Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Πυθέας ο Μασσαλιώτης: Ο Έλληνας εξερευνητής της Έσχατης Θούλης… (Βίντεο)

Ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης αποτελεί μια από τις πλέον άγνωστες, αλλά παράλληλα και σημαντικές προσωπικότητες του αρχαίου κόσμου. Δικαιολογημένα δε κατέχει τον τίτλο του εξερευνητή, εφόσον πρώτος έπλευσε στις άγνωστες βόρειες θάλασσες, φθάνοντας έως τη νήσο Θούλη, την οποία οι ερευνητές ταυτίζουν με τη σημερινή Ισλανδία.

Ο Πυθέας γεννήθηκε στην ελληνική πόλη της Μασσαλίας στα μέσα περίπου του 4ου αιώνα π.Χ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικές με την οικογένεια του και τη ζωή του γενικότερα. Φημολογείτο ότι ήταν ο ίδιος γιός ναυτικού.

Πάρτε όπλα μακρού πλήγματος για τις ΕΔ: Νέο έτος 2022 και οι νέες… κύριες πηγές εξοπλισμών

H επιχειρησιακή δοκιμή του πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος HISAR O+ αναδεικνύει -και πάλι- την αξία των όπλων μακρού πλήγματος. Η πρόσφατη δοκιμή του αντιαεροπορικού συστήματος HISAR O+ στο πεδίο βολής και δοκιμών του Aksaray στην Τουρκία, με την παράλληλη γνωστοποίηση της έναρξης της παραγωγής του το καλοκαίρι του 2021 (H Τουρκία δοκίμασε τον νέο της πύραυλο εδάφους-αέρος Hisar O+ / vid.), αποτελεί πρώτα από όλα άλλη μία απόδειξη της επιμονής της Τουρκίας στην πολιτική της αυτονόμησης, σε ό,τι αφορά την προμήθεια οπλικών συστημάτων.

Του ΣΤΕΡΓΙΟΥ Δ. ΘΕΟΦΑΝΙΔΗ

Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία με σημαντικό ρίσκο και πολύ μεγάλο κόστος σε

Το Βουλγαρικό βέτο, οι εξελίξεις στη «Βόρεια Μακεδονία» και η στάση της Ελλάδας

Γράφει ο Πάρις Θασίτης,
Αναλυτής ΚΕΔΙΣΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Με μεγάλους τίτλους καλωσόρισαν οι εφημερίδες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα την νίκη των «παιδιών από το Χάρβαρντ» [1] δύο αμερικανοσπουδαγμένων νέων πολιτικών (ή τεχνοκρατών σύμφωνα με την νέα μόδα), που υπόσχονται να φέρουν την Βουλγαρία πιο κοντά στην Ευρώπη και να χτυπήσουν την διαφθορά. Το τοπίο είναι εξαιρετικά ρευστό και το περιβάλλον στα Βαλκάνια ασταθές. Αμέσως μετά την νίκη αυτήν γεννήθηκαν προσδοκίες από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας ότι το Βουλγάρικο βέτο θα αρθεί σύντομα… Για την ώρα μάλλον φρούδες οι ελπίδες.

E.E.: Η Γαλλία αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία

Από την 1η Ιανουαρίου, η Γαλλία, που διαδέχεται τη Σλοβενία, προεδρεύει για έξι μήνες του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

Η Γαλλία αναλαμβάνει σήμερα Πρωτοχρονιά την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω πλήρους αναταραχής, από το κύμα της Όμικρον μέχρι την κρίση με τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Αυτή η προεδρία προσφέρει στον Εμανουέλ Μακρόν μια καλοδεχούμενη πλατφόρμα για να προωθήσει τον ευρωπαϊκό απολογισμό του, να ξεχωρίσει από ορισμένους ανταγωνιστές του και να φέρει νέες διεκδικήσεις, νέες ιδέες», συνοψίζει η Κλερ Ντεμεσμέ, ερευνήτρια στο γαλλογερμανικό κέντρο Μαρκ Μπλοχ στο Βερολίνο.

Συρίγος: Ισχυρές συμμαχίες και ισχυρό στρατό- Μόνο εμπόδιο στα τουρκικά μεγαλοϊδεατικά σχέδια ο ελληνισμός

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

«Τυχόν απόφαση του Ερντογάν για ένταση θα είναι προϊόν σχεδιασμού και όχι κάτι ευκαιριακό ή εφήμερο.» Αυτά αναφέρει στον «Φ» ο υφυπουργός Παιδείας, βουλευτής στην Α΄ Αθηνών, αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος σημειώνοντας ότι «κατ’ ουσίαν, όμως, η Τουρκία βλέπει τη διαμάχη της με τον ελληνισμό ως στρατηγικού χαρακτήρα πρόβλημα». Ο Άγγελος Συρίγος αναφέρει πως ενώ κατά την πρώτη δεκαετία της διακυβερνήσεως Ερντογάν η τουρκική εξωτερική πολιτική είχε υιοθετήσει την πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, από αυτή την προσέγγιση εξαιρέθηκαν η Ελλάδα και η Κύπρος.

Οι γεωπολιτικές προκλήσεις του 2022 για την Ελλάδα και η επιχείρηση διπλωματικής και στρατιωτικής απομόνωσης της Τουρκίας.

Πριν από μερικές μέρες έγινε στο στρατόπεδο της Ασσήρου, έξω από τη Θεσσαλονίκη, μια στρατιωτική άσκηση επί χάρτου του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «Steadfast Leda» (Aκλόνητη Λήδα) που έκανε «Τούρκους» τους… Τούρκους!

Η ακλόνητη Λήδα

Εν προκειμένω, το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη λειτούργησε –και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά– σε ρόλο Στρατηγείου Στρατιάς, που στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατέχει το στρατηγείο της Σμύρνης.

Ερντογάν ο άρχοντας της κωλοτούμπας (ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββας Καλεντερίδης: Νάντια Κομανέτσι ο Ερντογάν στις πιρουέτες! Το σοβαρότερο πρόβλημα. Οι πολιτικοί σκοτώνονται για την καρέκλα και θυσιάζουν τα εθνικά θέματα για την Ελλάδα. Ένα κράτος χωρίς εθνική στρατηγική είναι θνησιγενές, καταδικασμένο να πεθάνει

Μία ανασκόπηση για το 2021 που φεύγει έκανε την τελευταία ημέρα του χρόνου ο Σάββας Καλεντερίδης.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr Σάββας Καλεντερίδης στη βραδυνή εκπομπή ZOOM στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Αυξήθηκε ο πληθυσμός του Ισραήλ

φωτογραφία maariv
Το Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής δημοσίευσε στοιχεία για τον πληθυσμό του Ισραήλ, παραμονές του έτους 2022.

Έτσι, στις αρχές του 2022, ο πληθυσμός του Ισραήλ θα είναι περίπου 9.449.000 .

Από αυτό το ποσοστό, το 73,9% από αυτούς είναι Εβραίοι, το 21,1% είναι Άραβες και 472.000 άλλοι ή από άλλες ομάδες (χωρίς να διευκρινίζεται η ταυτότητά τους).

Κατά τη διάρκεια του 2021, περίπου 160.000 άτομα προστέθηκαν στον ισραηλινό πληθυσμό, ποσοστό αύξησης περίπου 1,7%. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης (περίπου 83%) οφείλεται στη φυσική αύξηση και το υπόλοιπο, περίπου το 17% είναι μετανάστες.

“Δυο κοκόρια μάλωναν σε ξένο αχερώνα”: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν απλά “δεν τα βρήκαν”: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Ήταν μία συνομιλία έντονα ανταγωνιστική, η οποία χαρακτηρίστηκε από την προβολή των σκληρών θέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, πριν από τις συνομιλίες, οι οποίες ορόστηκαν να ξεκινήσουν στις 10 Ιανουαρίου:

Η Μόσχα θα βρεθεί απέναντι στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν, σε πρώτη φάση, στις 13 του μήνα.

Πάντως, στην Ουάσιγκτον δεν αποκλείουν νέα συνομιλία του προέδρου Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν πριν ή μετά τις συνομιλίες της Γενεύης.

Που Μας Πηγαίνει το Φυσικό Αέριο – Το Κλίμα Μιας Πρόσφατης Ενεργειακής Κρίσης

Του Δρ Γιάννη Μπασιά*

Το εμπορικό κέντρο της ΝΑ Μεσογείου κατά την Μινωική εποχή τοποθετείται στην Κρήτη όπου όλοι οι δρόμοι εισαγωγών και εξαγωγών συνέκλιναν. 

Ο Μινωικός διακομιστής εμπορευόταν μέταλλα, αλάβαστρο και φίλντισι από Ισπανία, Κύπρο και Αίγυπτο, και εξήγαγε κεραμικά, ελαιόλαδο, επεξεργασμένα μέταλλα και ρουχισμό στη Ιταλία, Ελλάδα και την ευρύτερη ΝΑ Μεσογειακή λεκάνη

Η δαιμονοποίηση του φυσικού αερίου από την Ευρώπη. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε γεωτρήσεις(Βίντεο)

Ακραία η πολιτική κύκλων της Ευρωπαϊκής ένωσης να αποκλείσουν το Φυσικό αέριο και τα πυρηνικά εργοστάσια για παραγωγή ενέργειας από πηγές χρηματοδότησης ακόμα και ιδιωτικές τονίζει ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Θεόδωρος Τσακίρης 

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής αναφέρει, το βαθύτερο ωστόσο οικονομικό υπόβαθρο της κρίσης είναι δομικό και σχετίζεται με την εδραιωμένη πλάνη εκτελεστικών κύκλων της Ε.Ε. και ορισμένων βορειοευρωπαϊκών κυβερνήσεων ότι οι φιλόδοξοι και κοστοβόροι στόχοι της ενεργειακής μετάβασης μπορούν να επιτευχθούν με το