Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα έγινε γκράφιτι στην Ουρουγουάη

 Ένα τεράστιο γκράφιτι που απεικονίζει τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο λιμάνι του Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.

Η ηρωίδα της Επανάστασης τιμάται με αυτόν τον τρόπο, στην είσοδο των ιδρύματος του εφοπλιστή Τσάκου, στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Επίσης, αναδεικνύεται ο ρόλος της ναυτιλίας και των γυναικών στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία, που φέτος γιορτάζονται τα 200 χρόνια.

Το εν λόγω ίδρυμα λειτουργεί από το 1971, προάγοντας θέματα του ελληνικού πολιτισμού, ενώ πρόσφατα αναγνωρίστηκε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ως ένα «παράρτημα της Ελληνικής Γλώσσας».

Ελλάς-εξοπλισμοί: Ας διεκδικήσουμε επιτέλους από τις φίλες ΗΠΑ όλα όσα υπαγορεύει η απλή συμμαχική λογική, όλων των “άλλων”

Αφορμή για το σημείωμα αυτό, στάθηκαν μια πρόσφατη αναδημοσίευση του DP σχετικά με το νομοσχέδιο του θερμού φιλέλληνα Γερουσιαστή Robert Menentez για την Ελλάδα, καθώς και οι πληροφορίες σχετικά με την επικείμενη άφιξη της περίφημης αμερικανικής LOA που πιθανότατα αφορά, έστω έμμεσα και την ανάγκη απόκτησης επιπλέον πλοίων επιφανείας για το Πολεμικό Ναυτικό. Επειδή έτυχε ευρύτατου, αρνητικού, σχολιασμού η προσφορά των ΗΠΑ, μέσω του νομοσχεδίου, για την παροχή βοήθειας ύψους μόλις 25 εκατ. δολαρίων κατ’ έτος στην Ελλάδα για την περίοδο 2022 – 2026, επανερχόμαστε στο ίδιο ζήτημα για να εκθέσουμε την άποψή μας.

F-35: Προσεχώς οι Αμερικανοί για αξιολόγηση υποδομών και ασφάλειας εγκατάσεων των αεροπορικών βάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας

Γιάννης Νικήτας
Από το defencereview 

Πολυμελής ομάδα της αμερικανικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του JPO (Joint Strike Fighter Program Office) αναμένεται να καταφτάσει στη χώρα μας από τις αρχές του νέου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική ομάδα θα επισκεφθεί πιθανότατα τις αεροπορικές βάσεις στη Λάρισα (110 Πτέρυγα Μάχης) καθώς και την Ανδραβίδα (117 Πτέρυγα Μάχης) προκειμένου να διαπιστώσει το επίπεδο των υποδομών, εγκαταστάσεων και κυρίως ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των αεροπορικών βάσεων της ΠΑ. Το ζητούμενο είναι να προσδιοριστούν οι αεροπορικές βάσεις που τηρούν τις προδιαγραφές ώστε να αποτελέσουν τις βάσεις που θα φιλοξενούν τα αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς.

Μεταχειρισμένα υποβρύχια Type 212 έχει “βάλει στο μάτι” το Πολεμικό Ναυτικό

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Από το doureios

Έβγαλε είδηση η ομιλία στις 6 Δεκεμβρίου του Α/ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, κατά την τελετή εορτασμού του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, Αγίου Νικολάου και της επετείου των νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913. Η ομιλία του, απολύτως δικαιολογημένα περιέγραψε, μεταξύ άλλων, επιγραμματικώς την πολυσχιδή προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ανανεώσεως του Στόλου.

Σημειολογικώς, μια πρώτη παρατήρηση που μπορεί να γίνει είναι ότι στην ομιλία δεν υπήρξε ευθεία

Γαλλο-Ιταλική συμμαχία εναντίον Βερολίνου και Άγκυρας (Συμφωνία Κουιρινάλε)

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψαν διμερή συμφωνία στο Ανάκτορο Κουιρινάλε της Ρώμης για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας, της βιομηχανίας, της δημοσιονομικής πολιτικής, της τεχνολογίας, του πολιτισμού και του διαστήματος. Η Συμφωνία Κουιρινάλε φέρνει νέους τόνους στην ευρωπαϊκή πολιτική και μπορεί να ερμηνευθεί ως αντιτουρκική και προληπτικά αντιγερμανική. Η πρώτη πτυχή είναι η ασφάλεια-γεωπολιτική και η δεύτερη είναι η οικονομική-στρατηγική.

Γράφει ο Φράνκο Μπελμόντε*

Λέγεται στο Παρίσι ότι όταν τα πράγματα πάνε άσχημα με τη Γερμανία, η Γαλλία αρχίζει αυτόματα να

Το Κατάρ γκρεμίζει την πολιτική της Τουρκίας(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Εξελίξεις στο Κυπριακό! Πυρηνικό όπλο στα χέρια της Κύπρου. Το Κατάρ γκρεμίζει την πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κατάρ ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Είναι λάθος η άποψη, ότι το Κατάρ είναι δούρειος ίππος της Τουρκίας. Η έξυπνη πολιτική αποδείχτηκε για την Κυπριακή Δημοκρατία καλύτερο όπλο και από την πυρηνική ενέργεια.

Δεν πείσθηκε να αλλάξει στάση η Ισπανία για Τουρκία

Ανδρέας Πιμπίσιης
Από το philenews

Οι δυσκολίες που υπήρχαν στο συγκεκριμένο ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ισπανία ήταν εκ των προτέρων γνωστές. Μετά τις συνομιλίες Αναστασιάδη-Σάντσεθ αποδείχθηκε στην πράξη πως το καλό κλίμα που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κύπρου και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας δεν αρκεί για να διαφοροποιήσει την προσέγγιση της Μαδρίτης στο θέμα της Τουρκίας.

Στο κοινό ανακοινωθέν γίνεται αναφορά σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο συνεπεία της τουρκικής συμπεριφοράς, αλλά επιμελώς δεν καταγράφεται η λέξη «Τουρκία». Κι αυτό δείχνει πως η ισπανική πλευρά ήξερε μέχρι πού μπορεί να φτάσει ώστε να μην διαταράξει τις σχέσεις με την Άγκυρα. 

Έφαγε… ήττα η “Τουρκική Κοινότητα Δυτικής Θράκης”!

Το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης ήταν μια απογοήτευση για την “Τουρκική κοινότητα Δυτικής Θράκης”.

Πρόεδρος ABTTF: «Δηλώνουμε την απόλυτη μη αποδοχή του πορίσματος της Διακομματικής το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τις δίκαιες απαιτήσεις της κοινότητας μας, αποτελείται μόνο από κενές υποσχέσεις και όχι συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής και προφανώς εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό.»

Το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, η οποία συστάθηκε στη

Η κρυφή παράμετρος… “Πόλεμος” ΗΠΑ κατά των τουρκικών drones;

Μας ενδιαφέρει ακόμα μία τροπολογία στον νέο προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου, εκτός από αυτή του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για την ελληνοαμερικανική στρατηγική συμμαχία. Η τροπολογία αφορά μεν την εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, αλλά αναφέρεται στη χρήση των τουρκικών drones, τα οποία φαίνεται ότι χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες αν αυτό αποδειχθεί θα επιχειρηθεί επιβολή εμπάργκο από την πλευρά του Κογκρέσου.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Αναβαθμίστηκαν οι Ελληνορωσικές σχέσεις. Άνοιξε η συζήτηση για τα F-35 (Βίντεο)

Και μηνύματα του ΝΑΤΟ μετέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Ρώσο Πρόεδρο στην συνάντηση που έγινε στο Σότσι τονίζει ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος 

Ο καλός αναλυτής τονίζει ότι η συνάντηση πήγε καλά μιας και είχε γίνει η κατάλληλη προετοιμασία από την Ελληνική πλευρά. 

Παράλληλα η στήριξη που έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος στο θέμα του Κυπριακού είναι πολύ σημαντική για την Ελληνική πλευρά, ειδικά σε μια περίοδο που η Τουρκία αυξάνει την ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ