Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία – Ένα οδοιπορικό

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Καλώς ήλθατε στην κόλαση! Σήμερα βλέπουμε τις εικόνες φρίκης από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τέτοιες ημέρες 23 χρόνια πριν, έβλεπα αντίστοιχες εικόνες φρίκης, περιδιαβαίνοντας την τότε Γιουγκοσλαβία. Όπως και τώρα, έτσι και τότε, τα κατεστραμμένα κτήρια μαρτυρούν τη βαρβαρότητα. Τα καμένα κορμιά των αθώων θυμάτων ιστορούν την τραγωδία. Ένας ολόκληρος λαός, όπως σήμερα οι Ουκρανοί, θρηνούσε με αξιοπρέπεια στα χαλάσματα. Και ανάμεσα στα ερείπια και στο θάνατο η Ειρήνη, η κόρη του Δία και της Θέμιδος και αδελφή της Ευνομίας και της Δίκης, πασχίζει να βρει το δικό της αποκούμπι.

Η Κύπρος και το Ξανθό Γένος - Πάντα περιμέναμε τους άλλους να μας σώσουν

Πέτρος Ασσιώτης, Αρθρογράφος
Πρόεδρος της Κίνησης Προάσπισης Κυπριακής Δημοκρατίας

Σαν χώρα, από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, ουδέποτε πήραμε στα σοβαρά πως έπρεπε να στηριχθούμε για την άμυνα της χώρας μας στις δικές μας δυνάμεις. Πάντα θέλαμε να μας σώσουν κάποιοι άλλοι. Μια χώρα από αυτές που νομίζαμε πως ήταν πάντα στο πλευρό μας, ήταν η Σοβιετική Ένωση και μετά την διάλυσης της, η Ρωσία. Γνωστή σε όλους μας ώς το Ξανθό Γένος που σύμφωνα με τον μύθο θα μας έσωζε ή θα μας σώσει από την Τουρκία.

Δυστυχώς δεν ήταν ουδέποτε έτσι τα πράγματα.

Γρίβας Κ.: Θα δεχτούμε ισχυρές πιέσεις για να παραχωρήσουμε εθνική κυριαρχία στην Τουρκία για ...(Βίντεο)

Ο καθηγητής γεωπολιτικής ασφάλειας στο ΕΚΠΑ και καθηγητής γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Κων/νος Γρίβας, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό FOCUS για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου στην Τουρκία (10-03-2022). 

Ο κ. Γρίβας αρχικά είπε ότι έχει την ελπίδα ότι θα είναι η αρχή του τέλους της λογικής των παραχωρήσεων αλλά και το φόβο ότι θα είναι η αρχή της προσπάθειας ‘συμβιβασμού’, παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας. Όπως είπε θα δεχτούμε και ήδη δεχόμαστε πολύ ισχυρές πιέσεις για ΄συμβιβασμό’, ουσιαστικά να παραχωρήσουμε εθνική κυριαρχία στην Τουρκία, γιατι αυτό θέλει, για να μη διαταραχθεί η ενότητα του ΝΑΤΟ αυτή την κρίσιμη περίοδο εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν υπάρχει μέρος του εθνικού πολιτικού συστήματος σε αυτού του είδους το συμβιβασμό. 

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία - Όλες οι εξελίξεις από τη 16η μέρα ρωσικής εισβολής

Εκρήξεις σε γεωγραφικά απομακρυσμένες πόλεις της Ουκρανίας σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής σύμφωνα με αναφορές που μεταδίδει το BBC. 

Συγκεκριμένα, η ουκρανική τηλεόραση και μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εκρήξεις στο Λούτσκ στα βορειοδυτικά, τςη χώρας καθώς και στο Ντνίπρο – πόλη της ενδοχώρας κοντά στον ποταμό Δνείπερο και σημαντικό προπύργιο στην κεντροανατολική Ουκρανία. 

Καμία από τις δύο αυτές πόλεις δεν είχαν γίνει μέχρι στιγμής στόχος επιθέσεων. 

 Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις: