Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

ΥΠΠΟ: Αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας και ανάδειξη του πέρατος της Ιεράς Οδού


Ανάδειξη του πέρατος της Ιεράς Οδού και των περί αυτού αρχαιοτήτων.

Στην αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας και στην ανάδειξη του πέρατος της Ιεράς Οδού, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού, ως  τμήμα του ευρύτερου έργου, που εκτελείται από το ΥΠΠΟ, για την αναβάθμιση των υποδομών και τη βελτίωση της λειτουργικότητας του αρχαιολογικού χώρου. Σε συνέχεια της αποκάλυψης του ίχνους της Ιεράς Οδού  και καταλοίπων αρχαίων κτηρίων, τροποποιήθηκε η χωροθέτηση η οποία είχε  μελετηθεί για την κατασκευή του νέου κτηρίου εισόδου. Μετά  την τροποποίηση  αναδεικνύεται το νέο τμήμα της Ιεράς Οδού αλλά και διατηρούνται οι αποκαλυφθέντες τοίχοι, του όμορου κτηρίου των υστερορωμαϊκών χρόνων.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ “ΜΟΡΦΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΟΥΣ ΣΑΣ”


Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε συχνά το “μορφώστε τους γιους σας”. Τι σημαίνει όμως αυτό ακριβώς;  H Mary Flora Bell ήταν μόλις 10 χρονών όταν το 1968 δολοφόνησε τον 4χρονο Martin Brown. Τον στραγγάλισε μέσα στο σπίτι του. Με μια φίλη της άφησαν ένα σημείωμα στον παιδικό σταθμό που πήγαινε ο Martin με το οποίο αναλάμβανε την ευθύνη της δολοφονίας του. Η αστυνομία δεν έδωσε σημασία. Δυο μήνες μετά αυτή και η φίλη της στραγγάλισαν τον 3χρονο Brian Howe. H Mary επέστρεψε λίγο μετά στον τόπο του εγκλήματος και χάραξε το γράμμα Μ στο σώμα του Brian με ένα ψαλίδι. Χρησιμοποιώντας το ίδιο ψαλίδι του έκοψε τα μαλλιά και του ακρωτηρίασε το πέος.

Γαλλία: πίσω από την πρόσοψη των εδρών


του Γιώργου Καραμπελιά

Οι πρόωρες γαλλικές εκλογές, που προκάλεσε ο πρόεδρος Μακρόν, ήταν αχρείαστες και καταστροφικές για τη σταθερότητα του γαλλικού πολιτικού συστήματος. Ακόμα  και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, αλλά και ο προκάτοχός του, Εντουάρ Φιλίπ, δήλωσαν δυσαρεστημένοι και αμέτοχοι στην απόφαση της διάλυση της Εθνοσυνέλευσης που διέταξε ο Μακρόν και η οποία οδήγησε στις εκλογές.

Τουρκία: Με μνημεία που φωνάζουν… Έλληνες κερδίζει τους επισκέπτες


Η Βιβλιοθήκη του Κέλσου στην Έφεσο (φωτ.: EPA / Oliver Kim)

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

«Νέα πολιτική» Τατάρ για την Κύπρο - Ο βορράς εντός μίας ομοσπονδιακής δημοκρατίας


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο Τατάρ τόνισε ότι η ομοσπονδιακή διάρθρωση θα επιτρέψει στο κράτος του να διατηρεί την κυριαρχία του

Τι …πίνει; Τα “γυριζει” ο κατοχικός ηγέτης, ομιλεί τώρα για “νέα πολιτική” αναφορικά με την Κύπρο: Ο (κατεχόμενος) “βορράς” εντός μίας Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας!!!


FILE PHOTO: Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην κατεχόμενη Κύπρο. Φωτογραφία Twitter από το ψευδοκράτος

Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξή του στον τουρκικό εθνικιστικό τηλεοπτικό σταθμό Ulusal, παρουσίασε μια δήθεν «νέα πολιτική», όπως την αποκάλεσε, πάντα στο πλαίσιο των δύο ξεχωριστών κρατών, αλλά υπό τη σκέπη μίας «ομοσπονδιακής δημοκρατίας».

Η έκθεση κρατά χαμηλά τις αντιδράσεις στη δήλωση Ολγκίν


Ανδρέας Πιμπίσιης


Η Λευκωσία δεν έχει παρά να περιμένει την κατάθεση της έκθεσης Ολγκίν, την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα και την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Γι’ αυτό και επιλέγει σ’ αυτό το στάδιο να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο.

Υπ. Ενέργειας: Προς τερματισμό η σύμβαση με CΜC για τερματικό LNG Βασιλικού


Προς τερματισμό βαίνει η σύμβαση μεταξύ της ΕΤΥΦΑ και της κοινοπραξίας CPP-METRON Consortium Ltd (CMC Ltd) που αφορά την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου.

Επίσκεψη Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΣ στο 304 ΠΕΒ και το 307 ΤΣΥΑΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

 

Την Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024, o Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Δημήτριος Χούπης με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως (304 ΠΕΒ) και στο 307 Τεχνικό Συγκρότημα Υποστήριξης Αεροπορικού Υλικού (307 ΤΣΥΑΥ).

“Τελειωμένη υπόθεση” τα Bradley για τον Ελληνικό Στρατό

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πολύ αρνητική είναι η εικόνα που επικρατεί στο ΓΕΣ πλέον, μετά και την επιτόπια επιθεώρηση τεθωρακισμένων οχημάτων εν αποθέσει M2 Bradley στις ΗΠΑ. Η επιθεώρηση στο Στρατόπεδο Shelby του Μισσισιπί μεταξύ 3-5 Ιουνίου, αφορούσε οχήματα που διατίθενται ως πλεονάζον υλικό (EDA) το οποίο προσφέρει η αμερικανική κυβέρνηση στην Ελλάδα ενώ ακολούθησε επιθεώρηση αντιστοίχων οχημάτων που διατηρεί σε αποθήκευση η BAE Systems και μπορεί να τα προσφέρει προς αξιοποίηση.

Οπλικά συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους τρεις κλάδους των ΕΔ. Θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα μέρη.


Οπλικά συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους τρεις κλάδους των ΕΔ.

Ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» έδειξε την ισχύ του: Το διαβαθμισμένο anti-drone σύστημα της ΕΑΒ «ασπίδα» απέναντι στα τουρκικά Bayraktar


*Του Κώστα Σαρικά 

Αισιοδοξία ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν τα επόμενα χρόνια να στηριχτούν σε ένα εγχώριας κατασκευής, υψηλής αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας anti-drone σύστημα προκαλεί η «επί του πεδίου» χρήση του συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου από τη φρεγάτα «ΨΑΡΑ» τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στον Κόλπο του Άντεν.

Οι Ολλανδοί ενημέρωσαν τους Έλληνες της φρεγάτας Ψαρά για την επίθεση των drone – Η τυχαία επίσκεψη και ο θαυμασμός των Ολλανδών για το ελληνικό anti – drone

Γιατί ο κυβερνήτης του HNLMS Karel Doorman βρίσκονταν πάνω στην ελληνική φρεγάτα Ψαρά.

Διονύσης Αντωνέλλος

Βίντεο-ντοκουμέντο των Ολλανδών που δείχνει την κατάρριψη του drone των Χούθι από την φρεγάτα Ψαρά: Πώς έγινε η φοβερή επιχείρηση στον Κόλπο του Άντεν [video]


Στοχοποιημένο drone των Χούθι από πολεμικό πλοίο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ. Πηγή: Χ ASPIDES

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το βίντεο που δημοσίευσε το Ολλανδικό Πολεμικό Ναυτικό από την κατάρριψη Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος, το οποίο είχε βληθεί από την φρεγάτα ΨΑΡΑ του Ελληνικού  Πολεμικού Ναυτικού, στον Κόλπο του Άντεν.

Πολεμικό Ναυτικό: Νέα «επεισόδια στο σίριαλ» των περιπολικών ISLAND

Γιάννης Νικήτας

Νέος γύρος εξελίξεων έρχεται να προστεθεί στο γνωστό «σίριαλ» των περιπολικών της κλάσης ISLAND για το Πολεμικό Ναυτικό. Τη στιγμή που τα περιπολικά της κλάσης ISLAND βρίσκονται στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας προκειμένου να καταστούν πλήρως αξιόπλοα, οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού έρχονται αντιμέτωποι με νέες αρνητικές εξελίξεις. Όπως πληροφορείται το DefenceReview.gr υπάρχει αδυναμία εύρεσης ανταλλακτικών για τις μηχανές των σκαφών λόγω παλαιότητας. 

Κρούσματα ηπατίτιδας και AIDS σε πρόσφυγες στην τοπική “δομή” στις Σέρρες


Κρούσματα ηπατίτιδας και AIDS εντοπίστηκαν σε πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην δομή φιλοξενίας προσφύγων στις Σέρρες. Την είδηση γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών, Παναγιώτη Καρίπογλου, και όπως έγραψε, τα άτομα αυτά εντοπίστηκαν θετικά έπειτα από σχετικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθησαν, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια για να εργαστούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σε συνάντηση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών συμμετείχε διαδικτυακά ο Φρέντι Μπελέρης

FB

Στη συνάντηση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, συμμετείχε ο εκλεγμένος Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Φρέντι Μπελέρης από τις φυλακές που βρίσκεται κρατούμενος στην Αλβανία.

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τα 3+1 θέματα της εξωτερικής πολιτικής στην ατζέντα του πρωθυπουργού


Αλεξία Τασούλη

Ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό, Αλβανία και Μάρμαρα του Παρθενώνα

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Αύριο η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν


«Κλείδωσε» η συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση θα γίνει αύριο στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Αθήνα-Λευκωσία αποποιούνται(;) του δικαιώματος για κοινό θαλάσσιο σύνορο


Ιούλιος 9, 2024. Ελλάδα.

Χάρτης-1: Στον Χάρτη-2 προστέθηκαν οι εξής πληροφορίες: Το όριο του FIR Αθηνών (κόκκινη γραμμή) βάσει του οποίου ο σταθμός Navtex του Ηρακλείου εξέδωσε την ελληνική αντι-Navtex (576/24 στις 25/06/24). Με ροζ γραμμή η Ελληνοαιγυπτιακή τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ (A,B,C,D,E) η οποία τερματίζει λίγο πριν τον 28ο Μεσημβρινό (σημείο Α). Με κίτρινη σκίαση (εντός των ορίωνA,B,C,D,E,F και G) η τουρκική Navtex (0592/24 που εκδόθηκε 24/06/24). Με μπλε σκούρο η όδευση της ελληνικής αντι-Navtex (576/24 στις 25/06/24).

Ο Ερντογάν αναχώρησε για τις ΗΠΑ – Τα μηνύματα για Κύπρο και Κατεχόμενα


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, έστειλε μήνυμα για την ενσωμάτωση της Βόρειας Κύπρου ως πλήρους μέλους των Τουρκογενών κρατών

Η ατζέντα Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - «Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες της ραχοκοκαλιάς της Συμμαχίας»


Με τις δυνατότητες και τις ικανότητες που έχουμε αναπτύξει στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα, είμαστε μία από τις χώρες της ραχοκοκαλιάς του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο

Συρία: Δύο νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα σε όχημα που μετέφερε μέλη της Χεζμπολάχ


Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε ένα ισραηλινό πλήγμα που είχε στόχο ένα όχημα στο οποίο επέβαιναν μέλη της σιιτικής ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ στη συριακή πλευρά των συνόρων με τον Λίβανο, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την Αίγυπτο στο Κατάρ: Μετ' εμποδίων συνομιλίες για τη Γάζα


Συνάντηση του προέδρου Σίσι με τον επικεφαλής της CIA και αναχώρηση αντιπροσωπείας για Ντόχα. Οι διαβουλεύσεις των μεσολαβητών για εκεχειρία συνεχίζονται, ενώ οι πρωταγωνιστές Ισραήλ και Χαμάς εξακολουθούν να διατηρούν διάσταση απόψεων.

Γαλλία: Προειδοποιήση Mοody's προς την αριστερά για τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας

AP Photo/Thomas Padilla

Η συμμαχία της αριστεράς, που ήρθε πρώτη σε αριθμό εδρών στις βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία, διεκδικεί το δικαίωμα να εφαρμόσει το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει την ad hoc δημιουργία κοινοβουλευτικών συμμαχιών και περιμένει την ανάδειξη ενός προσώπου που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. 

Γαλλία: Ψάχνουν και δεν βρίσκουν κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό οι 4 ηγέτες της Αριστεράς


Η ηγέτες της Αριστεράς τρέχουν και δεν φτάνουν στην αναζήτηση συμβιβασμού για έναν υποψήφιο πρωθυπουργό στη Γαλλία,μετά την πρώτη θέση που κατέκτησε ο συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου.

Ο Μακρόν σχεδιάζει να "τεμαχίσει" την Αριστερά για να σχηματιστεί κυβέρνηση, ωστόσο κινδυνεύει από φυγόκεντρες τάσεις στο κεντρώο μπλοκ


Η σκόνη σχεδόν δεν έχει καταλαγιάσει μετά το αιφνιδιαστικό αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών της Κυριακής οι οποίες απέφεραν ένα κοινοβούλιο χωρίς αυτοδύναμη κυβερνητική πλειοψηφία - και ήδη οι πολιτικοί σύμμαχοι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ελπίζουν να στρέψουν την αναταραχή προς όφελός τους.

SBU: Ρωσικός πύραυλος cruise Kh-101 χτύπησε το νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο – Η Μόσχα μιλάει για…ουκρανικούς NASAMS [pics]


Το «άσπρο μαύρο» κάνει το Κρεμλίνο σχετικά με τα χθεσινά καταστροφικά και θανατηφόρα πλήγματα στην Ουκρανία και ειδικότερα σε νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο, με την ρωσική πλευρά να κατηγορεί την ουκρανική ότι τα πλήγματα προκλήθηκαν από πυραύλους τύπου NASAMS και την SBU να απαντάει ότι επρόκειτο για ρωσικό πύραυλο cruise τύπου Kh-101.

Διεργασίες για οικονομικό διακονισμό διεξάγουν Μόσχα και Νέο Δελχί παρά τις δυτικές κυρώσεις

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στo Κρεμλίνο ergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Η Ρωσία και η Ινδία διεξάγουν μια εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τις πληρωμές, καθώς οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας και η μη μετατρεψιμότητα της ρουπίας παρεμποδίζουν τους διμερείς διακανονισμούς, δήλωσε σήμερα, Τρίτη (9/7) ο διευθύνων σύμβουλος της VTB Bank Αντρέι Κόστιν.

Πούτιν: Οι χώρες μας απολαμβάνουν ειδική στρατηγική συνεργασία-Μόντι: Η λύση στην Ουκρανία δεν θα βρεθεί στο πεδίο της μάχης


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σήμερα στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι ότι οι χώρες τους απολαμβάνουν μια ειδική στρατηγική συνεργασία και τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειές του να βρει μια ειρηνική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

DW: 75 χρόνια ΝΑΤΟ σε κλίμα αβεβαιότητας και προκλήσεων


Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον με αφορμή τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας το 1949 πραγματοποιείται σε μια αρνητική διεθνή συγκυρία

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: 75 χρόνια Βορειοατλαντική Συμμαχία με το βλέμμα σε ένα δυστοπικό μέλλον


Ξεκινά σήμερα Τρίτη 9 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον και θα διαρκέσει τρεις ημέρες η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ.
ANADOLU VIA GETTY IMAGES
Ξεκινά η τριήμερη σύνοδος του ΝΑΤΟ με τον Μπάιντεν να προσπαθεί να πείσει ότι μπορεί να νικήσει τον Τραμπ και την ΕΕ να βρίσκεται σε αδύναμη θέση.

Δημοσθένης Γκαβέας

Economist ΝΑΤΟ: Επέτειος 75 χρόνων - Ζήτημα ύπαρξης της Συμμαχίας αν δεν παρθούν έγκαιρα μέτρα


Ανάγκη να παρθούν σημαντικές αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι οποίες θα κρίνουν την πορεία της Συμμαχίας σε βάθος πενταετίας, υποστηρίζει ο Economist.