Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Η Μάχη της Χαιρώνειας(Φωτο)

Μία από τις πολυσυζητημένες μάχες της αρχαιότητας. Διεξήχθη στις 2 Αυγούστου 338 π.Χ. στην πεδιάδα του Βοιωτικού Κηφισού, κοντά στην οχυρή πόλη της Χαιρώνειας, ανάμεσα στους Μακεδόνες του Φιλίππου Β’ και στις συμμαχικές δυνάμεις των Θηβαίων και των Αθηναίων. Ο Φίλιππος επικράτησε και αναδείχθηκε κυρίαρχος του ελληνικού χώρου.
Το 339 π.Χ. ο Φίλιππος βρήκε την αφορμή να επέμβει στη Νότιο Ελλάδα. Το αμφικτιονικό συνέδριο των Δελφών κατηγόρησε τους Λοκρούς της Άμφισσας ότι σφετερίστηκαν γη του Μαντείου και ζήτησαν την κήρυξη ιερού πολέμου για την τιμωρία τους. Οι εκπρόσωποι των πόλεων, χωρίς τη συμμετοχή της Αθήνας και της Θήβας, όρισαν αρχιστράτηγο τον Φίλιππο.

Μάχη της Χαιρώνειας, 2 Αυγούστου 338 π.Χ: Ο Φίλιππος Β' κυρίαρχος της Ελλάδας

«Οι Αθηναίοι δεν ξέρουν να κερδίζουν» - Φίλιππος ο Β'

Η μάχη της Χαιρώνειας, που τοποθετείται χρονικά στις 2 Αυγούστου 338 π.Χ, εντάσσεται στη μικρή λίστα των μαχών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ελληνικής ιστορίας. Η αποφασιστική αναμέτρηση ανάμεσα στον μακεδονικό στρατό του Φιλίππου του Β' – με επικεφαλής του ελίτ μακεδονικού ιππικού τον 18χρονο διάδοχό του, που αργότερα η ιστορία θα ονόμαζε «Μέγα»- και τις ενωμένες δυνάμεις της Αθήνας, της Θήβας (Κοινό των Βοιωτών), της Κορίνθου, της Αχαΐας, των Μεγάρων και άλλων δυνάμεων της νότιας Ελλάδας, είχε αποτέλεσμα τον θρίαμβο των μακεδονικών όπλων και την υλοποίηση του ισοκρατικού ιδεώδους για την ενοποίηση των Ελλήνων.

Οι δύο όψεις της "επιστροφής" των ελληνικών ομολόγων στις αγορές(Βίντεο)

Τι είναι αυτό τελικά που μοιάζει με UFO στη θάλασσα στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης - Ικανό να εξαφανίσει ολόκληρο οικοσύστημα.
Σχόλια και θεωρίες έχουν γραφτεί τις τελευταίες ώρες για το «Αγνώστου Ταυτότητας Υποβρύχιο Αντικείμενο» που εντοπίστηκε στη θάλασσα στη Νέα Μηχανιώνα.
Όλα ξεκίνησαν όταν ένας... "εξερευνητής" του Google Earth, ανακάλυψε κάτι περίεργο στο πυθμένα της θάλασσας, στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, στις συντεταγμένες 40°27′4.62″ 22°51′39.78″, στο πάτο της θάλασσας - σε κοντινή απόσταση από την ακτή- εμφανίζεται ένα στρόγγυλο πράγμα, που μοιάζει με UFO.

Πτώση ρεκόρ για την τουρκική λίρα, την ώρα που ο Αλμπαϊράκ… καθησυχάζει για τις αμερικανικές κυρώσεις

Ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να επιλύσει το ζήτημα με την Ουάσινγκτον, σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Οι κερδοσκοπικές ενέργειες στις χρηματοπιστωτικές αγορές ύστερα από την ανακοίνωση των κυρώσεων θα καταστούν άκυρες, δήλωσε.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:ΚΕΕΛΠΝΟ: Μέτρα πρόληψης για τη «νόσο των λεγεωνάριων» -Οδηγίες για την προστασία των πολιτών

ΚΕΕΛΠΝΟ/Φωτογραφία: IntimeNews
Για τη «νόσο των λεγεωνάριων» ενημερώνει τους πολίτες το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), με αφορμή περιστατικά που καταγράφονται και στην Ελλάδα.
Όπως εξηγεί, η λεγεωνέλλωση είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionella και εμφανίζεται με δύο μορφές:
- Τον πυρετό Pontiac, που αποτελεί αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή και
- Τη νόσο των λεγεωναρίων, που εκδηλώνεται κυρίως ως πνευμονία και είναι δυνητικά θανατηφόρα σε ποσοστό περίπου 5-30% των κρουσμάτων.

«Κόκκινος συναγερμός» στην Ευρώπη λόγω καύσωνα! Απειλείται το ρεκόρ της Αθήνας με τους 48°C

Καιρός: Δυσοίωνες είναι οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες, αφού κάνουν λόγο για θερμοκρασίες ρεκόρ λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα που μαστίζει την Ευρώπη.

Όπως σημειώνει μάλιστα το BBC, απειλείται ακόμα και το πανευρωπαϊκό ρεκόρ των 48 βαθμών Κελσίου που κατέχει η Αθήνα τον Ιούλιο 1977!
Η θερμοκρασία ανεβαίνει στην Ισπανία και την Πορτογαλία συνεπικουρούμενη από μια θερμή μάζα αέρα από την Αφρική.