Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων εποχών, τόσο για τον αριθμό των σκαφών που ενεπλάκησαν, όσο και για την τακτική που εφαρμόστηκε. Έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου 1571 στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου (τότε Λέπαντο), με αντιπάλους τα χριστιανικά κράτη της Δύσης και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έληξε την ίδια μέρα, με θριαμβευτική επικράτηση των Δυτικών.
Η κυριαρχία των Οθωμανών στη Μεσόγειο μετά και την κατάκτηση της Κύπρου (1571) τροφοδότησε τις επεκτατικές τους διαθέσεις προς δυσμάς. Τα χριστιανικά κράτη αφυπνίστηκαν, παραμέρισαν για λίγο τις διαφορές τους και με πρωτοβουλία του Πάπα Πίου Ε' συγκρότησαν στις 25 Μαϊου 1571 τον «Ιερό Αντιτουρκικό Συνασπισμό (Sacra Liga Antiturca). Τον αποτελούσαν η Ισπανία, η Βενετία, η Γένουα, το Παπικό Κράτος, η Σαβοΐα, η Μάλτα και άλλες μικρότερες πόλεις της ιταλικής χερσονήσου.

Η μάχη του Σαρανταπόρου (6-10 Οκτωβρίου 1912)

Η περίοδος που αρχίζει με την ήττα στον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και φτάνει μέχρι τα χρόνια της έναρξης των Βαλκανικών Πολέμων χαρα­κτηρίζεται από ένα καθολικό αίτημα για ανανέωση της εθνικής ζωής σε όλους τους τομείς και ειδικά για αναδιάρθρωση της κρατικής λειτουργίας.
Στην Ελλάδα η συνολική κατάσταση το 1909 προκαλούσε δυσαρέσκεια στην πλειοψηφία των Ελλήνων.
Μέσα σε αυτή τη μάλλον αδιέξοδη κατάσταση σχηματίζεται η πρώτη κυβέρνηση Βενιζέλου, εγκαινιάζοντας μια περίοδο ανασυγκρότησης και μεταρρύθμισης για τη χώρα. Την εποχή ακριβώς αυτή, που η Ελλάδα ανασυντάσσεται και αναδιοργανώνεται, ανα­ταραχές σημειώνονται σε διάφορα σημεία της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΘΑ ΜΠΟΥΝΕ ΟΙ ΡΩΣΟΙ

Του Νίκου Χειλαδάκη
Από το nikosxeiladakis

Αποφασισμένοι φέρονται οι Ρώσοι να τελειώνουν μια και καλή με τους ισλαμιστές και να ξεκαθαριστεί το τοπίο που επί τόσα χρόνια έμεινε τη ευθύνη των ΗΠΑ ανέπαφο, με αποτέλεσμα τις εκατόμβες των θυμάτων και τελευταία την μαζική εισβολή παρανόμων μεταναστών στην Ευρώπη.

Έτσι, μετά την Συρία οι Ρώσοι ετοιμάζονται να επέμβουν και στο Αφγανιστάν για να αντιμετωπίσουν τους Ταλεμπάν και τους άλλους ισλαμιστές που μέχρι σήμερα η αμερικανική πολεμική μηχανή δεν «μπόρεσε» να εξουδετερώσει.

ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΟΥΤΙΝ, «ΦΕΡΤΕ ΜΟΥ ΖΩΝΤΑΝΟ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ»

Του Νίκου Χειλαδάκη
Από το nikosxeiladakis

Αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει μια και καλή το τοπίο με τους Τζιχαντιστές, φέρεται ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαδιμήρ Πούτιν, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τουρκικά δημοσιεύματα, τα οποία τονίζουν ότι δεν προβλέπεται να τελειώσει η ρωσική επέμβαση αν δεν εξαλειφθεί οριστικά η ισιλαμιστική απειλή στην Συρία και όχι μόνο.
Έτσι, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Radikal, ο Ρώσος πρόεδρος έχει δώσει σαφή εντολή στις δυνάμεις του που έχουν εγκατασταθεί και επιχειρούν από τις ρώσικες βάσεις στην Συρία, να πιάσουν και να φέρουν αλυσοδεμένο ζωντανό τον αρχηγό των Τζιχαντιστών, Ebubekir Bağdat, καθώς και όλο το επιτελείο του στην Μόσχα, για να… τους περιποιηθεί αναλόγως.

Το Χρονικό του Μορέως

Τα χρονικά του Μορέως είναι κείμενα του 14oυ αιώνα, που αφηγούνται την κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους το 1204 και την ιστορία του πριγκιπάτου της Αχαΐας κατά τον 13ο αιώνα, σε ελληνική, γαλλική, ιταλική και αραγωνική γλώσσα.
Από όλες αυτές τις αποδόσεις του ίδιου βασικά κειμένου μόνο η ελληνική είναι έμμετρη και διασώζεται σε τρία χειρόγραφα, η ιταλική είναι κακή μετάφραση του ελληνικού κειμένου, η αραγωνική αποτελεί συμπίλημα, που όμως φθάνει χρονικά ως το 1377, ενώ το γαλλικό κείμενο είναι παράλληλο προς το ελληνικό και, όπως δείχνουν τα κομμάτια που το συναπαρτίζουν, συμπίλημα κάποιου άλλου, που δεν σώθηκε. Εδώ θα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι διασώζεται, επίσης, και μια επίτομη διασκευή σε πεζό στην ελληνική γλώσσα, μεταγενέστερη του 14ου αιώνα, που αποδίδεται στον Δωρόθεο Μονεμβασίας ή, για την ακρίβεια, στον Ψευδο-Δωρόθεο.

Οι βραχογραφίες στο ύψωμα Χίλια του Γονικού

Σε ένα Πομάκικο χωριό του Έβρου, μετά από το Δέρειο και τη Ρούσσα, το Γονικό, καθοδόν προς το ύψωμα Χίλια, υπάρχουν δυο βραχογραφίες του 1100 π.Χ., που επιβεβαιώνουν με τις εγχαράξεις τους τον μύθο που θέλει τους ορφικούς να έζησαν στην ίδια περιοχή.


Οι εν λόγω– δίπλα στο δρόμο - βραχογραφίες ανακαλύφθηκαν από τον αρχαιολόγο Διαμαντή Τριαντάφυλλο πριν τρεις δεκαετίες, όμως οι κάτοικοι τις βλέπουν μπροστά τους, εδώ και τρεις χιλιετίες

Σε σουπερ φάρμακο ανακηρύχτηκε η μαστίχα Χίου

Ως το καλύτερο φάρμακο του κόσμου ή αλλιώς ως super food ανακηρύχτηκε διεθνώς η ελληνική μαστίχα και ανήκει πλέον στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης (HPMC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Τα καλά αυτά νέα ανακοίνωσε η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου σε εκδήλωση για την μονογραφία της μαστίχας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο ξενοδοχείο «ElectraPalace» στην Πλάκα.

Πληροφορίες για τρίτο ομαδικό τάφο στην περιοχή του Τράχωνα - Σύντομα αναμένονται εξελίξεις για εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες -

Λευκωσία: Τρίτος ομαδικός τάφος φαίνεται να υπάρχει στην περιοχή του Τράχωνα, σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε η ΔΕΑ.

Για τις πληροφορίες ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο Ελληνοκύπριος Εκπρόσωπος στη ΔΕΑ, Νέστορας Νέστορος.

Όσον αφορά τις εκταφές που έγιναν μέχρι τώρα στην ίδια περιοχή, ο κ. Νέστορος ανέφερε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ενάμιση χρόνος για να γίνει η ταυτοποίηση.

Ο παρασκηνιακός πόλεμος πίσω από τις σχέσεις οργής Ρωσίας-Τουρκίας

Γιατί η Άγκυρα δεν θα έρθει ποτέ αντιμέτωπη με τη Μόσχα - Η εξάρτηση και οι οικονομικές σχέσεις μετά την ένταση με τα μαχητικά αεροσκάφη
Υπό κατάρρευση βρίσκονται οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας που δοκιμάζονται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι δύο χώρες που τις συνδέουν οικονομικές σχέσεις δεκάδων δισ. ευρώ και οι οικονομίες τους συνδέονται φαίνεται ότι δοκιμάζουν η μία την υπομονή της άλλης, ενώ λίγο έλειψε να σημειωθεί και θερμό επεισόδιο στον αέρα.

ΕΝΦΙΑ εξωτερικού προανήγγειλε ο Αλεξιάδης

ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα που έχουν οι Έλληνες στο εξωτερικό προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας σε συνέδριο για την αγορά ακινήτων.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι από το 2016 όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ τοποθέτησε χρονικά στο Σεπτέμβριο του 2016 το νέο σύστημα αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, οι οποίες θα προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές.
Για τον ΕΝΦΙΑ… εξωτερικού ο υπουργός είπε ότι θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών βάσει των οποίων 3.200 ακίνητα στο Λονδίνο ανήκουν σε Έλληνες.

Γάλλοι φοιτητές εκνεύρισαν τον Σόιμπλε: «Δεν φταίω εγώ για την κρίση στην Ελλάδα»

«Άστραψε και βρόντηξε» ο γερμανός ΥΠΟΙΚ: «Κοιτάξτε και λίγο τα του οίκου σας», φέρεται να τους απάντησε με έντονο ύφος, όταν τον πίεσαν για απαντήσεις επάνω στο ζήτημα της κρίσης και της μετανάστευσης - «Υπάρχουν ελάχιστα πρότυπα μη βάναυσης μεταχείρισης των μεταναστών. Ντροπή σας!»
Την προθυμία της Γερμανίας να αποδέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων εξήρε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του από το Παρίσι.