Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

 ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ελλάδα: Τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα του 2021(Φωτο)

Μαρία Θερμού

Μια δύσκολη χρονιά και για τις αρχαιολογικές ανασκαφές ήταν η φετινή, αυτό όμως δεν πτόησε τους περισσότερους αρχαιολόγους, που βρέθηκαν στο πόστο τους αντιμετωπίζοντας με ψυχραιμία τις νέες, αντίξοες συνθήκες και φέρνοντας στο φως σπουδαία ευρήματα.

Από την πρωτεύουσα των Μακεδόνων τις Αιγές ως την μινωική Κρήτη, από την Εύβοια, την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες ως και την Αττική ή τις θάλασσες ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός αποτυπώνεται σε κάθε μεγάλο ή μικρό αντικείμενο που αποκαλύπτεται, συμπληρώνοντας ένα πάζλ χιλιετιών.

Αν πούμε όμως, ότι τα τυχαία ευρήματα έκαναν τη διαφορά δεν θα είναι υπερβολή.

“100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών: Ιστορικό γεγονός ή πολιτική παρακαταθήκη?”(Βίντεο)

Η συζήτηση, η οποία έγινε στις 22-12-2020 διαδικτυακά με live streaming στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συντονίστηκε από τον έγκριτο δημοσιογράφο Πάρη Καρβουνόπουλο και συμμετείχαν: 


Κωνσταντίνος Γρίβας, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
Βλάσσιος Αγτζίδης, Ιστορικός & Συγγραφέας
Ιωσήφ-Γρηγόριος Κασσεσιάν, Συγγραφέας & Γραμματέας του Κέντρου Ελληνο-Αρμενικών Μελετών και
Gemil Turan Bazidi, Δημοσιογράφος & Συγγραφέας 

Αικατερίνη Πουλάκη, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πυξίδα-Ι.Γ.Ε.ΣΥ.Α.

Διοργανωτής: Πυξίδα Ινστιτούτο Γεωπολιτικής, Εθνικής Συγκρότησης & Ανάπτυξης

Πολεμικό Ναυτικό, ΚΟΡΒΕΤΕΣ: Μετά τους Ιταλούς, εν όψει ανατρεπτικής πρότασης και από τους Βρετανούς;

Ένα δημοσίευμα που αφορούσε σε ένα “υποθετικό – αντισυμβατικό (out of the box) σενάριο” του “NAVAL DEFENCE” αποτέλεσε την αφορμή για το σημερινό άρθρο. Το σενάριο που ξετυλίγεται είναι μιας υποθετικής βρετανικής πρότασης για την απόκτηση τεσσάρων φρεγατών με οπλισμό κορβέτας (κωδικοποιημένη ως Type 31 στο Royal Navy), με βάση την πρόταση της Babcock για τις AH-140 Arrowhead. Τη μετεξέλιξη της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας κλάσης Iver Huitfeld των Δανών σε βρετανικά χέρια. Όπως όμως είναι σε θέση να γνωρίζει το DP μετά από ρεπορτάζ, επαναλαμβάνουμε, με αφορμή το εν λόγω άρθρο που οδήγησε σε ανάκληση “σκόρπιων” πληροφοριών του πρόσφατου παρελθόντος, οι Βρετανοί έχουν ήδη κάνει μια πρώτη διερευνητική κρούση στην ελληνική πλευρά. Εάν κάτι εκπλήσσει είναι για ποιον λόγο η προσέγγιση αυτή δεν μετουσιώθηκε σε συγκεκριμένη πρόταση που θα κατατεθεί στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ).

Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Σύμφωνα λοιπόν με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η έμμεση βολιδοσκόπηση, με τη μορφή

Ινστιτούτο IFW: Το ευρώ δεν είναι αναντικατάστατο για τη Γερμανία

Σοκ και δέος προκαλεί η τοποθέτηση του ενός εκ των δύο επικεφαλής του Ινστιτούτου για τη Διεθνή Οικονομία (IfW), ενός θεσμού με ισχυρή επιρροή και μεγάλο κύρος στη Γερμανία.

Κι αυτό διότι επαναφέρει ένα ζήτημα που έμοιαζε να έχει μπει οριστικά στο χρονοντούλαπο: Την αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη.

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές προς τους εταίρους της στην Ευρώπη ότι «το ευρώ δεν είναι αναντικατάστατο για τη Γερμανία, που έχει και άλλες επιλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στέφαν Κόοθς, μιλώντας στην Handelsblatt.

Η Λιβύη διαλύεται – Οι εκλογές, η ντε φάκτο διχοτόμηση και η Ελλάδα

Του Ευθύμιου Τσιλιόπουλου από το slpress.gr

Οι εκλογές δεν είναι η μαγική λύση που θα φέρει την σταθερότητα και την ειρήνη στη Λιβύη. Είναι όμως ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό και η αναβολή τους την περασμένη Τετάρτη δεν είναι απλά μια απογοήτευση. Η Λιβύη διαλύεται και όπως το περιέγραψε ένας αναλυτής, «είναι εκτροχιασμός ενός τρένου σε αργή κίνηση». Ο ΟΗΕ ή δεν έκανε τίποτα, ή οι λανθασμένες αποφάσεις του οδήγησαν στην αναβολή. Είχε καταγγείλει χρηματισμό αντιπροσώπων για την εκλογή Ντμπεϊμπά ως προσωρινού προέδρου, αλλά η διαδικασία δεν ακυρώθηκε ούτε επαναλήφθηκε.

Δεν πήγε καθόλου καλά η συνομιλία Μπάιντεν-Πούτιν: Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν σκληρές προειδοποιήσεις για την Ουκρανία(Βίντεο)

Ο Τζο Μπάιντεν απείλησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η αμερικανική αντίδραση σε οποιαδήποτε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν σκληρή, ενώ ο ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε τον αμερικανό ομόλογό του ότι η επιβολή νέων κυρώσεων άνευ προηγουμένου από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους θα αποτελούσε «κολοσσιαίο λάθος» που θα μπορούσε να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις τους.

Μολαταύτα, η ρωσική πλευρά έκανε γνωστό πως ο κ. Πούτιν είναι «ικανοποιημένος» έπειτα από την 50λεπτη «σοβαρή» συζήτηση με τον κ. Μπάιντεν.

Και οι δύο ηγέτες έπλεξαν το εγκώμιο της διπλωματίας, που θεωρούν ότι μπορεί να προσφέρει μια οδό εξόδου από την κρίση.

«Καλή χρονιά» από τους Τούρκους με «μπλοκάρισμα» του Αιγαίου για όλο το 2022!

Οι «φίλοι και σύμμαχοι» Τούρκοι «εύχονται καλή χρονιά», με NAVTEX διαρκείας που «κλειδώνουν» περιοχές του Αιγαίου για σχεδόν ολόκληρο το 2022! Είναι πρακτική που οι Τούρκοι ακολουθούν αρκετά χρόνια τώρα.

Οι περιοχές όπως προκύπτει από τον χάρτη δεν είναι τυχαίες. Επί της ουσίας «μπλοκάρουν» ολόκληρο το Αιγαίο.

Όπως γίνεται κάθε χρόνο , έτσι και φέτος δεν αναμένεται κάποια ουσιαστική αντίδραση σ΄ αυτό το τουρκικό τέχνασμα. Πάει καιρός που η Ελλάδα αντιδρούσε και στην παραμικρή προσπάθεια αμφισβήτησης στο Αιγαίο από τους Τούρκους.

Κωνσταντίνος Ιατρίδης: «Η τουρκική εμμονή για αποστρατιωτικοποίηση νησιών και η ελληνική απάντηση»

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι , οι Τούρκοι δεν αυτοσχεδιάζουν όπως γίνεται με εμάς , αλλά σχεδιάζουν σε μακροπρόθεσμο  ορίζοντα, χτίζουν τις θέσεις τους , τις καλλιεργούν, τις προβάλλουν και προσπαθούν να εθίσουν την κοινή γνώμη και κυρίως το Διεθνές σύστημα, ότι υπάρχουν διαφορές με την Ελλάδα και επομένως ο μόνος τρόπος επίλυσης των είναι , να καθίσουμε να τα βρούμε μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Και σε αυτό βέβαια βοηθάει και η δική μας στάση , η σιωπή μας και η δική μας αδράνεια  να απαντάμε τεκμηριωμένα στους απαράδεκτους ισχυρισμούς της Τουρκίας.

Απέναντι στην βάρβαρη αυτή  προκλητικότητα της Τουρκίας , εμείς όχι μόνον  δεν απαντάμε

Τουρκία: Οι 3 πυλώνες εξωτερικής πολιτικής

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Τουρκία δεν είναι άσχετη με την εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα ανοίγματα που έγιναν, ιδιαίτερα από το 2006 στηρίζονταν πάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες: αμυντική δυνατότητα, την ισλαμική ιδεολογία και την προσωπικότητα του Ερντογάν. 

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία και οι προεκτάσεις της αποτελούν αντικείμενο αναλύσεων σε διάφορα επίπεδα κυρίως σε διπλωματικό επίπεδο. Καθώς οι επιπτώσεις από την πλήρη κατάρρευση της Τουρκίας θα είναι πολλαπλές και θα

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη(Βίντεο)

 Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη, 

Παραπολιτικά FM, 30/12/2021

Ι. Μάζης: Πως η Τουρκία δυσφημεί Ελλάδα με πνιγμένους μετανάστες- Γιατί ΟΧΙ σε Αφοπλισμό νήσων-Χάγη(Βίντεο)

Ι. Μάζης: Πως η Τουρκία δυσφημεί Ελλάδα με πνιγμένους μετανάστες- Γιατί ΟΧΙ σε Αφοπλισμό νήσων-Χάγη και ναι σε Αμβούργο 

Ο καθηγητής Γιάννης Μάζης στην εκπομπή «Ανατρεπτικό Δελτίο» με τον Aνδρέα Καψαμπέλη, της 28-12-2021.

Η εκπομπή μεταδίδεται καθημερινά από 22.00 έως 23.15 στον τηλεοπτικό σταθμό Alert. 

Από την εκπομπή «Ανατρεπτικό Δελτίο» με τον Aνδρέα Καψαμπέλη, της 28-12-2021.