Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Αφροδίτη της Μήλου: Πώς την άρπαξαν οι Γάλλοι πριν από την επανάσταση του 1821 για λίγα φράγκα

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας δεν βρήκαν την ευκαιρία μόνο οι Βρετανοί για να αρπάξουν από την υποδουλωμένη Ελλάδα αρχαιολογικούς θησαυρούς, αλλά και οι Γάλλοι.


Το διάσημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, που κοσμεί σήμερα το Μουσείο του Λούβρου, το άρπαξαν από το νησί Γάλλοι αξιωματούχοι το 1821.

Εικοσιτέσσερις μέρες πριν από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης παρουσίαζαν το απόκτημά τους με καμάρι στα Ηλύσια Πεδία. Ήταν το δώρο του πρεσβευτή της Γαλλίας στην Πόλη, Μαρκησίου Ντε Ριβιέρ, στον βασιλιά Λουδοβίκο το ΙΗ.

Ένα ξεχασμένο αλλά εκπληκτικό κείμενο για τους Κρυπτοχριστιανούς από τα νεοελληνικά αναγνώσματα

Τὴν 9ην ὥραν τῆς πρωίας τουρκιστί, δηλαδὴ περὶ τὴν τρίτην μετὰ τὸ μεσονύκτιον, σπάνιοί τινες διαβάται, οἱ τελευταῖοι ἀπομείναντες εἰς τὴν ἐκκλησίαν τοῦ Ἁγίου Μηνᾶ κατὰ τὴν λειτουργίαν τῆς πρώτης Ἀναστάσεως, ἐπέστρεφαν σπεύδοντες εἰς τὰς οἰκὶας των. Μετ’ ὀλίγον οὔτε ἒν βῆμα ἀντήχει είς τὸν δρόμον, σιγὴ δὲ νεκρικὴ ἐβασίλευε καθ’ ὅλην τὴν τουρκικὴν συνοικίαν. ῎Εξαφνα ἡ θύρα τῆς αὐλῆς μεγάλης τινὸς οἰκίας ἠνοίχθη χωρὶς κρότον καὶ ἐφάνη προκύψασα κεφαλὴ ἀνθρώπου.

Ἡ κεφαλὴ ἐστράφη δεξιὰ καὶ ἀριστερά, ὡς νὰ ἐξήταζε μετὰ προσοχῆς εἰς τὸ μέσον τοῦ σκότους, ἔπειτα άπεσύρθη καὶ άνεφάνη πάλιν διὰ νὰ ἐπαναλάβῃ τὴν ἐξέτασιν.

Εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη στην Παιανία: Επιτύμβιο μνημείο με δυο γυναικείες μορφές (Εικόνες)

Πρόκειται για επιτύμβιο ναόσχημο μνημείο από λευκό μάρμαρο, το οποίο ήταν στημένο σε νεκροταφείο του αρχαίου δήμου της Παιανίας Καθύπερθεν.

Μια σημαντική ανακάλυψη έγινε στο μέρος που θα χτιστεί το νέο Δημαρχείο της Παιανίας, καθώς βρέθηκε αρχαίο μνημείο.

Πρόκειται για επιτύμβιο ναόσχημο μνημείο από λευκό μάρμαρο, το οποίο ήταν στημένο σε νεκροταφείο του αρχαίου δήμου της Παιανίας Καθύπερθεν, στα ΝΔ του λόφου Κατσουλέρθι.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, "το μνημείο σώζεται αποσπασματικά, σπασμένο σε δυο τμήματα. Εικονίζονται δυο αντικριστές γυναικείες μορφές σε φυσικό μέγεθος: στη δεξιά πλευρά η νεκρή καθισμένη σε περίτεχνο δίφρο (κάθισμα), στηρίζει τα πόδια της σε χαμηλό υποπόδιο. 

Ιδανική για ανθρώπινη αποικία σε τροχιά η Δήμητρα - Η διαφορετική θεωρία ενός Φινλανδού αστροβιολόγου(Βίντεο)

Μπορεί τα σχέδια για επανδρωμένες βάσεις στο διάστημα να περιλαμβάνουν τη Σελήνη και τον Άρη, όμως ένας Φινλανδός αστροβιολόγος έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα αυτά.

Σύμφωνα με τον Pekka Janhunen, η Δήμητρα είναι μία βιώσιμη επιλογή, καθώς έχει πολλά πλεονεκτήματα για μία ανθρώπινη αποικία με το κύριο να είναι η βαρύτητα.

Η Δήμητρα βρίσκεται στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία, έχει διάμετρο 952 χιλιομέτρων και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς στο Ηλιακό Σύστημα, ενώ είναι και ο μόνος πλανήτης-νάνος που είναι πιο κοντά στον Ήλιο από τον Ποσειδώνα.

Center for American Progress: Άθλιες αναφορές στην Ελλάδα, αντιφατικές συστάσεις προς τον Τζο Μπάιντεν

Η εισαγωγή του DP στη μελέτη που δημοσίευσε για το μέλλον των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας το συνδεδεμένο με τους Δημοκρατικούς “Center for American Progress”, ανέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας, αφενός το πόσο επηρεάζει τις κυβερνήσεις των Δημοκρατικών και αφετέρου πόσο έξω έπεσε στις εκτιμήσεις και συστάσεις προς την κυβέρνηση Ομπάμα, με αποτέλεσμα τον πλήρη “εκτροχιασμό” της Τουρκίας και του Ερντογάν προσωπικά. Η νέα μελέτη μπορεί να μην περιέχει τις κραυγαλέες “αστοχίες” αυτής του 2008, όμως δεν στερείται αναπαραγωγής ευσεβών πόθων και ψευδαισθήσεων όπως θα δούμε στη συνέχεια. Καταβάλει προσπάθειες να ισορροπήσει ανάμεσα στην υποκρυπτόμενη επιθυμία να μη χαθεί η Τουρκία και την εξαιρετικά δυσμενή πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοήσει. Τη μελέτη με τίτλο “Flashpoints in U.S.-Turkey Relations in 2021” υπογράφει ο αναλυτής Max Hoffman.