Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Φούρνοι Ικαρίας: Τα «πράσινα» νησάκια του βορείου Αιγαίου με την απέραντη, καταγάλανη ακτογραμμή(Φωτο)

Φωτο:Η Κεραμιδού στο νησάκι Θύμαινα/Photo: Shutterstock 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΡΟΥΤΟΓΛΟΥ

Ένας από τους τελευταίους ανέγγιχτους τόπους της νησιωτικής Ελλάδας. 

Μία συστάδα νησιών-αληθινή αποκάλυψη: Tιρκουάζ, σχεδόν διάφανα νερά, υπέροχο φυσικό τοπίο με «δροσερά» αλμυρίκια που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, παραδοσιακοί οικισμοί, μία βυθισμένη, αρχαία πόλη, πέτρινοι ανεμόμυλοι και, ίσως, τα καλύτερα θαλασσινά που θα γευτείτε ποτέ στη ζωή σας. Το νησιωτικό σύμπλεγμα ευρέως γνωστό με την ονομασία Φούρνοι Κορσεών, αποτελείται ουσιαστικά από δύο νησιά, τους Φούρνους και τη Θύμαινα αλλά και από περίπου 20 μικροσκοπικές ακατοίκητες βραχονησίδες που στέκουν διάσπαρτες καταμεσής της θάλασσας.

Το Φανάρι στα Σεπτεμβριανά του 1955

ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ*

Η απότομη διακοπή του μήνα του μέλιτος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λόγω του Κυπριακού το 1954-1955 δεν μπορούσε να αφήσει ανέπαφους τους Ελληνορθόδοξους της Πόλης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς η Αγκυρα κατέστησε σαφή την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει το διπλωματικό πλεονέκτημα της Τουρκίας στο ελληνοτουρκικό μειονοτικό ισοζύγιο που είχε επιτευχθεί με τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923. Με το ιδιαίτερα ανεπτυγμένο βιοτικό και μορφωτικό της επίπεδο, αλλά και την ανεκτίμητη περιουσία των εκκλησιαστικών, εκπαιδευτικών και φιλανθρωπικών της ιδρυμάτων, η κωνσταντινουπολίτικη Ρωμιοσύνη δεν μπορούσε να συγκριθεί με την πολύ πιο περιορισμένη

Μικρασιατική Καταστροφή: Συγκλονιστικό διεθνές συνέδριο από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, για όσα ακολούθησαν το 1922

1922. Παραπήγματα του απολυμαντηρίου στην ακτή της Αρετσούς. Στο ΙΑΠΕ παραχωρήθηκε από τον Ηρακλή Μαστρογιαννάκη (πηγή: ΙΑΠΕ / Συλλογή Μενέλαου Αλεξιάδη)

 Για το συνέδριο και ένα νέο βιβλίο για την προσφυγομάνα Καλαμαριά μίλησε στο pontosnews.gr ο Ανανίας Τσιραμπίδης. 

Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης 

Ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο για τα γεγονότα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και το δράμα των προσφύγων –των Ελλήνων που ξεριζώθηκαν από τις περιοχές της καθ’ ημάς Ανατολής αλλά και των ανθρώπων που φτάνουν σήμερα στη χώρα μας και την Ευρώπη από την Ασία και την Αφρική–, καθώς και την έκδοση ενός βιβλίου για την προβολή της προσφυγομάνας Καλαμαριάς, σχεδιάζει το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (ΙΑΠΕ) Δήμου Καλαμαριάς.

Η Ελλάδα θα βγει από τα αδιέξοδά της, μόνο όταν διαβάσει και μάθει την Ιστορία της

Της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου , Ιστορικού- Διεθνολόγου *

“Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται … Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά. Κανόνας της είναι η δικαιοσύνη”.

Μ. Παλληκαρίδη: «Ο Ευαγόρας ήταν έτοιμος για τη θυσία, για την Πατρίδα και την Ελευθερία»

Μια συγκλονιστική αφήγηση από την αδερφή του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Συνέντευξη της Μαρούλας Παλληκαρίδη στον Γιώργο Γκόντζο, δημοσιεύτηκε στο Άρδην τ. 123

Τη συνάντησα στα Γιάννενα, την παραμονή της εκδήλωσης του γυμνασίου Ανατολής Ιωαννίνων, εκδήλωση «μνήμης και τιμής για τον ήρωα, ποιητή και Εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη». Και η αδερφή του, η Μαρούλα Παλληκαρίδη, μίλησε στην εκπομπή του Γιώργου Γκόντζου «ό,τι πεις εσύ», στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων, πριν τρία χρόνια, για τον αγώνα του Ευαγόρα. Ανέδειξε άγνωστες, συγκλονιστικές στιγμές από τη δράση του, μίλησε για τις απόψεις του, για τις ιδέες του και για όσα τον ώθησαν, αυτόν, ένα νεαρό αγόρι, να αντισταθεί με διάφορους τρόπους απέναντι στους Άγγλους αποικιοκράτες. Έφερε στην επιφάνεια «λεπτομέρειες» της προσωπικότητάς του και κατέθεσε αποκαλυπτικά στοιχεία για την πορεία του μέχρι τον απαγχονισμό του.

Ταγίπ Ερντογάν: Διπλωματία του τρανζίστορ

Όσο στιβαρή και αν είναι η εξωτερική πολιτική μίας χώρας, παράλληλα επείγει να πλαισιώνεται από ένα αποτελεσματικό δίκτυο δημόσιας διπλωματίας

Το 1974 είχε ξεσπάσει μεταξύ των κυπριακών ραδιοφώνων μία τρόπον τινά διαμάχη. Τα μεν παίζανε ένα τραγούδι του Στέλιου Καζαντζίδη στα τουρκικά «Σε περίμενα, αλλά δεν ήρθες», ενώ ο παράνομος ραδιοσταθμός «Μπαϊράκ» μετέδιδε το τραγούδι του Ουμίτ Κοσκούν «Μπορώ να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ», που τραγουδούσαν οι τούρκοι στρατιώτες κατά την εισβολή στο νησί και ήταν η πληρωμένη απάντηση στο πρώτο.

Παιχνίδια σε πολλά ταμπλό από Ερντογάν: Επιλέγει την ένταση με Ελλάδα και Κύπρο κάνει ανοίγματα σε χώρες της περιοχής

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η νέα ανακάλυψη υδρογονανθράκων στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, οι τακτικισμοί της Άγκυρας, που θέλει να κρατά στην πρίζα Αθήνα και Λευκωσία αλλά και να διατηρεί ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., διαμορφώνουν το σκηνικό στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το παιχνίδι, στο οποίο η κατοχική Τουρκία θέλει να επιβάλλει το δικό της πρωταγωνιστικό ρόλο, παρακολουθούμε πολλές κινήσεις δημιουργίας νέων δεδομένων. Το σκηνικό διαμορφώνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση με έκρυθμη την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και την κατοχική Τουρκία να αναβαθμίζεται.

Η Τουρκία επιδίωξε και εξασφάλισε ρόλο στο ουκρανικό και μεσολαβεί για την… ειρήνευση.

Το Φόρεϊν Όφις μάς ενημέρωσε από το 1974 για το ξεκίνημα

 Φανούλα Αργυρού 

Στις 27 Αυγούστου 1974, στη συνάντηση που είχε ομάδα του Φόρεϊν Όφις με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Δρα Χένρι Κίσινγκερ στην Ουάσιγκτον, ο αξιωματούχος Σερ Τζον Κίλλικ είπε στον Κίσινγκερ ότι «η Άγκυρα σύντομα θα ξεκινούσε τη μεταφορά Τούρκων από την Τουρκία στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου»

Κάπως αργά μάς ενημερώνουν οι Τουρκοκύπριοι, για όσα ήδη προ πολλού γνωρίζουμε. «Οι Τ/κ αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα για την κάθοδο εποίκων στα κατεχόμενα» (Sigmalive, 24.8.22). Στόχος, η δημογραφική αλλαγή και εθνικό ξεκαθάρισμα βάσει σχεδίου Δρος Νιχάτ Ερίμ. Ο σκόπιμος εποικισμός των κατεχομένων αναφέρθηκε δύο φορές από την Επιτροπή Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρώτα το 1992 (Εισηγητής: Αλφόνς Κουκό, Ισπανία) και το 2003 (Εισηγητής: Τζαάκο Λάξο, Φινλανδία).

Σοβαρολογούν τούτοι; Είναι ο Κολοκασίδης το εμπόδιο;

 Άριστος Μιχαηλίδης   

Μόλις χτες το λέγαμε, και να που δεν είναι μόνο το ακραίο φασισταριό της συμφωνημένης γιουνάιτεντ διχοτόμησης, που φορτώνει στους Ελληνοκύπριους το άλυτο Κυπριακό και ξεπλένει με κάθε αφορμή την Τουρκία και την κατοχή. Ένας από τους κορυφαίους αρθρογράφους του σουρεαλισμού έδωσε χτες άλλη διάσταση σε αυτή την παράνοια.

Σχολίαζε ανακοίνωση του υποψήφιου Γιώργου Κολοκασίδη, που ως γνωστόν είναι ο μόνος υποψήφιος που προβάλλει πολιτική θέση κατά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, και αφού τον ειρωνευόταν καλά-καλά, λες και δεν έχει κανένας δικαίωμα να ξεφύγει από τη σαλάτα που μας πλασάρουν όλοι εδώ και δεκαετίες, κατέληγε με το οικτρό του απόφθεγμα.

«Υποστηρίζουμε άμεση επιστροφή Βαρωσίων… σύμβολο του κυπριακού προβλήματος» διεμήνυσε η Μέτσολα στη Βουλή

«Υποστηρίζουμε άμεση επιστροφή Βαρωσίων… σύμβολο του κυπριακού προβλήματος» διεμήνυσε η Μέτσολα στη Βουλή

H κ. Μέτσολα ανέφερε ότι η συζήτησή τους κάλυψε ευρύ φάσμα θεμάτων, που αφορούσε, μεταξύ άλλων, την ενεργειακή κρίση, το κόστος ζωής για τους πολίτες στην Ευρώπη -Tόνισε ότι το ΕΚ έχει επανειλημμένα καταδικάσει το γεγονός ότι η Τουρκία παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την Αμμόχωστο

Την ξεκάθαρη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους, εξέφρασε η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, αμέσως μετά τη σύντομη συνάντησή της με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου. Η κ. Μέτσολα συναντήθηκε με την κ. Δημητρίου στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Κύπρο, αμέσως μετά τη συνάντησή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής.

Μέτσολα: «Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ πλήρης όσο η Κύπρος είναι διχοτομημένη»(Βίντεο)

Φωτο:Τελετή υποδοχής της Ρομπέρτα Μέτσολα στην ΚύπροΣταύρος Ιωαννίδης // Stavros Ioannides/Stavros Ioannides/PIO

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα έφτασε το πρωί της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Η Μέτσολα πρόκειται να συζητήσει, μεταξύ άλλων, και για το τελευταίο εύρημα φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του νησιού (ΑΟΖ). Έχει ήδη πει σε συνέντευξή της ότι η τελευταία ανακάλυψη φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου ήταν μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη σε μια εποχή που η ΕΕ πρέπει να αντικαταστήσει τη Ρωσία ως πηγή ενέργειας.

Συμφωνία Δένδια - Σελάκοβιτς για τριμερή σχήματα με Κύπρο και Β. Μακεδονία

Συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με την πραγματοποίηση τακτικών επαφών σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο, όπως και η συμμετοχή σε τριμερή σχήματα που θα συμπεριλαμβάνουν την Κύπρο και την Βόρεια Μακεδονία 

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι με τον ομόλογο του της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς με τον οποίο εξέτασαν θέματα διμερούς συνεργασίας αλλά και θέματα που αφορούν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσε το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών, συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με την πραγματοποίηση τακτικών επαφών σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο, όπως και η συμμετοχή σε τριμερή σχήματα που θα συμπεριλαμβάνουν την Κύπρο και την Βόρεια Μακεδονία.

Φρεγάτες: Μήπως να το σκεφτούμε κι εμείς για τις ΜΕΚΟ;

 

Οι NSM μπορούν να εκτοξευτούν από διάφορες πλατφόρμες ενάντια σε στόχους στη θάλασσα και τη στεριά.

 Αριστοτέλης Παπαργύρης

Νέο «αίμα» στην 332 Μοίρα ταυτόχρονα με τα νέα Rafale F3R: Η εκπαίδευση με όπλα στα φτερά και η μαζική απογείωση των Mirage 2000-5

 

Οπλισμένο με Mica Rafale F3R της 332 Μοίρας, ενώ τροχοδρομεί για την απογείωσή του, ώστε να εκπαιδευτεί ο ιπτάμενος στην χρήση του πυραύλου αέρος- αέρος. Πηγή: Hellasjournal

Ρεπορτάζ ΓΣ HELLAS JOURNAL

Σειρά ιπταμένων στα σκαριά στην 332 Μοίρας, η οποία υποδέχεται το «νέο αίμα» που αποτελεί τα προηγμένα χέρια για τα μαχητικά 4,5 γενιάς Rafale F3R.

Παναγιωτόπουλος – Φλώρος στο Ραμστάιν για την Ουκρανία

 

Συνάντηση Υπουργών Άμυνας στο Ραμστάιν, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Ώστιν, για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

του Χρήστου Μαζανίτη

Η Αίγυπτος επιβεβαίωσε την κοινή υποψηφιότητα με Σαουδική Αραβία και Ελλάδα για το Μουντιάλ 2030

 

Σε ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η Σαουδική Αραβία θα είναι ο βασικός «άξονας» της υποψηφιότητας και ότι μάλιστα σκοπεύει να συνεισφέρει οικονομικά στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Υπουργός Οικονομικών: Σύμφωνα με το πρόγραμμα εξελίσσεται το έργο «Αρχύτας» για την παραγωγή drone

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, και με βάση την έκθεση αξιολόγησης των αρμοδίων, εξελίσσεται το έργο «Αρχύτας» που αφορά στον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων. 

Μικρές μειοψηφίες δεν αφήνουν τη χώρα να πάει μπροστά

 

Γιάννης Τσαπρούνης

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κάποιοι μπαχαλάκηδες έσπασαν τα τουρνικέ πριν καν λειτουργήσουν. Αυτή ήταν η «απάντηση» στην πρεμιέρα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Πάντοτε, βέβαια, με την «πολιτική κάλυψη» του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜέΡΑ25 και του ΚΚΕ.

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Σχολές με ασφάλεια ή με «μπαχαλάκηδες» - Μαυροειδάκος στο Newsbomb.gr

 

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Ποιος πραγματικά είναι ο ρόλος των ειδικών φρουρών που «προκαλούν» φοιτητές και καθηγητές των πανεπιστημίων; Ο Στράτος Μαυροειδάκος μιλάει στο Newsbomb.gr για τη νέα λειτουργία στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα και περνάει ένα δυνατό μήνυμα στήριξης στη νέα προσπάθεια προστασίας των ΟΠΠΙ και ομαλής λειτουργίας των δημοσίων εκπαιδευτικών χώρων

Μαριάννα Κρασανάκη

Μπορεί η Ελλάδα και η Τουρκία να πάνε σε πόλεμο; «Ναι» λέει ο Μichael Rubin

 

«Ένας πόλεμος με την Ελλάδα και την Τουρκία είναι πολύ πιθανός, όχι εξαιτίας της Αθήνας, αλλά επειδή ο Ερντογάν θέλει απεγνωσμένα να αποσπάσει την προσοχή από την εσωτερική αποτυχία και τη χρεοκοπία», υποστηρίζει στο άρθρο του o Michael Rubin, στο 19fortyfive, με τίτλο «Μπορεί η Ελλάδα και η Τουρκία να πάνε σε πόλεμο; Η απάντηση είναι ναι».

H ¨μαγεία¨του φθινοπώρου στο Παρίσι…Βίντεο

 

Κείμενο του ιστολόγιου 9/9/2022

Μογκαντίσου ;

Κλιμακώνουν την ένταση οι Τούρκοι: Τα fake news και η αλήθεια με τους μετανάστες στον Έβρο

 

Τις αντιδράσεις αλλά και την ετοιμότητα των ελληνικών Αρχών που φρουρούν τα σύνορά μας στον Έβρο, φαίνεται πως μετρούν και καταγράφουν οι Τούρκοι, έπειτα από το χθεσινό περιστατικό με την ψευδή αναγγελία περί μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί σε νησίδα, στην ελληνική πλευρά του Έβρου.

Τούρκος Δήμαρχος: Είμαι έτοιμος να γίνω καμικάζι κατά των Ελλήνων στρατιωτών

 

«Είμαι έτοιμος να καμουφλαριστώ και να μπω στους Έλληνες στρατιώτες ως βομβιστής αυτοκτονίας κατόπιν εντολής του Ερντογάν», δήλωσε ο δήμαρχος του Μπόλου, Τανζού Οζτζάν, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Τουρκία: Σενάρια ελληνοτουρκικού πολέμου και κατηγορίες στην Αθήνα - Τι γράφουν οι εφημερίδες

 

Σε σενάρια ελληνοτουρκικού πολέμου επιδίδονται κάποια από τα τουρκικά ΜΜΕ με άρθρα τους να αναλύουν τι θα γινόταν αν ξεσπούσε ένας πόλεμος, ενώ άλλα αναφέρουν ότι η Αθήνα απειλεί, μιλούν για τους S400 αλλά και υπόγειες συμμαχίες. 

Τούρκος αναλυτής: Ξεδιπλώνει το σχέδιο της σταδιακής εισβολής στην Ελλάδα

 

Κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τις στοχεύσεις της Τουρκίας δεν αφήνει τούρκος αναλυτής που αναλαμβάνει να εξηγήσει τις απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας.

Ο Ερντογάν πάει Ουάσινγκτον και "ψάχνεται" για συνάντηση με Μπάιντεν - Απειλεί με... Ρωσία για τα F-16

 

Ο Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον αργότερα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο.

Συρία: Φιλοτουρκικές ένοπλες ομάδες μεταφέρουν λαθραία αρχαιότητες σε τουρκικό έδαφος

 

Φωτο: Afrin Post.Net

Σεπτέμβριος 8, 2022. Ελλάδα.

Μαχητές παράνομων ένοπλων μονάδων, προσκείμενων στην Άγκυρα, πραγματοποιούν παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές στην ελεγχόμενη από την Τουρκία πόλη Αφρίν για να πουλήσουν αργότερα τα αρχαιολογικά ευρήματα στη μαύρη αγορά της Τουρκίας, προκαλώντας σοβαρή ζημιά στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας.

Αποκλειστικό Directus.gr : Κινεζική προπαγάνδα υπέρ Άγκυρας & κατά Αθήνας!-”Η Τουρκία υπερτερεί στρατιωτικά”-Αναφορά & στο θέμα των S-300-Άξονας κατά της Ελλάδας

 

Όπως έχουμε αναφέρει στο Directus.gr, η Τουρκία δεν έχει μόνο στενές στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με το Πακιστάν, αλλά και με την Κίνα!

Τσέχος Υπουργός ζητά να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για το μεταναστευτικό

 

Ο Ρακούσαν συζήτησε τη συμφωνία επανεισδοχής για την αμοιβαία υποχρέωση των χωρών να δέχονται πίσω τους πρόσφυγες και την τσεχική βοήθεια για τη φύλαξη των κοινών συνόρων με τον υπουργό Εσωτερικών της Σλοβακίας Ρομάν Μίκουλετς στην Τσεχία την Τετάρτη. [EPA-EFE/MARTIN DIVISEK]

Πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για τον αυξανόμενο αριθμό των Σύριων προσφύγων που έρχονται στην ΕΕ από τη χώρα αυτή τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν.

Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ: Στενεύουν τα περιθώρια για βίζες στους Ρώσους πολίτες

 

Αύξηση του τέλους αίτησης θεώρησης από 35 ευρώ σε 80 ευρώ

Σύνοδος ΥΠΕΝ: Χωρίς συμφωνία για πλαφόν στο αέριο - Προς μέτρα για ρευστότητα και υπερκέρδη

 

Οι υπουργοί είπαν ότι «χρειάζεται επιπλέον δουλειά» για τη θέσπιση πλαφόν στο φυσικό αέριο φοβούμενοι σε κάποιο βαθμό τα αντίποινα της Μόσχας

Αναζητώντας ευρωπαϊκή ενότητα για την ενέργεια: To «αγκάθι» του πλαφόν στο αέριο απειλεί τη συμφωνία

 

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ πριν τη συνεδρίαση AP Photo/Olivier Matthys

Τις δυσοίωνες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία επιχειρούν να αμβλύνουν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μπούμερανγκ για τον Πούτιν ο εκβιασμός με το αέριο

 

Τα πορίσματα του εγγράφου που συζητήθηκαν σε συνάντηση κλειστού κύκλου των στενότερων συνεργατών του Ρώσου προέδρου, με προεδρεύοντα τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισχούστιν, προβλέπουν μεταξύ άλλων πως αν η Ε.Ε. εγκαταλείψει το ρωσικό αέριο σταδιακά μέχρι το 2027, τότε θα μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας κατά 6,55 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2030. [EPA]

Ρωσικό μυστικό έγγραφο σκιαγραφεί τους κινδύνους για τη Μόσχα

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ίσως “θολώσει” πολύ κρίσιμες εξελίξεις στην Ουκρανία…

 

Οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας έχουν φτάσει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι εξαιτίας της ουκρανικής αντεπίθεσης που αλλάζει το σκηνικό. 

Πόλεμος στην Ουκρανία – Μπλίνκεν: Η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια

 

Η Εσθονία στηρίζει την αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή του φυσικού αερίου

«Οι Ουκρανοί πολεμούν όπως και όπου θέλουν»: Αλλάζει δυναμική ο πόλεμος με τη Ρωσία;

 

Η Ουκρανία είναι πιθανό να ανακαταλάβει την πόλη Κουπιάνσκ, στην περιοχή του Χαρκόβου, εντός 72 ωρών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου. 

Αρχηγός της CIA: «Αποτυχία» η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

 

Αποτυχία χαρακτήρισε την ρωσική εισβολη στην Ουκρανία ο αρχηγός της CIAΓουίλιαμ Μπερνς στο συνέδριο Billington CyberSecurity στην Ουάσιγκτον.

Υπ. Άμυνας ΗΠΑ: Ενθαρρυντικές οι ουκρανικές επιτυχίες σε Χερσώνα και Χάρκοβο

 

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε σήμερα πως οι ουκρανικές δυνάμεις καταγράφουν κάποιες επιτυχίες στις επιχειρήσεις τους στο Χάρκοβο και στη Χερσώνα.

Παγκόσμια Τράπεζα: Σοκαριστική έκθεση -Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα κοστίσει 350 δισ. δολάρια

 

Φωτογραφία μετά από βομβαρδισμό στο Κίεβο, τον Μάρτιο του 2022 / Φωτογραφία: AP

Απίστευτα τα ποσά που θα απαιτηθούν για να ανοικοδομηθεί η Ουκρανία μετά τον πόλεμο, υποστηρίζει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ιράν: Μια ενδεχόμενη αγορά 30 ρωσικών μαχητικών Su-35 θα είναι η μεγαλύτερη εδώ και 30 χρόνια για τη χώρα

 

Του Paul Iddon

Η Πολεμική Αεροπορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRIAF) σχεδιάζει να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 Flanker-E, σύμφωνα με τον διοικητή της, ταξίαρχο Hamid Vahedi. Εάν εγκριθεί, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών από το Ιράν εδώ και πάνω από 30 χρόνια.

Β Κορέα: «Είμαστε μια μη αναστρέψιμη πυρηνική δύναμη»

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ 

Η σχετική ανακοίνωση έρχεται σε μια στιγμή, όπου αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, καθώς και παρατηρητές, πιστεύουν ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή για πρώτη φορά από το 2017

Κώστας Πιτιακούδης: Νέα επιχείρηση "νησίδα" από τους Τούρκους στον Έβρο

 

Κώστας Πιτιακούδης: Νέα επιχείρηση "νησίδα" από τους Τούρκους στον Έβρο (evrosnews.gr) στην εκπομπή ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Χ. Βασιλάκο. Fly FM 89.7, 09/09/2022

 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Χ. Βασιλάκο. Fly FM 89.7, 09/09/2022

Γαβριήλ Χαρίτος: Ο αφανής ελληνικός παράγων στην διαπραγμάτευση Ισραήλ-Λιβάνου για την ΑΟΖ

 

Γαβριήλ Χαρίτος: Ο αφανής ελληνικός παράγων στην διαπραγμάτευση Ισραήλ-Λιβάνου για την ΑΟΖ στην εκπομπή ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Άγγελος Συρίγος: Όταν στη συζήτηση για Ευρώπη-Ρωσία προκύπτει ο θάνατος της Ελισάβετ

 

Άγγελος Συρίγος: Όταν στη συζήτηση για Ευρώπη-Ρωσία προκύπτει ο θάνατος της Ελισάβετ στην εκπομπή ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Σάββας Καλεντερίδης: Θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία; (8-9-2022)

 

Ο στρατηγικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης, vlogάρει στις 8 Σεπτεμβρίου 2022.

Εκτός ορίων ο Ερντογάν – Χαρακτήρισε την Ελλάδα απειλή για την Τουρκία | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 9/9/2022 | OPEN TV

 

1. Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Ερντογάν. «Μιλάμε στην Ελλάδα τη γλώσσα που καταλαβαίνει», είπε.
2. Νέο σκηνικό στον Έβρο ήθελαν να στήσουν οι Τούρκοι με μετανάστες στα σύνορα

Συνέδριο Economist: Στο επίκεντρο οι ευρωπαϊκές προσκλήσεις μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

 

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι τρόποι αντιμετώπισης αλλά και η επιθετική τακτική της Τουρκίας, απασχόλησαν τις εργασίες του συνεδρίου του Economist και του powergame.gr στη Θεσσαλονίκη.

Η Τουρκία απειλεί με εισβολή στα νησιά | Οι Δεκατιανοί | 09/09/2022

 

Ο ειδικός του πολιτικού ρεπορτάζ, Γιάννης Πιτταράς που επιστρέφει στην ισχυρή ενημερωτική ομάδα του ΣΚΑΪ, και ο Γιώργος Γρηγοριάδης  που τιμά το ελεύθερο ρεπορτάζ εδώ και 22 χρόνια

Ερντογάν: "Ο Πούτιν είχε δίκιο - Τα σιτηρά πάνε σε χώρες που αποφάσισαν τις κυρώσεις εναντίον του" | Σήμερα | 09/09/2022

 

1. Ερντογάν: "Ο Πούτιν είχε δίκιο - Τα σιτηρά πάνε σε χώρες που αποφάσισαν τις κυρώσεις εναντίον του"
2. Τα Τούρκικα ΜΜΕ στοχεύουν τα Ελληνικά νησιά
3. Ο Ερντογάν είχε μιλήσει "για εισβολή" της Ελλάδας στα νησιά - "Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη"