Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου

Μετά την πτώση της Ακρόπολης (24 Μαΐου 1827) η Επανάσταση του '21 έπνεε τα λοίσθια. Στην Ηπειρωτική Ελλάδα είχε κατασταλεί και μόνο στο ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου παρέμενε ζωντανή. Κι εκεί, όμως, απειλείτο από τον Ιμπραήμ, που σκόπευε να εκστρατεύσει κατά του Ναυπλίου και της Ύδρας.
Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, η ευρωπαϊκή διπλωματία άλλαξε στάση και άρχισε να διάκειται ευμενώς προς την Επανάσταση. Συνέβαλε σε αυτό και ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Γεώργιος Κάνινγκ, που έδωσε μια πιο φιλελεύθερη τροπή στην εξωτερική πολιτική της Γηραιάς Αλβιόνας. Έτσι, στις 24 Ιουνίου 1827 υπογράφτηκε στο Λονδίνο συνθήκη μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, που καθόριζε τα της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Μόσχα και Αγκυρα συμφώνησαν να χρησιμοποιούν το ρούβλι και την τουρκική λίρα στις συναλλαγές τους - ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία, η οποία προβλέπει την χρήση των εθνικών τους νομισμάτων σε πληρωμές και συναλλαγές , όπως και τη διεύρυνση της διατραπεζικής τους συνεργασίας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.

Εκ μέρους της Ρωσίας τη συμφωνία υπέγραψε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ και εκ μέρους της Τουρκίας ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Ο βασικός στόχος της συμφωνίας, η οποία υπεγράφη στις 4

Συμμάχους σε Δαμασκό και Μόσχα ψάχνουν οι Κούρδοι της Συρίας - Σε ανατροπή των ισσοροπιών στη Συρία οδηγεί η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα.

Σε ανατροπή των ισσοροπιών στη Συρία φαίνεται πως οδηγεί η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα, εγκαταλείποντας τους επί χρόνια σύμμαχους της Ουάσινγκτον Κούρδους της Συρίας.
Το πράσινο φως που άναψε στην Τουρκία ο Λευκός Οίκος φαίνεται πως αφήνει χώρο για νέες συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή. Κούρδοι αξιωματούχοι ενδέχεται να ξεκινήσουν συνομιλίες τόσο με τη Δαμασκό όσο και με τη Ρωσία για να καλύψουν ένα «κενό ασφαλείας» σε περίπτωση πλήρους απόσυρσης των δυνάμεων των ΗΠΑ από την τουρκική συνοριακή περιοχή, δήλωσε αξιωματούχος της συριακής κουρδικής κυβέρνησης.

Τριμερής Σύνοδος Κορυφής: Κοινό μέτωπο Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο κατά των τουρκικών προκλήσεων(Βίντεο)

Μηνύματα, για κοινό μέτωπο, προς πάσα κατεύθυνση στέλνουν οι ηγέτες Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου από το Κάιρο, όπου διεξάγεται η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής των τριών χωρών.

«Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της Τριμερής Συνόδου Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου στο Κάιρο.
«Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συγκροτούν ήδη τρίγωνο ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, πυλώνες αρμονικής συνεργασίας προς όφελος των λαών μας, άλλα και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Τραμπ: Δεν έχουμε εγκαταλείψει τους Κούρδους - Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τους χαρακτήρισε «ξεχωριστούς ανθρώπους και υπέροχους μαχητές»

Δύο ημέρες αφότου ανακοίνωσε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά σύνορα, στη βόρεια Συρία, ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν «εγκαταλείψει» τους Κούρδους.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία αποχώρησης από τη Συρία, όμως δεν έχουμε σε καμία περίπτωση εγκαταλείψει τους Κούρδους που είναι ξεχωριστοί άνθρωποι και υπέροχοι μαχητές» ήταν το Tweet που έγραψε ο μεγιστάνας.

«Βοηθάμε τους Κούρδους οικονομικά (παρέχοντάς τους) όπλα», συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Ενεργειακό µποϊκοτάζ κατά Κύπρου - Διορία έως αύριο για Ελλάδα

Του Πέτρου Θεοχαρίδη
Από το philenews  

Στην Αθήνα βρίσκονται σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασώσουν την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Κρήτης - Αττικής και την εξαιρετικά σημαντική άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, βρίσκονται ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας, η ηγεσία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου και η ηγεσία του φορέα Euroasia Interconnector.

Για την Κύπρο, η στάση της Ελλάδας -που ακυρώνει το υποθαλάσσιο καλώδιο- είναι καταδικαστική