Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

«Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο»: Στην Κίνα η έκθεση που αφηγείται μια ιστορία 4.000 ετών Θα φιλοξενηθεί σε τρία μουσεία, μέχρι και τον Μάιο του 2025

 

Επισκέπτρια στην έκθεση «Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» στο Hunan Museum (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Την ιστορία των Ελλήνων, από τον Αγαμέμνονα μέχρι τον Μέγα Αλέξανδρο, αφηγείται η έκθεση «Έλληνες» που θα παρουσιαστεί σε διάφορα μουσεία της Κίνας, με πρώτο το Hunan στην πόλη Τσανγκσά της περιφέρειας Χουνάν. Κάθε χρόνο το επισκέπτονται πάνω από 4 εκατ. άτομα.

«Αυτή η ιδιαιτέρως σημαντική, παγκόσμιας κλάσης έκθεση θα προσφέρει γενναιόδωρα στους επισκέπτες τη μοναδική ευκαιρία μιας συνολικής εποπτικής ματιάς μιας ιστορικής περιόδου 4.000 ετών, η οποία διέπλασε την παγκόσμια ιστορία, λογοτεχνία, επιστήμη, τέχνη και ιστορία της τέχνης» είπε στο χαιρετισμό του ο Έλληνας πρέσβης δρ Ευγένιος Καλπύρης.

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια στο Hunan Museum (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στο Hunan Museum η έκθεση «Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» θα βρίσκεται έως τις 18 Μαΐου 2024. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Nanjing Museum στη Ναντζίνγκ (Iούνιος-Νοέμβριος 2024), και στο Capital Museum στο Πεκίνο (Δεκέμβριος 2024 – Μάιος 2025).

Κατανεμημένη σε επτά ενότητες, αποτελεί ένα ανθρωποκεντρικό ταξίδι στο χρόνο με θεματικό άξονα τους Έλληνες, όπως αυτοί αποκαλύπτονται με βάση τα ανασκαφικά δεδομένα και ιστορικά στοιχεία από τους προϊστορικούς μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους. Οι επισκέπτες του κινεζικού μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν για πρώτη φορά καμαραϊκά αγγεία, κυκλαδικά ειδώλια, μυκηναϊκά κοσμήματα, και άλλες σημαντικές αρχαιότητες από συνολικά 14 ελληνικά μουσεία και συλλογές.

Η έκθεση, που διοργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τα κινεζικά μουσεία, έχει ήδη προσελκύσει σχεδόν 2 εκατομμύρια επισκέπτες κατά την παρουσίασή της σε μουσεία του Καναδά, των ΗΠΑ, και της Νότιας Κορέας.

Ο Έλληνας πρέσβης Ευγένιος Καλπύρης (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να διαμορφώσουν βαθύτερη κατανόηση για τους λόγους που ο ελληνικός πολιτισμός είναι η κοιτίδα του Δυτικού, και γιατί ανήκει στην ιδιαίτερα ολιγομελή ομάδα πολιτισμών που μπορούν να κληθούν παγκόσμιοι» σχολίασε ο Ευγένιος Καλπύρης συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο των εγκαινίων.

ΠΗΓΗ pontosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου