Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Ανάλυση: Γιατί η επιστράτευση δείχνει την απόγνωση του Πούτιν - Υπέκυψε στις πιέσεις των στρατηγών

Στοιχείο απόγνωσης και πιέσεις από τα "γεράκια" του Κρεμλίνου βλέπουν αναλυτές στο διάγγελμα Πούτιν και την ανακοίνωση περί "μερικής επιστράτευσης".
Χωρίς να πει τη λέξη "πόλεμος", ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εδώ και ένα 24ωρο – με την κήρυξη μερικής επιστράτευσης - αναβαθμίσει τη "στρατιωτική επιχείρηση" που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία.

Τι πέτυχε: Για πρώτη φορά βγήκαν τόσο μαζικά οι Ρώσοι στους δρόμους φωνάζοντας "Δεν θέλουμε να πεθάνουμε για τον Πούτιν", ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ότι ενήργησε με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο, υπό αφόρητες πιέσεις από τα αποκαλούμενα "γεράκια" του Κρεμλίνου μετά τις σημαντικές νίκες των Ουκρανών στα ανατολικά.

Ανάλυση: Γιατί η επιστράτευση δείχνει την απόγνωση του Πούτιν - Υπέκυψε στις πιέσεις των στρατηγών

Ένα ερώτημα είναι αν αντέχει να επωμιστεί χιλιάδες νεκρούς Ρώσους που καθώς θα είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι στρατεύσιμοι κινδυνεύουν να σκοτωθούν στην Ουκρανία, όπως είχε γίνει πολύ παλιότερα - τη δεκαετία του '80 - στο Αφγανιστάν και πιο πρόσφατα στην Τσετσενία.

Το Κρεμλίνο, λένε αναλυτές, δεν θέλει να τροφοδοτήσει αντιπολεμικό αίσθημα όμως μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε το ακριβώς αντίθετο.

ΜΟΣΧΑ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ο γνωστός για το σκληρό πόκερ του, Πούτιν, κατέφυγε στην επιλογή που δεν ήθελε να κάνει: Tην επιστράτευση καθώς ήξερε ότι θα προκαλούσε αντιπολεμικά αντανακλαστικά.

Η φράση-κλειδί και η απόγνωση του Πούτιν

"Όταν απειλείται η εδαφική της ακεραιότητα, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει ό,τι μπορεί, αυτό δεν είναι μπλόφα", τόνισε ο Πούτιν, υπονοώντας την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Ντμίτρι Ορέσκιν υποστήριζει ωστόσο ότι ο Πούτιν ουσιαστικά υπέκυψε στην πίεση του φιλοπολεμικού στρατοπέδου, των λεγόμενων "γερακιών" του Κρεμλίνου.

"Δεν είναι του στιλ του", είπε, αναφερόμενος στον τρόπο που ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις για την μερική επιστράτευση και την στήριξη των δημοψηφισμάτων στην Ουκρανία, και συμπληρώνει: "Πιστεύω ότι αναγκάστηκε να το κάνει αυτό".

Ο κύριος παράγοντας που έκανε τον Πούτιν να ανακοινώσει αυτά τα μέτρα ήταν η επιτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας, είπε ο Ορέσκιν. "Ο Πούτιν προφανώς πείστηκε από τα ανώτατα κλιμάκια του ρωσικού στρατού, που του έκαναν σαφές ότι η Ρωσία δεν διαθέτει το στρατιωτικό δυναμικό για να συνεχίσει τον πόλεμο", προσθέτει.

Οι διαδοχικές "κόκκινες γραμμές" της Ρωσίας εξανεμίζονται

Ο Κέιρ Τζάιλς, από τη διεθνή δεξαμενή σκέψης Chatham House, βλέπει στην δική του ανάλυση που δημοσιεύθηκε στον Guardian, ότι στο διάγγελμα του Πούτιν "υπήρχε το στοιχείο της απόγνωσης". "Δεν είναι μπλόφα", είπε ο Πούτιν – μια αναγνώριση ότι όλες οι προηγούμενες απειλές του εναντίον της Δύσης, για χρήση πυρηνικών και μη, έχουν αποδειχθεί κούφια λόγια καθώς οι διαδοχικές ρωσικές "κόκκινες γραμμές" εξανεμίστηκαν μπροστά στην αποφασιστικότητα της Δύσης και τη μαχητικότητα των Ουκρανών.

Το διάγγελμά του είναι "μια περαιτέρω αναγνώριση ότι η Ρωσία δεν μπόρεσε να κερδίσει στο πεδίο της μάχης – επομένως, για να νικήσει την Ουκρανία, πρέπει να κερδίσει αλλού". Αυτή η νίκη, ελπίζει ο Πούτιν, θα έρθει μέσω της υπονόμευσης της διεθνούς υποστήριξης της Ουκρανίας. Είναι μια τολμηρή επιλογή, εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής, καθώς και ένα παιχνίδι με τους "φοβισμένους" μεταξύ των δυτικών ηγετών – ειδικά εκείνους που πιστεύουν την προπαγάνδα της Μόσχας και όχι το αμυντικό δόγμα της, το οποίο καθορίζει ένα πολύ πιο περιορισμένο σύνολο περιστάσεων όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα".

Η ανταλλαγή αιχμαλώτων και η επιστοφή των ηρώων του Αζοφστάλ

Σε αυτό το σκηνικό, η ανταλλαγή αιχμαλώτων σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή καθώς μεταξύ αυτών των προσώπων που έδωσε η Ρωσία, είναι ορισμένοι από τους πιο εμβληματικούς μαχητές του Αζοφστάλ, κάτι που όπως σημειώνεται από ανταποκριτές δυτικών ΜΜΕ, στο εσωτερικό εκλαμβάνεται ως μια ήττα της Ρωσίας.

"Μερική επιστράτευση" - Τι θα συμβεί στην πράξη

Η Ρωσία σχεδιάζει να καλέσει περίπου 300.000 εφέδρους - δηλαδή ανθρώπους που είχαν στρατιωτική εκπαίδευση και, όπως τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, διαθέτουν ειδικές δεξιότητες που απαιτούνται στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Θα περιλαμβάνουν πολλούς έφεδρους αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και άνω των 60 ετών.

Η Ρωσία θα μπορούσε θεωρητικά να κινητοποιήσει περίπου 25 εκατομμύρια ανθρώπους για στρατιωτική θητεία, αλλά αυτό δεν εξετάζεται ακόμη. Τόσο ο πρόεδρος Πούτιν όσο και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου τόνισαν ότι στρατεύσιμοι δεν θα σταλούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Πούτιν - Σοϊγκού



Ο Σόιγκου είπε ότι τα επιπλέον στρατεύματα θα κληθούν να υπερασπιστούν στην πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας που εκτείνεται σε περίπου 1.000 χιλιόμετρα.

Η επιστράτευση θα πάρει ένα τρίμηνο για να ολοκληρωθεί. Ο Πούτιν έχει, άλλωστε, δηλώσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για μια μακρά μάχη.

Ρωσία – Ουκρανία: Ποια χώρα είναι ισχυρότερη στρατιωτικά

Ο ρωσικός στρατός υπετερεί αριθμητικά του στρατού της Ουκρανίας, αλλά τους τελευταίους μήνες οι τακτικές των Ουκρανών στο πεδίο της μάχης και τα εξελιγμένα όπλα δυτικής τεχνολογίας που έχουν δοθεί στην αμυνόμενη χώρα, έχουν μειώσει αυτό το χάσμα.

javelin

Οι χάρτες που καθημερινά επεξεργάζεται το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου είναι ενδεικτικοί της κατάστασης και των δυναμικών στο πεδίο των μαχών.

Όσο για την απειλή του Πούτιν για τη χρήση πυρηνικών, η επίσημη αντίδραση της ΕΕ ήταν να περιγράψει τη στάση του Πούτιν ως ένα "πολύ επικίνδυνο τζογάρισμα με τα πυρηνικά", όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στανό, σημειώνοντας ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των δαπανών της για όπλα για την Ουκρανία, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί τον επόμενο μήνα.

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου