Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Η «ξεχασμένη» γενοκτονία των Ασσυρίων

Μαρία Μοτίκα, Αρθρογράφος
Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, στον Τομέα Ρωσίας, Ευρασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Η συντονισμένη δράση Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων μονόδρομος για την αναγνώριση των γενοκτονιών των χριστιανικών πληθυσμών.

Όταν οι Νεότουρκοι ανήλθαν στην εξουσία, έθεσαν ως προτεραιότητα την καλλιέργεια και ανάπτυξη της τουρκικής εθνικής ταυτότητας, υιοθετώντας το σύνθημα «η Τουρκία στους Τούρκους». Μια από τις βασικές μεθόδους για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο ήταν η εκκαθάριση των μειονοτήτων, γεγονός που οδήγησε στη γενοκτονία των αυτόχθονων χριστιανικών κοινοτήτων της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΣ ΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΩΝ ΜΕΣΑ AΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στην παρούσα μελέτη η γενοκτόνος πράξη των Σεπτεμβριανών (6 – 7/9/1955,

Κωνσταντινούπολη) μελετάται έχοντας υπόψη μόνο:

  • Ως πρωτογενείς πηγές τα ανοικτά και δημοσιευμένα επίσημα κρατικά αρχεία της Τουρκικής Δημοκρατίας
  • Δεδομένα – γεγονότα της περιόδου 18/2/1952 <> 5/1/1961 [Αποδοχή ως πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκική Δημοκρατία <> Λήξη δίκης 6ης -7ης Σεπτεμβρίου στη νήσο Πλάτη (Yassıada) των Πριγκηπονήσων].

Τέλος, στο Κεφάλαιο IV γίνεται μία σύντομη αναφορά σε ότι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις της περιόδου 1955 και ένα σύντομο συμπέρασμα για τον λόγο απόσεισης της γενοκτόνου πράξης των Σεπτεμβριανών από τον διεθνή παράγοντα.

Βασίλης Σ. Κυρατζόπουλος

ABSTRACT

The object of present study is the September genocide act (6 – 7/9/1955, Istanbul) having regard only:

Η Μάσα Αμίνι και η υποκρισία της Δύσης

Πού έχουν κρυφτεί τώρα όλοι όσοι σκίζουν τα ρούχα τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πού είναι όλες οι φεμινίστριες που υπεραμύνονται με φανατισμό ότι είναι δικαίωμα και “επιλογή” των μουσουλμανίδων γυναικών να φοράνε το χιτζάμπ; Ξέχασα όμως, αυτό το ειδεχθές έγκλημα δεν είναι γυναικοκτονία, είναι υπεράσπιση της επανάστασης απέναντι στα αντιδραστικά δυτικά πρότυπα. Παρεμπιπτόντως δε, παρατηρώ ότι οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιες γυναίκες συμμετέχουν σε διάφορες συναυλίες “για τον άνθρωπο”! Τυχαίο;;;

Χριστίνα Σταματοπούλου

Οι γυναίκες του Ιράν δείχνουν τον δρόμο απέναντι σε ένα βάναυσο και ανελεύθερο καθεστώς…

Το Ιράν «φλέγεται»: 11 νεκροί, μαζικές διαδηλώσεις και μπλακ άουτ στα social media

Στους εννέα οι νεκροί από τις εκτεταμένες ταραχές με αφορμή τον θάνατο μιας 22χρονης

Η κρίση αξιών και ο σεβασμός του Θεσμού των Ε.Δ.

Της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου , Ιστορικού- Διεθνολόγου *

Είμαι η πρώτη και μέσα από την αρθρογραφία μου το λέω εμφατικά, ότι τους Θεσμούς που αποτελούν τις ρίζες της Πολιτείας μας δεν τους αγγίζουμε… Είχα μία συζήτηση πολύ πρόσφατα με τον Καθηγητή μου και Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής ΑΠΘ σχετικά με τους Θεσμούς και τα πρόσωπα που τους εκπροσωπούν, πού υπάρχει το όριο, ώστε η κριτική ενός προσώπου που φέρει κάποιο θεσμικό αξίωμα, να μετατρέπεται κατ’ ουσίαν σε συκοφαντία…

Ο δύσκολος δρόμος Ερντογάν να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με όσους συγκρούσθηκε

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το άνοιγμα, το φλέρτ Τουρκίας με το Ισραήλ συνεχίζεται, χωρίς ωστόσο να έχει αρθεί η εκατέρωθεν καχυποψία, που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Γιαϊρ Λαπίντ, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Οι σχέσεις των δυο χωρών διανύουν περίοδο ομαλοποίησης. Ή τουλάχιστον αυτό επιχειρείται.

  • Σημειώνεται ότι το 2010, μετά τη φονική επιδρομή των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, που προσπαθούσε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, οι σχέσεις είχαν φθάσει στη χειρότερη τους φάση. Εξ ου και το γεγονός ότι τελευταία συνάντηση του Ερντογάν με Ισραηλινό Πρωθυπουργό έγινε το 2008.

Συνάντηση Τατάρ – Ερντογάν στην Νέα Υόρκη: Η Τουρκία στηρίζει τη λύση των δύο κρατών

Κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν είχε στην Νέα Υόρκη ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην συνάντηση παρευρίσκονταν επίσης ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Δεν γίνεται αναφορά σε οποιαδήποτε δήλωση μετά την συνάντηση.

Σε ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρεται ότι ο κ. Τατάρ μίλησε στο TVNET όπου δήλωσε πως την προσπάθεια «κατοχύρωσης της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους» την διεξάγουν με την στήριξη της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι οι εδώ και δεκαετίες συνομιλίες για την ομοσπονδία δεν έφεραν αποτέλεσμα γιατί η ε/κ πλευρά δεν πήρε στα σοβαρά την έννοια της ισότητας.

FALCON LEAP – 22: Έλαμψαν οι Έλληνες αλεξιπτωτιστές στην συμμαχική άσκηση(Φωτο)

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 η Πολυεθνική Άσκηση με την επωνυμία «FALCON LEAP – 22», που πραγματοποιήθηκε στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, με την συμμετοχή Ειδικών Δυνάμεων από συνολικά 11 Χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Τσεχία).

Η «FALCON LEAP – 22» διοργανώνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου της Επιχείρησης «MARKET GARDEN» και αποσκοπεί στην επαύξηση της ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, καθώς και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα αεραποβατικών επιχειρήσεων.

Αποκλειστικό directus.gr: Σχέδιο αποσταθεροποίησης-Άγκυρα: ”Οι Έλληνες βασάνισαν μετανάστες στον Έβρο”-Εσπευσμένα σε Κομοτηνή-Ξάνθη ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής!-Εικόνες

Οργανωμένο σχέδιο έχουμε από Άγκυρα και ΜΚΟ. Στόχος και σκοπός να δημιουργήσουν ένα ψεύτικο αφήγημα εις βάρος της πατρίδας μας.

Αναλυτικά τι αναφέρουν οι Τούρκοι:

”Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας! Οι Έλληνες ξεγυμνώνουν μετανάστες. Η Ελλάδα συνεχίζει να σπρώχνει τους μετανάστες στο θάνατο τόσο στο Αιγαίο όσο και στον ποταμό Έβρο.

Η Ελλάδα, βρίσκεται συχνά στην ημερήσια διάταξη με την απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών. Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας βασάνισαν μετανάστη με συσκευή ηλεκτροσόκ και έκαψαν διάφορα μέρη του σώματός του και στη συνέχεια χτύπησαν τον μετανάστη με σίδερο και και τον έκαψαν με γόπες. Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας έσπρωξαν μέχρι θανάτου τον μετανάστη, του οποίου πήραν τα χρήματα και το κινητό.”

Ξεμπρόστιασε την Αγκυρα μέσα στον ΟΗΕ: «Στα πρόθυρα εξαφάνισης η ελληνική μειονότητα» είπε ο εκπρόσωπος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Τις «πολιτικές διακρίσεων» που εφάρμοσε η Τουρκία κατά της ελληνικής μειονότητας και είχαν ως αποτέλεσμα «να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης», κατήγγειλε εκ μέρους της ΕΕ και των κρατών-μελών της ο ειδικός εκπρόσωπ;oς της για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ίμον Γκίλμορ με δήλωσή του στην 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και με αφορμή την 30ή επέτειο από την έγκριση της Διακήρυξης για τα Δικαιώματα των Προσώπων που ανήκουν σε Εθνικές ή Εθνοτικές, Θρησκευτικές και Γλωσσικές Μειονότητες.

«Η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά λύπη της για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφάρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική μειονότητα να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης» ανέφερε συγκεκριμένα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Sabah: Η Τουρκία γιορτάζει τα γενέθλιά της με TFX, Altay, TB-3, Kizilelma, Anadolu

“Μια σειρά από νέες πολυαναμενόμενες πλατφόρμες, οι οποίες θα παραδοθούν το 2023, όταν η Τουρκία θα γιορτάζει την 100η επέτειο της Δημοκρατίας, υπόσχεται να παρουσιάσουν η τουρκική αμυντική βιομηχανία, με στόχο να παράσχει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τον πιο προηγμένο εξοπλισμό που αναπτύχθηκε με εγχώριους πόρους”, αναφέρει σε εκτενές της άρθρο η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah..

“Το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης (MMU), το πιο σημαντικό τεχνολογικό έργο στη χώρα και πραγματοποιείται από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI), θα βγει από το υπόστεγο στις 18 Μαρτίου 2023. Το TF-X MMU, ένα τζετ πέμπτης γενιάς  με παρόμοια χαρακτηριστικά με το F-35 Lightning II της Lockheed Martin”, αναφέρει η Sabah, προσφέροντας πρώτης ποιότητας σανό στους αναγνώστες της.

Διπλωματικός πυρετός στον ΟΗΕ: Το bullying από την Τουρκία και η αντεπίθεση της Ελλάδας

 Αλεξία Τασούλη 

Συνεργάτες του εισηγήθηκαν να αφήσει αυτή τη φορά στην άκρη τη διπλωματική γλώσσα και να είναι η απάντηση του πολύ σκληρή.

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί παρενοχλήσεις, δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από καμία χώρα, μετέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν του από τους ομογενείς και το ελληνοαμερικανικό λόμπι με αφορμή την επίσκεψή του στην Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από τον Έβρο: «Κανείς δεν μπορεί να μας πειράξει»(Βίντεο)

Τα λόγια του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ακούστηκαν απ’ άκρη σ’ άκρη στα σύνορα του Έβρου, περνώντας ένα ηχηρό μήνυμα «απέναντι» 

Χρήστος Μαζανίτης 

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος περιοδεύει σε όλα τα φυλάκια στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο, μιλώντας σε χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

«Κανείς δεν μπορεί να μας πειράξει. Όσο είστε εσείς εδώ, όσοι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν αυτό που κάνουν». Αυτά τα λόγια του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ακούστηκαν απ’ άκρη σ’ άκρη στα σύνορα του Έβρου, περνώντας ένα ηχηρό μήνυμα «απέναντι».

Nευρικότητα στα τουρκικά ΜΜΕ για την απάντηση Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

Τη σκυτάλη από τον Τούρκο πρόεδρο έλαβαν τα τουρκικά ΜΜΕ, που συνεχίζουν την επίθεση και την παραπληρόφορηση κατά της Ελλάδας.

Ηχηρή απάντηση ετοιμάζει η Ελλάδα στην επίθεση που εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας τη χώρα μας ότι πνίγει πρόσφυγες στο Αιγαίο, κατηγορώντας την για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 

Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συνεργάτες του πρωθυπουργού εισηγήθηκαν να μιλήσει με σκληρή γλώσσα αφήνοντας στην άκρη τη διπλωματία. 

Την ίδια ώρα, σε έναν παράλληλο διπλωματικό πυρετό, βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενημερώνοντας τους ομολόγους του στη Νέα Υόρκη για την προπαγάνδα της Τουρκίας.

Σέ τουρκικά χωρικά ὕδατα πνίγηκαν τά νεογνά, κ. Ἐρντογάν

Σπρώχνατε πρός τήν ἑλληνική ἐπικράτεια πάνω ἀπό 30.000 μετανάστες καί μικρά παιδιά χωρίς σωσίβια καί ζητᾶτε τά ρέστα ἀπό τό βῆμα τοῦ ΟΗΕ; – Ἑλληνοτουρκικός πόλεμος στά Ἡνωμένα Ἔθνη – Ἀθλιότητες κατά τῆς χώρας μας – Τήν κατηγόρησε γιά ἐγκλήματα κατά τῆς ἀνθρωπότητος – Δένδιας: Ἀσύστολα ψέματα, δέν δικαιοῦται νά ὁμιλεῖ

ΞΕΠΕΡΑΣΕ τόν ἑαυτό του! Δέν ὑπάρχει προηγούμενο τέτοιας ἀθλιότητος στό βῆμα τοῦ ΟΗΕ ἀπό καταβολῆς τοῦ διεθνοῦς ὀργανισμοῦ! Ὁ Ταγίπ Ἐρντογάν δέν ἐξαπέλυσε ἁπλῶς κατηγορίες κατά τῆς Ἑλλάδος. Ἐξέμεσε ψεύδη καί ἀνυπόστατες κατηγορίες! Ἀκόμη καί γιά «ἐγκλήματα κατά τῆς ἀνθρωπότητος» κατηγόρησε τήν χώρα μας. Ποιός; Ὁ κληρονόμος τοῦ Ἀττίλα. Ὁ συνεχιστής τοῦ ἔργου τῶν γενοκτονιῶν στήν Μικρά Ἀσία

Λογική, αλήθεια και συναίσθημα κατά Ερντογάν

Αγγελος Στάγκος 

Η ομιλία του Τ. Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση στον ΟΗΕ ίσως και να αιφνιδίασε κάπως την ελληνική πλευρά. Μάλλον δεν περίμενε η Αθήνα ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα επικεντρωνόταν στο προσφυγικό / μεταναστευτικό προκειμένου να δυσφημήσει την Ελλάδα, αφήνοντας στη συγκεκριμένη περίπτωση στην άκρη την απίστευτη ρητορική των απειλών που εκτοξεύει και κλιμακώνει ανοιχτά σε καθημερινή βάση κατά της ελληνικής κυριαρχίας στο χώρο του Αιγαίου (εννοούμε στα ελληνικά νησιά) και της Θράκης, με αιχμή του δόρατος τη μειονότητα εκεί.

Ο Ερντογάν «όμηρος» του Πούτιν στη νέα φάση

 Μπάμπης Παπαπαναγιώτου 

Επτά μήνες και μερικές ήττες χρειάστηκε ο Β. Πούτιν προκειμένου να αφήσει τα προσχήματα της «στρατιωτικής επιχείρησης» και να προχωρήσει σε κανονική επιστράτευση, έστω και μερική. Ομολογώντας, έτσι, ότι στην Ουκρανία κάνει κανονικό πόλεμο. Αυτό χρειαζόταν άραγε κανείς για να καταλάβει ότι η ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου σήμαινε αυτομάτως και πόλεμο;

Οχι βέβαια. Αλλά εδώ και 7 μήνες ο Β. Πούτιν και οι απανταχού υποστηρικτές του, που είτε «είναι με τον άνθρωπο» είτε κρύβονται πίσω από τις ίσες αποστάσεις, δούλευαν εαυτούς και αλλήλους ότι αυτό που γίνεται στην Ουκρανία δεν είναι ακριβώς πόλεμος. Είναι κάτι μεταξύ «αντιναζιστικής», «απελευθερωτικής» εκστρατείας και μιας περίπου «νόμιμης άμυνας» απέναντι στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση ο Β. Πούτιν, ο Σ. Λαβρόφ και η Μ. Ζαχάροβα επί 8 μήνες -γιατί το δούλεμα είχε αρχίσει πριν από την εισβολή με τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνει καμία εισβολή- δούλευαν κατά πρόσωπο όλο τον πλανήτη.

Στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο η ισοτιμία τουρκικής λίρας – δολαρίου

Η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε σήμερα το κύριο επιτόκιό της για δεύτερο διαδοχικό μήνα, από 13% σε 12%, και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου έπεσε στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδό της.

Λίγο μετά τις 14:00 (ώρα Ελλάδας), η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος ήταν 18,38 λίρες για ένα δολάριο, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό χαμηλό ρεκόρ.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία είχε ήδη μειώσει τον περασμένο μήνα το κύριο επιτόκιό της κατά μία μονάδα, δικαιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη και πάλι τις «αβεβαιότητες αναφορικά με την παγκόσμια ανάπτυξη και τους γεωπολιτικούς κινδύνους».

Λέρος: Αγνοούνται 6 ακόμη μετανάστες – Διασώθηκαν 49, ανάμεσά τους 4 παιδιά (Εικόνες)

Έξι μετανάστες ακόμη αγνοούνται στη Λέρο, ενώ διασώθηκαν 49 που εντοπίστηκαν σε παραλία βορειοανατολικά του νησιού όταν το φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαιναν καταστράφηκε κατά την προσέγγιση τους στο νησί.

Οι διασωθέντες 4 παιδιά 18 γυναίκες και 27 άνδρες θα οδηγηθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Αναφορικά με το περιστατικό έρευνας διάσωσης που είναι σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά Λέρου μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 49 άτομα τα οποία είχαν βγει στην ακτή και σύμφωνα με δήλωση τους αγνοούνται ακόμα έξι άτομα. Σύμφωνα με δήλωση τους είχαν ξεκινήσει από την Τουρκία.

Ερντογάν: Μητσοτάκης και Δένδιας ζουν στον κόσμο τους

Όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν χάνει την ευκαιρία να επιτίθεται στην Ελλάδα, αυτή τη φορά απαντώντας στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης. 

“Οφείλει να απαντήσει για την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης που κάποτε ήταν ακμάζουσα και αριθμούσε πάνω από 100.000 ανθρώπους και σήμερα είναι μόλις 5.000 άνθρωποι”, είπε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τον Τούρκο πρόεδρο να… σηκώνει το γάντι.  

Ερντογάν: Συζήτησα με Πούτιν απευθείας πτήσεις από Ρωσία στα Κατεχόμενα

 Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει πως υπήρξε συζήτηση για το θέμα με τον Ρώσο ομόλογό του. Τούρκος υπουργός υποστηρίζει ότι δύο ρωσικές αεροπορικές εταιρείες ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν πτήσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, δήλωσε την Πέμπτη ότι συζήτησε την έναρξη απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία στα Κατεχόμενα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Αν ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου",

Ανάλυση: Γιατί η επιστράτευση δείχνει την απόγνωση του Πούτιν - Υπέκυψε στις πιέσεις των στρατηγών

Στοιχείο απόγνωσης και πιέσεις από τα "γεράκια" του Κρεμλίνου βλέπουν αναλυτές στο διάγγελμα Πούτιν και την ανακοίνωση περί "μερικής επιστράτευσης".
Χωρίς να πει τη λέξη "πόλεμος", ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εδώ και ένα 24ωρο – με την κήρυξη μερικής επιστράτευσης - αναβαθμίσει τη "στρατιωτική επιχείρηση" που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία.

Νέες προτάσεις της Κομισιόν για το αέριο, αλλά δεν περιλαμβάνουν πλαφόν

Η ενεργειακή κρίση θα αποτελέσει βασικό θέμα κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα στις 7 Οκτωβρίου και της τακτικής Συνόδου Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 20 - 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να προστατεύσει τα κράτη – μέλη της ΕΕ από την ενεργειακή κρίση εξετάζει η Κομισιόν, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο που έχει στην κατοχή του. 

Η Επιτροπή σκοπεύει να δημοσιεύσει στις 28 Σεπτεμβρίου ένα έγγραφο που θα περιγράφει λεπτομερώς τα μελλοντικά μέτρα για τη μείωση της αστάθειας και την αύξηση του όγκου συναλλαγών στις αγορές ενέργειας.

Σε τροχιά ολομέτωπης σύγκρουσης Ευρώπη και Πούτιν – Νέες κυρώσεις στον απόηχο των πυρηνικών απειλών

Βρυξέλλες και Μόσχα τραβούν το σχοινί της αντιπαράθεσης - Ίσως και Παρασκευή οι αποφάσεις για τον νέο γύρο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας - Πού αποδίδεται η επιθετική ρητορική του Πούτιν 

Αντίδραση στις τελευταίες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αφού ανακοίνωσε την κινητοποίηση 300.000 έφεδρων στρατιωτικών, έριξε στο «τραπέζι» και την απειλή των πυρηνικών όπλων, αναζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία «βλέπει» μια νέα αναζωπύρωση στο μέτωπο της Ουκρανίας. 

Μπορεί η επιστράτευση να αλλάξει την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία;

 Στάθης Κετιτζιάν

Οι ήττες του ρωσικού στρατού στην ανατολική περιοχή του Χάρκοβο οδήγησαν σε ριζική αλλαγή της στρατηγικής του Κρεμλίνου. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία δεν διέθεταν εδώ και καιρό τους πόρους για ενεργό δράση σε ένα μέτωπο άνω των χιλίων χιλιομέτρων, αλλά η Μόσχα αρνούνταν να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τον πιο προφανή τρόπο - την επιστράτευση.

Μετά την επιτυχημένη ουκρανική επίθεση, κατέστη σαφές ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν ήταν πλέον ικανές ούτε για παθητική άμυνα. Στις 21 Σεπτεμβρίου, με έξι μήνες καθυστέρηση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε "μερική επιστράτευση". Το διάταγμα του Πούτιν περιέχει πολύ ασαφή διατύπωση, ενώ μία παράγραφος είναι απόρρητη (πιθανώς προσδιορίζει τον αριθμό των ατόμων που πρέπει να κινητοποιηθούν).

Καταγγελία ΕΕ για τις «πολιτικές διακρίσεων» της Τουρκίας κατά της ελληνικής μειονότητας και για τα ανθρώπινα δικαιώματα

 Τι είπε ο ειδικός εκπρόσωπος της για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ίμον Γκίλμορ με δήλωσή του στην 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών 

Τις «πολιτικές διακρίσεων» που εφάρμοσε η Τουρκία κατά της ελληνικής μειονότητας και είχαν ως αποτέλεσμα «να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης», κατήγγειλε εκ μέρους της ΕΕ και των κρατών-μελών της ο ειδικός εκπρόσωπος της για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ίμον Γκίλμορ με δήλωσή του στην 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και με αφορμή την 30ή επέτειο από την έγκριση της Διακήρυξης για τα Δικαιώματα των Προσώπων που ανήκουν σε Εθνικές ή Εθνοτικές, Θρησκευτικές και Γλωσσικές Μειονότητες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τελικά δεν πήγαινε σύμφωνα με το σχέδιο

 

Της Ιωάννας Βαρδαλαχάκη
ivard@naftemporiki.gr

Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο και η Ρωσία θα επιτύχει τους στόχους της. Στους επτά μήνες των συγκρούσεων έχουμε ακούσει πολλές φορές αυτή τη διατύπωση από στόματα υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Μόσχας, και κυρίως του εκπρόσωπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Γιατί ανακόπηκε πλήρως η προέλαση των Ουκρανών στα Ανατολικά και Νότια; - Γιατί κόλλησαν οι ρωσικές δυνάμεις;

 

Γιατί ανακόπηκε πλήρως η προέλαση των Ουκρανών στα Ανατολικά και Νότια; - Ο ρόλος των Drones αυτοκτονίας

Σάλος στη Ρωσία, στέλνουν συλληφθέντες διαδηλωτές να πολεμήσουν στην Ουκρανία -«Δεν είναι παράνομο», λέει ο Πεσκόφ

 

Σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες, Ρώσοι που συλλαμβάνονται στις διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης, παίρνουν φύλλο πορείας για τον πόλεμο, γεγονός που δεν διέψευσε, αντιθέτως επιβεβαίωσε, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Διαδηλώσεις στη Ρωσία κατά της επιστράτευσης και συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών

 

«Βίαιες κρατήσεις και κλήσεις στο στρατιωτικό γραφείο εγγραφής και στράτευσης: αποτελέσματα δράσεων κατά της κινητοποίησης στις 21 Σεπτεμβρίου»

Σεπτέμβριος 22, 2022. Ελλάδα.

Οι ρωσικές δυνάμεις ασφάλειας συνέλαβαν πάνω από 1300 άτομα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της επιστράτευσης που ανακοινώθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κλιμακώνοντας τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, όπως ανέφερε η ρωσική  οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info το βράδυ της Τετάρτης.

Φινλανδία: Αυξάνεται η κυκλοφορία στα σύνορα με τη Ρωσία

 

Συνολικά 4.824 Ρώσοι έφτασαν στην Φινλανδία μέσω των ανατολικών συνόρων την Πέμπτη AP/Manuel Balce Ceneta

Η Φινλανδία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη γειτονική Ρωσία μετά την κήρυξη από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν μερικής επιστράτευσης εφέδρων, δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας της χώραςΆντι Καϊκόνεν.

Πόλεμος στην Ουκρανία – Μακρόν: Η Ρωσία βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνδεσης από τον υπόλοιπο κόσμο

 

«Η Μόσχα κλιμακώνει τις εντάσεις, προβαίνει σε εκβιασμούς και επισείει ακόμα και τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων»

Ιταλία: Παραμονές των εκλογών, η ρωσική πρεσβεία ανάρτησε φωτογραφίες πολιτικών με τον Πούτιν

 

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ρώμη δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Twitter τις φωτογραφίες Ιταλών ηγετών με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όλως τυχαίως, τρεις μόλις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Aπόπειρα Γερμανίας για μόνιμη συμμετοχή στο ΣΑ του ΟΗΕ

 

«Εδώ και χρόνια, η Γερμανία έχει δεσμευτεί για τη μεταρρύθμιση και τη διεύρυνσή του, ιδίως γύρω από χώρες του παγκόσμιου Νότου. Η Γερμανία είναι επίσης έτοιμη να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη», δήλωσε ο Σολτς. [EPA-EFE/Peter Foley]

Η Γερμανία θα υποβάλει αίτηση για να γίνει μόνιμο μέλος του κύριου εκτελεστικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Νέα Υόρκη: Τζο Μπάιντεν και Λιζ Τρας συμφώνησαν για περαιτέρω στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας

 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συμφώνησαν την Τετάρτη ότι οι ενέργειες του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Πούτιν, καταδεικνύουν πως είναι επιτακτική ανάγκη για τους συμμάχους να συνεχίσουν την στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ιράν: Αντικαθεστωτικό χαρακτήρα παίρνουν οι διαδηλώσεις για το θάνατο της Μαχσά Αμινί – Μεγαλώνει ο κατάλογος των νεκρών

 

Διαδήλωση στην Τεχεράνη για το θάνατο της Μαχσά Αμινί (Φωτ.: EPA/STR)

Από την αρχή των κινητοποιήσεων έχει μειωθεί η ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, ενώ λίγο αργότερα οι αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp.

Γ. Καραμπελιάς: Οδεύουμε σε ιστορική ρεβάνς – Να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη (ηχητικό)

 

Συζήτηση του Γιώργου Καραμπελιά με τον Λάμπρο Καλαρρύτη στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών FM.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη, Παραπολιτικά FM, 21/09/2022

 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη, Παραπολιτικά FM, 21/09/2022

Ευάγγελος Στεργιούλης: Αρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρο-Από ενιαίο αμυντικό χώρο μέχρι ΝΑΤΟ...

 

Ευάγγελος Στεργιούλης: Αρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρο-Από ενιαίο αμυντικό χώρο μέχρι ΝΑΤΟ...

Ιγνατίου Μ.: Ανθελληνικό παραλήρημα Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

 

Ο γνωστός δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου μας ενημερώνει από την Ουάσινγκτον για την ομιλία του Τούρκου προέδρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (21-09-2022).

Δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη – Λαβρόφ

 

Δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη – Λαβρόφ

Κώστας Υφαντής, Οι δικαιωματιστές της Ευρώπης ακούν αυτά που λέει ο Ερντογάν για την χώρα μας

 

Οι δικαιωματιστές της Ευρώπης είναι διατεθειμένοι να ακούσουν τα πάντα, ακόμα και αυτά που λέει ο Ερντογάν για την συμπεριφορά της χώρας μας στο μεταναστευτικό μιας και επικρατεί μια λογική "δεν παίζει ρόλο ποιος τα λέει". 

Σάββας Καλεντερίδης: Πώς πρέπει να απαντήσει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν | ZOOM (21-9-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Πώς πρέπει να απαντήσει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν

Απάντηση στα τούρκικα fake news: Οι Τούρκοι μας πετάνε στο ποτάμι και μας στέλνουν στην Ελλάδα | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων | OPEN TV

 

1. Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να δεχτούμε μπούλινγκ από κανέναν
2. Απάντηση στα τούρκικα fake news: Οι Τούρκοι μας πετάνε στο ποτάμι και μας στέλνουν στην Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: η απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν και τα fake news

 

Ελληνοτουρκικά: η απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν και τα fake news

Μη επανδρωμένα πλοία σχεδίασαν και κατασκευάζουν οι Τούρκοι | Αταίριαστοι | 22/09/022

 

1. Μη επανδρωμένα πλοία σχεδίασαν και κατασκευάζουν οι Τούρκοι
2. Καιρίδης: Από την επίθεση φιλίας ο Ερντογάν εξαίρεσε την Ελλάδα

Εκνευρισμός Ερντογάν που δεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ | Σήμερα | 22/09/2022

 

1. Εκνευρισμός Ερντογάν που δεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ
2. Σφυροκόπημα Ορχάν Παμούκ στον Ερντογάν
3. Οι Τούρκοι αναλυτές θεωρούν απειλή την παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα
4. Μητσοτάκης στο Bloomberg: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της κυριαρχίας
5. Παραλήρημα και προκλήσεις από τον Ερντογάν
6. Θεοδωρικάκος: "Ο Ερντογάν θα πάρει την απάντηση που του πρέπει"

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη προς Άγκυρα: Κανένας δεν πρόκειται να κάνει μπούλινγκ στην Ελλάδα | Ώρα Ελλάδος 22/9/2022 | OPEN TV

 


1. Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη προς Άγκυρα: Κανένας δεν πρόκειται να κάνει μπούλινγκ στην Ελλάδα
2. Αντιδράσεις μετά το διάγγελμα Πούτιν - Γιατί έκανε επιστράτευση
3. Γιατί εκνευρίστηκε ο Σολτς μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν
4. Ηχηρό μήνυμα του στρατηγού Κ. Φλώρου από τον Έβρο: Είμαστε ισχυροί στρατιωτικά
5. Σαβ. Καλεντερίδης: Όσα είπε ο Ερντογάν στον ΟΗΕ έκαναν μεγάλη ζημιά