Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Οι τρεις απελευθερώσεις της Βορείου Ηπείρου και το χρεος μας

Βόρειος Ἤπειρος ὀνομάζεται τό βόρειο τμῆμα τῆς Ἠπείρου πού τελεῖ ἀκόμη καί σήμερα ὑπό ἀλβανική κατοχή, παρόλο πού τήν πρώτη πεντηκονταετία τοῦ 20οῦ αἰώνα ἀπελευθερώθηκε τρεῖς φορές.

Γιά πρώτη φορά ἀπελευθερώθηκε μέ τούς Βαλκανικούς πολέμους. Τό 1912-13 οἱ ἑλληνικές στρατιωτικές δυνάμεις ἐλευθέρωσαν πόλεις καί χωριά ὅλης τῆς, ἑνιαίας τότε, Ἠπείρου.

Ἡ ἐλευθερία ὅμως δέν κράτησε γιά πολύ. Κι αὐτό γιατί οἱ Μεγ. Δυνάμεις μέ τό Πρωτόκολλο τῆς Φλωρεντίας (17 Δεκεμβρίου 1913) προσήρτησαν στό κράτος τῆς Ἀλβανίας, πού οἱ ἴδιες εἶχαν ἱδρύσει στίς 29 Ἰουλίου 1913, τό βόρειο κομμάτι τῆς Ἠπείρου.

Σύγκρουση ΗΠΑ-Άγκυρας “βλέπει” Τούρκος ειδικός: Ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει πολιτική παρά τις πιέσεις

Σε πορεία σύγκρουσης ΗΠΑ-Τουρκία αφού η Άγκυρα αγνοεί τα αμερικανικά αιτήματα επιστροφής στον "ίσιο δρόμο"

Τουρκική απάντηση στις αμερικανικές “οχλήσεις” για επιστροφή στην νομιμότητα της δύσης αποτελεί άρθρο Τούρκου ειδικού και συμβούλου του τουρκικού κρατικού ινστιτούτου.  

“Οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις «κατευθύνονται προς μια τεταμένη περίοδο» προειδοποιεί ο πρόεδρος του ινστιτούτου εξωτερικής πολιτικής, που εδρεύει στην Άγκυρα, καθηγητής Χούσεϊν Μπασί, αποκαλώντας ως «σκληρή» τη ρητορική που υλοποιεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του στις ΗΠΑ. 

Συμφωνία Αναστασιάδη-Νετανιάχου για «πράσινο διαβατήριο»

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποίησε στην Ιερουσαλήμ το απόγευμα της Κυριακής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης εργασίας. Επεσήμαναν τις προσπάθειες για αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και προβλημάτων, όπως οι συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Αναστασιάδης και Νετανιάχου συζήτησαν για το «Πράσινο Διαβατήριο». Σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει:

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να πληροφορήσω ότι από την 1/04/21, οι Ισραηλινοί πολίτες που έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποχρεούνται να κάνουν PCR τεστ όταν ταξιδεύουν στην Κύπρο και δεν θα τεθούν σε καραντίνα κατά την άφιξη».

Η Ελλάδα και το «δόγμα του τρελού Τούρκου»

Αλέξανδρος Μαλλιάς
Από το liberal

 Ο μέχρι κυνισμού ρεαλισμός είναι θεμελιώδες και αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της διεθνούς πραγματικότητας, της πολιτικής ισχύος και της σύγκρουσης, ισορροπίας και προώθησης συμφερόντων.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα αυτή δεν αγγίζει τους ρομαντικούς που εξακολουθούν να θεωρούν, χωρίς μάλλον να το πιστεύουν, την άσκηση εξωτερικής πολιτικής ως άσκηση αδελφοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών.

Δεν έχουν παρά να παρακολουθήσουν και να προσπαθήσουν να αντιληφθούν τις συμφωνίες και ανίερες συμμαχίες στα μέτωπα του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης και της Συρίας.

Ισραήλ: 38 δισ. δολ από ΗΠΑ για F-35, F-15EX, V-22, ε/π CH-47 & KC-46A! Για την Ελλάδα “μπαρμπα-Σαμ”;

Μια εξαιρετικά διδακτική για την Ελλάδα είδηση μας έρχεται από το Ισραήλ, όπου η γνωστή εφημερίδα “The Jerusalem Post”, δημοσιοποίησε την απόφαση των ενόπλων δυνάμεων που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση και αφορά στα οπλικά συστήματα, η προμήθεια των οποίων θα καλυφθεί από την δωρεάν βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα, ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος δεκαετίας (2019-2028). Ήτοι, 3,8 δισ. δολ. σε ετήσια βάση.

Προτού αναφερθούμε στις λεπτομέρειες του εντυπωσιακού εξοπλιστικού πακέτου που θα καλυφθεί από αυτά τα κονδύλια, μας δίδεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναφερθούμε στην Ελλάδα.