Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Η βόμβα του μεταναστευτικού


Του Κώστα Στούπα

Η ανοιχτή διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, από την κυβέρνηση για την τροπολογία που αφορούσε το μεταναστευτικό είναι η πλέον ηχηρή διένεξη στο κυβερνητικό κόμμα τα τελευταία χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα στη συζήτηση στην Ολομέλεια του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης.

Την Παρασκευή, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, λέγοντας μεταξύ άλλων "αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες".  Ακολούθησε σειρά τοποθετήσεων από υπουργούς που σημείωναν πως δεν αλλάζει η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Αμφότερες οι πλευρές χειρίζονται το θέμα της μετανάστευσης με προχειρότητα και καιροσκοπισμό.

Η κυβέρνηση με μια τροπολογία προσπάθησε να αιφνιδιάσει τους πάντες και να εξασφαλίσει άδειες παραμονής σε δεκάδες χιλιάδες παράτυπους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Τούτο είναι λάθος, δίνοντας άδειες παραμονής σε παράνομα εισελθόντες στη χώρα, δημιουργεί κίνητρο να αυξηθούν οι παράνομες είσοδοι.

Από την άλλη πλευρά, όσοι υποστηρίζουν απόψεις εξάλειψης των μεταναστευτικών ροών αγνοούν (ή παριστάνουν πως αγνοούν) τις ανάγκες που έχει η οικονομία για εργατικά χέρια, προκειμένου να συνεχίσουν να πληρώνονται απρόσκοπτα οι συντάξεις, να έχει το κράτος έσοδα και κυρίως να πιεστούν οι τιμές στα τρόφιμα.

Το κλειδί για το έλεγχο του μεταναστευτικού είναι ο έλεγχος των συνόρων, αυστηρή επιλογή των αιτούντων και η εποπτεία όσων βρίσκονται και εργάζονται στη χώρα.

Τούτο σημαίνει πως όσοι εισέρχονται παράνομα θα πρέπει να επαναπροωθούνται εκτός και όχι να επιβραβεύονται.

Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος χρειάζεται μακροχρόνια στρατηγική η οποία θα έχει την πολιτική συναίνεση των περισσότερων από τα κόμματα της Βουλής αλλά και της κοινωνίας.

Οι νυχτερινές τροπολογίες δεν βοηθούν σε μια ρεαλιστική προσέγγιση του ζητήματος. Αντιθέτως, ενισχύουν το κλίμα των υποψιών περί της ύπαρξης κρυφής ατζέντας.

Τέτοιοι ατυχείς χειρισμοί δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη και διάδοση θεωριών συνωμοσίας, περί μυστικών σχεδίων αντικατάστασης των πληθυσμών της Δύσης.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου