θριαμβευτική επιστροφή των εντόμων από το 1950


«Οι κοριοί θα μας τρελάνουν, δεν σταματάω να ξύνομαι»

Ακυρώνεται εκτάκτως το πρόγραμμα του Ερντογάν - Τέλος στο σενάριο για συνάντηση με τον Μητσοτάκη


Ακυρώνεται εκτάκτως το το σημερινό και το αυριανό πρόγραμμα του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπος με κρυολόγημα που τον αποτρέπει από το να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Γρανάδα: Συμμετοχή του Αρμένιου πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ


Οπρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν θα μεταβεί στη Γρανάδα για συνομιλίες με ηγέτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις αναφορές ότι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια συνάντηση με τον Αρμένιο πρωθυπουργό στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ισπανική πόλη.

ΕΕ: Συμφωνία των 27 στις Βρυξέλλες για την μεταναστευτική μεταρρύθμιση


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.55

Οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν επί σημαντικού κειμένου της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής ξεπερνώντας τις διαφωνίες της Ιταλίας, εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Παρασκευής στην Γρανάδα.

Γερμανία: Ξανά σε λειτουργία τα εργοστάσια λιγνίτη


Πισωγύρισμα στην καύση άνθρακα ψήφισε η γερμανική κυβέρνηση, για να μην ξεμείνει από ενεργειακές εφεδρείες στο πικ της χειμερινής ζήτησης, ενώ παράλληλα δεσμεύεται πως οι κλιματικοί στόχοι παραμένουν ακλόνητοι.

Anadolu: Απορρίφθηκε η συμμετοχή της Τουρκίας στη Σύνοδο της Γρανάδας – Διπλωματική η «ασθένεια» Ερντογάν;


Νέα τροπή στην «ασθένεια» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως δίνει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, αφού αναφέρει πως η συμμετοχή της Τουρκίας στην επικείμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας «απορρίφθηκε».

«Πόρτα» στην Άγκυρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην διάσκεψη για το Καραμπάχ


Για απόρριψη της συμμετοχής της Τουρκίας στην αυριανή διάσκεψη για το Καραμπάχ, που είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Γρανάδα, στο περθώριο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, κάνει λόγο, σε ανάρτησή του, το πρακτορείο «Anadolu» και ως εκ τούτου, όπως αναφέρει, αρνείται να συμμετάσχει σε αυτή και το Αζερμπαϊτζάν.

Ενόχληση Τούρκων από την επίσκεψη της ΥΠΕΞ Γαλλίας στην Αρμενία


Οκτώβριος 3, 2023. Ελλάδα.

Τα τουρκικά media με τίτλους για υποστήριξη της Γαλλίας στους Αρμένιους σημειώνουν ότι «Οι Γάλλοι θέλουν να οπλίσουν τους Αρμένιους».

Σούνακ: Περισσότερα όπλα και στήριξη στην Ουκρανία - Μειώσεις φόρων μόλις τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός


Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ κάλεσε σήμερα τους διεθνείς συμμάχους της Βρετανίας να παράσχουν στην Ουκρανία τα μέσα που θα την βοηθήσουν να κερδίσει τον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει τον πόλεμο, η αντεπίθεσή μας προχωρά


Η Ουκρανία θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και έχει στόχο να περάσει τον χειμώνα χωρίς να χάσει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης.

Politico: Η ΕΕ θα ανακοινώσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία έως τον Δεκέμβριο

Κτήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Virginia Mayo

Την επίσημη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία θα ανακοινώσει μέχρι το Δεκέμβριο το αργότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το Politico

Ο αντικαταστάτης του Μενέντεζ αρνείται να εγκρίνει στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο: Λόγω καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων


File Photo epa10485642 Ben Cardin, US Senator EPA/CHRISTIAN BRUNA

Ο νέος επικεφαλής της ισχυρής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας εμπόδισε χθες Τρίτη την εκταμίευση μέρους της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Αίγυπτο, αξίας περίπου 235 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού ο προκάτοχός του βρέθηκε αντιμέτωπος με ποινική δίωξη για υπόθεση διαφθοράς που συνδέεται με το Κάιρο.

Παρακολουθήστε LIVΕ: Η καθέλκυση της φρεγάτας Belharra του Πολεμικού Ναυτικού, παρουσία Δένδια


Στο νερό πλέει σήμερα η πρώτη φρεγάτα Belharra του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με την ονομασία «Κίμων», στα ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν. Ο Νίκος Δένδιας στην επίσημη τελετή καθέλκυσης.