Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Μέ ὁμόφωνη ἀπόφαση τοῦ Συμβουλίου Ἀσφαλείας τοῦ ΟΗΕ ἡ ἐπιστροφή τῶν Δωδεκανήσων τό 1946

Χωρίς καμμία ἐμπλοκή τῆς Τουρκίας – Ἡ σιωπηλή συναίνεσις Λαβρώφ στήν ὑπενθύμιση Δένδια, ὅτι ἡ ἀποστρατιωτικοποίησις ἀφοροῦσε τήν ΕΣΣΔ λόγω Ἀγγλίας

ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα νά ἀμφισβητεῖ τό καθεστώς τῶν Δωδεκανήσων καί τήν κυριαρχία τῆς Ἑλλάδος σέ αὐτά δέν ἔχει ἡ Τουρκία, ἡ ὁποία ἐσχάτως προσπαθεῖ νά ἐγείρει σχετικό ζήτημα. Τά Δωδεκάνησα ἀπεδόθησαν στήν Ἑλλάδα μέ ὁμόφωνη ἀπόφαση τοῦ Συμβουλίου Ἀσφαλείας τοῦ Ὀργανισμοῦ Ἡνωμένων Ἐθνῶν. Ἡ Τουρκία οὐδεμία συμμετοχή εἶχε στήν σχετική διαδικασία. Συνεπῶς κατ’ οὐδένα τρόπο θά μποροῦσε νά ἐγείρει ἀξιώσεις ἤ νά σχολιάσει κἄν τά τῆς ἐφαρμογῆς τῶν ὅρων ἐνσωματώσεως στήν Ἑλλάδα τῶν νησιῶν. Ἀπ’ ἐναντίας, οἱ ἀπειλές τοῦ Τούρκου κυβερνητικοῦ ἐκπροσώπου ὁ ὁποῖος ἐν ἔτει 1975 ὑπεστήριζε ὅτι ἡ χώρα του μπορεῖ νά κάνει τήν Ρόδο «νέα Κύπρο», καθιστοῦν ἐπιβεβλημένη τήν λήψη μέτρων γιά τήν ἄμυνα ὁλοκλήρου τοῦ νησιωτικοῦ συμπλέγματος.

Άψε-σβήσε αντίδραση για τη Ρωσία, στα πούπουλα η κατοχική Τουρκία

Κώστας Βενιζέλος   

Μετά από μια περίοδο αφωνίας, εμφανίσθηκε στο προσκήνιο ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ. Λειτούργησαν τα αντανακλαστικά του, όχι για ένα κράτος-μέλος που δεχόταν και συνεχίζει να δέχεται επίθεση, αλλά για την Ουκρανία. Το ουκρανικό πρωτίστως αφορά τα στρατηγικά παιχνίδια των Αμερικανών και των Ρώσων και η Ε.Ε. σύρεται από την Ουάσινγκτον. Ο κ. Μπορέλ, που έτυχε και ενημέρωσης από τον Κύπριο υπουργό για τα ΜΟΕ, έχοντας προφανώς την προσοχή στο Κίεβο και τη Μόσχα, έσπευσε μετά το

Επιστολή της Κύπρου στον ΟΗΕ: Για να μην ξεχνάμε και μία άλλη εισβολή και κατοχή... (Φωτο)

Νίκος Μελέτης 

Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα στις εξελίξεις στην Ουκρανία και όλος ο πολιτισμένος κόσμος καταδικάζει την απροκάλυπτη και ωμή προσπάθεια του Ρώσου προέδρου να αναθεωρήσει όχι μόνο το μεταψυχροπολεμικό σύστημα ασφαλείας αλλά και ολόκληρο το status quo στην Ευρώπη, οι συνειρμοί αναδεικνύουν την αντίληψη δυο μέτρων και δυο σταθμών σε σχέση με τη συνεχιζόμενη δια της βίας κατοχή επί 48 χρόνια του βορείου τμήματος της Κύπρου.

Ο αναθεωρητισμός του προέδρου Πούτιν προσομοιάζει τόσο σε πάθος και ένταση όσο και σε επίκληση «ιστορικών» δεσμών, με την αντίληψη που έφερε τη ναζιστική Γερμανία στη Σουηδία και τον Αττίλα στην Κύπρο και τηρουμένων των αναλογιών την προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει το status quo σε Αιγαίο αλλά και στη Βόρεια Συρία.

Ερντογάν: Ακρότητες από το παρελθόν

Βασίλης Νέδος

«Ρωσία-Τουρκία βίοι παράλληλοι»- Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Γεωργούσης

Γράφει ο Ευάγγελος Γεωργούσης
Αντιπτέραρχος(Ι) ε.α.
Επίτιμος Δκτης Δ.Α.Ε.

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας(HALC), Κο Εντι Ζεμενίδη με την προσέγγιση του σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ, σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Συγκεκριμένα θεωρεί εντελώς αντιφατικό να θεωρείται ύψιστη απειλή για το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η συγκέντρωση 150.000 ρωσικών στρατευμάτων πέριξ της Ουκρανίας και να ανέχονται όλοι, 40.000 τουρκικά στρατεύματα να κατέχουν έδαφος της Ε.Ε. για 47 χρόνια. Δηλαδή να καταλύεται ,στην , η Κυπριακή Δημοκρατία που υποτίθεται ότι την αναγνωρίζουν ως ενιαία. Προτρέπει δε τις ΗΠΑ ευθέως : ‘’…να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο ως κάτι μαγαλύτερο από μία ελληνοτουρκική διαμάχη. Συνεχίζοντας τη λανθασμένη αντιμετώπιση του θέματος, απλώς διευκολύνουν την κίνηση της Ρωσίας προς την Ουκρανία και της Κίνας προς τη θάλασσα της Νότιας Κίνας.’’(Καθημερινή 20/2/22).

ΕΝΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Οι «πράσινες» ενέργειες έχουν μια Αχίλλειο πτέρνα …που μπορεί να γίνει δική μας

Του Αθανάσιου Μπούνταλη*

Πριν λίγο καιρό η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε το σχέδιό της για την «πράσινη μετάβαση»: μείωση των καθαρών εκπομπών θερμοκηπικών αερίων κατά 55% έως το 2030 (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990) και κατά 100% έως το 2050. Ο τελικός σκοπός είναι καθ’ όλα αξιέπαινος όμως οι μέθοδοι που προτείνονται για την επίτευξή του έχουν κάποια σημαντικά τεχνικά κενά στα οποία σπανίως γίνεται μνεία.

Στα κείμενα της ΕΕ αναφέρονται πολλές καινοτομίες, όπως επαναδέσμευση CO2, βιοκαύσιμα, έξυπνα δίκτυα, κυκλικότητα. Όμως κεντρικός πυλώνας της πράσινης μετάβασης είναι ο εξηλεκτρισμός της κατανάλωσης από τον τελικό χρήστη: π.χ. αυτοκίνητα με ηλεκτρικούς κινητήρες αντί για μηχανές εσωτερικής καύσης.

Το διάγγελμα Τζο Μπάιντεν για τον Βλ. Πούτιν και ο κίνδυνος επειδή ΗΠΑ και Ρωσία “πολεμούν” με… διαφορετικά όπλα

Το διάγγελμα Μπάιντεν συνιστά άλλη μια ψηφίδα στο πλαίσιο της διαχείρισης της ουκρανικής κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση. Κεντρικό επιχείρημα της ανάλυσης του διαγγέλματος, είναι πως το γεγονός ότι οι δυο πραγματικοί αντίπαλοι μάχονται με διαφορετικά όπλα, είναι κάτι καινοφανές στη σύγχρονη ιστορία των σχέσεων ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις. Αυτό σημαίνει ότι ως μέθοδος δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς και εγείρει εύλογους φόβους ότι μπορεί να ωθεί σε κλιμάκωση αντί σε αποκλιμάκωση…

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη “ρωσική ελίτ” και σε δύο ρωσικές τράπεζες,

Ο Πούτιν αποκάλυψε το «μεγάλο μυστικό» των διαπραγματεύσεων με τη Δύση για το Ντονμπάς

Ο Πρόεδρος ανέφερε τέσσερις προϋποθέσεις για την Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποκάλυψε στους δημοσιογράφους το «μεγάλο μυστικό» των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών δυνάμεων τους τελευταίους μήνες, λέγοντας τι πραγματικά επιδιώκει η Μόσχα από τη Δύση και την Ουκρανία. 

Πρώτον, πρόκειται για την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικής. 

Δεύτερον, την άρνηση των αρχών του Κιέβου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

 

Η τρίτη προϋπόθεση - η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ - έχει ήδη χάσει τη σημασία της.

Ντροπής πράγματα… Όταν ο Λευκός Οίκος δυσκολεύεται να χαρακτηρίσει ως εισβολή την παράνομη πράξη του Πούτιν: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να μιλήσει στον αμερικανικό λαό για την κατάσταση στην Ουκρανία, διότι η κατάσταση είχε ξεφύγει και η εισβολή της Ρωσίας στην ανατολική πλευρά της πολύπαθης χώρας, απαιτούσε σκληρή απάντηση.

Μετά από καθυστέρηση μίας ώρας και 21 λεπτών, ο κ. Μπάιντεν εμφανίστηκε στο East Room του Λευκού Οίκου και ανακοίνωσε τις κυρώσεις. Δεν ήταν αυτές για τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση είχε προετοιμάσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, αν και είναι ισχυρές και κτυπούν την καρδιά της ρωσικής οικονομίας: Τις τράπεζες και τους “ανθρώπους” του Βλαντιμίρ Πούτιν -τα μέλη της ρωσικής ελίτ- που ζουν στο εξωτερικό.

Στο Μυαλό του Πούτιν

Της Μύρνας Νικολαΐδου

Η πρώτη δέσμη κυρώσεων της Δύσης, σχετικά ήπιες με εξαίρεση  το πάγωμα του Nord Stream 2,  δείχνει ότι ΕΕ και ΗΠΑ τηρούν μια στάση αναμονής των επόμενων κινήσεων του Ρώσσου Προέδρου. Δηλαδή τι θα πράξει με τα στρατεύματα που θα στείλει στο Ντονμπάς και αν εντέλει θα περιορίσει τις ρωσικές διεκδικήσεις στην περιοχή που ελέγχουν οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές ή θα θελήσει να επεκταθεί και στα διοικητικά όρια του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, κάτι που θα απειλήσει ακόμη και την Μαριούπολη, με την πολυπληθή ελληνική κοινότητα. Σε περίπτωση που συμβεί το τελευταίο, τότε η πιθανότητα μια γενικευμένης σύρραξης είναι κάτι παραπάνω από ορατή, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις θα συγκρουστούν με τις ουκρανικές με εκρηκτικές συνέπειες για την Ευρώπη, που θα βιώνει έναν πόλεμο στην αυλή της.

Πως η Ρωσία κέρδισε ένα πόλεμο που δεν ξεκίνησε ποτέ – Πίσω από τις κυρώσεις κρύβεται η αποδοχή της αλλαγής του status quo της Αν. Ουκρανίας

Ακόμη το ρίσκο είναι υπαρκτό αλλά όσο περνάνε οι μέρες εύλογα μειώνεται το ρίσκο γιατί μειώνονται οι πιθανότητες ένοπλης σύρραξης - Στο καλό σενάριο οι αγορές θα τηρήσουν στάση αναμονής και στο δυσμενές σενάριο θα διορθώσουν ακόμη 5% με 8% εάν υπάρξει κλιμάκωση

Εάν αξιολογήσουμε με ψυχραιμία τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Ουκρανία έχουμε τα εξής δεδομένα.
Η Ρωσία κέρδισε ένα πόλεμο που δεν ξεκίνησε ποτέ.
Η γειτνίαση της με την Ανατολική Ουκρανία και την περιοχή Donbass που κατά βάση διατηρούσε ένα

Χρυσή ευκαιρία για Ελλάδα λόγω Ουκρανίας! Να καταγγείλει την Τουρκία για Κύπρο(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να καταγγείλει τις ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο με αφορμή την ουκρανική κρίση. Ανησυχούμε για τις οικονομικές επιπτώσεις της κατάστασης στην Ουκρανία. Είναι η απαρχή για να επανοικοδομηθεί νέο σύστημα ασφαλείας στην Ευρώπη.

Τις εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα μετά την αναγνώριση των ρωσόφωνων περιοχών από τη Ρωσία και τη δρομολογούμενη εισβολή ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Ζαχ. Μίχας : Νέο Γεωπολιτικό πεδίο , στην ένταση ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και Ρωσίας(Βίντεο)

Ο Ζαχαρίας Μίχας διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας και συνεργάτης στο defence-point.gr , μιλώντας στον 98.4 επεσήμανε πως είμαστε πλέον σε μια εντελώς καινούργια μέρα για την Ευρώπη, αλλά και για την ελληνική ασφάλεια, μετά από το διάγγελμα Πούτιν. 

Η Μόσχα , είπε ο κ. Μίχας έγκαιρα είχε διαβιβάσει το μήνυμα προς τις χώρες του “εγγύς εξωτερικού” όπως η Ουκρανία . Σχέσεις με το ΝΑΤΟ συνεπάγονται απώλεια εδαφών. 

Η επανάληψη του προτύπου της Γεωργίας δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Το βέβαιο είναι ότι όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι η προοπτική κλιμάκωσης και σύγκρουσης, η οποία μπορεί να επεκταθεί δραματικά σε γεωγραφικούς όρους, είναι πολύ μεγάλη. 

Γ.Φίλης - Π.Νεάρχου: Το άρρωστο πολιτικό μας σύστημα(Βίντεο)


 Γ.Φίλης - Π.Νεάρχου: Το άρρωστο πολιτικό μας σύστημα

 Καλεσμένοι του Αντρέα Μαζαράκη 

στην εκπομπή " Ο Εξαρχείων"

Γ.Μανιάτης - Γ. Φίλης:Υπάρχουν 250δις νοτίως της Κρήτης. Τα θέλουμε;;;;;(Βίντεο)

                                                                  Δείτε αυτήν την εκπομπή: 

Υπάρχουν 250δις νοτίως της Κρήτης. Τα θέλουμε;;;;; 

Γ.Μανιάτης - Γ. Φίλης Καλεσμένοι του Αντρέα Μαζαράκη 

στην εκπομπή " Ο Εξαρχείων"