Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Κλιματικές και πολιτιστικές αλλαγές στο Αιγαίο τα τελευταία 11.500 χρόνια - Τα δεδομένα αναζητά διεθνής ομάδα επιστημόνων


Μοναδικά δεδομένα για τις ιστορικές κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές στη Μεσόγειο τα τελευταία 11.500 χρόνια και πώς αυτές επηρέαζαν τους ντόπιους πολιτισμούς αναζητά διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Η ερευνητική αποστολή θα πραγματοποιηθεί με το γερμανικό ερευνητικό σκάφος METEOR στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος και με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Στο ερευνητικό σκάφος θα επιβαίνουν γεωεπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, αλλά και επιστήμονες από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Τα γεγονότα της Κοφίνου και η αποχώρηση της ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο


Σαν σήμερα, στις 15 Νοεμβρίου 1967, διεξάγονται συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στα χωριά Άγιος Θεόδωρος και Κοφίνου πυροδοτούν μείζονα ελληνοτουρκική κρίση, ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται και για εισβολή στην Κύπρο.

Αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Λαμία – Ένα αγόρι κρατά τη λύρα - Εκεί όπου κάποτε ήταν συνοικισμός προσφύγων τοποθετήθηκε ένα ορόσημο μνήμης, φόρος τιμής από την Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας


Το αγόρι με την ποντιακή λύρα που κοιτάζει ψηλά αποτελεί μέρος της σύνθεσης που δημιούργησε ο Γιώργος Κικώτης, στο μνημείο της Λαμίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας)

Η «ρατσίστρια» κ. Διαμαντοπούλου


Του Τάκη θεοδωρόπουλου 

H κ. ∆ιαµαντοπούλου έδωσε την ευκαιρία στις «αγαθές ψυχές» να μας υπενθυμίσουν την ύπαρξή τους. Αφορμή, η κατακλείδα στην ομιλία της στον «Κύκλο Ιδεών» που αφορούσε το μέλλον της Ευρώπης και τη μετανάστευση. «Ελπίζω η Ευρώπη σε εκατό χρόνια να μη γίνει διά της βίας σκουρόχρωμη». Δεν το είπε έτσι ξεκρέμαστα. Εξήγησε πως ο πληθυσμός της Νιγηρίας θα φτάσει τα 400 εκατομμύρια έως το 2045, περισσότερος από τον πληθυσμό ολόκληρης της Ευρώπης. Μόλις είχε επιστρέψει από ένα ταξίδι σε τρεις αφρικανικές χώρες. Χώρες φτωχές, με το 80% του πληθυσμού τους κάτω των 35 ετών,

Κ. Μαυρίδης: Η Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα κιΑσφάλεια είναι αναγκαιότητα


Σε συνέδριο για την εκπαίδευση και κατάρτιση στα θέματα Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D), ως o κύριος ομιλητής, στις Βρυξέλλες. Το συνέδριο διοργανώνεται ετήσια από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία για την Ασφάλεια και την Άμυνα σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ. Στο συνέδριο συμμετείχαν αξιωματούχοι από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών της ΕΕ, το Στρατιωτικό Επιτελείο της ΕΕ, ακαδημαϊκοί, στελέχη από στρατιωτικά, αστυνομικά, διπλωματικά και πολιτικά ινστιτούτα εκπαίδευσης στα κράτη-μέλη, δεξαμενές σκέψης, καθώς και πανεπιστήμια και ιδρύματα που εργάζονται στα σχετικά θέματα.

Μεθόδευαν για το ψευδοκράτος πριν τα πρώτα βήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας: Ένα απόρρητο τηλεγράφημα αποκαλύπτει την αλήθεια…


FILE PHOTO: Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα. H Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) πραγματοποίησαν αντικατοχική εκδήλωση στο Οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ανακήρυξη χωριστού τουρκοκυπριακού «κράτους», αποτελούσε διαχρονικά το στρατηγικό στόχο της Τουρκίας. Τούτο διαφάνηκε από τα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιβεβαιώνεται συνεχώς από τις ενέργειες της τουρκικής πλευράς.

«Τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια» - Όταν η μαθητιώσα νεολαία είχε παλμό


Ιστορικός θα πρέπει να θεωρείται ο αγώνας των μαθητών και των φοιτητών της δεκαετίας του 1990.

Οι πορείες των μαθητών είχαν παλμό και ήταν μαζικές σε όλες τις πόλεις της Κύπρου. Κορύφωση των διαμαρτυριών ήταν η ημικατεχόμενη πρωτεύουσά μας, όπου συγκεντρώνονταν εκατοντάδες μαθητές και βρωντοφώναζαν ότι τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια.

Λετυμπιώτης για ανακήρυξη ψευδοκράτους: Δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με τα τετελεσμένα


Δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με τα τετελεσμένα και η θέληση για επίλυση του Κυπριακού ούτε κάμπτεται, ούτε μειώνεται, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, με αφορμή την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι μια θλιβερή επέτειος, της παράνομης ανακήρυξης που μας υπενθυμίζει την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και που παραβιάζει ψηφίσματα των ΗΕ την οποία η ίδια η διεθνής κοινότητα, εδώ και 40 χρόνια, καταδικάζει και καλεί για ανάκληση της».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις γιορτάζουν: Εντυπωσιακή έκθεση στο σταθμό του μετρό «Σύνταγμα» – Τι θα περιλαμβάνει


Από την Τρίτη 21 έως την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, στο πλαίσιο της ημέρας εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Εισοδίων της Θεοτόκου (Προστάτιδας των Ενόπλων Δυνάμεων) την 21 Νοεμβρίου 2023, θα λάβει χώρα έκθεση από τις δραστηριότητες που πραγματοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και παρουσίασης των Στρατιωτικών Σχολών, στον χώρο πολλαπλών χρήσεων στον σταθμό του μετρό «Σύνταγμα».

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό και απευθύνεται ειδικότερα σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία ενημέρωσής τους, σχετικά με την δυνατότητα επαγγελματικής σταδιοδρομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο του επαγγελματικού τους προσανατολισμού.

Σχέδιο “Επίλεκτη Εφεδρεία” για την ΔΕΠ


Α.Μ. 

Σε συνέχεια προηγουμένου άρθρου, επιχειρείται μία προσέγγιση του θεσμού της εφεδρείας, ως αντικειμένου μελέτης και ανάπτυξης στα πλαίσια όχι ευρύτερα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά υπό το «ειδικό πρίσμα» της νεοπαγούς Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου. Θα μπορούσε η ανάπτυξη «Επίλεκτης ή Ειδικής Εφεδρείας» να αποτελέσει εγχείρημα εργασίας για την νέα Διοίκηση, με πολλαπλά οφέλη για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων;

Ο ΥΕΘΑ επιβεβαιώνει στη Βουλή τη προοτική ναυπήγησης επιπλέον Gowind στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Γιάννης Νικήτας

Σε απάντηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ», Κυριάκου Βελόπουλου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε πως η γαλλική πρόταση της Naval Group περιλαμβάνει τη ναυπήγηση αριθμού επιπλέον κορβετών GOWIND εκτός αυτών που επρόκειτο να ναυπηγηθούν για το Πολεμικό Ναυτικό.

Κορβέτες: 4 + 4 για να καλυφθεί και μελλοντικό έλλειμμα;

Η ανάγκη της απόσυρσης σε κάποια χρόνια και των παλαιών ελληνικών πυραυλακάτων.

Διονύσης Αντωνέλλος

Ελληνικός Στρατός: Νέες λύσεις θωράκισης για τα άρματα μάχης πρότεινε η EODH

Γιάννης Νικήτας

Στις 14 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και τη Διεύθυνση Ιππικού – Τεθωρακισμένων, ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας EODH ΑΕ, με αντικείμενο προτάσεις της εταιρείας επί της κατασκευής και χρήσης συστημάτων προστασίας οροφής οπλικών συστημάτων τύπου «Cope Cage». 

ΤΟ ΑΡΜΑ ΜΑΧΗΣ πέθανε… ζήτω το ΑΡΜΑ! Η “κρίση ταυτότητας” και η επερχόμενη αλλαγή


Ο πόλεμος υπήρξε μια ζοφερή πραγματικότητα σχεδόν από την αυγή του ανθρώπινου πολιτισμού και πιθανότατα θα είναι και η αιτία για την καταστροφή του. Αν θέλουμε να καθορίσουμε εννοιολογικά το τι είναι πόλεμος (αγγλικά: war), θα λέγαμε ότι είναι μια έντονη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ κρατών, κυβερνήσεων, κοινωνιών κ.λπ., η οποία χαρακτηρίζεται από ακραία βία, καταστροφή και θάνατο. 

Πολωνία: Γιατί η Ελλάδα είναι για εμάς πρότυπο δημιουργίας ισχυρού στρατού


Ο ελληνικός εκτοξευτής M270 MLRS σε δράση (από το δημοσίευμα)

Νοέμβριος 15, 2023. Ελλάδα.

Βαρσοβία.

Από το 2022, η Πολωνία έχει επιταχύνει σημαντικά τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της ως απάντηση στην ξαφνική αύξηση της απειλής μετά την πλήρη επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. 

Πολύ καλές εντυπώσεις από SARISA και AIHMI στην AUSA 2023


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στο επίκεντρο της φετινής Έκθεσης Στρατιωτικού Εξοπλισμού της Αμερικανικής Ένωσης Στρατού (AUSA) βρέθηκαν δύο καινοτόμα προϊόντα από την εταιρεία SAS Technology, αναβαθμίζοντας τη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Φορολογικό νομοσχέδιο: τα 12 fake news της αντιπολίτευσης

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μια σειρά από 12 fake news που αφορούν το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και έχουν προκαλέσει αναίτια αναστάτωση στους ελεύθερους επαγγελματίες καταρρίπτει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για Ρομά που απειλεί στο διαδύκτιο: Θα σκοτώνω κάθε Έλληνα που θα βρίσκω μπροστά μου (video)


Έρευνα πραγματοποιεί η Αστυνομία για ένα βίντεο που έχει αναρτήσει νεαρός Ρομά στα social media και στο οποίο εκτοξεύει απειλές εναντίον αστυνομικών ενώ να εύχεται να γίνει πόλεμος. Όπως αποκαλύπτει, σε αυτή την περίπτωση… θα σκοτώνει όποιον Έλληνα βρίσκει μπροστά του!

Τα «μυστικά» των ΜΟΕ και η πραγματικότητα στα ελληνοτουρκικά


Νίκος Μελέτης

Σε μια προσπάθεια συντήρησης του κλίματος και αποφυγής θεμάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις συνομιλίες σε αδιέξοδο και σε εντάσεις, η συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας τη Δευτέρα στην Άγκυρα περιορίσθηκε απλώς στο «φρεσκάρισμα» των ήδη συμφωνηθέντων  από το 2011 Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο


«Συμπληρώνονται σήμερα σαράντα χρόνια από την παράνομη και καταδικασθείσα από τις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ερντογάν: Ερχεται το νέο μας αεροπλανοφόρο και το τέλος του Νετανιάχου - Γενοκτονία από το «κράτος - τρομοκράτη»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Κλιμακώνει σφόδρα τη ρητορική του ο Τούρκος πρόεδρος απέναντι στο Ισραήλ, αποκαλώντας το σήμερα για πρώτη φορά αφότου ξεκίνησε η κρίση «κράτος-τρομοκράτη», ενώ προέβλεψε ότι έρχεται το τέλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου κι ας κρατά ατομικές βόμβες στα χέρια του, νομίζοντας ότι απειλεί, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τον Ερντογάν πότε θα τον στείλουν; Τούρκοι δικηγόροι …στέλνουν τον Νετανιάχου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Toν μηνύουν για εγκλήματα πολέμου


FILE PHOTO: Israel’s Prime Minister Benjamin Netanyahu EPA, GIL COHEN-MAGEN, POOL

Τρεις δικηγόροι που πρόσκεινται στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να αποσταλεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η εβραϊκή και η κουρδική κοινότητα επικρίνουν την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία


"Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν επιτρέπεται να είναι εταίρος της γερμανικής πολιτικής", δήλωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων της Γερμανίας, ενώ την ακύρωση της προγραμματισμένης για την Παρασκευή επίσκεψης του τούρκου προέδρου ζητούν η κουρδική κοινότητα της Γερμανίας και η Αριστερά. Την ανάγκη συνομιλιών, ακόμη και όταν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, προτάσσουν η κυβέρνηση και η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU).

IDF: «Βρήκαμε όπλα και τρομοκρατική υποδομή στο νοσοκομείο αλ Σίφα» [pics, vids]


Τα ισραηλινά στρατεύματα (Israel Defence Forces – IDF) βρήκαν όπλα και «τρομοκρατική υποδομή» στη διάρκεια της συνεχιζόμενης επιδρομής τους σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα στρατιωτικός αξιωματούχος.

Η «συγνώμη» του BBC μετά τον σάλο για την ισραηλινή επιδρομή στο νοσοκομείο της Γάζας


H παρουσιάστρια του βρετανικού δικτύου επικαλούμενη πληροφορίες του πρακτορείου Reuters ανέφερε εσφαλμένα ότι Ισραηλινοί  στρατιώτες  «στόχευαν ιατρικές ομάδες αραβόφωνων» κατά την επιδρομή στο κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας

Η Χαμάς, τα τούνελ και το “Αλλάχου Άκμπαρ”… ως ένα σύγχρονο-εφιαλτικό “Χάιλ Χίτλερ”


Καθημερινά ακούμε για “σκληρές” μάχες στην Γάζα, αλλά το Ισραήλ καταγράφει λιγότερους από 50 νεκρούς στρατιώτες στην επιχείρηση αφανισμού της Χαμάς, μέχρι στιγμής, ανατρέποντας προγνωστικά που πρόβλεπαν περίπου τον αφανισμό του ισραηλινού στρατού στα διαβόητα τούνελ της Χαμάς, περίπου όπως είχαν προβλέψει τον αφανισμό, εντός ημερών της Ουκρανίας από τους Ρώσους, πρόσφατα. Αυτή η φάλαγγα των 60 χλμ. ακόμα δεν έφτασε στο Κίεβο… τελικά. Έκτοτε, ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε ριζικά. Ασχέτως τελικής κατάληξης. Γιατί  δεν θα συμβεί κάτι παρόμοιο και στον άλλον πόλεμο με βάση τα νέα δεδομένα;

Νέο μήνυμα Νετανιάχου: «Δεν υπάρχει μέρος στη Γάζα που δεν θα φτάσουμε, θα εξαλείψουμε της Χαμάς»


«Θα φτάσουμε εκεί και θα εξαλέιψουμε τη Χαμάς και θα φέρουμε στο σπίτι τους ομήρους μας – αυτές είναι οι δύο ιερές αποστολές μας» δήλωσε ο Νετανιάχου

Μαρτυρίες για τη φρίκη της επίθεσης της Χαμάς – «Βίαζαν γυναίκες ομαδικά και τις πυροβολούσαν στο κεφάλι»


Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε πως ξεκίνησε έρευνα και για τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά τη διάρκεια της εισβολής της 7ης Οκτωβρίου

Γάζα: Πληροφορίες ότι ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε το κοινοβούλιο της Χαμάς

Φωτογραφία αρχείου από τον βομβαρδισμό κτηρίων στη Γάζα AP Photo/Ariel Schalit

Βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα καταγράφει την ανατίναξη του κοινοβουλίου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδει το Times of Israel. 

Κατηγορούν ισραηλινό στρατιώτη ότι φωτογραφήθηκε να βοηθά Παλαιστίνιο κι έπειτα τον σκότωσε


Πόλεμος στο Ισραήλ: Μια σοκαριστική καταγγελία από δημοσιογράφους στο X (πρώην Twitter) κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Reuters: Το Κατάρ επιδιώκει συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για την απελευθέρωση 50 ομήρων και τριήμερη εκεχειρία


Το Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το Κατάρ έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, την απελευθέρωση 50 ομήρων και τριήμερη εκεχειρία.

Πώς η Χαμάς «αιφνιδίασε» Ιράν και Χεζμπολάχ


Γιατί δεν έχουν εμπλακεί άμεσα στις πολεμικές επιχειρήσεις οι μαχητές της Χεζμπολάχ και ο αρχηγός του «άξονα της Αντίστασης». Οι μυστικές επαφές και ο αιφνιδιασμός του χτυπήματος της 7ης Οκτωβρίου.

Bloomberg: Το Πεντάγωνο στέλνει κρυφά περισσότερες στρατιωτικές ενισχύσεις στο Ισραήλ


Νοέμβριος 15, 2023. Ελλάδα.

Ουάσινγκτον.

Το Πεντάγωνο αύξησε κρυφά τον όγκο των προμηθειών στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, όπως δημοσιεύει σήμερα το Bloomberg, ωστόσο, επισημαίνει ότι η Ουάσιγκτον καλεί επίσημα το Τελ Αβίβ να αποφύγει θύματα στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.