Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Νέα από τη Σερβία

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΚΥΡΙΟΥ ΤΕΡΤΣΙ

16/01/2012
 Ο νέος Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, κ. Τζούλιο Τέρτσι, δήλωσε πως η Σερβία πρέπει να ενταχθεί όσο ταχύτερο δυνατόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ότι η σύνδεση αυτής της διαδικασίας με αναγνώριση του Κοσόβου εκ μέρους της Σερβίας αποτελεί άδικο και ανάρμοστο όρο. Στη συνέντευξη για την ημερήσια εφημερίδα Il Pikolo, από την Τεργέστη, ο κ. Terci εξέφρασε ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα χορηγήσει, στην επόμενη συνάντησή του, το μήνα Μάρτιο, το καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Σερβία. Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργού Τέρτσι, η Ιταλία υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες της Σερβίας να ενταχθεί, άνευ όρων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών υπέδειξε ότι η Σερβία είναι χώρα η οποία σέβεται τους ευρωπαϊκούς όρους, και ότι το τελευταίο παράδειγμα για αυτό αποτελεί η τήρηση της υποχρέωσής της να εκδώσει όλα τα άτομα που καταγγέλλονται για εγκλήματα πολέμου. «Εκτός αυτού, η Σερβία αποδείχθηκε σαν εξαιρετικά δραστήρια στο διάλογο με την Πρίστινα, όπου επιτεύχθηκαν συμφωνίες που σχετίζονται με τα ζητήματα της καθημερινής ζωής των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου»,- τόνισε ο κ. Terci. Απαντώντας σε ερώτημα αν ο ίδιος θεωρεί πως σε όλη αυτήν τη διαδικασία δε βοηθάει η δήλωση του προέδρου της Σερβίας, κυρίου Boris Tadić, ότι το επίσημο Βελιγράδι δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει το Κόσοβο, ο κ. Terci είπε πως αυτό είναι σωστό, αλλά και ότι ενώπιον της Σερβίας δεν μπορούν να τίθενται νέοι όροι για απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας.
 
H ΣΥNANTHΣH TANTITΣ ME ΠOΡTOΓAΛO ΥΠOΥΡΓΟ

16/01/2012
 Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, συναντήθηκε σήμερα, στα παρασκήνια της Διάσκεψης των πρεσβευτών στο Βελιγράδι, με τον επικεφαλής της πορτογάλικης διπλωματίας, κύριο Paulo Portaš, τιμώμενο φιλοξενούμενο της εφετινής συνάντησης των Σέρβων πρεσβευτών. Επιπλέον, ο κ. Portaš είχε δηλώσει, προηγούμενα, απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες αυτής της συνάντησης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, σαν σχέδιο, θα παραμείνει ελλειπής εάν σ’αυτήν δεν ενταχθούν και όλες οι χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Σύμφωνα με τις προσδοκίες του, η Σερβία θα έχει να αντιμετωπίσει, στον ευρωπαϊκό δρόμο της, τη λήψη πολλών δύσκολων αποφάσεων, όμως, ο ίδιος πρόσθεσε και ότι οι φιλοευρωπαϊκές Αρχές του Βελιγραδίου, όπως δήλωσε, έδειξαν πως είναι ικανές να περατώσουν με επιτυχία αυτήν τη δουλειά. «Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους φιλοευρωπαϊκούς ηγετικούς παράγοντες της Σερβίας, οι οποίοι είναι έτοιμοι να λάβουν αυτήν την ευθύνη για τον εαυτό τους»,- δηλώσε στο τέλος ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, κ. Portaš.
 
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
 16/01/2012

 Οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδίκασαν τον αποκλεισμό των συνοριακών διαβάσεων του Κοσσυφοπεδίου προς την Κεντρική Σερβία, τον οποίο διοργάνωσαν πρόσφατα τα μέλη του κινήματος ‘Αυτοδιάθεση’, των Αλβανών από την Πρίστινα. «Όλες οι πράξεις που παρεμποδίζουν την ελεύθερη ροή ανθρώπων και εμπορευμάτων είναι απαράδεκτες»,- δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Majkl Man, στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου. Σημειώνεται ότι στις συμπλοκές της αστυνομίας του Κοσόβου με τους Αλβανούς – μέλη του κινήματος ‘Αυτοδιάθεση’, που προσπάθησαν το περασμένο Σάββατο να αποκλείσουν τις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις Merdare και Bela zemlja, μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και του υπόλοιπου μέρους της Σερβίας, με σκοπό να εμποδίσουν τη ροή εμπορευμάτων από την Κεντρική Σερβία, υπήρξαν πολλοί τραυματίες και από τις δύο πλευρές, και πολλές δεκάδες μελών αυτού του κινήματος συνελήφθηκαν. Ο αρχηγός  του κινήματος ‘Αυτοδιάθεση’, Aljbin Kurti, ανάγγειλε για τις 22 Ιανουαρίου νέα απόπειρα αποκλεισμού των συνοριακών διαβάσεων.
 
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΝΤΙΤΣ

16/01/2012
 Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, εξέφρασε σήμερα ελπίδα ότι η Σερβία θα αποκτήσει, μέχρι τα τέλη του αρξαμένου έτους του 2012, την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, ο κ. Tadić δήλωσε, απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες της 5ης Διάσκεψης των Σέρβων πρεσβευτών, στο Βελιγράδι, ότι η Σερβία θα συνεχίσει να παλεύει για την παραπέρα πραγματοποίηση των στόχων της μέσα σε ατμόσφαιρα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία θα αποτελέσει χαρακτηριστικό γνώρισμα όλης της χρονιάς. «Συνεχίζουμε να παλεύουμε μέσα σε τέτοιο περιβάλλον, με σκοπό να αποκτήσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ελπίζουμε ότι θα λάβουμε την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και συνεχίζουμε να καταβάλουμε και παραπέρα μεγάλες προσπάθειες με σκοπό την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου»,- δήλωσε ο κ. Tadić. O ίδιος τόνισε, στη συνέχεια, ότι η λύση των οικονομικών προβλημάτων στη Σερβία εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντίστοιχα από τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου. «Πρόκειται να συνεχίσουμε να λύουμε τις προκλήσεις μας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής μέσα σ’αυτήν την ατμόσφαιρα της κρίσης»,- είπε ο κ. Tadić, τονίζοντας ότι το πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εκφράζουν ενθουσιασμό σχετικά με την παραπέρα διεύρυνση της Ένωσης.
 
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

16/01/2012
 «Η Σερβία θα έπρεπε να αποκτήσει το στάτους υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή, αλλιώς, οι αρνητικές συνέπειες θα ήταν πολύ δύσκολες όχι μόνο για τη Σερβία, αλλά και για όλη την τριγύρω περιοχή»,- δήλωσε ο προϊστάμενος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώης, κ. Eduard Kukan. O ίδιος είπε, στη συνέντευξη για το Ραδιόφωνο ‘Ελεύθερη Ευρώπη’ ότι κατά την επερχόμενη περίοδο έχει μεγάλη σημασία να δείξει το Βελιγράδι ότι επιθυμεί πραγματικά την εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα, πράγμα στο οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αφιερώσουν δέουσα προσοχή. Επιπλέον, ο κ. Hans Svoboda, μέλος του Ευρωκοινοβουλίου από την Αυστρία, υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που η Σερβία δεν αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας, τότε θα επακολουθήσουν αρκετά μεγάλες αρνητικές συνέπειες. «Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε το τέρμα της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, και, φυσικά, όλη η τριγύρω περιοχή θα ήταν απογοητευμένη, σε περίπτωση που αποδειχτεί πως δεν υπάρχει υποστήριξη για ένταξη της Σερβίας, δηλαδή της μεγαλύτερης χώρας των Δυτικών Βαλκανίων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση»,- επισήμανε ο κ. Svoboda.
 
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΕΡΒΟΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΠΟΛΟ

16/01/2012
 Ο Dragan Jovović, ορειβάτης από την πόλη Κραγκούεβατς, είναι ο πρώτος Σέρβος που έφτασε στο Νότιο Πόλο, δηλαδή στο νοτιότερο σημείο της Γης. Συγκεκριμένα, ο Jovović ξεκίνησε το ταξίδι του προς τον Ανταρκτικό με τρεις Ρώσους, την 1η Ιανουαρίου, και αυτή η ομάδα ορειβατών έφτασε στο Νότιο Πόλο χτες, Κυριακή, το βράδυ κατά τις 9.30 ώρα Σερβίας. Τέλος αναφέρουμε ότι ο Jovović, επιχειρηματίας από το Κραγκούεβατς, έλαβε μέρος σε πολλές εκστρατείες ορειβατών και ανέβηκε σε πολλές κορυφές βουνών ανά τον κόσμο.
 
ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΠΛΙΤΖ»

16/01/2012
 «Τα μέλη της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών Σερβίας ειδοποιήθηκαν ότι ετοιμάζεται απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Boris Tadić, καθώς και ότι στόχο αυτής της επίθεσης μπορούν να αποτελέσουν, ακόμα, ο Σέρβος Πατριάρχης Κ.Κ. Ειρηναίος, ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, κ. Ivica Dačić και ο προϊστάμενος της σερβικής Αστυνομίας, κ. Milorad Veljović»,- γράφει σήμερα η ημερήσια εφημερίδα Blic, του Βελιγραδίου, και προσθέτει ότι ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Εσωτερικών Σερβίας έλαβε, την περασμένη Παρασκευή, ένα SMS μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο, που λέει ότι σε διαφορά από την προετοιμασία της απόπειρας δολοφονίας στην αθλητική αίθουσα Borik, η νέα απόπειρα δολοφονίας θα γίνει λιγότερο θεαματική. Πηγές της εφημερίδας Blic λένε πως εδώ πρόκειται για μήνυμα προειδοποίησης και όχι για μήνυμα απειλητικού χαρακτήρα, καθώς και ότι προέρχεται από το δίχτυο ενός ντόπιου οπερατέρ της κινητής τηλεφωνίας. «Το μήνυμα έστειλε κάποιος που γνωρίζει καλά την κατάσταση στους κύκλους των εγκληματιών και που έλαβε στη διάθεσή του τις πληροφορίες για προετοιμασία της απόπειρας δολοφονίας»,- ανέφεραν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν ότι η εν λόγω πληροφορία έγινε δεκτή με μεγάλη σοβαρότητα, καθώς και ότι η αστυνομία ενέτεινε τα μέτρα επιφυλακής.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΒΙΤΣ
16/01/2012
 Ο κ. Goran Bogdanović, Σέρβος υπουργός για το Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε φόβο ότι τα επεισόδια που προκάλεσαν τα μέλη του κινήματος ‘Αυτοδιάθεση’ στη συνοριακή διάβαση Merdare, και όλα αυτά που συνέβαιναν το περασμένο Σάββατο αποτελούν μόνο ένα είδος άσκησης και επίδειξης βίας, που θα μπορούσε, ίσως, να επαναληφθεί στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. «Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός που ακριβώς τώρα αναζωπυρώνονται τα πάθη και που εμφανίζονται σπινθηροβόλοι στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου. Τώρα όταν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα έδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και όταν εφαρμόζονται πλήρως στην πράξη αυτές οι συμφωνίες, προφανώς κάποιος χρειάζεται νέες προκλήσεις και την επαναφορά των πραγμάτων προς τα πίσω»,- δήλωσε ο κ. Bogdanović για την ημερήσια εφημερίδα Novosti, και πρόσθεσε λέγοντας πως είναι ολοφάνερο ότι κάποιος δεν επιθυμεί τη σταθερότητα και την προσέγγιση των απόψεων, επειδή κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται σ’αυτόν.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΕΡΕΜΙΤΣ
16/01/2012
 «Η παραπέρα προσέγγιση της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η περάτωση της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων, η ανάπτυξη περιφερειακής συνεργασίας και η εύρεση λύσης για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου θα παραμείνουν και παραπέρα να είναι οι κορυφαίοι στόχοι προτεραιότητας της εξωτερικής πολιτικής του Βελιγραδίου για το αρξάμενο έτος του 2012»,- δήλωσε σήμερα ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, κ. Vuk Jeremić, εγκαινιάζοντας τη Διάσκεψη των Σέρβων πρεσβευτών, στο Μέγαρο «Σερβία». Επιπλέον, ο υπουργός Jeremić διεμήνυσε προς τους Σέρβους διπλωμάτες ανά τον κόσμο ότι για όλο το σερβικό έθνος έχει ουσιαστική σημασία να συνεχίσει να εφαρμόζει στην πράξη κάθε στόχο προτεραιότητας, και όχι να θυσιάζει τον ένα στόχο για χάρη του άλλου. «Και παρά την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την παραπέρα πίστη μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, και η οποία θα έχει την αναπόφευκτη αρνητική επενέργεια επί των χωρών των Βαλκανίων, η Σερβία εκφράζει ακλόνητη τοποθέτηση υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής της»,- δήλωσε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας. Ο ίδιος υπογράμμισε, στη συνέχεια, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η τωρινή στάση της Σερβίας σχετικά με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και σχετικά με την ανάγκη της παραπέρα τήρησης των διατάξεων του Ψηφίσματος 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΝ ΚΙ ΜΟΥΝ
15/01/2012 Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Ban Ki-Mun, απηύθυνε σήμερα έκκληση υπέρ του τερματισμού της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, προειδοποιώντας ότι η παράνομη οικοδόμηση εβραϊκών οικισμών αντιβαίνει προς τη λύση στην οποία κατέληξαν τα δύο κράτη, με σκοπό τον τερματισμό της σύρραξης ανάμεσα σε δύο λαούς. «Η ισραηλινή κατοχή των αραβικών και των παλαιστινιακών εδαφών πρέπει να τερματιστεί. Επίσης, πρέπει να τεθεί τέρμα και στη βία σε βάρος του άμαχου πληθυσμού»,- δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες της διάσκεψης στη Βηρυτό, αφιερωμένη στο θέμα της παραπέρα ανάπτυξης της δημοκρατίας στον αραβικό κόσμο.

ΠΗΓΗ glassrbije

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου