Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

«Τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια» - Όταν η μαθητιώσα νεολαία είχε παλμό


Ιστορικός θα πρέπει να θεωρείται ο αγώνας των μαθητών και των φοιτητών της δεκαετίας του 1990.

Οι πορείες των μαθητών είχαν παλμό και ήταν μαζικές σε όλες τις πόλεις της Κύπρου. Κορύφωση των διαμαρτυριών ήταν η ημικατεχόμενη πρωτεύουσά μας, όπου συγκεντρώνονταν εκατοντάδες μαθητές και βρωντοφώναζαν ότι τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια.

 


«Στις αντικατοχικές των 90’s, που κακώς θεωρούνταν, και θεωρούνται ακόμα, μαθητική συνεύρεση διαμαρτυρομένων, ήταν μαζί μας οι καθηγητές απ’ το σχολείο. Διάσπαρτοι στον χώρο, ο ένας, μουσικός, ήταν δίπλα στην παρέα που έπαιζε κιθάρες και τραγουδούσε Τόκα και Μάνο και Ξυλούρη. Η άλλη ερχόταν με την κατσαρόλα της και έφερνε σούπα στους μαθητές. Άλλος ήταν εκεί και μας έλεγε ιστορίες από την Κύπρο που δεν ζήσαμε. Πέραν από αντικατοχική, η νύχτα εκείνη ήταν μία νύχτα που ένιωθες την μαζικότητα και την συλλογικότητα να ξεχειλίζει από παντού. Και δεν είχαμε κινητό για να δώσουμε ραντεβού σε συγκεκριμένο σημείο, ούτε καφετέριες για να την αράξουμε, ούτε facebook και internet για να μας «καλέσουν» να πάμε. Απλά πηγαίναμε». (City Free Press 15 Νοεμβρίου 2016).

Φέτος οι διαμαρτυρίες των μαθητών πραγματοποιούνται από το πρωί σε διάφορα σημεία της ελεύθερης Κύπρου. 

Η ΠΣΕΜ με σύνθημα «ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΗ - ΕΠΑΝΕΝΩΜΕΝΗ - ΚΟΙΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ -ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ» θα συγκεντρωθεί στο Οδόφραγμα Μιας Μηλιάς στο Καϊμακλί. Στη Λεμεσό στο Διοικητήριο στη Λάρνακα στις Φοινικούδες, στην Αμμόχωστο οι μαθητές, μαθήτριες Λυκείων της ελ. Αμμοχώστου θα συμμετέχουν στην πορεία στην Λευκωσία, στην Πάφο στο χώρο του Δημαρχείου Πάφου.


 

ΠΗΓΗ sigmalive

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου