Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Διεθνής διάκριση για το Αδριάνειο Υδραγωγείο στο Χαλάνδρι


Αναγνωρίστηκε διεθνώς ως το κορυφαίο ως προς την καινοτομία του, καθώς βραβεύτηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό Αστικής Καινοτομίας, στην Καντόνα της Κίνας, το έργο του δήμου Χαλανδρίου για την ένταξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου στην καθημερινότητα των δημοτών, με πολλαπλά οφέλη για την εξοικονόμηση και διαχείριση των αστικών και φυσικών πόρων και κατ’ επέκταση, για την κυκλική οικονομία και φυσικά την ίδια την κοινωνία.

Η διάκριση προέκυψε μεταξύ 274 υποψηφιοτήτων από 193 δήμους 54 χωρών και η επιλογή έγινε με βάση κριτήρια, όπως η καινοτομία, η αποτελεσματικότητα, το πλαίσιο και οι συνθήκες, η αναπαραγωγιμότητα και συνάφεια με την τοπική εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και της Νέας Ατζέντας για τις Πόλεις (NUA) των Ηνωμένων Εθνών.

«Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο»: Στην Κίνα η έκθεση που αφηγείται μια ιστορία 4.000 ετών Θα φιλοξενηθεί σε τρία μουσεία, μέχρι και τον Μάιο του 2025

 

Επισκέπτρια στην έκθεση «Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» στο Hunan Museum (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Την ιστορία των Ελλήνων, από τον Αγαμέμνονα μέχρι τον Μέγα Αλέξανδρο, αφηγείται η έκθεση «Έλληνες» που θα παρουσιαστεί σε διάφορα μουσεία της Κίνας, με πρώτο το Hunan στην πόλη Τσανγκσά της περιφέρειας Χουνάν. Κάθε χρόνο το επισκέπτονται πάνω από 4 εκατ. άτομα.

«Αυτή η ιδιαιτέρως σημαντική, παγκόσμιας κλάσης έκθεση θα προσφέρει γενναιόδωρα στους επισκέπτες τη μοναδική ευκαιρία μιας συνολικής εποπτικής ματιάς μιας ιστορικής περιόδου 4.000 ετών, η οποία διέπλασε την παγκόσμια ιστορία, λογοτεχνία, επιστήμη, τέχνη και ιστορία της τέχνης» είπε στο χαιρετισμό του ο Έλληνας πρέσβης δρ Ευγένιος Καλπύρης.

Το αιματηρό επεισόδιο στον Έβρο το 1986: Ο στρατιώτης Ζήσης Καραγώγος και 2 Τούρκοι πέφτουν νεκροί


Σαν σήμερα, στις 19 Δεκεμβρίου 1986. Ένα αιματηρό επεισόδιο που διεξήχθη στην Έβρο και λίγοι γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι σήμερα θυμούνται.

Το επεισόδιο αυτό που ξεκίνησε με τον θάνατο του Ζήση Καραγώγου, γρήγορα εξελίχθηκε σε μάχη η οποία διήρκησε σχεδόν μέχρι το απόγευμα(!) και λίγο έλειψε στο να οδηγήσει τις δύο χώρες σε έναν νέο πόλεμο.

Φτωχοί και αμόρφωτοι οι νέοι μας στην βία καταφεύγουν και κυρίως χωρίς όραμα οι νέοι μας για το μέλλον αποτελούν το καταλληλότερο προσάναμμα για την βία που πλέον καθημερινά παρακολουθούμε στις ειδήσεις.

Τι δίνει η Γαλλία στη Sunlight για να φτιάξει το gigafactory εκεί

 

Τι χωρίζει την Ελλάδα με τη Γαλλία και πώς αντιμετωπίζουν τις μεγάλες επενδύσεις. Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις. Στο 1,1 δισ. ευρώ ο φετινός τζίρος, από 150 εκατ. ευρώ το 2020.

Της Αλεξάνδρας Γκίτση από το euro2day.gr

Τους πρώτους μήνες του 2024, το αργότερο μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου της επόμενης χρονιάς, η διοίκηση της Sunlight, μέλος του Ομίλου Olympia, θα έχει αποφασίσει πού θα κατασκευάσει το gigafactory της. «Το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα πρέπει να έχουμε αποφασίσει» είπε χθες Παρασκευή, Λάμπρος Μπίσαλας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sunlight.

Φίμωτρο Ερντογάν σε Τατάρ – «Να σιωπήσεις μέχρι τις εκλογές»

 

Εντολή σε «όλες οι εθνικιστικές ομάδες στην 'τδβκ' που μιλούν για το Κυπριακό και ιδιαίτερα στον Ερσίν Τατάρ, να ‘σιωπήσουν’ μέχρι τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία» δόθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Ερσίν Τατάρ και Ουνάλ Ουστέλ, γράφει σε άρθρο του σήμερα ο Σερχάτ Ιντσιρλί.

Μετά το χθεσινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα "Μπουγκιούν Κίπρις", για συστάσεις Ερντογάν προς Τατάρ και Ουστέλ, ο Ιντσιρλί γράφει κι αυτός  σήμερα για το ίδιο θέμα, αναφερόμενος όμως σε

Ανθρωπιστικός διάδρομος: «Aυτοψία» στις υποδομές της Κύπρου από τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ


Την ευκαιρία να δει ιδίοις ιδίοις όμμασι τις υποδομές, οι οποίες εντάσσονται στην πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα, θα έχει ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κόεν, στο πλαίσιο της αυριανής επίσκεψής του στην Κύπρο, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Στο περιθώριο ενημέρωσης των εκπροσώπων των ΜΜΕ, ερωτηθείς για το θέμα του βρετανικού πλοίου, που θα μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η υλοποίηση της πρωτοβουλίας βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο των διπλωματικών

Τούρκοι: Η Κύπρος διώχνει τα ρωσικά άρματα και παίρνει ισραηλινά Merkava Mark 3 σε προσιτή τιμή


Διονύσης Αντωνέλλος

Τα άρματα μάχης Merkava Mark 3, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως κύρια άρματα μάχης στο Ισραήλ μέχρι το 2016.

Τούρκοι: Η Κύπρος διώχνει τα ρωσικά άρματα και παίρνει ισραηλινά Merkava Mark 3 σε προσιτή τιμή, υπογραμμίζει το τουρκικό αμυντικό σάιτ, savunmasanayist.com.

«Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές στον ελληνικό και τον ισραηλινό Τύπο, η ελληνοκυπριακή

Η Lockheed Martin ζητεί αύξηση παραγωγής εργοσυνόλων F-16 από την ΕΑΒ


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πολύ ευνοϊκή για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) είναι η συγκυρία που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, όσον αφορά την ιδιότητά της ως αποκλειστικού υποκατασκευαστή της Lockheed Martin για το μαχητικό F-16. 

NH-90: O μακρύς δρόμος μέχρι την «ανάσταση» των πιο σύγχρονων ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού


*Του Κώστα Σαρικά

Την ώρα που στο προσκήνιο βρίσκεται το πρόγραμμα απόκτησης των Αμερικανικών ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk, μια νέα «χαραμάδα ελπίδας» για την «ανάσταση» του στόλου των ελικοπτέρων NH-90 αφήνει η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αεροπορίας Στρατού και της κατασκευάστριας εταιρείας, προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες και να προχωρήσει η σύμβαση υποστήριξης των πανίσχυρων μεν αλλά ελάχιστα αξιοποιημένων ιπτάμενων μέσων.

Διάκριση για την εταιρία “EODH” στα Diamonds of the Greek Economy


Σε μια Λαμπρή τελετή η Ναυτεμπορική απένειμε στις 14 Δεκεμβρίου τα βραβεία Επιχειρηματικής Αριστείας Diamonds of the Greek Economy σε 37 Ελληνικές εταιρείες οι οποίες επέδειξαν το 2023 Υψηλότατες Επιδόσεις, τόσο σε επίπεδο Ανάπτυξης όσο και Επενδύσεων. Μεταξύ αυτών και η EODH, η οποία, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, πιστή στις αρχές και τους στόχους της, συνεχίζει την εικοσάχρονη ανοδική πορεία της στον ευαίσθητο χώρο της Άμυνας και Ασφάλειας στον οποίο απολαμβάνει την διεθνή αναγνώριση, παραμένοντας Αποκλειστικά Εξαγωγική Εταιρία.

Πολεμική Αεροπορία: Στο επίκεντρο οι εξομοιωτές πτήσεων για αεροσκάφη C-130H/J Hercules/Super Hercules και CL-415, συνάντηση με την CAE

Ευθύμιος Λάζος

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) συνάντηση εκπροσώπου της CAE με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ, της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) και της 112 Πτέρυγας Μάχης (112 ΠΜ). 

H Αγκυρα δηλώνει ότι δεν φοβάται τα… αόρατα ελληνικά F-35 αλλά εκλιπαρεί για τα F-16: Τα προσεκτικά βήματα της Αθήνας για την απόκτηση του μαχητικού 5ης γενιάς


Μπορεί να έχουν υπάρξει διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα πετά F-35, αυτό όμως δεν έχει αποτυπωθεί προς ώρας δια της επίσημης οδού που είναι η απάντηση στο ελληνικό αίτημα. Πηγή: Lockheed Martin

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ μπορεί να μην φοβάται τα ελληνικά F-35, την ίδια στιγμή όμως τόσο ο ίδιος, όσο και η διπλωματική προμετωπίδα της γείτονος κυριολεκτικά παρακαλεί για το πράσινο φως στο αίτημα της Τουρκίας για τα 40 καινούρια και την αναβάθμιση άλλων 80 F-16.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ και εθνική ολιγωρία: Η Τουρκία θα έχει κάνει “ΜΑΤ”… κι εδώ θα ψάχνουν προτεραιότητες


Οι εξαγγελίες του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, επικεντρώθηκαν στην ανάγκη εκ νέου προτεραιοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με βασικό κριτήριο την ενσωμάτωση, προσαρμογή και αφομοίωση των διδαγμάτων που προκύπτουν από τις πολεμικές συρράξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Το παρασκήνιο της ντροπής με τη ροζ σημαία


Το περιστατικό με την ροζ σημαία στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης μόνο ντροπή γεμίζει τους Έλληνες – Τι προηγήθηκε της απόφασης του ελληνικού ΥΠΕΞ να κατέβει το υποτιθέμενο έργο που ήταν εκτεθειμένο στο ελληνικό προξενείο;

Πολιτική κόντρα για τη ροζ σημαία που αποσύρθηκε με παρέμβαση του Γιώργου Γεραπετρίτη


Οι αντιδράσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη και την Νέα Αριστερά

ολιτική κόντρα ξέσπασε εξαιτίας της ροζ ελληνικής σημαίας που παρουσιάστηκε σε έκθεση στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, καθώς μετά την παρέμβαση Γεραπετρίτη για την απόσυρση του έργου τέχνης υπήρξε αντίδραση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ δια του Στέφανου Κασσελάκη όσο και από τη Νέα Αριστερά.

Η βόμβα του μεταναστευτικού


Του Κώστα Στούπα

Η ανοιχτή διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, από την κυβέρνηση για την τροπολογία που αφορούσε το μεταναστευτικό είναι η πλέον ηχηρή διένεξη στο κυβερνητικό κόμμα τα τελευταία χρόνια.

Με 262 «ναι» πέρασε η τροπολογία για τους μετανάστες - Όχι από Σαμαρά, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με 262 ψήφους υπέρ, 32 ψήφους κατά και ένα «παρών» υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη δυνατότητα παροχής άδειας παραμονής τριετούς διάρκειας σε μετανάστες που εργάζονται στην Ελλάδα. 

Γερμανία: Η AfD σε άνοδο, κινδυνεύει η δημοκρατία;


Τίμ Λόχνερ είναι το όνομα ενός ανδρός που θα περάσει στην ιστορία του ακροδεξιού εθνολαϊκιστικού κόμματος "Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Ο ηλικίας 53 χρονών πολιτικός, ως ανεξάρτητος υποψήφιος αλλά με την πλήρη στήριξη του κόμματος, είναι ο πρώτος δήμαρχος που κατάφερε να εκλέξει η AfD σε μεγάλη γερμανική πόλη. 

Δίκη Μπελέρη: Αμετακίνητος ο Ράμα - Ψάχνουν τους μάρτυρες κατηγορίας


Σήμερα εκδικάζεται στα Τίρανα η υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, για την κατηγορία περί απόπειρας εξαγοράς ψήφων. Την ίδια στιγμή, αμετακίνητος στη θέση του για την υπόθεση εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, λέγοντας πως δεν πρόκειται να κάνει κανένα συμβιβασμό. 

Συνάντηση Δένδια με Σίσι στην Αίγυπτο - Τι συζήτησαν

EUROKINISSI (ΑΡΧΕΙΟ)

Την στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου για την σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, επιβεβαίωσε στην συνάντηση του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι.

Σάλος με δημοσίευμα περί «χούντας λοχαγών» στο Πεζικό της Τουρκίας

Για «χούντα λοχαγών» κάνει λόγο η εφημερίδα Yeni Safak, μετά την ένταση που φέρεται να έχει ξεσπάσει εντός της Σχολής Πεζικού του τουρκικού στρατού στην πόλη Τούζλα, ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.

O Ερντογάν μεταφέρει διάλογο παζαριού με τον Μπάιντεν: «Εσύ θα περάσεις την ένταξη της Σουηδίας, κι εγώ την πώληση των F-16 από το Κογκρέσο


FILE PHOTO: Turkish President Recep Tayyip Erdogan during his visit, at the Federal Chancellery in Berlin, Germany, 17 November 2023. Turkish President Recep Tayyip Erdogan is on a one-day visit to Germany for talks with Chancellor Scholz and President Steinmeier. EPA/FILIP SINGER

Ο Ισλαμιστής τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φέρεται σήμερα να υποστήριξε ότι πιθανές θετικές εξελίξεις στην πώληση από τις ΗΠΑ μαχητικών αεριωθουμένων F-16 στην Άγκυρα, καθώς και στο εμπάργκο όπλων που επιβάλλει ο Καναδάς, θα βοηθούσαν το τουρκικό κοινοβούλιο να κινηθεί προς την επικύρωση του αιτήματος ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ερντογάν και Όρμπαν επισφράγισαν τη φιλία τους και αντάλλαξαν δώρα: Του χάρισε ένα τουρκικό αυτοκίνητο και εκείνος ένα καθαρόαιμο άλογο

«Ανεβάσαμε τις σχέσεις μας στο επίπεδο της ενισχυμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης»

Σαμπάχ: Το σχέδιο του Ισραήλ για τα Κατεχόμενα


Σημαία του ψευδοκράτους στον Πενταδάχτυλο της Κύπρου (Associated Press)

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο αρθρογράφος της Σαμπάχ, Γιαβούζ Ντονάτ υποστηρίζει ότι οι   Ισραηλινοί   αγοράζουν εδάφη στα Κατεχόμενα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ  επέκρινε δριμύτατα τα σχέδια του Ισραήλ.

Γάζα: Νεκρός ο «αρχιλογιστής» της Χαμάς σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα


O Iσραηλινός στρατός σκότωσε κορυφαίο χρηματοδότη της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα

Γάζα: «Το βίντεο με τους 3 όμηρους δείχνει την βαναυσότητα της Χαμάς» λέει εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού


«Βίντεο ειδεχθούς τρομοκρατίας» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, το βίντεο που αναρτήθηκε από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, στο οποίο εμφανίζονται τρεις ηλικιωμένοι Ισραηλινοί όμηροι να παρακαλούν για την απελευθέρωσή της.

Χαμάς: Απορρίπτει διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ομήρων


ΗΧαμάς απορρίπτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με αντικείμενο την ανταλλαγή των ομήρων που κρατά όσο συνεχίζεται ο πόλεμος με το Ισραήλ, όμως είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για τον τερματισμό του, ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχός της σήμερα.

Χαμάς: Το Πακιστάν μπορεί να πιέσει το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο


Έχουμε πολλές προσδοκίες από το Πακιστάν. Είναι μια ισχυρή χώρα με πυρηνικά όπλα, που μπορεί να αναγκάσει το Ισραήλ να αποσυρθεί, δήλωσε ο ηγέτης του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

«Βράζει» η Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι απειλούν «με επιθέσεις ανά 12 ώρες» – Iταλική φρεγάτα εντάσσεται στην «Prosperity Guardian»


Κλιμακώνεται η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, προχώρησαν σε νέες απειλές ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά των εμπορικών πλοίων στην περιοχή, τονίζοντας μάλιστα ότι μπορούν να πραγματοποιούν επιχειρήσεις κάθε 12 ώρες, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε η έναρξη της πολυεθνικής επιχείρησης «Prosperity Guardian» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Συνασπισμός 10 κρατών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα


Δεκέμβριος 19, 2023. Ελλάδα.

Μανάμα, Μπαχρέιν.

Συνασπισμός 10 κρατών υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών με την ονομασία «Φύλακας Ευημερίας» [Prosperity Guardian] θα αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε ο  υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

Ουκρανία: Λονδίνο και Παρίσι θα την υποστηρίξουν «για όσο καιρό χρειαστεί» -Τι λένε οι δύο ΥΠΕΞ

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα υποστηρίξουν την Ουκρανία «για όσο καιρό χρειαστεί», διαβεβαίωσε σήμερα στο Παρίσι ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον τονίζοντας ότι θεωρεί ότι η ήττα του Πούτιν στον πόλεμο είναι «ουσιαστικής» σημασίας.

Στρατεύματα στα σύνορα με τη Φινλανδία συγκεντρώνει ο Πούτιν - Τι συμβαίνει

O Βλάντιμιρ Πούτιν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Στρατεύματα στα βορειοδυτικά σύνορα της Ρωσίας συγκεντρώνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμαζόμενος για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για έναν πόλεμο με το ΝΑΤΟ, στον απόηχο των απειλών του εξαπέλυσε κατά της Φινλανδίας.

Πούτιν: «Οι στρατηγικές δυνάμεις στο ύψιστο επίπεδο ετοιμότητας» απέναντι στον «υβριδικό πόλεμο» της Δύσης


Η Ρωσία αναβαθμίζει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και διατηρεί τις στρατηγικές της δυνάμεις στο ύψιστο επίπεδο ετοιμότητας καθώς η Δύση διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια συνάντησης με αξιωματούχους του τομές της άμυνας.