Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκαν 59 καλά διατηρημένες φαραωνικές σαρκοφάγοι - Δείτε το Βίντεο

Ως τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη της Αιγύπτου για το 2020, χαρακτήρισε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας, Χάλιντ Ελ Ανάνι, την εύρεση 59 καλά διατηρημένων σαρκοφάγων στη Νεκρόπολη της Σακκάρα, που χρονολογούνται εδώ και τουλάχιστον 2.600 χρόνια.

Τη μεγάλη αποκάλυψη έκανε ο Ελ Ανάνι ενώπιον 43 πρέσβεων και εκπροσώπων χωρών και περίπου 200 δημοσιογράφους, που έγιναν μάλιστα μάρτυρες του ανοίγματος μίας εκ των σαρκοφάγων, για να διαπιστώσουν ότι παρέμειναν σφραγισμένες και κλειστές μέχρι σήμερα, διατηρώντας μάλιστα αρκετά καλά τα εξωτερικά τους χρώματα.

Έλληνες και Ελληνοαρμένιοι -μεταξύ τους και γυναίκες- δηλώνουν εθελοντές για να πολεμήσουν τους Αζέρους Τούρκους

Η αρμενική διασπορά στην Ελλάδα κάλεσε τους συμπατριώτες της να προσφερθούν εθελοντές στον αρμενικό στρατό για να συμμετάσχουν στη στρατιωτική σύγκρουση εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο Μηνάς Οβαννσιάν, επικεφαλής του Αρμενικού Πολιτιστικού Κέντρου στην Αθήνα, μεταδίδει η Δημόσια Ραδιοφωνία της Αρμενίας.

Η επιστράτευση εθελοντών ανακοινώθηκε πριν τρεις ημέρες και μέχρι στιγμής έχουν ήδη εγγραφεί περισσότεροι από 100 εθελοντές.

Οι εθελοντές για το μέτωπο είναι Αρμένιοι και Έλληνες πολίτες ή με διπλή υπηκοότητα.

Η “εθνική έκτακτη ανάγκη” ΗΠΑ: Μήπως εξυπηρετεί τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα;

Το 2017 οι ΗΠΑ αναγνώρισαν 35 ορυκτά τα οποία είναι απαραίτητα για την οικονομική και εθνική ασφάλεια, οι αλυσίδες εφοδιασμού τους είναι ευάλωτες σε κινδύνους, και εξυπηρετούν ουσιαστικές λειτουργίες στην κατασκευή προϊόντων η απουσία των οποίων μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την οικονομία ή την εθνική ασφάλεια. Αυτά τα 35 κρίσιμα ορυκτά είναι απαραίτητα για προϊόντα από τα οποία εξαρτώνται περισσότερο η στρατιωτική, εθνική υποδομή και η οικονομία των ΗΠΑ (αεροπλάνα, υπολογιστές, κινητά τηλεφώνα, συστήματα παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και προηγμένων ηλεκτρονικών).

Γράφει ο Δρ. Σωτήρης Καμενόπουλος*
(Κάτοχος διδακτορικού τίτλου από τη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι τομείς του ερευνητικού του ενδιαφέροντος είναι η βιώσιμη αξιοποίηση των ορυκτών πόρων, η γεωπολιτική και η διαχείριση κινδύνων)

Από το defence-point

Οι ΗΠΑ σήμερα δεν έχουν την ικανότητα να τα παράξουν σε επεξεργασμένη μορφή στις ποσότητες

Η ιστορία επαναλαμβάνεται: ”Ο Ερντογάν θα απελάσει αν χρειαστεί 100.000 Αρμένιους από την Τουρκία”

Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με απάθεια την Τουρκία να διαπράττει εκτοπισμούς και γενοκτονίες

Ο πόλεμος Αρμενίων-Αζέρων έχει επιφέρει αλυσιδωτές υπόγειες αντιδράσεις, τρομερού μίσους στο εσωτερικό της ισλαμικής εθνικιστικής Τουρκίας, η οποία βράζει στην κυριολεξία κατά των Αρμενίων.    

Η ουσία στο όλο ζήτημα είναι η δήλωση “βόμβα” την οποία ξεστόμισε πρώην βουλευτής του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) με το όνομα Selina Doğan, η οποία έχει αρμενική καταγωγή, μιας και αν πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο, τότε θα είναι σίγουρα μια τραγική επανάληψη της αιματοβαμμένης ιστορίας στην χώρα αυτή.

Ιωάννης Μάζης: “Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;”- Άρθρο για τις ψευδαισθήσεις μας στα ελληνοτουρκικά

Γράφει ο  Ιωάννης Θ. Μάζης, Καθηγητής Γεωπολιτικής, ΕΚΠΑ 2 Oκτωβρίου 2020

Από το militaire

α) Η Ελλάδα δεν “εξαγόρασε κανενός είδους αποτροπή” λόγω της επισκέψεως του κου Πομπέο στην Θεσσαλονίκη και εις την Σούδα. Μόνον ως ευφυολόγημα δύναται να θεωρηθεί αυτή η φράσις. Ευφυολόγημα που καθίσταται προφανές μέσω της αναλύσεως του όρου αυτού: ο “αποτρέπων” αποθαρρύνει ή εξαναγκάζει τον αντίπαλο, από το να προβεί σε επικίνδυνες και ανεπιθύμητες ενέργειες εναντίον του. Εάν ο αποτρέπων επιθυμεί να αποτρέψει μιαν ένοπλην επίθεση εναντίον του

Ο ασθενής πρόεδρος και τα τρία σενάρια

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Από το dw.com

Στην μόλυνση του Ντόναλντ Τραμπ με κορωνοϊό λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου επικεντρώνει το ενδιαφέρον του ο γερμανικός τύπος. Σχόλια και για Σύνοδο Κορυφής και τη στάση έναντι της Τουρκίας.

Το θέμα που κυριαρχεί στον γερμανικό τύπο είναι η μόλυνση του Ντόναλντ Τραμπ με κορωνοϊό. Το Spiegel Οnline παραθέτει τα τρία σενάρια. Το πρώτο είναι ότι οι εξελίξεις θα αποτελέσουν καταστροφή για τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς. «Ο Τραμπ βρίσκεται ήδη σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πολύ πίσω από τον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν (…) Η είδηση της μόλυνσής του από κορωνοϊό μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα -εις βάρος του (…) Mέχρι πρόσφατα ο Τραμπ δήλωνε ότι στην κρίση του κορωνοϊού τα χειρότερα έχουν περάσει.»

Η σκόνη από την Αφρική Τι περιέχει και τι προβλήματα υγείας προκαλεί; Οδηγίες για ευπαθείς ομάδες

Της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου,  medlabnews.gr 

Από το medlabgr

Η αφρικανική σκόνη επισκέπτεται όλο και πιο συχνά την Ελλάδα και την Κύπρο τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του φαινομένου της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα


Σε έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, εντόπισαν μια ολόκληρη λίστα από επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη.