Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Γρίβας Κ.: Θα δεχτούμε ισχυρές πιέσεις για να παραχωρήσουμε εθνική κυριαρχία στην Τουρκία για ...(Βίντεο)

Ο καθηγητής γεωπολιτικής ασφάλειας στο ΕΚΠΑ και καθηγητής γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Κων/νος Γρίβας, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό FOCUS για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου στην Τουρκία (10-03-2022). 

Ο κ. Γρίβας αρχικά είπε ότι έχει την ελπίδα ότι θα είναι η αρχή του τέλους της λογικής των παραχωρήσεων αλλά και το φόβο ότι θα είναι η αρχή της προσπάθειας ‘συμβιβασμού’, παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας. Όπως είπε θα δεχτούμε και ήδη δεχόμαστε πολύ ισχυρές πιέσεις για ΄συμβιβασμό’, ουσιαστικά να παραχωρήσουμε εθνική κυριαρχία στην Τουρκία, γιατι αυτό θέλει, για να μη διαταραχθεί η ενότητα του ΝΑΤΟ αυτή την κρίσιμη περίοδο εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν υπάρχει μέρος του εθνικού πολιτικού συστήματος σε αυτού του είδους το συμβιβασμό. 

Ο κ. Γρίβας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έκανε την αμφιλεγόμενη κίνηση να ταυτιστεί ολοκληρωτικά και απόλυτα και μάλιστα ως αιχμή του δόρατος της δυτικής στρατηγικής ενάντια στη Ρωσία σε αυτό τον πόλεμο. Άλλο είναι να βγαίνεις και να καταγγέλεις τη σαφή παραβίαση του δεθνούς δικαίου άλλο να είσαι γενικώς εκεί που αναγκαστικά πρέπει να είσαι και άλλο είναι να βγαίνεις τόσο επιθετικά μπροστά. Αυτό σημαίνει ότι παίρνεις θέση υπέρ της άκαμπτης, αδιαπραγμάτευτης και αναμφισβήτητης επιβολής του διεθνούς δικαίου. Για ένα θέμα που δε σε αφορά άμεσα. Σημαίνει ότι δεσμεύεσαι και στη δική σου εξωτερική πολιτική για τα άμεσα ενδιαφέροντά σου. Πρέπει επομένως και έναντι της Τουρκίας που κάνει μία διαρκή και επιθετική και ακραία παραβίαση του διεθνούς δικαίου, να υιοθετήσεις την ίδια άποψη. Εάν δε το κάνεις και πας με τη λογική του συμβιβασμού, αυτομάτως βάζεις ένα τεράστιο αυτογκόλ. Δίνεις μια εικόνα ακραίας αδυναμίας. Οπότε, δε ξέρω εάν αυτές οι συζητήσεις έχουν κάποιο νόημα. 

Ο κ. Γρίβας σημείωσε ότι φτάσαμε πάρα πάρα πολύ κοντά στο να περάσουμε το πυρηνικό κατώφλι, με απροσδιόριστες συνέπειες. Τα προηγούμενα 24ωρα φτάσαμε πολύ κοντά στο να γίνει κάτι πολύ επικίνδυνο. Συζητήθηκε αυτό που λέμε «επιβολή απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από την Ουκρανία. Αυτό σημαινει ότι θα πηγαίναμε σε πολεμική αναμέτρηση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Και οι Ρώσοι, ήταν πολύ πιθανόν να κάνουν περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων. Η παρέμβαση των ψυχραιμότερων και εκείνων που γνωρίζουν καλά τις καταστάσεις, πάγωσε το θέμα. Χωρις αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις και μέσα στο ΝΑΤΟ που είναι πρόθυμες να οδηγηθούμε σε μία τέτοια κατάσταση. Ναι, υπάρχει κίνδυνος. 

Ο κ. Γρίβας τόνισε και την αναγκαιότητα σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κυριολεκτικά αλλάζει ο κόσμος τώρα. Εάν δεν κάνεις συμβούλιο αρχηγών αυτή την εποχή, πότε θα κάνεις; Αυτή τη στιγμή χρειάζεται η συναίνεση και μία κοινή γραμμή για το τι θα κάνουμε απέναντι σε αυτόν το νέο κόσμο και πολύ επικίνδυνο κόσμο που ανατέλλει. 

Πηγή: focusfm.gr https://focusfm.gr/kon-nos-grivas-fta...

Το βίντεο είναι από το Ενημέρωση και Σκέψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου