Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Ο δύσκολος δρόμος Ερντογάν να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με όσους συγκρούσθηκε

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το άνοιγμα, το φλέρτ Τουρκίας με το Ισραήλ συνεχίζεται, χωρίς ωστόσο να έχει αρθεί η εκατέρωθεν καχυποψία, που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Γιαϊρ Λαπίντ, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Οι σχέσεις των δυο χωρών διανύουν περίοδο ομαλοποίησης. Ή τουλάχιστον αυτό επιχειρείται.

  • Σημειώνεται ότι το 2010, μετά τη φονική επιδρομή των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, που προσπαθούσε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, οι σχέσεις είχαν φθάσει στη χειρότερη τους φάση. Εξ ου και το γεγονός ότι τελευταία συνάντηση του Ερντογάν με Ισραηλινό Πρωθυπουργό έγινε το 2008.

Στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος Πρόεδρος φρόντισε να συναντήσει και στελέχη της εβραϊκής κοινότητας. Όπως μεταδίδεται από τη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ηγετικά στελέχη της εβραϊκής κοινότητας της Νέας Υόρκης ως επίσης και με αντιπροσωπεία ραβίνων που είναι εγκατεστημένοι σε χώρες που επικρατεί ο μουσουλμανισμός. Δήλωσε δε ότι επιθυμεί να επισκεφθεί επίσημα το Ισραήλ μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης θέλει διακαώς να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με το Τελ Αβίβ. Αυτός ο στόχος έχει να κάνει και με το γεγονός ότι τον εξυπηρετεί να κλείσει ένα ανοικτό μέτωπο καθώς θεωρεί πως τον συμφέρει να μην έχει μονίμως απέναντι του το Ισραήλ. Την ίδια ώρα, η εξομάλυνση των σχέσεων έχει να κάνει και με την οικονομική διάσταση. Κι αυτή η παράμετρος αφορά και τις δυο χώρες. Η Άγκυρα έχοντας καταφέρει να κεφαλοποιήσει κέρδη από τη μη συμμετοχή στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επενδύει και στην ανάπτυξη των συναλλαγών με το Ισραήλ. Περαιτέρω, ο Ερντογάν θεωρεί προφανώς πως μέσω του Τελ Αβίβ θα είναι πιο εύκολος ο δρόμος του προς την Ουάσινγκτον και στις αγορές μαχητικών που τόσο πολύ θέλει.

Στη μεγάλη εικόνα ενδεχομένως να τεθεί και το ενεργειακό. Η κατοχική Τουρκία θέλει να είναι μέρος των εξελίξεων στην περιοχή,  ειδικά στο θέμα κεφάλαιο αυτό. Πώς; Ενδεχομένως «σκοτώνοντας» τις συνεργασίες στις οποίες εμπλέκεται η Κυπριακή Δημοκρατία ή βάζοντας χέρι στα κοιτάσματα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ενισχύσει τις προσπάθειες του με ανοίγματα και προς άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής, πέραν του Ισραήλ. Στη λίστα του για εξομάλυνση των σχέσεων βρίσκεται η Αίγυπτος αλλά και η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο δρόμος του αυτός προφανώς και δεν είναι εύκολος καθώς με τις χώρες αυτές, με τις οποίες συγκρούσθηκε στο παρελθόν, υπάρχουν και διαφορετικά συμφέροντα. Είναι σαφές πως η μεγαλομανία του Ερντογάν οι επεκτατικοί σχεδιασμοί του, είναι λόγος για τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών να κρατούν αποστάσεις.

ΠΗΓΗ apopseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου