Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

72 είδη ψωμιών τον 5ο αιώνα π.Χ.

Όπως έχουμε ξαναπεί, οι πρόγονοι ήταν πολύ υπερήφανοι για τα τρία βασικά συστατικά της διατροφής τους: το λάδι, το κρασί (οι βάρβαροι έπιναν μπίρα) και το ψωμί. Όλοι οι λαοί της Εγγύς Ανατολής και της ανατολικής Μεσογείου έτρωγαν πίτες, όπως άλλωστε κάνουν μέχρι και τώρα. Οι Έλληνες είναι οι πρώτοι που φτιάχνουν ψωμί όπως το ξέρουμε σήμερα.

Κάθε σπίτι έφτιαχνε το ψωμί του. Η νοικοκυρά με τις δούλες της αφιέρωναν τουλάχιστον πέντε ώρες για να κοπανίσουν, να αποφλοιώσουν, να αλέσουν, να ζυμώσουν και να ψήσουν το ψωμί.

Time: Φαντασμαγορικές φωτογραφίες από το διάστημα που μας «χάρισε» το 2016

Αυτή κι αν είναι μια μοναδική συλλογή από εκπληκτικές φωτογραφίες από το Διάστημα.

Διαστημικοί περίπατοι, ιστορικές λήψεις, φωτογραφικά κλικ από αναλαμπές της ατμόσφαιρας της Γης.

Το περιοδικό «Time» ξεδιπλώνει μια πλούσια και ενδιαφέρουσα «βεντάλια», όπως καταγράφηκε κάθε καρέ από δορυφόρους και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ποιο είναι το «Γκραντ Κάνιον της Ελλάδας» που μπήκε και στο βιβλίο Γκίνες;

Ένα υπέροχο δάσος βρίσκεται στο βαθύτερο φαράγγι του κόσμου, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες!

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, είναι το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα παγκοσμίως, ενώ το βάθος του, που ξεπερνά τα 1.000 μέτρα, το καθιστά το βαθύτερο φαράγγι του πλανήτη.

Το δάσος στο φαράγγι έχει περισσότερα από 40 διαφορετικά είδη θάμνων και δέντρων! Μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, τα βότανα της περιοχής χρησιμοποιούνταν από πρακτικούς γιατρούς, τους λεγόμενους «Βικογιατρούς», για θεραπευτικούς σκοπούς. 

ΣOK: Ο Ερντογάν απαγόρευσε τα… Χριστούγεννα

Νέα προκλητική επίθεση κατά του Χριστιανισμού καταγράφεται στην Τουρκία του «Σουλτάνου» Ερντογάν, που έως πρόσφατα διεκδικούσε την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο του Ερντογάν βρέθηκε η γιορτή των Χριστουγέννων, η οποία απαγορεύθηκε σε γερμανικό σχολείο της Κωνσταντινούπολης.

Η χριστιανοφοβική εντολή δόθηκε από την τουρκική διοίκηση του σχολείου, έπειτα από οδηγία των τουρκικών Αρχών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Η Συνθήκη Σεβρών ως αγκάθι για την Τουρκία

Η Συνθήκη Σεβρών ως αγκάθι για την Τουρκία
Του Ν. Λυγερού

Όταν αρχίσαμε να μιλούμε όλο και περισσότερο για τη Συνθήκη Σεβρών, την οποία οι περισσότεροι την είχαν χαμένη και ξεχασμένη, αφού έδιναν σημασία μόνο και μόνο στη Συνθήκη Λωζάννης φαινόμασταν εκτός πλαισίου και μάλιστα με μεγάλη απόκλιση. Ενώ το θέμα της Δυτικής Αρμενίας και του Κουρδιστάν είναι μια απτή πραγματικότητα. Στη συνέχεια όταν άρχισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας να πετά ανυπόστατες δηλώσεις περί Συνθήκης Λωζάννης και αμφισβήτησής της, τότε μερικοί κοίταξαν πιο προσεκτικά τι έλεγε η Συνθήκη, αλλά και πάλι περιορίζονταν μόνο πάνω σ’ αυτή. Διότι δεν έβλεπαν ακόμα το μέλλον λόγω έλλειψης παρελθόντος.