Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Η Μάχη του Κιλκίς - Λαχανά

Ελληνοβουλγαρική ένοπλη σύγκρουση σε τρεις τομείς, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου. Η έκβασή της υπέρ των ελληνικών όπλων, άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Ανατολικής Μακεδονίας και σηματοδότησε την κατάρρευση των βουλγαρικών φιλοδοξιών για την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης. Η μάχη του Καλινόβου - Κιλκίς - Λαχανά είναι περισσότερο γνωστή ως Μάχη του Κιλκίς - Λαχανά.
Κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, οι Βούλγαροι κατέλαβαν το Κιλκίς (Κουκούς, όπως το ονόμαζαν) στις 26 Οκτωβρίου 1912, την ημέρα που ο ελληνικός στρατός έμπαινε νικηφόρα στη Θεσσαλονίκη. Σκόπευαν να το χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο των επιχειρήσεών τους στη Μακεδονία και ειδικότερα για την πραγματοποίηση του μεγάλου τους ονείρου, την κατάληψη της Θεσσαλονίκης. Το Κιλκίς κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα ήταν άντρο κομιτατζήδων, ενώ στην πόλη είχαν απομείνει μόνο 30 ελληνικές οικογένειες.

Μια ολόκληρη «κρυφή» πόλη κάτω από τους δρόμους της Κρακοβίας - Λίμνες, ναοί με πολυελαίους, εκπληκτικά γλυπτά - ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ(Εικόνες)

Η Κρακοβία θεωρείται από πολλούς η ωραιότερη πόλη της Πολωνίας. Και όχι άδικα. Υπάρχει μάλιστα ένα αξιοθέατο, το μεγάλο υπόγειο μυστικό της πόλης, που δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάσει και τον πιο απαιτητικό και δύσκολο επισκέπτη.
Ο λόγος για τα αλατωρυχεία Βιελίτσκα.
Σε μια γωνιά της Κρακοβίας, μισή ώρα από το κέντρο της πόλης, υπάρχει μια άλλη υπόγεια πόλη.  Τα περίφημα αλατωρυχεία με ιστορία 700 ετών και περισσότερα από 300 χιλιόμετρα στοών. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για κάτι θαυμαστό και για αυτό άλλωστε έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1978.

Reuters: Η πιθανή επίδραση της συμφωνίας για το Σκοπιανό στο ζήτημα του χρέους

Με την επίτευξη της συμφωνίας με την πΓΔΜ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να ενίσχυσε τις πιθανότητες να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας να συμφωνήσουν στην ελάφρυνση του χρέους, υποστηρίζει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.
Με τη συμφωνία αυτή δίνεται η ευκαιρία να τερματιστεί μια διαμάχη 27 ετών που δυσκόλευε την επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα ανατολικά. Ελπίζεται επίσης ότι ο νέος πολιτικός αέρας θα χαρίσει στην Αθήνα μια θερμότερη από το σύνηθες υποδοχή στο Eurogroup της Πέμπτης, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα χαράξουν τα νέα βήματα της Ελλάδας για την έξοδό της από το πρόγραμμα, σύμφωνα με Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Σ’ αυτό περιλαμβάνεται και η πιθανή ελάφρυνση του χρέους.

Νέες φωτογραφίες και βίντεο των Ελλήνων στρατιωτικών στο δικαστήριο - ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ(Βίντεο - Φωτο)

Με χειροπέδες οδηγήθηκαν στο δικαστήριο οι Ελληνες στρατιωτικοί Μητρετώδης και Κούκλατζης που παραμένουν κρατούμενοι για 111η ημέρα στις φυλακές Αδριανούπολης.

Στις νέες φωτογραφίες και βίντεο που έδωσαν τουρκικά ΜΜΕ στη δημοσιότητα, οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί εμφανίζονται σε καλή κατάσταση.
Το δικαστήριο απέρριψε για τέταρτη φορά το αίτημα αποφυλάκισής τους.

Ενδιαφέρον TOTAL για επέκταση εργασιών στην ΑΟΖ

Ενδιαφέρον να διευρύνει τις δραστηριότητές στην στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε η γαλλική εταιρεία TOTAL σε συνάντηση του Ανώτερου Αντιπροέδρου της εταιρείας, Στεφάν Μισιέλ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στην παρουσία και του υπουργού Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «η συνάντηση σήμερα επικεντρώθηκε στο ενδιαφέρον της γαλλικής εταιρείας να επεκτείνει, να διευρύνει τις δραστηριότητες της στην κυπριακή ΑΟΖ, με διάφορους τρόπους, που σε αυτό το στάδιο δεν θα τους αναφέρω διότι άπτονται διαφόρων σημείων συζητήσεων».

Πραγματοποιήθηκε σύναξη αποφοίτων Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών του έτους 1987(ΦΩΤΟ)

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 σύναξη αποφοίτων Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών του έτους 1987.

Η συνάντηση ξεκίνησε με πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών.

Χοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πατρών Χρυσόστομος και Καρθαγένης Μελέτιος (Τυνησία - Πατριαρχείο Αλεξανδρίας).