Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Κρητική Αντίσταση: 71 χρόνια από το σαμποτάζ του αεροδρομίου – Έτσι ανατινάξαμε τους Γερμανούς(Βίντεο)

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται από τις ημέρες εκείνες που ο Τζέλικο, ο Μπερζέ, ο Μόου, ο Πιερ Λεοστίκ, ο Σιμπάρ, αλλά και ο δικός μας Κ. Πετράκης έκαναν το περιβόητο σαμποτάζ του αεροδρομίου Ηρακλείου το 1942… 

Ο Κ.Πετράκης ήταν παράδειγμα ήθους , αξιοπρέπειας κι ένα ανοιχτό μυαλό. Σε όλη του τη ζωή πάλευε, αγωνιζόταν για όσα πίστευε. Το έκανε στη δικτατορία Μεταξά και το πλήρωσε ακριβά. Το έπραξε στη γερμανική κατοχή και παραλίγο να σκοτωθεί. Καίτοι αριστερός δεν έμεινε στις παρωπίδες και τις εμμονές που επέβαλε το κόμμα… «Έφαγα πιο πολύ ξύλο από τους συντρόφους μου παρά από τους άλλους» είχε πει στον Α. Σανουδάκη…

Τρισδιάστατη απεικόνιση δείχνει τι κρατούσε η Αφροδίτη της Μήλου

Είναι ένα από τα πιο γνωστά γλυπτά στον κόσμο, θεωρείται συνώνυμο της... ομορφιάς και ο κόσμος συρρέει στο Μουσείο του Λούβρου για να τη δει. Τι κοιτούσε ωστόσο με το ήρεμο βλέμμα της- που εμείς δεν βλέπουμε αφού τα χέρια της αποκόπηκαν από το σώμα της- είναι ένα ερώτημα που έχει επιχειρηθεί πολλές φορές να απαντηθεί.
Υποστηρίχθηκε πως στο άγαλμά της που βρέθηκε στη Μήλο, η θεά Αφροδίτη κρατά έναν καθρέφτη, ή ένα δόρυ ή ένα μήλο, αλλά η θεωρία μιας Αμερικανίδας συγγραφέα- με τη βοήθεια ενός καλλιτέχνη τρισδιάστατων εκτυπώσεων- έρχεται να επιβεβαιώσει τη θεωρία που είχε πρωτοδιατυπωθεί πολλές δεκαετίες πριν, σύμφωνα με την οποία η θεά έγνεθε μαλλί!

Καιρός: Ο «Μίνωας» κυκλώνει τη χώρα – Σφοδρές καταιγίδες και χαλάζι

Πλημμύρες σε δυτική και βόρεια Ελλάδα - Πού θα βρέξει τις επόμενες ώρες
Καιρός: Πλημμύρες σε δυτική και βόρεια Ελλάδα - Πού θα βρέξει τις επόμενες ώρες
Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός με ισχυρότατες καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις.
Το κύμα κακοκαιρίας με την ονομασίας «Μίνωας» έφτασε στη χώρα μας από τα δυτικά, δίνοντας έντονα φαινόμενα σε όλη τη δυτική και βόρεια Ελλάδα.

Τα σφοδρά μπουρίνια δημιούργησαν πλημμυρικά φαινόμενα σε Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, ενώ οι κατά τόπους χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.

Μίκης Θεοδωράκης: Γιατί σε συγχαίρουν όλοι αυτοί για τους οποίους φώναζες «κάτω οι δολοφόνοι;

Απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ για το Σκοπιανό είχε πει ότι αγαπάει τον Μίκη Θεοδωράκη αλλά διαφωνεί με τη λογική του δημοσίευσε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης στην ιστοσελίδα του.
Επειτα από την προηγούμενη παρέμβασή του ο γνωστός μουσικοσυνθέτης, όπου είχε χαρακτηρίσει μεγάλη ντροπή τη συμφωνία που θα στιγματίσει την ιστορία του τόπου, ο Αλ. Τσίπρας είχε απαντήσει μέσω της ΕΡΤ για να έρθει τώρα ο Μίκης να του αναφέρει ότι «κάποτε πίστευες και διαδήλωνες με το "Κάτω οι δολοφόνοι των Λαών"» τον καλεί να αναρωτηθεί «τι σου λέει άραγε η Λογική σου, όταν όλοι αυτοί σε συγχαίρουν;».

Πώς περιγράφεται η Μακεδονία μας στη Συμφωνία - Ελληνική ΑΟΖ και Συμφωνία Σκοπιανού

Πώς περιγράφεται η Μακεδονία μας στη Συμφωνία
Του Ν. Λυγερού

Ενώ υπάρχουν αναφορές στη Συμφωνία για το θέμα της ιθαγένειας (βλ Άρθρο 1.3.β), της γλώσσας (βλ Άρθρο 1.3.γ.) με την έννοια που αποδίδονται στο Άρθρο 7, βλέπουμε ότι η Μακεδονία μας είναι απούσα ως όρος.

[ ΑΡΘΡΟ 7]

1. Τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους “Μακεδονία” και “Μακεδόνας” αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά.

Οι θέσεις του Προέδρου των Σκοπίων - Kρίσιμα Στοιχεία της Συμφωνίας για το Σκοπιανό

Οι θέσεις του Προέδρου των Σκοπίων
Του Ν. Λυγερού

Όσοι λένε ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό θα είναι κοινά αποδεκτή από τους δύο λαούς, ας μελετήσουν τις θέσεις του Προέδρου των Σκοπίων και θα δουν ότι υπάρχουν θεμελιακές διαφορές. Και αυτές δεν μπορούν να λυθούν με μια τέτοια επικοινωνιακή συμφωνία που δεν έχει στρατηγικό βάθος ούτε υπόβαθρο. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος θεωρεί ότι αυτή η συμφωνία παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς, είναι χαρακτηριστικό της διάθεσής του να μην υπογράψει αυτό το κείμενο και να θέσει βέτο ακόμα κι αν περάσει από την τοπική βουλή.

Για την αξιοπρέπεια της Μακεδονίας - Ο Ελληνισμός δίνει το παράδειγμα με την αντίστασή του

Για την αξιοπρέπεια της Μακεδονίας
Του Ν. Λυγερού

Αν θέλουμε να λέμε ότι παλεύουμε για την αξιοπρέπεια της Μακεδονίας, δεν μπορούμε απλώς να περιμένουμε να γίνει στα Σκόπια ένα δημοψήφισμα που θα καταψηφίσει τη συμφωνία των διπλωματικών διαπραγματεύσεων. Δεν είναι το πρέπον να μη συμμετέχουμε ενεργητικά σε αυτόν τον αγώνα. Διότι έχουμε καταλήξει να μιλάμε για την υπεράσπιση του αυτονόητου. Κι όμως είναι τα Σκόπια που βιάζονται να προχωρήσει η υποψηφιότητά τους για την ενταξιακή τους πορεία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.