Η ηγέτες της Αριστεράς τρέχουν και δεν φτάνουν στην αναζήτηση συμβιβασμού για έναν υποψήφιο πρωθυπουργό στη Γαλλία,μετά την πρώτη θέση που κατέκτησε ο συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου.
Οι 4 ηγέτες των αριστερών κομμάτων -πλην του Ραφαέλ Γκλικσμάν- πραγματοποιούν τη μία συνάντηση μετά την άλλη για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ένα όνομα, μεταδίδει η γαλλική «Le Monde».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ορισμένοι ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία από τους βουλευτές του «Λαϊκού Μετώπου» για να αρθεί το αδιέξοδο.
Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ, ανακοίνωσε στο Franceinfo ότι το όνομα του πρωθυπουργού θα προταθεί «αυτή την εβδομάδα».
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή», συμφώνησε η Μαρίν Τοντελιέ, επικεφαλής των Πρασίνων στο France Inter, αν και «δεν θα είναι εύκολο», παραδέχτηκε.
Στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, λίγο πριν από το μεσημέρι, ορισμένα στελέχη των Σοσιαλιστών φρέναραν τον ενθουσιασμό τους. Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τις 18 Ιουλίου, την καταληκτική ημερομηνία για την εγγραφή των βουλευτών πριν από τη σύνθεση των κοινοβουλευτικών ομάδων και την εκλογή των προέδρων των επιτροπών στην Εθνοσυνέλευση.
Εκτός από τους 59 βουλευτές τους, οι σοσιαλιστές ελπίζουν να συσπειρώσουν μερικούς νέους βουλευτές, για να ξεπεράσουν τους 74 βουλευτές της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν Λικ Μελανσόν και να ανατραπεί ο πολιτικός συσχετισμός στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής αριστεράς.
🗳️🇫🇷 #Législatives en #France : ragaillardis par leur succès aux élections, les députés de gauche débarquent en force à l'Assemblée nationale ce mardi, avec l'espoir intact de gouverner seuls malgré leur absence de majorité absolue ⤵️ pic.twitter.com/oDKr6TbBxd
— FRANCE 24 Français (@France24_fr) July 9, 2024
Στους «ρυθμούς» του Μακρόν η Γαλλία
«Προς το παρόν», δήλωσε ο Μακρόν το πρωί της Δευτέρας, «ο Γκαμπριέλ Ατάλ θα παραμείνει στη Ματινιόν», αρνούμενος να δεχτεί την παραίτηση ενός πρωθυπουργού που θα μπορούσε κάλλιστα να παραμείνει στη θέση του για ένα διάστημα του καλοκαιριού: ένας τρόπος για τον αρχηγό του κράτους να επιβάλει τον ρυθμό του.
«Αφήνει τα πράγματα να ηρεμήσουν» συνοψίζει ένας από τους συνεργάτες του Μακρόν, ενώ οι δυνάμεις της Αριστεράς παραμένουν απασχολημένες και μπορεί να ξεμείνουν από δυνάμεις στην προσπάθειά τους να καταλήξουν σε υποψήφιο πρωθυπουργό.
Το Ελιζέ προσπαθεί να σφυρηλατήσει μια συμμαχία με τη Δεξιά, επιτρέποντας να ευδοκιμήσει το σενάριο με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν να μετακομίζει στο Ματινιόν - το πρόσωπο που τη Δευτέρα ισχυρίστηκε ότι «κανείς δεν κέρδισε» τις εκλογές και ότι «αποκλείεται» να κυβερνήσει μαζί με το «Λαϊκό Μέτωπο».
Η Τοντελιέ (Πράσινοι) επιτέθηκε στο προεδρικό στρατόπεδο, σχολιάζοντας ότι «δεν μπορείς να χάνεις και να λες ότι κέρδισες (…) Η θεσμική λογική θα υπαγόρευε να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων του Νέου Λαϊκού Μετώπου για να τους ζητήσει το όνομα ενός πρωθυπουργού…».
Ωστόσο, η Le Monde σημειώνει ότι και να καλούσε ο Μακρόν, η Αριστερά θα απαντούσε ότι δεν έχει βγει ακόμα «λευκός καπνός» για έναν κοινό υποψήφιο, ενώ διάφορες αναφορές και δηλώσεις επιβεβαιώνουν τις ζυμώσεις στο στρατόπεδο της Αριστεράς.
Μόλις τη Δευτέρα, στην κεντρική αυλή του Palais-Bourbon, ο Φιλίπ Μπρεν των Σοσιαλιστών, ο οποίος επανεξελέγη στην περιφέρεια Eure, ζήτησε έναν συνασπισμό που θα εκτείνεται από την «Ανυπότακτη Γαλλία» μέχρι τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς και «οι κομμουνιστές συγκυβέρνησαν με τον στρατηγό Ντε Γκολ το 1945».
Η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Ντομινίκ Βουανέ, που εξελέγη στην περιφέρεια Doubs, παράθεσε τις δικές της αναμνήσεις από το 1997: «Εγώ η ίδια συνεργάστηκα με τον Ζαν Πιέρ Σεβενεμάν στην πλειοψηφία του Λιονέλ Ζοσπέν. Πρέπει να ανοιχτούμε».
Les agences de notation S&P et Moody's mettent en gardent la France après les résultats des législatives - @GuillaumPAUL pic.twitter.com/QmeHpBNq1y
— BFMTV (@BFMTV) July 9, 2024
Κόντρες για το πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου
Οι ζυμώσεις γύρω από το πρόσωπο που θα διεκδικήσει το Ματινιόν περιλαμβάνουν και την ατζέντα του αριστερού συνασπισμού, καθώς ούτε εκεί επιτυγχάνεται ομοφωνία.
Η Τοντελιέ, για παράδειγμα, εξήγησε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.600 ευρώ (πρόταση Μελανσόν) ήταν «πιο περίπλοκη», επειδή θα χρειαζόταν μια «διορθωτική δημοσιονομική πράξη» για να ψηφιστεί η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να αποφευχθούν οικονομικές «καταστροφές».
Ο σοσιαλιστής Γκεντί, από την πλευρά του, τάσσεται υπέρ μιας «κυβέρνησης μειοψηφίας που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της πλειοψηφίας» και θα διοικεί τη χώρα με συναίνεση, αποφεύγοντας τα διχαστικά μέτρα και την απειλή της μομφής από τη γαλλική εθνοσυνέλευση.
«Δεν κάνω ένα "combinazione" (σ.σ. μια ανάμειξη) , πώς θα πάρουμε λίγο από εκείνο, λίγο από το άλλο, αυτό δεν είναι η ιστορία μας» δήλωσε ο Φορ (Σοσιαλιστές) σε τηλεοπτική εκπομπή, ο οποίος μεταξύ των «σοσιαλδημοκρατών», παροτρύνεται να διεκδικήσει ο ίδιος την πρωθυπουργία.
Ο δήμαρχος της Μασσαλίας, Μπενουά Παγιάν, είπε στο Franceinfo σήμερα, Τρίτη: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι ο ένας πιο πολύ "επαναστάτης" από τον άλλον. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε έναν σοσιαλιστή για να κυβερνήσει αυτή τη χώρα».
Τέλος, σύμφωνα με το γαλλικό ρεπορτάζ, ο Ζαν Λικ Μελανσόν, αντιδημοφιλής ακόμη και στο εσωτερικό του «Λαϊκού Μετώπου», ισχυρίζεται ότι είναι «μέρος της λύσης»... «Λέω να σταματήσουν οι φίλοι μου. Ήρθε η ώρα να κυβερνήσουμε τη χώρα», σημείωσε ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας.
Εν τω μεταξύ, η Ζοανά Ρολάν, επίσης των Σοσιαλιστών, ζήτησε σήμερα, Τρίτη, μια «ψηφοφορία» για την ανάδειξη του υποψήφιου πρωθυπουργού, στην οποία θα συμμετέχουν «όλοι οι βουλευτές» του Νέου Λαϊκού Μετώπου, πρόταση που αναμένεται να συζητηθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου