Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Το γόητρο ως αναγνώριση ισχύος

Του Ν.Λυγερού

Το γόητρο για ένα κράτος δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Και δεν είναι αποκλειστικά θέμα εικόνας διότι λειτουργεί με ανάδραση. Δεν μπορεί να βασιστεί μόνο πάνω στη φήμη, χρειάζεται υλοποιήσεις μέσω των πράξεων. Μέσα από το πλαίσιο του στρατηγικού δόγματος μπορεί να εκφραστεί με δύο τρόπους: ο άμεσος επηρεάζει, ο έμμεσος εκμεταλλεύεται. Αυτή η βασική έννοια είναι σημαντική ειδικά σε χώρες που προσπαθούν να αναβαθμίσουν και να πείσουν τις άλλες ότι αποτελούν παράγοντες ισχύος, τουλάχιστον στην περιοχή τους αν όχι στην ευρύτερη. Το πρόβλημα για αυτές τις χώρες είναι ότι το γόητρο τους δεν αντιπροσωπεύει μια ολική πραγματικότητα αλλά μια δυνατότητα που προσδοκεί να γίνει όραμα. Πιο συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να εμπλακούν σε διαμάχες και ακόμα λιγότερο συρράξεις, διότι το γόητρό τους μπορεί όχι μόνο να αμφισβητηθεί αλλά και να καταρρεύσει λόγο των περιστάσεων. Αυτό το νοητικό σχήμα εξηγεί γιατί πολλές από τις κινήσεις της Τουρκίας παραμένουν λόγια και δεν γίνονται ποτέ πράξεις. Σε αυτό το χώρο η έννοια του κόστους είναι κινητήρια δύναμη μα και ένας ανασταλτικός παράγοντας.

Τι έκαναν στο Βερολίνο Σημίτης και Παπανδρέου

Τι έκαναν στο Βερολίνο Σημίτης και Παπανδρέου
Μετά το ταξίδι στο Λονδίνο και στο Παρίσι, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ένα πολύ κρίσιμο ραντεβού με τον Κώστα Σημίτη στο Βερολίνο.
Κατά τη διάρκεια της «περιοδείας» του στην Ευρώπη, ο Γ. Παπανδρέου, συνοδευόμενος και από τη σύζυγό του, Άντα, δεν περιορίστηκε στο Λονδίνο, όπως κυριάρχησε στη δημοσιότητα, αλλά πέρασε και στην απέναντι πλευρά της Μάγχης. Αφού πέρασε από το Παρίσι έφθασε και στο παγωμένο Βερολίνο.
Εκεί, όπως πληροφορούμαστε από έγκυρες πηγές, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική συνάντηση με την οικογένεια Σημίτη, αφού ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, φιλοξενείτο από τον αδελφό του κ. Σπύρο Σημίτη.
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η διαρροή που είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα για την απορία που είχε ο κ. Σημίτης για τις κινήσεις του κ. Παπανδρέου.

Για το Σκοπιανό Επίσκεψη Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια τον Φεβρουάριο

Την Αθήνα και τα Σκόπια αναμένεται να επισκεφθεί ακόμη και μέσα στο Φεβρουάριο ο Μάθιου Νίμιτς, προσωπικός
απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες με σκοπό την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο διαπραγματευτής της Ελλάδας πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης έπειτα από συνάντηση με τον κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη.

"Είναι ευπρόσδεκτος να έρθει και στην περιοχή, ακόμα και μέσα στο Φεβρουάριο αν θέλει" τόνισε ο κ. Βασιλάκης.

Με νυχτερινή τροπολογία Σαρωτικό άνοιγμα 136 κλειστών επαγγελμάτων!

Λίγες ώρες πριν την επιστροφή του κλιμακίου της τρόικας στην Ελλάδα, η κυβέρνηση με τροπολογία έσπευσε να άρει τους περιορισμούς που διατηρούσαν «ημίκλειστα» 136 επαγγέλματα.

Ειδικότερα, τo πλήρες άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων προβλέπεται με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο πολυνομοσχέδιο το οποίο συζητείται στη Βουλή και θα ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη και προβλέπει ότι: «Διατάξεις νόμων, κανονιστικές πράξεις και ερμηνευτικές εγκύκλιοι που αντιβαίνουν στα προβλεπόμενα στα άρθρα 2 και 3 του ν. 3919/2011 καταργούνται».

Σε απεργιακό κλοιό η Αττική

Χιλιάδες εργαζόμενοι κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας προκειμένου να συμμετάσχουν στις δύο απεργιακές συγκεντρώσεις που είχαν κηρύξει για σήμερα τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες αλλαγές στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις μειώσεις στον ύψος των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Ελλάδα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Του Θάνου Αθανασίου από το real.gr

«Έχουμε κάνει πολλά αλλά δεν τα υπολογίζουν» έλεγε τη Δευτέρα το πρωί από το βήμα της Κομισιόν ο Ολιβιέ Μπαγί, εκπρόσωπος του προέδρου Μπαρόζο. Αναφερόταν στις προσπάθειες που έχουν κάνει οι 27 και η Κομισιόν για να περιορίσουν την κρίση κρατικού χρέους και παρόλα αυτά η Standard & Poor's υποβάθμισε και τα κράτη και τον ίδιο τον μηχανισμό στήριξης του ευρώ παρότι οι πάντες, ο Ρεν, ο Γιούνκερ, ο Μπαρνιέ, ο Σόιμπλε, ακόμα και ο Μάριο Ντράγκι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την απόφαση το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο.

Κέρδη καταγράφει την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Λευκωσία: Κέρδη καταγράφει αυτή την ώρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Στις 13:16, ο Γενικός Δείκτης Τιμών βρισκόταν στις 270,96 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη σε ποσοστό 1,92%.

Την ίδια ώρα, ο Δείκτης FTSE/CySE 20 βρισκόταν στις 96,02 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 1,81%.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανερχόταν στις 13:16 στα 246.464 ευρώ.

Οσον αφορά τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, άνοδο σημειώνουν ο δείκτης της Κύριας Αγοράς σε ποσοστό 2,05%, ο δείκτης των Τραπεζών σε ποσοστό 2,11%, και ο δείκτης των Επενδυτικών σε ποσοστό 0,25%.

Ανοδικό τέμπο διατηρεί το Χ.Α.

Μετά από συνολικά κέρδη 14,9% σε τέσσερις διαδοχικές κερδοφόρες συνεδριάσεις και με το ενδιαφέρον της αγοράς να παραμένει στραμμένο αποκλειστικά στις διαπραγματεύσεις για το PSI, ο τραπεζικός δείκτης του Χ.Α. διατηρεί και την Τρίτη ανοδικές διαθέσεις.

Εν μέσω αλλεπάλληλων αναφορών στον ξένο Τύπο για την πορεία των διαπραγματεύσεων, και με την πλειονότητα των τίτλων του FTSE20 να διαπραγματεύεται σε θετικό έδαφος, ο Γενικός Δείκτης διεκδικεί το επίπεδο των 650 μονάδων με κέρδη που έφτασαν νωρίτερα το 1,50%.

«Καθώς η πίεση για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI πριν το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας ενισχύεται, η νευρικότητα αναμένεται να επικρατήσει και στην σημερινή συνεδρίαση» σχολιάζει στο πρωινό της report η Marfin Analysis.

«Θετική ως προς την εξέλιξη και αισιόδοξη ως προς το κλείσιμο των τιμών» χαρακτηρίζει τη χθεσινή συνεδρίαση του Χ.Α. η Beta Securities, σημειώνοντας ότι «ως τεχνικός σχηματισμός δίνει ανοδικές ενδείξεις για την βραχυπρόθεσμη συνέχεια».

ΠΑΤΡΑ: Γκρέμισαν τα κάγκελα του λιμανιού ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Έγινε το πρώτο βήμα προς τη μεγάλη μέρα της απελυθέρωσης του παραλιακού μετώπου" δήλωσε ο Δημαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς. Όλα αυτά στη διάρκεια της επιχείρησης γκρεμίσματος του φράχτη που επί χρόνια χωρίζει το παραλιακό μέτωπο από την υπόλοιπη πόλη.
Η επιχείρηση ξεκίνησε σήμερα το πρωί και θα διαρκέσει έως ότου απομακρυνθούν όλα τα σιδερόφραχτα κιγκλιδώματα στο τμήμα του παλιού λιμανιού της πόλης από την οδό Γούναρη έως την Αγ. Νικολάου.
Όλα αυτά βέβαια στο πλαίσιο της πρόσφατης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και σε μια μορφή άσκησης πίεσης μιας και οι σχετικές υπουργικές δεσμεύσεις υπάρχουν, ωστόσο η υλοποίησή τους καθυστερεί αδικαιολόγητα, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν δημοτικοί παράγοντες.

Νέα από τη Σερβία

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΚΥΡΙΟΥ ΤΕΡΤΣΙ

16/01/2012
 Ο νέος Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, κ. Τζούλιο Τέρτσι, δήλωσε πως η Σερβία πρέπει να ενταχθεί όσο ταχύτερο δυνατόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ότι η σύνδεση αυτής της διαδικασίας με αναγνώριση του Κοσόβου εκ μέρους της Σερβίας αποτελεί άδικο και ανάρμοστο όρο. Στη συνέντευξη για την ημερήσια εφημερίδα Il Pikolo, από την Τεργέστη, ο κ. Terci εξέφρασε ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα χορηγήσει, στην επόμενη συνάντησή του, το μήνα Μάρτιο, το καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Σερβία. Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργού Τέρτσι, η Ιταλία υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες της Σερβίας να ενταχθεί, άνευ όρων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών υπέδειξε ότι η Σερβία είναι χώρα η οποία σέβεται τους ευρωπαϊκούς όρους, και ότι το τελευταίο παράδειγμα για αυτό αποτελεί η τήρηση της υποχρέωσής της να εκδώσει όλα τα άτομα που καταγγέλλονται για εγκλήματα πολέμου. «Εκτός αυτού, η Σερβία αποδείχθηκε σαν εξαιρετικά δραστήρια στο διάλογο με την Πρίστινα, όπου επιτεύχθηκαν συμφωνίες που σχετίζονται με τα ζητήματα της καθημερινής ζωής των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου»,- τόνισε ο κ. Terci. Απαντώντας σε ερώτημα αν ο ίδιος θεωρεί πως σε όλη αυτήν τη διαδικασία δε βοηθάει η δήλωση του προέδρου της Σερβίας, κυρίου Boris Tadić, ότι το επίσημο Βελιγράδι δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει το Κόσοβο, ο κ. Terci είπε πως αυτό είναι σωστό, αλλά και ότι ενώπιον της Σερβίας δεν μπορούν να τίθενται νέοι όροι για απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας.

Τί θα συμβεί αν στις 20 Μαρτίου δεν πληρωθούν τα 14,4 δισ. ευρώ...

Του Γιάννη Αγγέλη από το capital.gr

Η επόμενη μεγάλη υποχρέωση εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους ύψους 14,4 δισ. ευρώ είναι στις 20 Μαρτίου.

Μέχρι τότε μένουν εννέα περίπου εβδομάδες για να “τρέξει” η δίδυμη συμφωνία του “κουρέματος” κατά 50% του δημόσιου χρέους και να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση που θα δρομολογήσει την εκταμίευση των 89 περίπου δισ. ευρώ.

Τί θα συμβεί αν μέχρι τότε αυτά τα δύο “στοιχεία” δεν είναι παρόντα και η εκταμίευση της δόσης δεν κάνει δυνατή την αποπληρωμή των 14,4 δισ. ευρώ που είναι οι λήξεις των ομολόγων της 20ης Μαρτίου;

S&P: Υποβαθμίζει σε ΄AA+΄ την αξιολόγηση του EFSF

Η Standard & Poor΄s Ratings Services υποβάθμισε σήμερα κατά μία βαθμίδα την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση ΄AAA΄ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο ΄AA+΄, ενώ επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ΄A-1+΄.

Την ίδια στιγμή ο οίκος απομάκρυνε την αξιολόγηση από το καθεστώς CreditWatch όπου είχε τοποθετηθεί στις 6 Δεκεμβρίου του 2011 με αρνητικές προοπτικές . Το outlook είναι αναπτυσσόμενο (developing).

Η S&P επικαλείται για την απόφαση της την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Γαλλίας και της Αυστρίας σε ΄AA+΄ από ΄AAA΄ προηγουμένως με το outlook να είναι αρνητικό.