Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Η έκθεση κρατά χαμηλά τις αντιδράσεις στη δήλωση Ολγκίν


Ανδρέας Πιμπίσιης


Η Λευκωσία δεν έχει παρά να περιμένει την κατάθεση της έκθεσης Ολγκίν, την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα και την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Γι’ αυτό και επιλέγει σ’ αυτό το στάδιο να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο.

Εκείνο που αντιλαμβάνεται η Λευκωσία από τη δημόσια παρέμβαση της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ είναι από τη μια η δέσμευσή της να συνεχίσει αλλά και η πεποίθησή της ότι μπορεί να επέλθει επίλυση του Κυπριακού. Επίσης θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η Ολγκίν επέλεξε να στείλει μήνυμα συνέχισης της διαδικασίας, λίγα 24ωρα πριν παραδώσει την έκθεση της προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία απαντώντας στο από που πηγάζει η αισιοδοξία ότι η Ολγκίν θα συνεχίσει να εμπλέκεται στο Κυπριακό, παρέπεμψαν σε δύο σημεία της δήλωσης:

  • Το πρώτο σημείο είναι στην αναφορά της ότι θα παρουσιάσει την έκθεσή της προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ευθύς μετά: «…αλλά η δέσμευσή μου δεν έχει τελειώσει…».
  • Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με το ΓΓ ΟΗΕ ο οποίος «θα αποφασίσει τα μέρα που θα ληφθούν κατά τους προσεχείς μήνες» με την ίδια να προσθέτει αμέσως μετά ότι παραμένει αισιόδοξη.

Διπλωματικοί κύκλοι επεσήμαναν στον «Φ» ότι οι δύο αυτές αναφορές δίνουν το στίγμα των επόμενων βημάτων. Παράλληλα για τη Λευκωσία είναι εμφανές ότι «η έκθεση δεν είναι το τέλος της διαδικασίας». Αυτό σημαίνει πως με βάση την έκθεση που θα έχει στα χέρια του ο ΓΓ ΟΗΕ θα λάβει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν στο Κυπριακό.

Εξέλιξη που ανατρέπει τις επιδιώξεις της τουρκική πλευράς η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ θέλει με την έκθεσή της η Ολγκίν να βάλει τίτλους τέλους στην αποστολή της. Και πάνω σ’ αυτή η τουρκική πλευρά ευελπιστεί ότι θα μπορεί να προωθήσει την πολιτική της για αλλαγή της βάσης των συνομιλιών.

Στη δήλωσή της η Ολγκίν αποφεύγει να κάνει κάποια αναφορά στη βάση λύσης. Για τη Λευκωσία το γεγονός αυτό, αν και ενοχλεί δεν την ξενίζει καθώς και η Ολγκίν ακολουθεί «την πρακτική των Ηνωμένων Εθνών (των τελευταίων ετών) όπως εφαρμόζεται και στις εκθέσεις για τις Καλές Υπηρεσίες [στο Κυπριακό] και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ». Μια απουσία την οποία η κυπριακή κυβέρνηση φροντίζει να υποδεικνύει προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών.

Η μη αναφορά σε βάση λύσης δεν ανησυχεί τη Λευκωσία καθώς θεωρεί «δεδομένο ότι όροι εντολής της κ. Ολγκίν, υπό της Καλές Υπηρεσίας του ΓΓ, όπως και του ίδιου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, απορρέουν από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καθορίζουν με σαφήνεια την μορφή λύσης η οποία είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα». Για την ελληνοκυπριακή πλευρά μετρά επίσης το ότι τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο και η Ολγκίν έχουν αναφέρει (και κατά τις τελευταίες συναντήσεις του με τον ΠτΔ) πως η μόνη βάση λύσης είναι αυτή που αναφέρεται στα ψηφίσματα.

Με αυτό το δεδομένο υπόψη η Λευκωσία εκτιμά πως η τήρηση ίσως αποστάσεων από την Ολγκίν έχει και μια σκοπιμότητα, να θέλει να αποφύγει αναφορές οι οποίες θα οδηγούσε στην τουρκική πλευρά στο να της κλείσει την πόρτα.

Ως προς το παρότρυνση Ολγκίν προς τους Κύπριους να πιέσουν τους ηγέτες τους, η Λευκωσία εκτιμά αποδέκτης του μηνύματος ήταν πρωτίστως η τουρκική πλευρά. Θέση της Λευκωσίας είναι πως είναι η τουρκική πλευρά που δεν έχει μετακινηθεί καθόλου και δεν έχει προβεί σε κάποια θετική κίνηση. Ενώ υποστηρίζει πως η όποια κινητικότητα υπάρχει σήμερα, μετά από 7 χρόνια απραξίας, οφείλεται στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Όσο δε για την αναφορά Ολγκίν για την ανάγκη απομάκρυνσης από λύσεις που στο παρελθόν δημιούργησαν προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν, η ανάγνωση της Λευκωσίας είναι πως η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ αναφέρεται στη μεθοδολογία, σε θέματα διαδικασία και το πως αντικρίζεται η προσπάθεια επίλυσης θεμάτων ουσίας. Η ε/κ πλευρά δεν θεωρεί ότι η Ολγκίν αναφερόταν στη μορφή λύσης στηριζόμενη στο ότι οι όροι εντολής της απορρέουν από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου