Κυριακή 3 Μαΐου 2015

"Η Ελλάς εν Σμύρνη" - Στις 2 Μαΐου του 1919 η αποβίβαση του Ελληνικού Στρατού - (Βίντεο)

Το 4ο ΣΠ κινείται στην παραλία της Σμύρνης
Οι εικόνες είναι από την υποδοχή του Ελληνικού στρατού στη Σμύρνη τον Μάιο του 1919. Στην αρχή του βίντεο διακρίνεται ο πλοίαρχος Μαυρουείδης, κυβερνήτης του θωρηκτού "Αβέρωφ" επικεφαλής της στρατιωτικής αποστολής, ο οποίος διάβασε το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου στους κατοίκους της Σμύρνης .

Όπως γράφει ο Κάρολος Μπρούσαλης στο historyreporter, “η 1η ελληνική μεραρχία αποβιβάστηκε στη Σμύρνη, στις 2 Μαΐου 1919.

Ο ελληνικός ζεόλιθος γίνεται πραγματικότητα

Του Ν. Λυγερού

Ο ελληνικός ζεόλιθος γίνεται πραγματικότητα αυτές τις ημέρες. Στην περιοχή Κόκκαλο κοντά στο χωριό Πετρωτά στο Νότιο Έβρο αρχίζουν οι εργασίες της άδειας έρευνας. Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία Όλυμπος από τη Θεσσαλονίκη αρχίζει την οδοποιία που προβλέπει η άδεια για την πρόσβαση στο επιλεγμένο κοίτασμα ζεόλιθου. Με το άνοιγμα του δρόμου θα έχουμε και τη δυνατότητα δειγματοληψίας για να ξέρουμε με άμεσο τρόπο και την ποιότητα του ζεόλιθου μέσω του ποσοστού του στο ζεολιθικό τόφο. Με αυτήν τη διαδικασία ανοίγει μια ιστορική σελίδα για την Ελλάδα του μέλλοντος, αφού ο ζεόλιθος είναι ένα από τα συστατικά της.

Αντίο ΔΕΗ! Καλώς ήρθες Tesla Powerwall!

Στην προχθεσινή ανακοίνωση του, o Elon Musk, χαρισματικός CEO της Tesla Motors παρουσίασε το όραμα του για την μελλοντική τροφοδότηση των σπιτιών μας με πράσινη ενέγεια. Το όραμα αυτό ονομάζεται Powerwall και αποτελεί μια οικιακή μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία θα αναλάβει να καλύψει τις πλήρεις ενεργειακές ανάγκες μιας σύγχρονης κατοικίας, απαλάσσοντας την παντελώς από την ανάγκη για σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Η 7λεπτη καταδρομική επιχείρηση της ΕΟΚΑ σε αστυνομικό σταθμό των Άγγλων το 1955

Την εκπληκτική 7λεπτη καταδρομική κατάληψη και λαφυραγώγηση οπλισμού του αστυνομικού σταθμού των Άγγλων στο Λευκόνοικο με την ομάδα Αυξεντίου, στις 4 Οκτωβρίου 1955, περιέγραψαν μεταξύ άλλων αγωνιστές της ΕΟΚΑ σε μαθητές του Δήμου Νεάπολης Συκεών της Θεσσαλονίκης.σε εκδήλωση  για την επέτειο της έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Κυπρίων Αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α. την 1η Απριλίου του 1955.

Ήταν η ενέργεια με την οποία η ΕΟΚΑ, «υποδέχθηκε» τον μόλις αφιχθέντα νέο Κυβερνήτη της ''Colony of Cyprus" (''Κόλονι οφ Σάιπρους") στρατάρχη σερ Τζον Χάρντινγκ…«Σε αντίθεση με όσους αγωνίζονται με επιθέσεις αυτοκτονίας, εμείς ποτέ δεν πηγαίναμε σε μια επιχείρηση για να πεθάνουμε.

Στο φως ήρθαν 30 ακόμα μέτρα της Ανατολικής Στοάς του Γυμνασίου στην Αρχαία Ολυμπία

Σε περαιτέρω αποκάλυψη της Ανατολικής Στοάς του Γυμνασίου στην Αρχαία Ολυμπία - του μοναδικού τμήματος από το εμβληματικό κτίριο που σώζεται, αν και αποσπασματικά- έχουν προχωρήσει οι ανασκαφές στην περιοχή, που διενεργούνται στο πλαίσιο του έργου για την αποκάλυψη και ανάδειξη του μνημείου.
Συγκεκριμένα, άλλα 30 μέτρα της Ανατολικής Στοάς είδαν το φως κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ερευνών, οι οποίες θα συνεχιστούν με στόχο την αποκάλυψη επιπλέον τμήματός της. Τα παραπάνω έγιναν γνωστά κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπου παρουσιάστηκε η μελέτη για την αποστράγγιση των όμβριων υδάτων, η οποία πήρε ομόφωνα το «πράσινο φως» από τα μέλη του.

Σενάριο για ενδιάμεση λύση στο Κυπριακό - Στόχος του ΟΗΕ για κατ΄αρχήν συμφωνία τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη

Του  Κώστα Βενιζέλου
Από το philenews

Λευκωσία: Σενάριο για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα υπογραφεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη, προωθούν οι εν δυνάμει μεσολαβητές. Στόχος να κλειδώσουν συγκλίσεις και συμφωνηθέντα και παράλληλα να μην επιτρέψουν στη διαδικασία είτε να «χαλαρώσει» είτε να οδηγηθεί σε ναυάγιο, καθώς οι εμπλεκόμενοι θα δεσμεύονται από κείμενο αρχών.

Το IIF προειδοποιεί τους "σκληρούς" της Ευρώπης: "Τυχόν Grexit θα οδηγήσει σε χάος την Ευρωζώνη"

Χ.ΤΡΑΝ: "ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΟΙ ΘΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ"
 
Με οικονομικό "Αρμαγεδώνα" προειδοποιεί ο διευθύνον σύμβουλος του IIF το σύνολο της Ευρωζώνης στην περίπτωση που είχαμε ένα "Grexit".
Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα οδηγούσε όλη την Ευρωζώνη στο χάος και «θα προκαλούσε αμφιβολίες για όλο το οικοδόμημα της συμφωνία της Δύσης» προειδοποιεί μιλώντας στη βρετανική Telegraph ο διευθύνων σύμβουλος του IIF Χανγκ Τραν.

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ «Αν δεν αναστηλωθεί εγκαίρως, θα ταφεί κάτω από την άμμο»

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
akotti@pegasus.gr

Από το ethnos

Η Αμφίπολη «δεν είναι επισκέψιμη όπως είναι τώρα», δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ξυδάκης.

Αλλά αυτό είναι ίσως το μικρότερο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανασκαφή, η οποία κάποτε ήταν διάσημη, τώρα όμως που οι προβολείς έσβησαν αποκαλύπτει πληγές. Οι οποίες αν δεν θεραπευθούν, θα βαθύνουν τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στο μνημείο.

Ζ.Κ.Γιούνκερ: "Δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει η Ελλάδα - Σας περιμένουν 3 δισ.ευρώ από το πρόγραμμα επενδύσεων"!

Συγκλονιστική αποκάλυψη έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ.Γιούνκερ, διαψεύδοντας κατηγορηματικά όλες τις εγχώριες και διεθνείς "Κασσάνδρες" ότι"δεν πρόκειται να υπάρξει χρεοκοπία στην Ελλάδα" και συνεχίζει "η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να λάβει μόνο αυτή τη χρονιά έως και τρία δις ευρώ από το πρόγραμμα επενδύσεων"
 
Παραδόξως οι δηλώσεις αυτές δεν έπαιξαν στον εγχώριο Τύπο, αντίθετα "φωτίστηκαν" άλλες φράσεις όπως "η Ελλάδα έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά της" για να δημιουργηθεί κλίμα απαισιοδοξιας, και ότι η χώρα είναι σε "στραβό" δρόμο. 

Π.Λαφαζάνης: "Ο Greek Stream θα γίνει παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ"

Ξεκάθαρος ήταν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης ότι ο αγωγός Greek Stream που θα φέρει το ρωσικό φυσικό αέριο θα πραγματοποιηθεί, , άσχετα με τις λυσσώδεις αντιδράσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.
 
Ο υπουργός έθεσε έτσι "ταφόπλακα" σε εγχώρια και ξένα κέντρα που απεργάζονται την ακύρωση του αγωγού πριν καν ξεκινήσει, προς διατήρηση της πλήρους εξάρτησης και υποτέλειας από Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Βερολίνο.

Ο Βαρουφάκης στην Αίγινα, ο Τσακαλώτος στο Μαξίμου

Στο πλοίο για το νησί του εθεάθη το απόγευμα του Σαββάτου ο «επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης», την ώρα που ο «συντονιστής» Τσακαλώτος είχε κρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό - Επιβεβαιώνεται το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και το αναλυτικό ρεπορτάζ για την αγεφύρωτη απόσταση Τσίπρα - Βαρουφάκη
Φαίνεται πως, παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις, ακόμα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίζει τελικά και πρακτικά το ποιος έχει το «πάνω χέρι» στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.