Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Καστελόριζο – Η ιστορία του ακριτικού νησιού που σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων

Το Καστελλόριζο πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση,

αποτελούσε το ανατολικότερο σημείο της Ευρώπης και ήταν πάντα σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, καθώς και μόνιμος στόχος της Τουρκίας.

Το νησί μέχρι και στις αρχές του 20 αιώνα ήταν πυκνοκατοικημένο.

Οι επαναλαμβανόμενες καταλήψεις του νησιού και οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι άφησαν πίσω τους κατεστραμμένα και λεηλατημένα τα περισσότερα σπίτια, ενώ ανάγκασε τους κατοίκους σε μαζική μετανάστευση. Σήμερα οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους πεντακόσιους.

Πώς αποτιμά η Λευκωσία την επίσκεψη Μάικ Πομπέο

Ικανοποίηση εκφράζει η Κυβέρνηση για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που είχε το Σάββατο με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κ. Πομπέο, σημειώνοντας πως ο Αμερικανός αξιωματούχος κατά τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή και του κ. Χριστοδουλίδη, εξέφρασε τη δέσμευση και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ανάγκη όπως επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας.

Οι Πακιστανοί πιλότοι των τουρκικών F-16

 Με αφορμή το άρθρο μας «Οι αερομαχίες προπαγάνδας της Τουρκίας» θεωρήσαμε σωστό να γράψουμε δύο λόγια για τα τουρκικά F-16 τα οποία ως ένα βαθμό πετούν μη εκπαιδευμένοι Πακιστανοί πιλότοι τα τελευταία χρόνια. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για τη μαχητική ετοιμότητα τους, αλλά και τις ικανότητες τους σε μία πιθανή πολεμική συμπλοκή με την Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό στο χώρο των διεθνών σχέσεων, και χωρίς καμία εκ των δύο να προσπάθησε ποτέ να το κρατήσει κρυφό, η Τουρκία και το Πακιστάν είναι στενοί σύμμαχοι. Ίσως το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα είναι οι δηλώσεις από το Υπουργείο Αμύνης του Πακιστάν που είχε δηλώσει «οι εχθροί της Τουρκίας είναι και εχθροί του Πακιστάν». Αλλά γιατί μας ενδιαφέρει αυτό στο παρόν θέμα;

Γενί Σαφάκ: ¨Βαριά πρόκληση της Ελλάδας στο Καστελλόριζο¨…

Βαριά πρόκληση από τον Έλληνα : Μία ακόμη προβοκάτσια θα κάνει σήμερα η Ελλάδα στο νησί Καστελόριζο.

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μετάσχει σε μία δήθεν τελετή απελευθέρωσης στο νησί Καστελόριζο. Η Σακελλαροπούλου θα πάει με ελικόπτερο συνοδεία τεσσάρων F-16 στο νησί, όπου βάσει διεθνών συνθηκών δεν πρέπει να πετάνε καν από πάνω του στρατιωτικά αεροσκάφη. Η Ελλάδα που συνεχώς κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει ακόμα ένα επικίνδυνο βήμα.

Η σύμβουλος του Μπορέλ επικροτεί ότι η Ελλάδα κατέχει νησιά «αμφισβητούμενης κυριαρχίας»

Νέα ανθελληνική πρόκληση από την φιλότουρκη Ιταλίδα σύμβουλο του Χοσέπ Μπορέλ, Νάταλι Τότσι, η οποία επικρότησε απαράδεκτο tweet του Σινάν Ουλγέν, που συστήνεται ως πρόεδρος «δεξαμενής σκέψης» της Κωνσταντινούπολης και αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας σε μια σειρά από νησιά του Αιγαίου.


Απαντώντας σε tweet Γάλλου διπλωμάτη, που ρώτησε γιατί η Τουρκία δεν προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα, ο Σινάν Ουλγέν έγραψε:

Όλη επιστολή Μητσοτάκη στον ΟΗΕ, τι απαντά στον Τσαβούσογλου για το Καστελόριζο

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη με την οποία κατήγγειλε την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για επανέναρξη διαλόγου από εκεί που είχε διακοπεί το 2016.

Στην επιστολή γίνονται αναφορές σε δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί “αλληλεπικαλυπτόμενων ισχυρισμών”  στην περιοχή που έκανε έρευνες το Oruc Reis, αυτή τη περίοδο. Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός

Διάλογος με Τουρκία; Πρώτα επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. παντού

 Από το 1974 μέχρι το 2019, είχαμε τρεις μείζονες κρίσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η πιο σύντομη ήταν αυτή των Ιμίων στις 30 Ιανουαρίου 1996. Είχε διαρκέσει ένα 24ωρο. Η κρίση του Μαρτίου 1987 είχε διαρκέσει περίπου τέσσερις ημέρες. Η μακρύτερη κρίση ήταν με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Σισμίκ» το 1976. Είχε διαρκέσει 18 ημέρες (οι έρευνες άρχισαν στις 29 Ιουλίου αλλά το «Σισμίκ» παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα από τις 6 έως τις 15 Αυγούστου).

ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Με αυτά τα δεδομένα, η φετινή κρίση του Αυγούστου, με το «Ορούτς Ρέις» και την αρμάδα των

“Ελληνοτουρκική επαφή” και για τη σύγκρουση της φρεγάτας Λήμνος με την τουρκική Kemal Reis αποκαλύπτει ο Μητσοτάκης!

Μετά από την αποκάλυψη της “έγγραφης ελληνοτουρκικής συμφωνίας” στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός αποκαλύπτει και “επαφή” που έγινε με την Τουρκία ώστε να μην κλιμακωθεί η κατάσταση μετά από τη σύγκρουση της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ με την τουρκική Kemal Reis.

Ο ανταποκριτής του Antenna στη Νέα Υόρκη Θανάσης Τσίτσας έφερε στη δημοσιότητα επιστολή του πρωθυπουργού προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η επιστολή, διαβιβάστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, προς τον Γενικό Γραμματέα την περασμένη εβδομάδα, με την παράκληση να την προωθήσει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας.